szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Leginkább a Magyar Termék védjegyben bízunk

Egyre több cég ismeri fel a hazai védjegyrendszerhez való csatlakozás előnyeit
Leginkább a Magyar Termék védjegyben bízunk

A legfrissebb kutatások szerint a hazai vásárlók jelentős része hajlandó akár többet is fizetni a magyar áruért, sőt, ha Magyar Termék védjegy is garantálja annak eredetét, akár még többet is áldoznak rá. De mit is értünk Magyar Termék, Hazai Termék vagy épp Hazai Feldolgozású Termék alatt, mióta és hogyan védik ezek a védjegyek a gyártókat, szolgáltatókat, hogyan segítik a fogyasztókat, és miért érdemes belépni ebbe az üzleti körbe? Ennek jártunk utána: az említett védjegyeket alapító cég, a lábatlani székhelyű „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, Benedek Esztert kérdeztük.

– Sokan ismerik már ezeket a hazai védjegyeket, de talán kevesen tudják, mióta is léteznek, és hogy pontosan mit is jelentenek. Mit takarnak ezek a kifejezések?
– A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy egy eredettanúsító védjegy életre hívásával segítse, és egyszerű módon egyértelművé tegye a hazai áruk azonosíthatóságát, emellett pedig növelje a magyar termékek iránti keresletet. A védjegy sikerét jól tükrözi, hogy ma már 170 cég mintegy 4000 terméke, illetve szolgáltatása viseli a Magyar Termék védjegyrendszer valamelyik címét.
– A Magyar Termék védjegy azt jelenti, hogy az adott termék 100%-ban magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Élelmiszer esetén például azt, hogy az állatot, a növényt itthon nevelték, illetve termesztették, és a feldolgozás is Magyarországon történt, kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával, ami alól csupán a különféle adalékok, a fűszerek és a só lehet a kivétel. A nem élelmiszer jellegű termékeknél hasonló a helyzet, a felhasznált nyersanyagok hazai bányászatból, termelésből kell, hogy eredjenek, és mindössze 5%-ban engedélyezett olyan összetevő, ami máshonnan származik, de az is csak olyan lehet, ami alapvetően nem járul hozzá a jellemző minőséghez, illetve amit Magyarországon hagyományosan nem állítanak elő.
– A Hazai Termék összetevőinek több mint 50%-a magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történik. Lényegében tehát annyiban tér el a Magyar Terméktől, hogy az alapanyagok kisebb része már származhat importból.
– A Hazai Feldolgozású Termék Magyarországon feldolgozott, de többségében külföldi eredetű összetevőkből áll. Erre azért volt szükség, mert sok olyan, itthon előállított termék van, amelynek alapanyagai nem állíthatók elő idehaza. Jó példa erre a csokoládé, hiszen a kakaóbab nem terem meg hazánkban. Ha azonban az import alapanyagból a magyar munkaerő készít finomságot, akkor azt már joggal érezhetik a magyarok hazainak, hazai feldolgozásúnak.

Milyen védelmet, garanciákat adnak ezek a védjegyek?
– Az ilyen módon megjelölt termékek hazai eredetét és megbízhatóságát független szervezet ellenőrzi, és igazolja az alapanyag megfelelő származását. Vizsgálják emellett a jogszabályi előírások betartását is, így aki védjegyes árut vásárol, biztos lehet abban, hogy olyan megbízható terméket kap, amely nem téveszti meg a fogyasztókat, nem él jogosulatlan versenyelőnnyel, és megfelel a termékbiztonsági szempontoknak. Mert bizony nem minden termék magyar, aminek a csomagolása, vagy elnevezése arra utal. A piros-fehér-zöld „ruhával” gyakran érdemtelenül kívánják begyűjteni a babérokat a gyártók. Fontos tehát ismerni, és felismerni a valódi védjegyeket, melyek mögött garantáltan olyan cégek állnak, amelyek termékeit rendszeresen ellenőrzik.

Gyártóként, szolgáltatóként miért érdemes használni ezeket a védjegyeket?
– Az InnoFood Marketing Kft. legfrissebb kutatása jól mutatja a lényeget: az 510 ember megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérés szerint két, tulajdonságaiban megegyező, azonos árú termék közül a magyarok 85,9 százaléka a hazait választja, 52,7 százalékuk pedig akár 10 százalékkal magasabb árat is hajlandó fizetni az itthoni áruért, ha annak eredetét védjegy igazolja. Ezek az eredmények egyértelműen pozitív változást jelentenek a magyar termékek fogyasztói megítélésében, az adatok most először mutatták azt, hogy a megkérdezettek nagyobb része hajlandó akár többet is fizetni a magyar áruért.
– Az elmúlt évtizedben sikerült jelentősen megváltoztatni a magyar termékek megítélését a fogyasztók körében. Ebben kiemelt szerepet játszik az Agrárminisztériummal több éve fennálló együttműködésünk is. Közös célunk, hogy a hazai termékek megkülönböztetésére létrehozott védjegyekkel felhívjuk a vásárlók figyelmét a magyar élelmiszerek, termékek vásárlásával járó előnyökre.
– Szerencsére nem csak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi láncok és a védjegyet használó cégek hozzáállása is jelentősen változott az évek során. Ma már egyre többen ismerik fel annak előnyeit, ha termékük csomagolásán látszik a magyar eredet. A friss kutatási adatok nem csak megerősítik ezt, de a tény, hogy a fogyasztóknak a termékek beazonosításában egyértelműen a védjegy adja a legnagyobb segítséget, újabb lökést adhat a rendszer erősödésének. A védjegyek – ahogy azt a felmérések is mutatják - hatékonyabban igazolják az áru származását, mint egy ismert, adott esetben magyaros hangzású márkanév. Az eredetjelölő védjegyek közül ugyanis kiemelkedő a Magyar Termék ismertsége, 95,7 százalékos, mindemellett a válaszadók a Magyar Termék logót tartották a leghitelesebbnek.
- Ugyanezt igazolta az is, hogy amikor a megkérdezetteknek maguknak kellett megnevezniük azt a jelölést, ami számukra a magyar eredetet mutatja, jellemzően a Magyar Termék védjegyet, a trikolort, a HU-jelzést, és az 599-es kezdetű vonalkódot említették, míg minden mást csupán néhányan neveztek meg. A Magyar Termék védjegy hatékonyságát mutatja az is, hogy a megkérdezettek 60 százaléka még más hazaival szemben is hajlandó inkább az ilyen jelzéssel ellátott terméket választani, ha dönteni kell két azonos árú, tulajdonságaiban megegyező áru közül, sőt kategóriáktól függően akár 5-10 százalékkal többet is hajlandóak fizetni érte. Mi ez, ha nem kézzelfogható előny a hazai gyártóknak, szolgáltatóknak?

– A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. nem csupán a védjegy őrzőjeként működik, hanem jelentős marketingszolgáltatást is nyújt a rendszert alkalmazóknak. Milyen módon tudják segíteni a csatlakozó vállalkozásokat?
– A Magyar Termék mára több mint egy védjegy. Az azt használó cégek egyfajta üzleti közösség részévé is válnak, melynek keretében a védjegyhasználaton túl további értékeket kapnak, illetve összefogással egyedi értékesítési előnyöket tudnak elérni. A csatlakozóknak kedvezményes közös beszerzést, nyereményakciókat, üzletlánci megjelenéseket, jelentős marketing és PR-támogatást kínálunk, így a tanúsításra és a védjegyhasználatra költött díjuk sokszorosan megtérülhet. Érdemes tehát csatlakozni!
Cseh Teréz

2019.07.07. 09:08
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás