szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Az önfejlesztés a legfontosabb

Civilszervezet még soha sem figyelt fel a munkájára
Az önfejlesztés a legfontosabb

2019. május 23-án, Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi közgyűlésén a "Fejér megye gazdasága védelméért" - kamarai rendőrségi díjat adományozta Antunovits Mónika címzetes rendőr főtörzszászlósnak (Gárdonyi Rendőrkapitányság).

Az ötödik ötéves tervtől
a rendőrségig

– Mi volt a gyerekkori álma? Mi szeretett volna lenni?
– Nekem nem volt semmilyen tipikus kislányos vágyam, mert egyszerűen nem tudtam tárnoki gyermekéveim alatt elképzelni olyan tevékenységet, ami hosszú ideig érdekel és leköt. Végül az anyukám példája nyomán jött a budapesti Hajnik Károly Gyors- és Gépíró Iskola ötlete, de míg ő négyessel végzett, én ötösre teljesítettem a szintet. Máig emlékszem a gyorsíró füzetem – másnak krikszkraksznak tűnő – egyik ábrájára, hogy ez a dőlt, felső sorokban elhelyezett T vonás az ötödik ötéves tervet jelentette. Azt gondoltam, a titkársági munka nekem való, és 1989-től ezen a területen helyezkedtem el. De jött az 1992-es privatizáció, a céges átszervezések, és nekem is felmondtak a munkahelyemen. Egyik barátnőm tanácsára 1993-ban beadtam egy pályázatot a XXII. kerületi önkormányzathoz, de mivel elkezdtem egy érettségit adó esti képzést is párhuzamosan, ők nem alkalmaztak. Viszont valami véletlen folytán a szomszédos épületben működő rendőrkapitányságra átkerültek az anyagaim, s az önéletrajzom alapján megkerestek az őrsről munkaajánlattal. Így kerültem közalkalmazotti státuszban a bűnügyi alosztály titkárságára.

Hogyan lett a civil státuszból egyenruhás?
– Tulajdonképpen a kollégáim beszéltek rá, hogy van már olyan rálátásom a dolgokra, hogy hivatásos legyek. Atipikus módon nem járőrként kezdtem, hanem a bűnügyi osztályon maradhattam.

- Aztán következtek a mélyvíz-próbák…

– Igen. Számos kihívás elé állított ez a pálya. Őrmesteri fokozattal vizsgáló lettem. Az akkori – azóta nyugdíjba vonult – kolléganőmmel mai napig tartjuk a kapcsolatot, egymás esküvői tanúi is lettünk. Rengeteget tanultam szakmailag tőle, de alapvetően minden kollégámnak köszönettel tartozom.
 
– A szakmán belül bizonyára mindenkinek egyértelmű, mit takar a vizsgálói feladat, de a civilek a járőr, nyomozó, a divatos helyszínelő kategóriákat ismerik.
– Az én feladatom az ügy felderítésével kezdődik: ismert-e a tettes, egyedüli elkövető-e, milyen módszerrel „dolgozott”, melyik kategóriába sorolható az ügy. Ezt a bizonyítási eljárás követi, majd a szabálysértési osztályhoz vagy bűncselekmény esetén az ügyészséghez továbbított vádemeléssel zárul a munkám. Ha utóbbinál tanúként meghallgatnak, akkor még szóban kiegészíthetem a leírtakat.
 
– Mi jelenti ebben a munkában a nehézségeket?
– Az elkövetők észjárását kiismerni például. Kitalálni, hogy egy ablakon hagyott érdekes nyom nem más, mint az illető homlokának, fülének lenyomata, ahogy belesett a házba. Első ügyemet 1-2 hónapos vizsgálóként kapva egy bonyolult fiatalkorú sorozatelkövetés hátterét kellett felderíteni. Később egy 7 rendbeli óvodai elkövetés szálait egy ujjlenyomat alapján – egy évi munkával – úgy sikerült kibogozni, hogy végül 400 rendbeli elkövetést sikerült az illetőre rábizonyítani. Hajdanán, úgy 2008-ban erről az esetről a Zsaru Magazin is tudósított, s a Budapesti Rendőrkapitány elismerését kaptam meg a munkámért.

Állandó önfejlesztés, szakmai képzés

– Hogyan tudott lépést tartani az állandó kihívásokkal?
– A mai napig rendszeres az oktatásokon, képzéseken való részvételem. 1995-ben öthónapos nappali iskolán szereztem zászlósi rangot, 1999-ben bűnügyi technikusi végzettséget. A bűnügyi szaktanfolyam, a munkánkat támogató Robotzsaru rendszer megtanulása, a jogszabályváltozások követése, az elméleti alapokhoz a mindennapi gyakorlat társítása szerintem egy állandó önképzés számomra. Ezt nem lehet abbahagyni. Most ugyan a kissé megromlott egészségi állapotom helyreállítása az első, de vannak távlati terveim. A rendőrtiszti főiskola ötlete is fölmerült, de mindenre nyitott vagyok, a műszaki, szakértői terület, sőt a teljesen új dolgok megismerése is vonz.

2000-től a fővárosi állást vidékire cserélte.
– A volt kollégáim közül sokan vállaltak Gárdonyban munkát, ők hívtak ide vizsgálónak, a Gárdonyi Kapitányság Martonvásári Őrsére kerültem. 2011 őszéig bűnügyibizottság-vezetőként dolgoztam, akinek az a feladata, hogy a helyszínelést a technikussal lefolytassa. A nyomok kutatása, rögzítése egy külön szakma. Ehhez megint nem elég egy tanfolyam, sok ötletet egymástól lesünk el. Leleményesség kell hozzá. Lehet, hogy míg egyik alkalommal a nyom rögzítésénél a beporzás a jó választás, addig egy másiknál azzal tönkreteszem a nyomot. Vagy el kell döntenem, hogy most a szokásos gipsz helyett egy kenyérbél sokkal jobb szolgálatot tenne. És főleg itt játszott szerepet az elkövető agyával gondolkozás: merre mehetett, mit érinthetett meg, milyen nyomot, áruló jeleket hagyhatott. Ez a munka 24 órás szolgálattal járt a gárdonyi illetőségi területen. A beteg húgom ápolása 3 évig rám hárult, ezért ezt nem tudtam tovább vállalni. 2012-től hivatali munkaidőben bűnügyi vizsgálóként ténykedem itt, Martonvásáron.

Egyedül nem megy

– Sokszor említette a munkatársait. Itt magányos bozótharcosként nem igazán lehet eredményt elérni. Jól látom?
– Az őrsön olyanok vagyunk, mint egy család. 13-14 fő akarva-akaratlanul beszélget egymással, előbb mutatkozik segítőkészség és összetartás, mint egy nagy gyárban. Marton szervezetileg Gárdonyhoz tartozik, illetékességi terület Tordas, Gyúró, Baracska, Kajászó, Vál. Jelenleg egyedül vagyok bűnügyi vizsgáló. A hat területen keletkező bűnügyeket zömében én kapom, és dolgozom föl, de együtt kell működnöm más rendőrségekkel. Egy-egy ügy szálai sokszor az ország másik csücskébe átnyúlnak, s olyankor az egységes elektronikai rendszerünk mellett más kapitányságok kollégáival is összedolgozom – maga a kommunikáció is segíthet egy-egy felderítésben, azonosításban. Az ügyészséggel szintén remek a kapcsolatunk. Mindenkinek jó érzés, hogy segíthetünk a károsultakon.

A díj elismer, de kötelez is

– Hogyan fogadta a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara védelmi díját?
– 26 éve vagyok a testületnél. A szervezeten belül már többször értékelték, elismerték a munkámat, civil szervezet viszont most figyelt fel először a tevékenységemre. Öröm és meglepetés volt a díj. Ez és az utána küldött, Székesfehérvár polgármesterétől kapott gratuláló levél számomra ezért különleges gesztus. Talán annak a sok köszönetnek a leképeződése, amit a megoldott esetek kapcsán az ügyfelektől kapok. Büszke vagyok arra, hogy az utcán megállítanak, a véleményemet, a tanácsomat kérik. Úgy érzem, bíznak bennem az emberek, s ez folytatásra ösztönöz.
Dr. Göde Andrea

2019.07.07. 09:13
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás