szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Eljött a saját ingatlanfejlesztés ideje

Új célokat, új fejlesztési irányokat tűzött maga elé a Grabarics Csoport
Eljött a saját ingatlanfejlesztés ideje

A Grabarics Építőipari Kft. a közelmúltban átszervezte vezetését, és egy négyfős kabinetet hívott életre. A döntést az indukálta, hogy a cégcsoport ismét elkötelezte magát a saját ingatlanfejlesztések mellett, és erre a célra létrehozta a Grabarics Development Kft.-t. Az új társaság élére pedig a lakásépítésben, ingatlanfejlesztésben legtapasztaltabb szakemberüket tette, aki történetesen az építőipari cég eddigi ügyvezető igazgatója, Karacs László.

Kisgyermek korom óta szerettem építeni

– Tősgyökeres budapesti vagyok, tanulmányaimat is a fővárosban végeztem. Bár vonzott az autószerelés – akkoriban divatszakma volt -, de áldom az eszemet, hogy végül nyolcadikban mégis inkább a Vági István Építőipari Szakközépiskolába adtam be a jelentkezésemet. Az érettségi után, 1982-ben innen már egyenes út vezetett az Ybl Miklós Építőipari Főiskolára. Grabarics Gáborral évfolyamtársak voltunk, 1986-ban együtt végeztünk magasépítőként. Ekkor egy időre elváltak útjaink, én a 43. számú ÁÉV-nél kezdtem a pályafutásom, majd egy marketing cégnél, később pedig egy kisebb építőipari vállalkozásnál dolgoztam, ahol gyakorlatilag mindent kellett csinálnom. A nyakamba szakadt egy csomó feladat: a saját emberek napi szintű irányítása, az anyagbeszerzés, alvállalkozók versenyeztetése, irányítása, a munkafolyamatok felügyelete, a pénzkezelés. Ugyanakkor, éppen ennek köszönhetően, rengeteget tanultam.

Megkeresett, és én igent mondtam

Grabarics Gáborral már a 90-es években voltak közös munkáink. A Grabarics Építőipai Kft. az évtized végére ért el odáig, hogy kisvállalkozásból egy nagyobb, érettebb szervezet keretében, komolyabb munkákat is elvállaljon. Elsők között generálkivitelezőként a Soroksári úti Baumax áruházat alakították ki egy meglévő ipari épületben, majd ezt követően a Baumax új budaörsi áruházát építették fel 1998-99-ben. Én úgy jöttem képbe, hogy a Baumax vezérigazgatója vett egy alig szerkezetkész házat Budapesten, melynek az építését szerette volna befejezni, saját családi lakóházaként. Gábor engem ajánlott erre a feladatra, amit a csapatommal a tőlünk telhető legmagasabb minőségben el is végeztünk. A vevő elégedett volt, mind velünk, mind a Grabarics céggel.
2000-ben aztán egy új budapesti társasház megépítésére létrejött a Lakásinvest Kft., melynek a Grabarics Építőipari Kft. volt a főtulajdonosa. Gábor ekkor keresett meg, hogy elvállalnám-e ennek a cégnek az ügyvezetését, illetve a fejlesztés levezénylését. Igent mondtam.
Beindult a lakásépítési vállalkozás, megépítettük a IX. kerületben, a Thaly Kálmán utcában a 14 lakásos társasházat, melyben az áttervezések révén végül 19 lakást hoztunk létre, majd a III. kerületben, a Kiscelli utcában – ez volt talán a legszebb projektünk – egy 63 lakásos társasházat, illetve a XVIII. kerületben, a Kerékkötő utcában egy 34 lakásos lakóparkot társas- és sorházakkal.
Eközben még két további ingatlant is vásároltunk. Egyiket Ráckevén, amit aztán eladtunk a TESCO-nak, a másikat pedig, Budapest III., kerületében, a Hunor utcában, de már akkor tudtuk, hogy ezt nem fogjuk megépíteni. A válság előtti utolsó pillanatban – 2007-ben - eladtuk a területet, a Lakásinvest Kft.-t pedig bezártuk. Ekkor kerültem operatív igazgatóként a Grabarics Építőipari Kft.-hez. 2010. december elsejétől 2018. szeptember 30-ig voltam a társaság ügyvezető igazgatója.

A sok rossz mellett sok jó is volt

– Amire igazán büszke vagyok, hogy rengeteg erőfeszítéssel, spórolással, kemény küzdelemmel, feszes gazdasági mutatókkal, folytonos és nagyon intenzív termelési költségfigyeléssel, a szervezet folyamatos fejlesztésével, kontrolljával átvészeltünk egy nagyon kemény időszakot, egy 5-6 éves gazdasági válságot úgy, hogy a létszámunkat meg tudtuk tartani, az alvállalkozóinkat, ha néha nehezebben is, de folyamatosan megfizetni, finaszírozni tudtuk, és a munkavállalói fizetésekre is mindig jutott elegendő keret. Fejlesztésekre csak jelentős pályázati forrásokból volt lehetőségünk, de ezekkel is éltünk szép számmal. Gondolok itt az integrált vállalatirányítási rendszer kialakítására, bevezetésére, a dunaújvárosi telephely bővítésére, az oktatási célú támogatások megszerzésére. A termelésünk eközben 50-60%-ra esett vissza. Kevés munka volt. Minden lehetőséget igyekeztünk megragadni, mert a korábbi piacunk, mely elsősorban a kereskedelmi létesítmények építésére specializálódott, egyik napról a másikra esett össze. Új irányokat a közbeszerzésekben, illetve az ipari célú beruházásokban találtuk meg a régi jó megrendelőnk, a Hankook mellett. Hittük, hogy a válságból kivezető út nemzetgazdasági szinten a termelési szféra fellendülésében rejlik, itt találtunk később számos új partnert, aki által elnyert munkáink során szép lassan mi is kievickéltünk a szűkös helyzetünkből.
Először 2015-ben éreztük úgy, hogy talán már kifelé tartunk ebből a katasztrofális helyzetből. Mindent meg is tettünk ezért. 2015-ben már elértük a válság előtti éves teljesítményünket, 10,5 milliárdos bevétellel. A 2016-os év a Grabarics Építőipari Kft. életében már egészen jónak számított, pedig az építőipar ezt az esztendőt még nem tartja az erőteljes fellendülés időszakának. Mi ekkorra már túlszárnyaltuk a válság előtti legmagasabb elért árbevételünket, a 10,8 milliárdot, és 12,3 milliárddal zártuk az évet. 2017-et már 14,9, 2018-at pedig ennél is nagyobb forgalommal zártuk. A válság éveiben a munka hiánya okozta a gondokat, ma pedig munka van bőven, de szűkösek az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen erőforrások. Ezek közül is legfőképpen a szakmunkások, a szakszerű és teljesíteni képes alvállalkozók hiánya, valamint a nehezen követhető áremelkedések nehezítik a mindennapjainkat.

Újraindulhat az ingatlanfejlesztés

– Nem előzmények nélküli a Grabarics Csoportban az ingatlanfejlesztés, hiszen a 2000-es évektől egészen a válságig a lakásépítés volt a fő profilunk. A hosszútávú fennmaradást és növekedést a folyamatos fejlesztés és útkeresés biztosítja. Megfogalmaztuk, hogy fontos a több lábon állás, a megfelelő portfolió kialakítása és egyensúlyban tartása, ez pedig párosulva a fellendülés adta kedvező pénzügyi lehetőségekkel, egy-két év alatt ismét fókuszba hozta a saját tulajdonú ingatlanok fejlesztését, a korábbi tapasztalatok újrahasznosítását. Erre a célra hoztuk létre a Grabarics Development Kft.-t.
Előnyt jelent számunkra, hogy az ingatlanfejlesztő és a generálkivitelező egy cégcsoporthoz tartozik. Ez nagymértékben megkönnyíti a munkafolyamatok összehangolását, a hatékonyságnövelést, mely a minőségi munka alapját adja. A kiválóan elvégzett munka titka, hogy már a tervek elkészítése, kidolgozása is összhangban legyen a későbbi kivitelezéssel. Törekednünk kell az egyszerű, optimális költségekkel és minél kevesebb hibalehetőséggel megvalósítható megoldások megtalálására.

25 év munkája, tapasztalata áll mögöttünk, és számos lehetőség előttünk

– Erőforrás-ínséges időket élünk, így, amit lehet ésszerűsíteni, pontosítani kell. Kiemelten fogjuk kezelni a kommunikációt, mert a félreértések kiküszöbölésével rengeteg pluszmunkát, költséget meg lehet takarítani. Olyan létesítményeket kívánunk építeni, melyek hatékonyak, egyszerűek és praktikusak, de emellett szép és ízléses megoldásokat tartalmaznak. Jól használható, műszakilag jól megoldott házakat szeretnénk alkotni. Ehhez számos kiváló lehetőség áll a rendelkezésünkre, gondolok itt a hevesi előregyártó üzemünkre, vagy épp a kibontakozóban lévő betondekor és toronydaru üzletágunkra. Nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni ezekre, és nem csak az előre gyártott elemekben gondolkodunk hanem akár a szerelt homlokzatokban, szerelt belső válaszfalakban is. Manapság egyre elterjedtebbek – és ez a hatékonyságnövelés alapja - az olyan anyagok, technológiák, amelyeket üzemekben előre gyártanak, és a helyszínen csupán összeszerelnek. Mi is szeretnénk a lehető legtöbb munkánknál ebbe az irányba fejlődni. Pár éven belül el kell jutnunk oda, hogy egy adott funkciójú projekthez – legyen az lakóház, iroda, szálloda, vagy bármi más - az elvárásoknak megfelelő kész szerkezeteket, csomóponti megoldásokat, rögzítés-technikákat tudjunk szállítani.
A beton egy kiváló építőanyag – és ma már nem az egykori panelházakra kell gondolnunk e név hallatán. A mai betontechnológiák – kéregfalak, kéregpanelek – nem összehasonlíthatóak az egykori házgyári termékekkel. Ezeket a teherhordóként használt szerkezeteket a 21. század kihívásainak, igényeinek megfelelő, a legkülönfélébb hő- és hangszigeteléssel, fém, kő, műanyag, üveg, vagy más egyéb burkolattal tudjuk ellátni, kombinálni. A beton egyhangúsága már a múlté. Itt vannak a látszóbetonok, a dekorbetonok, melyeket már ma is gyakran használunk lépcsőházi folyosók, erkélyek mellvédfalainak kialakításához. Németországi üzemünk az élvonalban jár ezen a területen, így jó eséllyel sikerül majd idehaza is népszerűvé tennünk ezt a kiváló technológiát, és ha úgy tetszik divattá, egyfajta Grabarics-stílussá formálni.

Egy nagyon erős tíz évet szeretnék

– A Grabarics Development Kft. ügyvezető igazgatójaként újra közelebb kerülhetek magához az építéshez, és ez nagyon fontos számomra. Mindig is építő ember voltam, szeretem, amikor elkészül valami, élvezem, hogy gyönyörködhetek benne. Ezektől az érzésektől nagyon messze jártam a Grabarics Építőipari Kft. ügyvezető igazgatójaként. A vállalatirányítás, az informatika, a jog világából most kicsit kiléphetek, és közelebb leszek az építkezésekhez, az épületekhez.
Sok munka áll előttünk. Az otthonunk Budapesten, a Reáltanoda utca 5. szám alatt – a Grabarics fővárosi központjában – lesz. Épül a csapatunk. Természetesen a Grabarics csoport részeként fogunk működni, önállóan, de mégis sok szálon – pld: könyvelés, kivitelezés – összefutnak a feladataink.
A Grabarics kabinet felállásának nagyon örülök, már évekkel ezelőtt így gondoltam helyesnek, és jómagam, ügyvezetőként a vállalkozási igazgatót, a termelési igazgatót, a gazdasági igazgatót és a tulajdonost már eddig is egyfajta kabinetnek tekintettem. Be kell látni, hogy a kabinetként való működésre korábban még nem voltunk elég érettek, és nekem sem volt elég energiám, hogy ezt erőteljesebben megértessem, érvényre juttassam. Ez egy jó működési forma, sokkal intenzívebb kommunikációt tesz lehetővé, és annak is záloga lesz, hogy a felsővezetés a cégre nagyobb hatást gyakorolhasson. A cég növekedéséhez ez is nélkülözhetetlen, mind ezek mellett,  hogy az egyensúlyokat és arányokat a növekedés mellett is mindig pontosan a változó igényekhez igazítottan meg kell teremteni és tartani a cég összes területén. Ez a korábbinál professzionálisabb vezetési szint, mely lehetővé teszi az egyes részterületek erősebb kontrollját, ugyanakkor a cég egészének összhangját. Örömmel adom át tehát a stafétát ennek a négyesfogatnak, hogy én új kihívások elé nézhessek.
55 éves vagyok. Új pozíciómban, a Grabarics Development Kft. ügyvezető igazgatójaként az előttem álló „régi-új” korszakot úgy szeretném végigcsinálni, hogy ha majd visszatekintek erre az évtizedre, úgy tudjak majd pozitív élményekről, az alkotás öröméről beszámolni, ahogy most tettem azt a grabaricsos éveimről.

Cseh Teréz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019.05.18. 08:45
   Regio Regia magazin


146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás