szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Horizontot az önkormányzatoknak!

Kétszer háromszor gyorsabb, olcsóbb, energiatakarékos építkezés
Horizontot az önkormányzatoknak!

Csupán néhány hónap választja el az önkormányzatok képviselőtestületeit a választásoktól, és sok építési jellegű feladat várna még megvalósításra. Az idő, a kivitelezők hiánya miatt ezek nagy részéről már lemondtak mind a szakemberek, mind a helyi politikusok. Pedig van megoldás! Az olyan építési feladatok, mint például egy új tetőtér kialakítása, vagy egy régi épület bővítése, esetleg egy kisebb, új építése igen is beleférhet még az időbe, és kapacitás is található rá. De, aki már a következő ciklus feladatain gondolkodik, az is hasonló problémákba ütközik: jön a falusi CSOK, egyre több ingatlan épül, az építőipari kapacitások jó előre le vannak kötve. Pedig az önkormányzatoknak sok építési feladatuk lesz, ha csak a kormányzati célkitűzéseket nézzük, például 21 ezer bölcsődei férőhelyet meg kell építeniük. Lehetetlennek tűnő feladatok ezek, éppen ezért érdeklődéssel hallgattam Dienstmann Tamás, a Horizont Globál Kft. ügyvezető igazgatójának gondolatait.  Kétszer-háromszor gyorsabb, olcsóbb, energiatakarékosabb épületek, úgy, hogy a helyi, kisebb építőipari vállalkozásokat hozza helyzetbe.

Miért tartja fontosnak, hogy az önkormányzatok megismerjék az olyan építészeti megoldásokat, mint például a Horizont technológia?
– Köztudott, hogy a gazdasági növekedésnek ma már gátja a szakképzett munkaerő hiánya. Ennek fő okai egyrészt a demográfiában, másrészt a szakképzési gondjainkban keresendők. Bár a kormányzat mindkét területen igyekszik megtenni mindent a sikerért, eltart még egy darabig, mire újra egyensúlyba kerülhetünk. Ebből az következik, hogy tartós munkaerőhiányra kell felkészülnünk. Ilyen körülmények között, ha a terveinket – különösen az építésre vonatkozó elképzeléseinket – valóra kívánjuk váltani, akkor nem marad más, hatékonyabbá kell válnunk. Olyan, korszerű, mégis sokat próbált, megbízható technológiára kell támaszkodnunk, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban, mégis professzionális módon tudjuk megoldani ilyen jellegű feladatainkat. Különösen igaz ez az önkormányzatokra, hiszen ők a közjót, a helyi közösséget szolgálják, választóik felé el kell számolniuk az elvégzett, vagy éppen az el nem végzett munkával. Nem mindegy, mekkora költséggel, mennyi idő alatt és milyen minőségű építkezéseket sikerül szó szerint tető alá hozni. Éppen ezért nem kis kihívás, hogy az építéssel foglalkozó szakembereik megtalálják a megfelelő megoldásokat. Enélkül hiába a politikai akarat, az ígéret, az elszántság, a tények makacs dolgok: ha nem lesz, aki megépítse, akkor a siker elmarad.

– Mi az a Horizont technológia, mit tud ez a rendszer, amit a hagyományos építési mód nem?
–  Vegyük sorra az előnyöket! Egyrészt kétszer – professzionális építőcsapat esetén – akár háromszor annyi épületet lehet vele kivitelezni, mint a megszokott módon, és mintegy 20%-kal alacsonyabb bekerülési költség mellett. Másrészt, mivel a rendszer úgynevezett száraz technológiát használ, mind a négy évszakban építhető. Harmadszorra, a szerkezet adottságainak köszönhetően 5-10%-kal nagyobb a hasznosítható tér, emellett pontosan, hibamentes szereléssel lehet vele dolgozni, minimális hulladék kíséretében. Negyedszerre, az elkészült épületek nemcsak, hogy energiatakarékosak, környezetbarátok lesznek, de akár AA++ energiaosztályúak is lehetnek. Az építési elemek könnyűek, daruzást nem igényelnek, ugyanakkor rendkívül erős, földrengés- és viharálló építmények készíthetők belőle. Végül az sem elhanyagolható, hogy rendkívül rugalmas építési mód, ami sokféle anyaggal párosítható, a végeredmény pedig egy időtálló, generációkat kiszolgáló épület.

A Horizont-csapat

– Az önkormányzatoknál különösen nagy jelentőséggel bír, hogy ez egy könnyűszerkezetes acéltechnológia, ami éppen a súlya miatt olyan épületeken – akár egy-két emelet ráépítésére is – alkalmazható, ahol az alapok különben nem engednék meg a további szinteket.
– Rendkívül rugalmasan alakítható, igényre szabható, százféleképpen összeállítható. Úgy szoktam fogalmazni, olyan, mint az agyag, fazekasa válogatja, hogy mit csinál belőle.

Az acélszerkezetes építkezés jól ismert, a világon mindenütt alkalmazzák, a legnagyobb, leghíresebb épületeknek is ez adja a vázát. Miért épp a Horizont által kínált a legmegfelelőbb?
– Ez egy 1997 óta fejlesztett, védett, gyártásában és szerelhetőségében is rendkívül hatékony technológia, mely 4 kontinensen, 11 országban, több ezer épülettel bizonyított már. Minden hazai szabványnak megfelelünk. ÉMI engedélyünk van a teljes építési rendszer minden részletére.
– Az sem véletlen, hogy a Horizont technológia ma már három magyar egyetemen – köztük a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán – tananyag, ahogy az ország egyik legnagyobb szakképző központjában is. Az egyetemisták tizenöt fős csoportokban jönnek hozzánk, a budapesti központunkba, hogy első kézből ismerhessék meg ezt a lehetőséget. A szakemberek már régóta tudják, hogy ez a jövő útja, nem csak az óriásépületek, csarnokok készítéséhez, de a kisebb léptékű ingatlanok, vagy családi házak kivitelezésénél is. Nem sok idő kell, és mindenki ilyen műszaki megoldások mentén fog építkezni. Mert az idő pénz, és bármit megvehetünk, de az időt nem. Az a legnagyobb, legdrágább értékünk.

Hogyan zajlik egy ilyen építkezés? Miben tér el a megszokottól?
– Első lépésként, ha megkapjuk az építész által elkészített engedélyes terveket – ezeket hívjuk mi „Milyen? tervek”-nek, az alapján létrehozzuk a „Hogyan? tervet”, vagyis, azt, milyen módon kell kivitelezni az adott elképzelést a mi technológiánkkal. Ez hivatalos nevén a gyártmány- és szerkezet-kivitelezési tervdokumentáció. Ebben a legapróbb részletekig minden milliméterpontosan ki van dolgozva, valamennyi, a kivitelezéshez szükséges információ benne van. Ez alapján egy építőipari vállalkozás az átlagoshoz képest nagyjából fele annyi idő alatt megépítheti az adott objektumot. Ha profik csinálják, akkor háromszor gyorsabbak is lehetnek.
– A Horizont egy aprólékosan kimunkált és kipróbált acélszerkezetes, korszerű építési technológia. Példaként, ezzel a módszerrel egy 160 m2-es házszerkezetet 7 ember 2 munkanap alatt szerkezetkészre meg tud építeni.
– Bátran mondhatom, hogy ha a most regnáló képviselőtestületeknek még van olyan tervük, amit ebben a ciklusban szeretnének megvalósítani, velünk, jó eséllyel elkezdhetik, és be is fejezhetik.

Bármilyen gyors a Horizont megoldása, minden cégnek véges az építőipari kapacitása. Hogyan képesek mégis a megnövekedett igényeknek megfelelni?
– Mi nem építünk. A mi feladatunk, hogy átadjuk a technológiát kivitelező és márkaképviseleti partnereinknek. A hozzánk jövő érdeklődőket – bárhol az országban – a megfelelő helyi partnerekhez közvetítjük. Így minden önkormányzat a lakóhelyéhez közeli, általában jól ismert, megbízható, helyi vállalkozásokkal tud dolgoztatni. Ez az önkormányzatok számára is lehetőség, mellyel éppen a kis, helyi építőipari vállalkozások hozhatóak helyzetbe, úgy, hogy a kivitelezési költségek jelentős része – 80-85%-a – náluk realizálódik, attól függően, hogy az acélprofilokat készre szerelve, vagy anyagában szállítjuk nekik. A tudást gyorsan, és szakmaspecifikusan át tudjuk adni nekik. Érdemes tehát csatlakozniuk a Horizont-családhoz.
– Önkormányzati szemüvegen át nézve, az is a Horizont mellett szól, hogy ez egy újrahasznosítható építési mód. Ha például ideiglenes épületeket kell kivitelezni, tökéletes, környezetbarát megoldás. Körülbelül 15% veszteség mellett bontható, és ha a talajcsavarokat, melyekkel az épületeket rögzítettük, kihúzzák a földből, csakis a tiszta, rendezett terep marad hátra. Nem kell feltörni, drága pénzen elszállítani a betonalap hulladékát, azaz a környezet-rehabilitációs költségeket máris megspórolják.
– Érdemes tehát elgondolkodni mindezen, hiszen, ha őszig már nem is, de azt követően tényleg rengeteg építési feladat áll majd az önkormányzatok előtt.

Cseh Teréz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019.03.07. 19:36
   Regio Regia magazin


146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás