szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A gázipari szakemberek találkozási pontja

27. DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítás
A gázipari szakemberek találkozási pontja

Április 16-án - hagyományosan a Thermal Hotel Visegrád****-ban – köszöntötte a gázipari szakma képviselőit Gáspár Zsanett, a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. vezérigazgatója. Rövid üdvözlőjét követően átadta a szót rangos vendégüknek, dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárnak, hogy nyissa meg az idei, immáron 27. DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállítást, majd tartsa meg előadását.

Dr. Kaderják Péter A Földgáz szerepéről a Nemzeti Energia-stratégiában cím alatt áttekintést adott többek között az energia- és klímastratégia-alkotás nemzeti kereteiről. Megtudtuk, hogy ez év őszére készül el az új Nemzeti Energiastratégia, mely a 2011-ben elfogadott, és 2030-ig szóló dokumentum modernizált változata lesz. Szót ejtett még a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégiáról, annak cselekvési tervéről, mely együtt kezeli az energiaszektor és a klímavédelem kérdéseit, és felöleli a főbb célokat.

– Az államtitkár előadásában felvázolta a földgáz szerepét a magyar energiamixben, és kitért az ellátásbiztonság kérdéseire is. A dekarbonizációs célok mentén arra is rámutatott, hogy milyen nagy nyomás nehezedik ma a gáziparra ezen a téren. Nem lesz egyszerű feladat ugyanis a földgáz szektort a dekarbonizációs politikával összhangba hozni. Izgalmas kérdés - akár a mostani konferencia számára is -, hogy a csökkenő kereslet mellett egy meglévő infrastruktúrát hogyan lehet okosan továbbhasznosítani, illetve, hogyan „zöldíthető” a gázipar. Az uniós célkitűzések egyértelműek: 2050-ig karbonsemlegesség, azaz nulla széndioxid-kibocsátású Európát szeretnének annak vezetői.

Kerekes Ferenc, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. gázhálózati vezetője, a konferencia délelőttjének levezető elnöke vette át a szót, hogy a Földgázipari Aktualitások Szekció munkáját megnyitva, röviden beszámoljon az elmúlt egy év főbb gázipari történéseiről.
Mondandóját három témakör köré csoportosította: személyi és szervezeti, jogszabályi változásokról beszélt. Az államtitkár gondolataihoz kapcsolódva a dekarbonizációra adható válaszokra hozott egy angol példát, mely rávilágított, hogy a gázipari infrastruktúra hasznosítására 2050 után is nyílik majd lehetőség, miután a primer energiák közül a tervek szerint a földgáz is kivezetésre kerül. Helyébe – például – a hidrogén léphet. Az ehhez szükséges technológiák kutatása jelenleg is folyamatban van, de Kerekes Ferenc szerint kijelenthető, hogy a földgáznak még hosszú évtizedekig meghatározó szerepe lesz az európai energiastratégiában.

A továbbiakban Koncz Péter, a NKM Nemzeti Közművek Zrt. digitalizációs vezérigazgató-helyettese mutatta be a Nemzeti Közművek jövőképét a konferencia hallgatóságának, őt pedig Zarándy Tamás, a Capital Consulting energetikai igazgatója követte, A gázellátás biztonsága Közép-Európában című előadásával.
A délelőtti plenáris ülést Farkas Zoltánné, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezetője zárta, aki a hivatal előtt álló új kihívásokról beszélt.

Az ebéd előtt Kerekes Ferenc ünnepélyesen megnyitotta a DUNAGÁZ Gázipari Konferencia Kiállítását is, mely a korábbiakhoz képest sokkal több standdal, nagyobb területen várta az érdeklődőket. A konferencia fő támogatója és kiállítója a Fiorentini Hungary Kft. volt, mely már 26 éve megbízható partnere a hazai földgázpiac szereplőinek. Magyarországi zöldmezős gyártóüzemükből szolgálják ki partnereiket nyomásszabályozó állomásokkal, alkatrészekkel és teljes körű szervizszolgáltatással – tudtuk meg Jászberényi Zoltán vezérigazgatótól.

Délután a konferencia a Rendszerüzemeltetés Szekcióval folytatódott. Soós Gábor, a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt. műszaki igazgatója, a nap hátralévő részének levezető elnöke elsőként egy, a gáziparban szokatlan előadót, Bárdos András egyetemi docenst, a 21. Század Kiadó tulajdonosát, a SAWYER MILLER GROUP vezető akadémia alapítóját hívta a pulpitusra. A televízió műsorok ismert és népszerű alakja provokatív, izgalmas kérdéseket feszegető – 20.000 évnyi evolúció 100 év alatt című - előadásában főleg arra próbálta felhívni a konferencia hallgatóinak figyelmét, hogy körülöttünk minden változik, ahogyan például a gázipar is. Mindez természetes folyamat, az élet velejárója, és a feladat az, hogy ezekre a változásokra megfelelő módon reagáljunk, időben felkészüljünk, és helyes válaszokat adjunk.
Az érzelmileg kissé sokkoló, ám nagyon hasznos gondolatok után dr. Magyari Dániel, a Rikopet Kft. ügyvezető igazgatója a Kiskészletű gázmérők termelésbe állításáról tartotta meg előadását, őt Szenczi György, a GTMentor Group ügyvezetője követte beszámolójával a Földgázhálózat eszközkihasználtságának felméréséről, majd Bali Gábor, az Energiq Kft. ügyvezetője beszélt az Új földgáz-ellátásbiztonsági előírásokról az EU-ban, illetve annak hazai vonatkozásairól, hatásáról.

– A CO-vészjelzőkről tartott előadásuk, úgy gondolom, nem csak a gázipari szakembereket foglalkoztatja. A gázfogyasztók sajnos keveset tudnak erről, ezért kérem, röviden foglalja össze a téma legfontosabb tudnivalóit, tapasztalatait!
– Sokféle CO-vészjelző van a piacon, szerencsére Magyarországon már csak olyanok vannak forgalomban, amelyek megfelelnek az aktuális jogszabályi követelményeknek. Érdemes tudni, hogy a korábban forgalomban lévő eszközöknek csupán 50%-a ment át ezen a teszten, akik tehát korábban vásároltak ilyen készülékeket, könnyen lehet, hogy még ma is olyan típust használnak, ami gyakorlatilag nem alkalmas a védelemre.
– Kiemelném azt is, hogy a CO-érzékelő egy vészjelző, alapvetően nem a CO-mérgezés megelőzésére szolgál, ez az utolsó védvonal csupán a lakók számára az életben maradáshoz. A CO-mérgezést a gázkészülékek rendszeres karbantartásával, a kémények ellenőrzésével lehet csak garantálni.
– A Miskolci Egyetemen mi most azt vizsgáltuk, hogy a forgalomban lévő sokféle CO-érzékelőt vajon hová érdemes elhelyezni. Erre nincs egységes iránymutatás. A gyártók egyedileg adnak javaslatot készülékeikhez. Ennek érdekében kidolgoztunk egy szimulációs modellt, melyben vizsgálni tudjuk, hogy a gyártók által megadott ajánlások megállják-e a helyüket, illetve, hogy találunk-e optimális helyet ezeknek a készülékeknek. A jó hír az, hogy az ajánlások helyesnek bizonyultak, az optimum megállapításához azonban tovább kell finomítani a modellünket. Sokféle változó paraméter van, amit figyelembe kell vennünk – milyen magasan van elhelyezve a CO-érzékelő, van-e ablak, az hol van, mennyire zár légtömören, van-e keresztáramlású huzat, kint fúj-e a szél, milyen a kémény magassága, mennyire szennyezett a gázkészülék, stb. -, hogy ezek mellett szinte lehetetlen általános receptet adni.
– Dermesztő adat az is – erről sokfelé olvashatunk manapság -, hogy tíz háztartásból csupán kettőben van egyáltalán CO-vészjelző, és lehet, hogy még az sem szabványos. A gyártók is legalább tízévente - de rajta van a dátum, meddig használhatóak – javasolják a készülékek cseréjét. Az sem mindegy hogyan, milyen körülmények között használjuk ezeket. Egy fürdőszobában, ahol más szennyeződés – például hajlakk, pára, stb. – éri őket, gyorsabban tönkre mehetnek, és így hamis biztonság érzetet adhatnak. Sajnos ezeket a készülékeket nem lehet – vagy inkább nem éri meg – évente hitelesíteni, innentől viszont nincs visszajelzésünk, hogy vajon működik-e, ha tényleg baj van. Házilag végképp nem érdemes próbálkozni a „hitelesítésével”, mert, ha nagy koncentrációban éri a CO-gáz, azonnal tönkre megy az érzékelője.
– Fontos tehát odafigyelnünk erre az eszközre, hogy a lakótérben a nyílt égésterű gázberendezések alkalmazása esetén beszerezzük, és a gyártói javaslatoknak megfelelően szereljük fel. A katasztrófavédelem statisztikái egyértelműen mutatják, hogy ahol használták ezeket a készülékeket, ott ugyan előfordult a CO-mérgezés, de haláleset nem, és ez a legfontosabb. Erre próbáltuk felhívni a gázipari szakemberek figyelmét is, hiszen ők közvetlen kapcsolatban állnak a fogyasztókkal, fel tudják hívni a figyelmüket ezekre a veszélyekre.


Rövid kávészünet után még három, a gázipar szabályozását érintő téma következett Sándor Balázs, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezető-helyettese (A piaci konfliktusok feloldása az ÜKSZ-ben), Salzinger György, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat főosztályvezető-helyettese (Változások a gázipari-műszaki biztonsági szabályozásokban), illetve Redele Csaba, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. gázhálózati vezetője (A jogszabályi változások hatása az elosztói engedélyesek napi gyakorlatára) jóvoltából.

A konferencia másnapján a Gázfelhasználás Szekciót Berkes Gábor, az NKM Földgázhálózati Kft. - NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. műszaki igazgatója, a nap levezető elnöke nyitotta meg, és az első előadást is ő tartotta a 150 éves Győri Gázgyárról megemlékezve. Majd egy kis technikatörténet következett – Konvektorok voltak és lesznek címmel – Fazakas Miklós, a MPF FÉG fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója tolmácsolásában.

A zárt égésterű készülékek kontra gyűjtőkémények problematikáit Bálint Attila, a Proschorn Hungária Kft. ügyvezető igazgatója villantotta fel a hallgatóság előtt.
A rövid kávészünetben – ahogy a konferencia teljes ideje alatt - a résztvevő gázipari szakemberek a kiállítási térben építhették szakmai kapcsolataikat, megtekinthették az iparág legújabb eszközeit, és kérdéseiket közvetlenül is feltehették a jelenlévő szakembereknek.

A délelőtt lezárásaként további három előadásra került sor: Az „A” típusú gázkészülék hatása a belső levegő minőségére címmel Érces Nobert, a BME Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszék, tanszéki mérnöke ismertette tapasztalataikat.  Ezután Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke mutatta be a Gázfogyasztó berendezések létesítésével kapcsolatos eljárásokat és azok tapasztalatait. Végezetül egy sokakat érintő kérdésre, hogy hogyan kell elhelyezni a CO érzékelőket, a Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet képviselői – Kis László tanársegéd, dr. Szunyog István és dr. Turzó Zoltán, egyetemi docensek – kerestek választ előadásukban

Végül dr. Szunyog István zárszavában áttekintette, hogy a két nap alatt a neves előadók jóvoltából milyen témákat érintettek, és hogy mindezekre alapozva milyen feladatok állnak a magyar gázipar szereplői előtt.
A sikeres konferencia szervezői, természetesen jövőre is várják a gázipar szakembereit a 28. DUNAGÁZ Gázipari Konferencia és Kiállításra.

– A CO-vészjelzőkről tartott előadásuk, úgy gondolom, nem csak a gázipari szakembereket foglalkoztatja. A gázfogyasztók sajnos keveset tudnak erről, ezért kérem, röviden foglalja össze a téma legfontosabb tudnivalóit, tapasztalatait!
– Sokféle CO-vészjelző van a piacon, szerencsére Magyarországon már csak olyanok vannak forgalomban, amelyek megfelelnek az aktuális jogszabályi követelményeknek. Érdemes tudni, hogy a korábban forgalomban lévő eszközöknek csupán 50%-a ment át ezen a teszten, akik tehát korábban vásároltak ilyen készülékeket, könnyen lehet, hogy még ma is olyan típust használnak, ami gyakorlatilag nem alkalmas a védelemre.
– Kiemelném azt is, hogy a CO-érzékelő egy vészjelző, alapvetően nem a CO-mérgezés megelőzésére szolgál, ez az utolsó védvonal csupán a lakók számára az életben maradáshoz. A CO-mérgezést a gázkészülékek rendszeres karbantartásával, a kémények ellenőrzésével lehet csak garantálni.
– A Miskolci Egyetemen mi most azt vizsgáltuk, hogy a forgalomban lévő sokféle CO-érzékelőt vajon hová érdemes elhelyezni. Erre nincs egységes iránymutatás. A gyártók egyedileg adnak javaslatot készülékeikhez. Ennek érdekében kidolgoztunk egy szimulációs modellt, melyben vizsgálni tudjuk, hogy a gyártók által megadott ajánlások megállják-e a helyüket, illetve, hogy találunk-e optimális helyet ezeknek a készülékeknek. A jó hír az, hogy az ajánlások helyesnek bizonyultak, az optimum megállapításához azonban tovább kell finomítani a modellünket. Sokféle változó paraméter van, amit figyelembe kell vennünk – milyen magasan van elhelyezve a CO-érzékelő, van-e ablak, az hol van, mennyire zár légtömören, van-e keresztáramlású huzat, kint fúj-e a szél, milyen a kémény magassága, mennyire szennyezett a gázkészülék, stb. -, hogy ezek mellett szinte lehetetlen általános receptet adni.
– Dermesztő adat az is – erről sokfelé olvashatunk manapság -, hogy tíz háztartásból csupán kettőben van egyáltalán CO-vészjelző, és lehet, hogy még az sem szabványos. A gyártók is legalább tízévente - de rajta van a dátum, meddig használhatóak – javasolják a készülékek cseréjét. Az sem mindegy hogyan, milyen körülmények között használjuk ezeket. Egy fürdőszobában, ahol más szennyeződés – például hajlakk, pára, stb. – éri őket, gyorsabban tönkre mehetnek, és így hamis biztonság érzetet adhatnak. Sajnos ezeket a készülékeket nem lehet – vagy inkább nem éri meg – évente hitelesíteni, innentől viszont nincs visszajelzésünk, hogy vajon működik-e, ha tényleg baj van. Házilag végképp nem érdemes próbálkozni a „hitelesítésével”, mert, ha nagy koncentrációban éri a CO-gáz, azonnal tönkre megy az érzékelője.
– Fontos tehát odafigyelnünk erre az eszközre, hogy a lakótérben a nyílt égésterű gázberendezések alkalmazása esetén beszerezzük, és a gyártói javaslatoknak megfelelően szereljük fel. A katasztrófavédelem statisztikái egyértelműen mutatják, hogy ahol használták ezeket a készülékeket, ott ugyan előfordult a CO-mérgezés, de haláleset nem, és ez a legfontosabb. Erre próbáltuk felhívni a gázipari szakemberek figyelmét is, hiszen ők közvetlen kapcsolatban állnak a fogyasztókkal, fel tudják hívni a figyelmüket ezekre a veszélyekre.

Cseh Teréz

2019.05.18. 08:47
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás