szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


HUNCASTLE Konferencia Sümegen

Sikeres nemzetközi konferenciát szervezett az Edutus Egyetem
HUNCASTLE Konferencia Sümegen

November utolsó két napján – hazánkban első ízben – nemzetközi konferenciára gyűltek össze a vár- és kastélyturizmusban érdekeltek: tudósok, egyetemi kutatók, szakemberek, üzemeltetők, vagy a területhez más módon kapcsolódók. A cél a külföldi – idén az osztrák – jó gyakorlatok, kutatási eredmények megismerése, népszerűsítése, és átvétele volt. A sikeres eseményről a szervezőket, a tatabányai Edutus Egyetem rektorát, Némethné dr. Gál Andreát és docensét, dr. Wirth Gábort, a téma szakértőit kérdeztük.

– A HUNCASLTE egy egyedülálló tematikájú konferencia hazánkban. Honnan ered az ötlet?
– Az alkalmazott tudományok egyeteme vagyunk, ebből adódóan központi küldetésünk a gyakorlatorientált oktatás, ami egyúttal a kutatási tevékenységünkben is meg kell, hogy nyilvánuljon – kezdi beszélgetésünket Némethné dr. Gál Andrea. – A turizmus-vendéglátás nem csak nemzetgazdasági szempontból kiemelt terület, de egyetemünkön is fontos szak. Felsőoktatási szakképzés és alapképzés is elérhető intézményünkben. A képzésekhez kapcsolódó kutatásaink azt célozzák, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható eredmények szülessenek.

– Méretünkből, az oktatói létszámunkból adódóan önállóan nincs lehetőségünk minden területre kiterjedő kutatásokra, ezért arra törekszünk, hogy külső szakembereket is bevonjunk egy-egy ilyen munkába. Erre kifejezetten előnyös platformot kínál a vár- és kastélyturizmus témában szervezetett konferenciasorozatunk. Első alkalommal november végén, Sümegen, egy kétnapos, nemzetközi konferencia keretében találkozhattak egymással a témában érintettek: kutatók, egyetemek képviselői, PhD hallgatók – akik bemutathatták legfrissebb kutatási eredményeiket -, illetve a szakmában tevékenykedők, várakat, kastélyokat üzemeltetők: cégek, önkormányzatok. A konferencia két nagy területre koncentrálva vizsgálta a vár- és kastélyturizmust: egyrészt, mint turisztikai attrakciókat, másrészt, mint létesítményeket, melyeket gazdaságosan, fenntarthatóan kell üzemeltetni.

– Egyetemünk ugyancsak missziójának tekinti a tudomány népszerűsítését, széles körben való megismertetését, erre is kiváló lehetőségünk nyílik a konferencia keretében. Bízunk benne, hogy tevékenységünkkel hozzá tudunk járulni ennek a fontos gazdasági területnek a fejlődéséhez.

– Miért épp Sümeget választották helyszínül, gondolom számos más várunk, kastélyunk is szóba jöhetett volna?
– Az Edutus Egyetem és Sümeg városa közös erőfeszítéseként 2017-ben létrejött Sümegen egy Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK) – válaszolja kérdésemre a rektor, majd folytatja: – Ez egy viszonylag új képzési forma, melyet a felsőoktatási intézmények működtethetnek, ahová más intézmények is becsatlakozhatnak. Sümegen gazdálkodás-menedzsment szakot indítottunk, levelező képzésként, egy új – az országban egyedülálló – specializációval, a vár- és kastélyturizmussal. A hat tantárgyat felölelő szakirányon a hallgatók éppen azokkal a témákkal foglalkoznak, mint amiről a HUNCASTLE Konferenciasorozat is szól. Maga a képzés is Sümegre, a helyi igényekre épült alapvetően, ott található a Sümegi vár, a Püspöki Palota – melyek a Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban is szerepelnek –, és még számos turisztikai attrakció. Ez tehát egy autentikus hely, ahol a szakma találkozhat, és megvitathatja eredményeit, újdonságait, átadhatja tapasztalatait – érvel a dunántúli kisváros mellett az egyetem vezetője.

– Nemzetközi konferenciáról beszélünk. Miben nyilvánult ez meg?
– A nemzetközi vonalat a más országokból átvett jó tapasztalatok, a külföldi előadók, várakat, kastélyokat üzemeltetők gyakorlatai adják a konferenciához – veszi át a szót dr. Wirth Gábor. – Éppen az a fő cél, hogy a jó külföldi gyakorlatokat átvegyük. Elsőként Ausztriából hívtunk előadókat, vendégeket. Felvettük a kapcsolatot a legjelentősebb ilyen területen tevékenykedő szakmai szervezettel, a Schlösser Strasse-val, és már az elejétől közösen szerveztük a programokat. Nem csak szervezeteket, hanem cégeket is felkértünk, így például az Energie Detektiv elnevezésű társaság energiahatékony és környezetkímélő megoldásait mutatta be, ami sokakat érintő téma, hiszen a várak, kastélyok – korukból adódóan – nem igazán energia-hatékonyak, semmilyen tekintetben nem felelnek meg a 21. század kihívásainak. A gazdaságos és fenntartható üzemeltetéshez pedig elengedhetetlen, hogy a mai kor vívmányai – földhőszivattyúk, napelemek, a megújuló energiaforrások – beépüljenek ezekbe a régi építményekbe.

– Egy ilyen volumenű esemény megszervezése komoly kihívást jelent, kikre támaszkodhattak a szervezés során?
– Fontos célkitűzés volt, hogy a konferenciasorozat tudásbázisa legyen a témával foglalkozóknak – folytatja a beszélgetést Wirth Gábor –, ezért már a konferencia koncepcióját is kooperációban állítottuk össze. Együttműködtünk Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos úrral, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Magyar Kastélyszállodák Szövetségével, a Várak, kastélyok, templomok folyóirattal, a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesületével és a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesülettel. Nagyon hasznosnak bizonyult a közös munka, melyet az előadások szakmai színvonala is visszatükrözött. A tudományos szakmában is elismert előadókat sikerült megnyernünk, megvalósult az a célkitűzésünk, hogy szakmai találkozási pontot, fórumot biztosítsunk, ahol egymásra lelhet az elmélet és a gyakorlat.

– A konferencián egy nem várt, pozitív fordulat volt, amikor a Schlössere Strasse képviselője bejelentette, hogy éppen előkészítés alatt van 9 szlovén kastély csatlakozása szövetségükhöz, és lépéseket kívánnak tenni abba az irányba, hogy a nyugat-magyarországi kastélyok is tagjaikká válhassanak. A terveik között pedig az is szerepel, hogy a három ország várai, kastélyai közösen pályázzanak a világörökségi címre.

– Nem csak a szakma figyelt fel az eseményre – teszi hozzá a rektorasszony –, a város, az önkormányzatok, a polgármesterek is a kezdeményezés mellé álltak, és a kormányzat részéről is érezhető volt a támogatás. Szinte minden, a turisztikában érdekelt kiemelt szervezettől, intézménytől, létesítménytől jöttek előadók, és itt voltak a környező, kisebb települések – Szigliget, Nagyvázsony - polgármesterei, hogy megosszák gondolataikat a konferencia résztvevőivel.

– Mi lesz a következő lépés?
– A konferenciát évente kívánjuk megrendezni, de még rengeteg teendőnk van az idei kapcsán is. Szeretnénk megőrizni, és minél szélesebb réteg számára elérhetővé tenni azt a tudásanyagot, ami a konferencia kapcsán – az előadásokon – elhangzott. Videófelvétel készült az előadásokról, melyet a résztvevők megkaphatnak, és emellett szeretnénk egy tanulmánykötetet is összeállítani. Egyrészt a kutatóknak ezzel egy kiváló publikációs lehetőséget tudunk biztosítani, másrészt a kötet másik felében – esettanulmányként – be tudjuk mutatni a hasznos céges gyakorlatokat. Ezt az anyagot nagyon sokan tudják majd hasznosítani: a képzésben részt vevő hallgatóink, a várak, kastélyok üzemeltetői, szervezetek, önkormányzatok, de még a felújításokat végző kivitelező társaságok is. Rendkívül széles az a réteg, amely számára hasznos információt nyújthatunk majd át ezzel a tanulmánykötettel. A cél itt is kettős: megismertetni, népszerűsíteni a tudományt, kutatásokra inspirálni a szakma képviselőit, illetve népszerűsíteni, reklámozni a konferencia-sorozatot – zárja beszélgetésünket az egyetem docense.

Cseh Teréz

2018.12.26. 16:37
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás