szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A VIDEOTON új gyártócsarnoka

A VEAS Kft. költözött a székesfehérvári VIDEOTON telephely új egységébe
A VIDEOTON új gyártócsarnoka

A VIDEOTON eddigi legnagyobb volumenű beruházási programját valósította meg az elmúlt évben, összesen 14 milliárd forint értékben. Ebből 8,25 milliárd forintot tett ki a VIDEOTON EAS Kft., a csoport egyik legnagyobb leányvállalatának közelmúltban átadott új elektronikai szerelőcsarnoka és technológia bővítése. Az avatóünnepségről, a beruházás részleteiről Klambauer Csaba, ügyvezető igazgatót kérdeztük.

– A VIDEOTON székesfehérvári telephelyén számos létesítmény szolgálja a csoport tagjait. Miért döntöttek ezúttal egy új csarnok és a hozzátartozó épületek megépítése mellett?
– Ahhoz, hogy a döntés mögé lássunk, érdemes kicsit visszatekintenünk az elmúlt 15 esztendőre. 2004-ben, amikor a VIDEOTON EAS Kft.-t létrehoztuk, nem a nulláról indultunk. Három VIDEOTON cég, az Elektromechanika Kft., a Televízió Kft. és az Informatika Kft. elektronikai szerelési üzletágának jogutódja lettünk. De nem csak jogilag olvadtunk eggyé, össze is költöztünk. Mindössze három éve  az úgynevezett 231. számú, kifejezetten elektronikai szerelésre készült épületbe kerültünk.
– Három társaság eltérő gyártásstruktúrával, vállalati kultúrával, vevőkörrel. Míg az Informatika Kft. inkább a kisebb, ipari jellegű ügyfelekkel dolgozott, addig a másik két cég főleg a nagysorozatú gyártmányokra szakosodott, olyan nagynevű, nemzetközi partnerekkel, mint például a PHILIPS. Ez a kettősség a mai napig jellemzi a cégünket.
– Sokszínű a palettánk, közel 1.500 féle terméket gyártunk, eltérő sorozatnagyságban. A kissorozatú, nem ritkán azonban nagy – akár 1000 EUR/db - értékű termékeink időnként csak néhányszáz példányban készülnek, míg a skála másik végén a kifejezetten nagysorozatú, a 100 ezer db/év nagyságrendű gyártmányaink állnak.
– A 10 ezer négyzetméteres csarnok, ahová az új céggel 2004-ben beköltöztünk, modern, kulturált körülményeket biztosított a számunkra, amire szükségünk is volt, hogy az újabb vevőinket meg tudjuk nyerni. Az akkori technológiánkkal belaktuk az egész területet.
– Időközben 2007 környékén egy jelentős átrendeződés zajlott az elektronikai piacon, a korábbi nagy sorozatú üzleteink visszaestek és ennek következményeként a csarnok kihasználtsága is csökkent.
– Ez indokolta a döntést, hogy az éppen erős növekedési fázisban lévő Autoelektronikai Kft. is beköltözzön a csarnok szabadon lévő részébe. A gazdaság élénkülésével aztán mi is gyors növekedésnek indultunk, így hamar szűkössé vált a közös terület. Első körben megoldást jelentett, hogy visszanyitottuk az egyik korábbi gyártóüzemünket, illetve később a mögöttünk lévő logisztikai központot összekötöttük a gyártócsarnokkal, és odaköltöztettük a raktárainkat, a felszabaduló területekből pedig gyártóterületet alakítottunk ki.
– 2013-ban az egyre növekvő létszám elhelyezésére az épülethez egy új szociális és irodaszárnyat is építettünk, és nem sokkal később a termeléshez nem szervesen kötődő szellemi tevékenységeink egy részét szintén kiköltöztettük egy mellettünk álló irodaépületbe.
– A bővítések ellenére 2017-ben egyértelművé vált, hogy az adott területen a két cégnek már nincs lehetőség a további növekedésre, miközben egyre több új üzletet sikerült megnyernünk. Ezért döntöttek a tulajdonosok egy zöldmezős beruházás mellett, úgy, hogy az új épületet a VEAS Kft. építi fel és a költözést követően átadja korábbi helyét az Autóelektronika Kft.-nek.

– Ha ilyen mértékben különböztek, miért gondolták mégis úgy, hogy érdemes egy fedél alá költözniük, egy céggé válniuk?
– Ennek megértéséhez is célszerű visszamennünk az időben. 2004-től a szórakoztatóelektronikai iparban tevékenykedő nagyvállalatok egyre inkább a Távol-Kelet felé kacsintgattak, sorra helyezték át európai gyártásukat abba a térségbe, ill. racionalizálták az Európán belüli tevékenységeinket, és telephelyeket vontak össze. Ez a mi kapcsolatainkat is érintette. Ma már látjuk, hogy jó döntés volt egyesíteni az erőinket, színesíteni a kínálatunkat, mert az akkori vevőink – az olyan első sorban szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó világcégek, mint pld. a SONY, PHILIPS – mára a gyártásuk jelentős részével kivonultak Európából, illetve profilt váltottak. A PHILIPS-nek például ma már háztartási gépekbe gyártunk elektronikát, míg annak idején első sorban televízió készülékek, CD és DVD lejátszók elektronikáját szállítottuk számukra.

– A sokszínűségünk a válság idején is segített. Nem voltunk kiszolgáltatva egy-egy nagyobb vevőnek. Ha a partnereink közül egyik-másik épp csökkentette a termelését, bízhattunk abban, hogy más vevőink növekedése kompenzálja az ebből adódó kiesést. Gyakorlatilag ez tette lehetővé a stabil növekedésünket az elmúlt másfél évtizedben, és erre az egyensúlyra a jövőben is bátran építhetünk. Ez az a többlet, amely megkülönbözteti a VIDEOTON EAS-t a versenytársaitól, de jellemző ez a cégcsoport többi cégére is. Mi nem egyes iparágakra koncentrálunk, hanem sokirányú vevői kapcsolatot építünk. Gyártunk vasúti, háztartási elektronikát, emellett professzionális fűtési megoldások elektronikai beszállítói vagyunk, és egyre több IT terméket is gyártunk. Az elmúlt időszakban jelentősen megerősödött a jelenlétünk a világítástechnikában, és szintén folyamatosan növekszik a termékportfóliónk az okos otthonok piacán.
– A VIDEOTON EAS Kft. a cégcsoport 3. legnagyobb vállalata, Székesfehérváron pedig a 2. legnagyobb társaság. 2006-2007 óta folyamatos növekedés jellemzi a cégünket, és ez a pénzügyi eredményeinkben, az általunk foglalkoztatott létszámban is megmutatkozik. 2017-ről 2018-ra közel 25%-kal növeltük az árbevételünket, az előttünk álló évben pedig a „19-re húztunk még egy lapot”, és újabb 25% körüli növekedést prognosztizálunk.
– 25,8 Mrd Ft volt a 2018-as árbevételünk, az idei tervünk pedig 32,5 Mrd, ami, ha jól alakulnak a dolgok, akár még több is lehet.

– Hogyan tudták elérni, hogy az alapkő letételétől alig egy év alatt felépítsék ezt az épületegyüttest?
– 2017 közepén történtek az első érdemi lépések az új létesítménnyel kapcsolatban. A korábbiakhoz képest teljesen más volt a megközelítés, nem a szokásos módon vágtunk bele a fejlesztésbe. Megszületett a döntés, és bár a pontos költségeket nem láttuk még előre, mégis belevágtunk. 5 helyszín közül választottuk ki a VIDEOTON-nak ezt a területét, amelyen csupán egy-két használaton kívüli épület állt. A tereprendezéssel párhuzamosan történt a tervezés. Sokféle verzió született eltérő méretben és kialakítással.
– Az épület tervei 2017 végére készültek el, de még kisebb módosításokat 2018 év folyamán is eszközöltünk rajta. A tereprendezés és az előkészítő munkálatok 2017 végére fejeződtek be, az alapkő letételére 2017 decemberében került sor. Figyelembe véve az építőipar mai helyzetét, egyfajta beruházási bravúrnak számít, hogy kevesebb, mint 12 hónap alatt befejeztünk egy ilyen volumenű építkezést. Ebben kiemelt szerepe volt a fővállalkozónknak, a Penta Építőipari Szolgáltató Fővállalkozó Kereskedelmi Kft.-nek, mely amellett, hogy kiváló minőségben megépítette az új telephelyünket, a szoros határidőt is tartani tudta.
– Igazi csapatmunka folyt itt, már a tervek előkészítésekor is. Egy 15 fős teamet hoztunk létre, akik végigvitték, sőt viszik még ma is a projektet. Ebben a teamben helyet kaptak a fővállalkozó tervezői és egyéb képviselői, a VIDEOTON vagyonhasznosítási csoportja, az Ipari Park Vállalat, akik a telephely fenntartásáról és a közműveket érintő feladatok végrehajtásáról gondoskodtak, és természetesen a VEAS szakemberei is, olyan tapasztalt munkatársak, akik 15-20 éve az elektronikai szerelésben dolgoznak. Ennek volt köszönhető, hogy a tervezőmérnökök nagyszabású terveitől indulva, mindvégig a racionalitás talaján maradva, végül egy olyan épületegyüttest sikerült megálmodnunk és megépítenünk, amely kiválóan szolgálja a kitűzött alapcéljainkat: a hely minden tekintetben alkalmas legyen az elektronikai szerelésre, ugyanakkor emberközpontú és élhető munkakörnyezetet biztosítson. Sokunk nem ritkán, napi 8 óránál is többet tölt itt, ezért egy természetközeli, kulturált környezetet kívántunk kialakítani. Az elhelyezkedésünk ezt megkönnyítette, hiszen zöldterületek vesznek körül minket, és emellett egy nagy belső udvart is kialakítottunk, ahová bármikor kiléphetünk, s így a szabadban levegőzetünk, regenerálódhatunk a napi feladatok mellett. Hasonló szemlélet mentén alakítottuk ki közösségi tereinket, étkezőinket is. Úgy gondolom, az új épület és annak környezete nemzetközi szinten is megállja a helyét.
– 2018 év végén vehettük át a 20.000 m2 összterületű komplexumot, melyből 8.500 m2 a gyártóterület, 4.300 m2 a raktár, és ugyanekkora az irodarész. 2.900 m2 jutott a szociális és egyéb infrastrukturális részekre. Még az év végén, miután a használatbavételhez szükséges engedélyeket megkaptuk, megkezdhettük a költözést, aminek jelenleg kb. 60%-án már túl vagyunk, várhatóan júniusban érünk a folyamat végére.

– Rengeteg embert érintett ez a beruházás. A dolgozóik hogyan élték meg mindezt?
– A VIDEOTON EAS Kft. több száz családnak biztosít munkahelyet. Tavaly év végén 700 fős létszámmal zártunk, ami mára 820 főre emelkedett, és az év végére várhatóan már 900-nál is többen leszünk.
– Nyilván, egy ilyen volumenű változás, az újdonság, mindenkiben feszültséget, némi félelmet kelt, ezért igyekeztünk mindvégig figyelni arra, hogy a dolgozóink magukénak érezzék a beruházást. Ami itt létrejött, azt együtt hoztuk tető alá, közösen teremtettük meg. Szerettük volna ezt mindenkiben tudatosítani, és amellett, hogy az építkezés állapotáról igyekeztünk a dolgozók tájékoztatására elhelyezett televíziókon friss információkat adni, nemrégiben tartottunk dolgozói tájékoztatót is, ahol bemutattuk a projektet, illetve azt, hogy a továbbiakban, a jövőre vonatkozóan milyen terveink vannak. Úgy éreztük, hogy a kollégáink értékelték az első kézből kapott információkat is.

– Egy ilyen nagyszabású fejlesztés eleve a növekedésre épít, annak pedig velejárója a létszám gyarapodása is. Hogyan tudják megoldani a szakember-utánpótlásukat?
– Kifejezetten súlyos probléma ma Magyarországon a megfelelő minőségű és létszámú szakembergárda biztosítása. Az elmúlt időszakban mi is sokat küzdöttünk ezzel a problémakörrel. Szerencsére van egy erős magja a cégnek, olyan kollégák, akik már sok éve, több évtizede dolgoznak nálunk. Ehhez a bázishoz csatlakoznak – évről évre egyre nagyobb számban – az új munkavállalók. Sajnos a munkaerőpiaci változások átrendezik a vállalati struktúrákat, az iparban fokozottan érzékelhető a megnövekedett fluktuáció. A cégek első körben egymástól csábítják el a dolgozókat. Keserédesen mondom, hiszen más helyzetben erre akár büszkék is lehetnénk, hogy a környezetünkben működő vállalkozások nagy örömmel fogadják az általunk kinevelt munkavállalókat, ami számunkra manapság kevésbé örömteli, hiszen jó ideje mi is folyamatosan létszámhiánnyal küszködünk. Nehéz megfelelő minőségű munkaerőt találni. Ugyanakkor reméljük, hogy az új épület és annak a környezete, a vállalati kultúránk, az a szemléletmód, ahogyan a munkavállalóinkhoz közelítünk, talán egy picit hozzátesz a sikereinkhez ezen a téren is.
– Sajnos hazai forrásból nem tudjuk fedezni a teljes munkaerő-szükségletünket, hiszen tudott, hogy itthon nincs már szabad munkaerő. Tavaly szeptemberben ezért úgy döntöttünk, hogy a VIDEOTON humánerőforrás-menedzsment cégén keresztül, Ukrajnából hozunk be munkavállalókat. A megnövelt termelői kapacitás ugyanis mit sem ér, ha nincs, aki a gépeken, gyártóeszközökön dolgozzon.
– Az ukrán kollégák természetesen a saját dolgozói állományunkba kerültek, ugyanazt a javadalmazást kapják, amit a magyar társaik az egyetlen különbség, hogy a lakhatásukhoz szállást biztosítunk.

– Hogyan sikerült beilleszkedniük? Nem okozott fesztültséget a hazai gárdában a külföldi munkavállalók megjelenése?
– Mi magunk is tartottunk ettől a lépéstől, mert hallottunk jó és rossz tapasztalatokról egyaránt, de nem volt más lehetőségünk, meg kellett próbálnunk. A dolgozóinkat is igyekeztünk felkészíteni, és nagy dicséret illeti őket, mert az új, ukrán kollégák beilleszkedése problémamentesen lezajlott, pedig jelentős részük nem magyar ajkú.
– Az ukrán munkavállalóink hozzáállásáról csak jót tudok mondani: érezhetően nagyon szeretnének dolgozni, és ennek megfelelően is állnak a munkához. Amit betanulnak, azt jól végre is hajtják. Elégedettek vagyunk velük. A fluktuáció a körükben sokkal kisebb a hazaiaknál. Amellett, hogy nem volt más lehetőségünk nem bántuk meg, hogy mellettük döntöttünk. A munkahelyen kívül sincsenek velük különösebb problémáink.
– Itt említeném meg, hogy Bulgáriában is van egy cégünk, a VEAS Bulgaria Kft. A VIDEOTON égisze alatt már 2008 óta végzünk az ottani telephelyünkön elektronikai szerelőmunkát, önálló céggé 2016-ban alakultunk.
– Azt mindenképpen hangsúlyozni szeretném, hogy a külföldi telephelyünk – hasonlóan az ukrán munkavállalóinkhoz - soha, semmilyen módon nem veszélyeztették a hazai dolgozóink jövőjét, sőt, kifejezetten erősítik azt. Ha például olyan vevőnk akad, akinek a komplexebb termékei mellett kifejezetten árérzékeny termékei is vannak, akkor jól meg tudjuk osztani a feladatokat az egyes telephelyeink között, az adottságaiknak megfelelően. Míg az összetettebb feladatokat itthon végezzük el, addig az egyszerűbbeket, kedvezőbb költségszint mellett Bulgáriában tudjuk előállítani. Szerencsére ez az előnyünk a mai napig rendelkezésünkre áll.

– A munkaerőhiányra, a hatékonyságnövelésre adható válaszok egyike az automatizálás, a versenyelőnyök kiaknázása. Ezen a téren milyen lehetőségeik vannak?
– A jövő az automatizáció felé halad, és mi is igyekszünk élni a technika ezen vívmányaival. Már elkészült az egyik robotcellánk, és az év végén, jövő év elején induló új projektjeinkben is szeretnénk kiaknázni a robotizáció adta lehetőségeket. Ebben – ugyancsak a cégcsoporton belüli szinergiákra támaszkodva – a VIDEOTON Assyst Kft.-re építünk, akik a gyártási folyamatok automatizálásában tevékenykednek, és nagy tapasztalattal rendelkeznek.
– A mi esetünkben az automatizálás nem egyszerű a túl nagy diverzitás miatt. Nehéz olyan folyamatokat találni, amelyek például több termék előállításánál is azonosak. A nagy sorozatszám ugyanis elengedhetetlen feltétele a robotok alkalmazásának, az olcsónak semmiképp sem mondható gépek megtérülésnek. Ennek ellenére érdemes ezzel foglalkozni, és ahol csak lehet, meglépni az ilyen irányú fejlesztéseket is.
– A versenyképességünket az is javítja, hogy a logisztikai folyamatainkat is jelentősen átalakítottuk. A beruházás kapcsán egy modern, a korábbinál kisebb alapterületű, ám hatékonyabb és jelentős részben automatizált raktárt alakítottunk ki. Ennek köszönhetően növekedett a készletpontosságunk, és a gyártóterület anyaggal való kiszolgálásában is sikerült szintet léptünk: kisvonatokkal hordjuk ki az anyagokat a gyártóterületre, és elértük, hogy csak az éppen szükséges mennyiség legyen kint a gyártásban. Összességében sokkal hatékonyabban működik az anyag-kiszolgálási rendszerünk. Az új folyamatok egy részét már bevezettük, a teljes átalakítás – lépésről lépésre haladva - az év végére várható.
– A hatékonyságnövelés tehát alapvető célunk, és ennek kapcsán újra és újra ki kell emelnem a cégcsoporton belüli szinergiákat. A VIDEOTON Cégcsoport olyan egyedülálló szolgáltatási portfólióval rendelkezik, ami mind a cégcsoport tagjainak, mind pedig azok vevőinek rendkívüli versenyelőnyt tud nyújtani. Összedolgozunk, számítunk egymásra. A VEAS például elektronikai alkatrészeket gyárt a VT ES Kft.-nek, illetve a VIDEOTON Elektroplast Kft.-nek. Utóbbiak az általunk gyártott elektronika felhasználásával különböző háztartási elektronikai termékeket állítanak elő. Ugyanakkor ők is szállítanak nekünk műanyag alkatrészeket, amelyeket mi használunk fel a nálunk készülő termékekben. Hasonlóan a VIDEOTON Plastic Kft.-hez, akik szintén műanyag alkatrészeket szállítanak a termékeinkhez. Jól ki tudjuk tehát használni a kapacitásainkat, építünk egymásra, igénybe vesszük a cégcsoport más egységeinek szolgáltatásait is, legyen szó különféle tesztberendezésekről, vagy épp az említett automatizálásról. Ezzel a tudáskomplexummal nagyon kevesen rendelkeznek. Ennek köszönhető, hogy a VIDEOTON név ma már rangot jelent nemzetközi szinten, és hogy a VIDEOTON EAS is a világ egyre több pontján ismert, és elismert vállalkozás.

Cseh Teréz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019.05.18. 08:48
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás