szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Nem tudtam, hogy lehetetlen

Átadták a „Jónak lenni jó” keretében felajánlott adományházat
Nem tudtam, hogy lehetetlen

„A magyar kormány 2018-at a családok évének nyilvánította.”, „Jónak lenni jó!” – ki ne hallotta volna már ezeket a mondatokat? Sokunknak eszükbe juttatják, hogy mi is tehetnénk valamit egymásért, a fiatalokért, a nagycsaládosokért, a jövőért, de arra azért senki sem gondol, hogy ez a néhány gondolat, pár szó annyira megindíthat valakit, hogy mindjárt egy 40 milliós családi ház megépítését ajánlja fel adományként. Pedig ez történt: Dienstmann Tamás a tévé előtt ülve, a „Jónak lenni jó” műsorát nézve, egy hirtelen jött belső sugallat hatására fogta a telefont, és hívta az adományvonalat, felajánlotta a lehetetlent. Mert mint kiderült – főleg eleinte – senki sem hitte, hogy ez igaz lehet. Ez lehetetlen – mondták.

Valóban – első hallásra – őrült egy vállalásnak tűnik egy ilyen adomány, de fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem mindennapi. Átgondolta ezt?
– Őszintén szólva, még utólag se nagyon. No, nem azért, mintha nekem annyira mindegy lenne, de ez tényleg egy egyszerűen és tisztán érzelmi alapú, pillanatnyi döntés volt. Mondhatnám akár meggondolatlannak is, ám ezt meg azért nem vállalom, mert a kimondott szóra kifejezetten kényes vagyok. Csak olyat ígérek, amit be is tudok tartani.
– A lehetetlen az persze más dolog. Azt, rendszerint egyszerűen megcsinálom, megoldom. Olyan vagyok, mint az amerikai dongó, amiről a tudósok évekig azt gondolták, hogy a fizikai felépítése – túl nagy és túl picik a szárnyai – nem teszi lehetővé, hogy szálljon. Csak épp a dongónak felejtettek el szólni erről, mert az bizony boldogan repked. Valahogy így vagyok én is a lehetetlennel. Ha tudtam volna, hogy az, bizonyára neki se fogok, de mivel erről nem volt tudomásom, hát megcsináltam. Akárcsak a beígért adományházat.

– Sok rosszindulatú kérdéssel kellett pedig szembe néznie. Ezeket hogyan kezelte?
– Elképesztő, ami rám zúdult. Az emberek találgatni kezdtek, keresték az okot, hol éri ez meg nekem, hol van itt a svindli. Hitetlen Tamások hada kutakodott, aztán miután nem találták meg, amit kerestek, csendesen tudomásul vették a tényt, ez tényleg az, aminek mondták: adomány, melyet valóban a szeretet, a segíteni akarás vezérel.
– Megdöbbentett, mikor megértettem, hogy ezt az egészet valójában a hitelesség kérdése gerjesztette. A társadalom ki van éhezve a hiteles személyekre, csak nem képes elhinni, hogy még létezik ez a kategória. Mert kit tartanak ma hitelesnek? – legyen szó bármilyen közismert személyről, alig-alig akad, akit a névsorba vehetnénk.

– A nem reklámból aztán, akarva-akaratlan mégis csak reklám lett. Ezt a részét hogyan élte meg?
– Éppen a kételkedők miatt döntöttem úgy, hogy mindezt a teljes nyilvánosság előtt, a lehető legátláthatóbb módon, széles társadalmi támogatottság, összefogás mellett fogom végigcsinálni. Aztán ebből – mintegy melléktermékként – egy olyan, hihetetlenül értékes baráti társaság, üzleti nyelven mondva, kapcsolati tőke jött létre, amelyhez húsz év lobbyja, reklámja is kevés lenne. Úgyhogy a végén, úgy tűnik, én kaptam a legnagyobb ajándékot. Amit adtam, százszorosan tükröződött vissza rám. Mindezt igyekszem újabb jó célok elérésére fordítani.

- Telek és tervek nélkül nincs építkezés. Hol gondolták megépíteni a házat?
– Csepelen, mert én ott élek. Kézenfekvő volt, hogy az építkezés közel legyen. A telek kapcsán – mint utóbb kiderült – naiv elképzeléssel indultam el: sokszor hallottam a médiában, hogy az önkormányzatok örömmel adnak, akár ingyen is telkeket a fiatal, többgyermekes házasoknak, ha az ő területükön telepednek le. Megkerestem hát a csepeli polgármestert, és a segítségét kértem, ő pedig meg is tett mindent az ügy érdekében, ám szabályozás így…, szabályozás úgy…, telekadomány nem lett. Az idő sürgetett, mert időközben kiírtunk egy tervpályázatot, hogy fiatalok álmodhassák meg a családi házat. Ezt is azért gondoltam így, hogy minél szélesebb társadalmi körbe jusson el az adományozás, a segítés gondolata.
– A pályázat rendkívül jól sikerült, 28 pályamunka érkezett, valamennyit neves tagokkal rendelkező szakértői zsűri bírálta el. Minden beérkezett munkát pénzjutalommal is díjaztunk, hogy a belefektetett időt, munkát mindenképpen értékeljük. Az élen kialakult holtverseny miatt, az első három helyezett 300 ezer forintot, míg a többi induló vigaszdíjként 30-30 ezer forintot vihetett haza. Az élen – holtversenyben – három terv végzett, de sajnos az elhúzódó telekbeszerzés miatt – és ezt már a kiíráskor sejtettük, hogy így lesz - , nem ezek alapján építettük meg a házat. Azt ugyanis már előbb el kellett kezdenünk ahhoz, hogy a vállalt határidőre kulcsrakészen átadhassuk. Együtt ültünk le a családdal, mint „megrendelővel”, mi készítettük el a terveket, és a telket is mi biztosítottuk.

 

 

 

– Mit tud ez a ház? Mit takar ez a negyvenmilliót érő adomány?
– Egy 160 négyzetméteres, rendkívül energiatakarékos, padlófűtéses, négyszobás, nyitottkonyha-nappalis családi házat, két fürdőszobával, kamrával, mosókonyhával, nagy terasszal és ugyancsak nagy tornáccal. A saját, korszerű, a 21. század igényeit kiszolgálni képes acélszerkezeti rendszerünkkel, 7 kollégánk – rekordidő – 16 óra alatt szerelte szerkezetkészre az épületet, pusztán kézi erővel, daru és emelőgépek nélkül. Három hónap alatt kulcsrakész otthont teremtettünk egy négygyermekes családnak.

 

 

 

 

– Apropó! Család. Hogyan választották ki éppen őket?
– Számomra magától értetődő volt, hogy miután idén a „Jónak lenni jó” adományait a Máltai Szeretetszolgálat kapta, a mi felajánlásunk felől is ők döntenek. Aztán kiderült, ők nem szívesen vállalnának be egy ilyen döntést, így engem kértek fel erre a nemes, de nem is olyan egyszerű feladatra. A véletlen aztán gyorsan a segítségemre sietett, mert épp azt mesélték nekem, hogyan járt egy fiatal pár a gyerekvállalással: volt már egy kisfiúk, és a terveknek megfelelően várták a második babát, de egy helyett, három jött. Így egy csapásra nagycsaládosok lettek. Az ici-pici panellakás, ahol éltek, zsúfolásig megtelt a jövevényekkel. Ki keresgélt volna ezek után még? Tódoréknak, Gyöngyinek és Tibornak ajánlottuk fel tehát az adományházat, akik igazán jó és kedves, civilizált emberek. Az anyuka tanítónő, az apuka pedig informatikus. Erdélyi születésűek, Csíkszeredáról származnak. Jó helyre került tehát az adomány.

 

 

 

 

– Mikor volt az átadás?
– Szeptember 11-én, határidőre, és ahogy ígértem, a lehető legnagyobb nyilvánosság mellett adtuk át a házat. A nagyszabású ünnepi ceremóniát több mint százhúsz prominens személy is megtisztelte jelenlétével. Ott voltak az adományház védnökei, támogatói. Székely Tibor huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, a Nemzeti Vágta főkapitánya, kíséretével együtt felvonulva, egy tarsolyban, abban egy míves faládikában hozta elénk a ház kulcsát, melyet átadtunk az új tulajdonosának. A Himnuszt Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő segítette elénekelnünk.
– Példa értékű összefogás született ezzel az adományházzal, aminek a végtermékeként – és ennek örülök a legjobban – nem csak egy otthont teremtettünk, hanem egy új, innovatív fejlesztési javaslatunk, a „Fészekház – Otthon a családnak” program is szárnyra kaphatott. Ez egy olyan előre, készre gyártott elemekből álló acélszerkezeti rendszer, amelyből a fiatalok, néhányan összefogva, nagyon rövid idő alatt, saját maguk is felépíthetik a most átadott adományhoz hasonló 60 vagy akár 90 négyzetméteres, korszerű otthonukat, s mindezt a hagyományos építkezéshez képest reményeink szerint 40%-kal olcsóbban.
– Ez a Fészekház projekt, furcsa módon, mintha a jó isten is így akarná, az adományháznak köszönhetően kapott lendületet. Lehetőség nyílik egyetlen család után, sokaknak segíteni az otthonteremtésben, a családalapításban. Mert hiszem, hogy ez a program valóban sokat tehet a családokért, a megszületendő gyermekekért. Vallom: akinek otthona van, családja van. Akinek családja van, gyermekei vannak. Akinek pedig gyermekei vannak, annak nemzete és jövője van. Ezért hiszem, hogy nemzetépítő az otthonteremtés, a Fészekház program.

Cseh Teréz

 

Az adományozóról
Dienstmann Tamás, a Horizont Global Kft. tulajdonosa Budapesten született, 1940-ben. Részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharcban, fegyverrel a kezében fogták el. A börtön, vagy még inkább a kivégzés elől sikerült nyugatra menekülnie. Kanadában telepedett le, ahol a sport lett az élete: kajakozóként kilencszer Kanada, négyszer Észak-Amerika bajnoka lett. Edzőként már Magyarországon, Csepelen is rendszeresen megfordult, edzőtáborokat szervezett.
Élete legnagyobb kihívását az 1976-os montreali olimpia jelentette, ahol a kajak-kenu versenyek szervező-igazgatója lett. Sikerességét mutatja, hogy a következő olimpiákon Los Angelesben, Szöulban és Barcelonában szervezési és építési tanácsadónak kérték fel. 1986-ban kulcsszerepet játszott a montreali kajak-kenu világbajnokság szervezésében. Ezután indította útjára saját építőipari vállalkozását.
1992-ben tért haza. Céget alapított, majd az USA-ból megvásárolt egy – ott is újonnan bevezetett – modern, acélszerkezetes építési rendszert, mely a HORIZONT™ márkanevet kapta. Több mint 21 éven át, a mai napig a technológiai továbbfejlesztésén dolgozik. Mára négy kontinensen, több mint 2000 épület bizonyítja annak kiváló minőségét. Ennek köszönhető, hogy a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a HORIZONT™ technológiát a tananyag részévé tette. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az adományház acélszerkezete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Beer Miklós váci püspök és Kozma atya, a Málta Szeretetszolgálat elnöke áldotta meg az új házat és lakóit

 

 

2018.10.09. 09:21
   Regio Regia magazin


150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás