szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Négyesfogat a Grabarics élén - I. rész

Professzionális vezetési struktúra – négyfős kabinet – segíti a növekedést
Négyesfogat a Grabarics élén - I. rész

A Grabarics Építőipari Kft. nemcsak, hogy maga mögött tudhat egy negyedszázados szakmai tapasztalatot, de úgy tűnik – a futó projektek nagysága és mélysége alapján –, gyors ütemben, töretlenül fejlődik, ez pedig új kihívások elé állítja a társaságot. Az ingatlanfejlesztési üzletág újraélesztése, a Grabarics Development Kft. életre hívása szintén változásokat generált. A régi-új üzletág élére a cég nagy tapasztalatokkal rendelkező jelenlegi ügyvezetője, Karacs László kerül, a közel 20 milliárd forint árbevételű vállalat operatív feladatainak irányítását pedig egy négyfős kabinet viszi tovább annak érdekében, hogy a tulajdonos, Grabarics Gábor a jövőben kizárólag a stratégiai feladatokra koncentrálhasson. Lapszámról lapszámra megjelenő cikksorozatunkban bemutatjuk az új ingatlanfejlesztő céget, és a kabinetet alkotó „négyesfogat” tagjait, elsőként Vagyóczki Istvánt, a Vállalkozási Osztály vezetőjét.

Vagyóczki István, ügyvezető
Grabarics Építőipari Kft. – Vállalkozási Osztály

Egyértelmű volt, hogy az építőipart választom
– 1974-ben születtem Dunaújvárosban, de pár évvel később rácalmásiak lettünk. A szakmához való kötődésem korán kialakult, mert édesapám villanyszerelőként dolgozott. Nem is volt kérdés, hogy Fehérvárra a Jáky József Műszaki Szakközépiskolába jelentkezem, és az érettségi után még egy évig – a technikumban – magasépítést tanulok. Innen pedig már egyenes út vezetett Pécsre, ahol 1996-ban, építészmérnökként, kiváló minősítéssel fejeztem be tanulmányaimat a Janus Pannonius Tudomány Egyetem Pollák Mihály Műszaki Főiskolai Karán. A kivitelezési szakot választottam, mert engem mindig a gyakorlat érdekelt, a tervezés – az álmodozás – nem az én műfajom.

Út a Grabaricsig
– A 26. számú Állami Építőipari Vállalat ösztöndíjasaként tanultam, de mire megszereztem a diplomát, a cég megszűnt. Ekkor bukkantam az álláshirdetésre, melyben a Grabarics Építőipari Kft. dunaújvárosi Baumit nagykereskedéséhez keresett területi képviselőket. Jelentkeztem, fel is vettek – 1996 augusztusában –, de ebben a munkakörben végül mégsem dolgoztam egy napot sem. Grabarics Gábor a szárnyai alá vett, mindenüvé magával vitt, szerette volna, ha mielőbb átlátom a cég működését. Intenzíven foglalkozott velem, próbálta átadni, amit csak lehetett. Aztán a gyakorlatban is bedobtak a mélyvízbe, Győrbe kerültem egy akkor épp folyamatban lévő építkezésre, a műveseállomás szerkezetén dolgoztunk. Tanulni mentem Fucskó Illés művezető mellé, aki a kezdetektől a cégnél dolgozott. Hétfőtől péntekig ott laktunk, csak a hétvégén jártunk haza. Nagyon megfogott az a családias légkör, az a bajtársiasság, ami a csapatot jellemezte. Együtt gondolkodtunk, szakmától függetlenül mindenki besegített a másiknak. Én magam is igyekeztem bekapcsolódni a folyamatokba – anyagvásárlás, sofőrködés, számolások –, éppen abba, ami adatott.

Vállalkozási osztály születik
– ’97 májusától 9 hónap sorkatonai szolgálat következett, de szerencsére nem szakadt meg a kapcsolatom a céggel. A katonaidőm alatt, a cégtulajdonos felkérésére kidolgoztam a társaság első ISO-rendszerét. Gábor a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, hogy büszkék lehessünk arra, amit elvégeztünk. Fontosnak tartotta, hogy le legyenek szabályozva a munkafolyamatok.
– A honvédségnél töltött idő még egy tekintetben előremutató volt a számomra, az én részlegemnél napi szinten használtuk a számítógépeket. Ez akkoriban még nem volt megszokott. Ennek a tudásnak nagy hasznát vettem később, amikor visszakerültem a munka világába.
– Mérnökként feladatom volt ajánlatok készítése is. Egy idő után kiderült, hogy az általam összeállított anyagokra sok pozitív visszajelzés érkezett – itt kamatozott főleg az előbb említett számítástechnikai tudás –, összeszedettek, rendezettek, formailag is kellemesek voltak. Gábor úgy látta, hogy ennek mentén egységesíteni kellene az ajánlataink tartalmi és külső jegyeit. A vége az lett, hogy minden egy kézbe – az enyémbe – került. Így jött létre az egyszemélyes Vállalkozási Osztály, ami aztán a növekedéssel párhuzamosan bővült.
– 1998 volt az az év, amikor az első generál kivitelezési munkára adtunk ajánlatot. Ez már nem csak a szerkezetépítésről szólt, rengeteg más területet is érintett – nyílászárókat, burkolatokat, gépészetet, elektromosságot. Ilyenekre korábban nem pályáztunk, nem volt tapasztalatunk, ez ismét indokolttá tette a bővülést. Először csak építész előkészítőket hoztunk a csapatba, akik már képesek voltak generálszinten átlátni egy-egy projektet, később – ahogy most is – szakági mérnök kollégával is erősítettük a csapatot.

A válság új helyzetet teremtett
– 2008-ig nem kellett munkát keresnünk. A jól elvégzett feladatok hozták a következőket. Törekedtünk a hosszú távú partneri kapcsolatok kialakítására, így sok visszatérő megrendelőnk volt. Emellett arra is nagy gondot fordítottunk, hogy kevés számú, de nagyobb értékű munkát vállaljunk. 2008-ban – akkoriban már főként kereskedelmi létesítményeket építettünk – egy csapásra eltűntek a megrendelőink. Még az éppen folyó projektünk is leállt, 4 milliárd forintos teljesítés vált köddé egyik napról a másikra. Nehéz és kockázatos időszak volt ez számomra és a cég számára is. Ekkor fordultunk a közbeszerzési munkák felé.

Stratégiaváltás: közbeszerzés, ipari létesítmények
– Korábban nem indultunk még állami megbízásokért. Meg kellett ismernünk a folyamatokat, a döntési mechanizmusokat, ennek a területnek az írott és íratlan szabályait. Sokat kellett tanulnunk, de végül sikeresek lettünk a közbeszerzések terén is, és a mai napig eredményesen pályázunk.
– A válság hatására a kereskedelmi építmények irányából az ipari létesítmények felé fordultunk. A beruházó érdeke – mielőbb elkészülhessen, és termelhessen az adott egység –, egybe esett a miénkkel. A határidőre végzett, műszakilag korrekt, minőségi munkában jók voltunk, így a partnereink megbecsültek minket.
– Igyekeztünk úgy összeállítani a termelési portfóliónkat, hogy mindig egy-egy nagyobb projektbe is bekapcsolódjunk. Kezdetben a Hankook beruházásai – melynek több ütemében is szerephez jutottunk – vitte a hátán a céget, de a gerincet adó nagy feladatok mellett figyeltünk arra, hogy számos más területen is vállaljunk feladatokat.
– Hamar megtanultuk azt is, hogy a Vállalkozási Osztályon a sok munka nem mindig van összhangban a sikerrel. Ez egy speciális terület, melynek akkor van a legtöbb feladata és rendszerint a legkevesebb, látványos sikere, ha valamilyen veszély fenyegeti az iparágat.
– A válságot sokat szidjuk, de bármilyen furcsa, jó dolgokat is hozott. Nem véletlenül mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Sokat tanultunk. Létrehoztunk egy új területet a Vállalkozási Osztályon belül, a piackutatás-üzletfejlesztést, mely nagy szerepet játszott a mindennapjainkban. Ez a részlegünk a mai napig jól szolgálja társaságunkat, életre hívása jó döntésnek bizonyult.

A fellendülés hozta a maga veszélyeit
– A piac ismét átalakult 2015-öt követően. A gyors növekedés eddig ismeretlen veszélyeket hozott. Újra tanulnunk kellett. Most munka akad bőven, kivitelező, alvállalkozó viszont kevés van.
– Tanulva a korábbi tapasztalatokból, a hosszú távon biztonságot nyújtó munkák megszerzésére törekedtünk. A 2011-ben megrekedt Sasad-liget lakópark projektünket – miután a korrektnek megismert beruházóval tárgyaltunk – 2016-ban újraindítottuk. Úgy gondoltuk, ez a feladat hosszú távon hozzájárul majd a stabil működéshez. Leszerződtünk, fix árakkal elköteleztük magunkat, az alvállalkozóink azonban csak rövidebb, kisebb projektekre voltak hajlandóak feladatokat vállalni. Így, amikor a közelmúltban az építőipari anyagárak és a munkadíjak a két, olykor háromszorosára nőttek, a hatás elementáris volt a korábban lekötött munkáinkra. Ismét a magunk kárán tanultunk, a piaci változás minden hatását elszenvedtük ezen a projekten.

A több lábon állás növeli a stabilitást
– A piaci pofonok végül arra is megtanítottak bennünket, hogy színesítsük a palettánkat, hogy párhuzamosan több irányba vállalkozzunk. A közbeszerzési feladatok, az ipari üzemek mellett igyekszünk újra kereskedelmi létesítményeket is bevállalni, és a lakásépítési szegmensben is látunk egyfajta piaci rést. A nálunk nagyobb volumenű vállalkozások, úgy tűnik, nem szívesen vállalnak már feladatokat ezen a területen, míg a kisebbeknél kérdéses, hogy képesek-e kezelni az ilyen jellegű megbízásokat. Mi pontosan tudjuk, mit jelent a lakásépítés, hiszen korábban, a válság előtti években sok sikeres projektet kiviteleztünk.
– Mindig keressük az aktuális nagy feladatot is, így kapcsolódtunk a ThyssenKrupp beruházásokhoz, először Jászfényszarun, majd Debrecenben építettünk számukra üzemcsarnokot, most épp az előzőt bővítjük, az utóbbi továbbfejlesztésére pedig már beadtuk a pályázatunkat.
– A közbeszerzés terén is szép sikereket tudhatunk magunk mögött. Pályafutásunk eddigi legnagyobb volumenű projektjét is ezen a területen nyertük el, egy közel 18 milliárdos beruházást hajtunk végre a Budai Irgalmasrendi Kórház meglévő épületén, illetve a hozzáépülő központon. Remélhetőleg – bár ez is hosszú távú, három éves program, tehát nem veszélytelen -, ez lesz az egyik olyan munkánk, amelyre évtizedek múlva is büszkék lehetünk.

„Just in time” üzemmód
– A Vállalkozási Osztály legfőbb feladata a munkák minél pontosabb ütemezése. A cél az, hogy a kapacitásainkat maximálisan ki tudjuk használni. Igaz ez a Heves megyei előkészítő üzemünkre is, mindent meg kell tennünk, hogy csúcsra járassuk. A hatékonyság érdekében át kell gondolnunk azt is, hogyan tudjuk minél több projektünkbe beemelni az előre gyártott termékeket. Szerkezetépítőként más generál kivitelezők munkájához is kapcsolódni szeretnénk, amit vélhetően örömmel fogad majd a piac, mert a kapacitások ezen a téren is rendkívül szűkösek ma Magyarországon.
– Fontos feladatunk lesz a projektek szervezése a tekintetben is, hogy a folyamatosságot a lehető legpontosabban szervezve biztosítsuk stábjainknak. Amint az egyik munka véget ér, addigra minden készen álljon a következő indításához. Ugyanígy feladatunk a növekedésnek megfelelően a projektstábok bővítése is. Ehhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő erőforrások biztosítása. Kiemelt szerep jut ebben az új kabinetnek, melynek tagjai minden döntést előzetesen több – vállalkozási, termelési, gazdasági és áltanos cégvezetési (HR, marketing, stb.) – oldalról is megvizsgálnak majd a jövőben.
– Az építőipar egy gyorsan változó, gazdasági szempontból is veszélyes üzem, ahol sokat segíthet a „több szem, többet lát” üzletpolitika. A négyfős kabinet a tekintetben is kiegyensúlyozott lesz, hogy két belső, régi motoros, és két külső, más tapasztalatokkal felvértezett, újonnan érkező vezetőből áll. A múlt tapasztalatai így ötvöződnek majd új ismeretekkel, ötletekkel, és az így létrejövő szinergiáknak köszönhetően reményeink szerint jó döntések születhetnek.

Cseh Teréz

2018.12.26. 16:39
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás