szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Győri Imre 76 évesen is naponta bejár

Akinek a Jóisten szerencsés utat jelölt ki
Győri Imre 76 évesen is naponta bejár a gyárba

- Ilyen elismerést akkor szoktak adni egy embernek, amikor befejeződött a pályafutása – mondta viccesen Győri Imre, a bicskei székhelyű Magyarmet Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki az FMKIK Életmű Díját vehette át a közelmúltban. – Én nem így érzem még, hiszen van tennivalóm, és tele vagyok energiával, annak ellenére, hogy a nyugdíjas kort élem már évek óta.

– Komolyra fordítva a szót – folytatta a gondolatot –, ez egy nagyon megtisztelő elismerés. Ilyenkor megállhat az ember egy pillanatra, és végiggondolhatja, hogy eddig mit csinált az életében. Vajon miért kaptam ezt a díjat, megérdemlem, vagy nem, ha igen, mit tettem érte? Nyilván büszke vagyok, nagyon jól esik. Arra ösztönöz, hogy még jobbat csináljak. Nem kell még többet csinálnom, mert arra már nem vagyok képes. Még hosszú távra tervezek, szeretném, hogy a cég a jövőben is éljen, és meghatározó szereplője legyen a magyar és a nemzetközi öntészeti iparnak.

Győri Imre alföldi származású, 1943-ban született Békésszentandráson. Polgári család sarja, ami bizonyos fokig rányomta bélyegét egész pályafutására. Tisztába volt vele, hogy neki, mint osztályidegennek, politikailag megbízhatatlan családból érkezőnek, sokkal nehezebb lesz bekerülni az egyetemre, főleg Budapestre. Negyedikes gimnazistaként – Szarvason járt középiskolába – ellátogatott az osztály a Miskolci Egyetemre, ami nagyon megtetszett neki.

– Oda jelentkeztem – idézte fel pályafutásának kezdetét - kitűnő érettségivel, mert nekem jó tanulónak kellett lennem. Mi legyek? Gépész, bányász vagy kohász? A kohászok voltak a legkevesebben, ezért úgy döntöttem, hogy kohász leszek. 1966-ban végeztem kohómérnökként, és utána elkezdtem dolgozni. Ez a mostani munkahelyem a második. Három évig voltam egy budapesti cégnél, utána ’69-ben mentem át az MMG Automatika Művekhez, mely Magyarország legnagyobb műszeripari gyára volt. Azóta is ebben a cégben dolgozom, csak a név, a hely és tulajdonosok változtak.

– A Jóisten szerencsés utat jelölt ki számomra. Az MMG-nek volt egy kis precíziós öntödéje Józsefvárosban. Ott nem volt mérnök, és az új vezérigazgató azt mondta, hogy minden technológiai folyamatot mérnököknek kell irányítania. Elmentem, felvettek, 1969 októberében léptem be, és 1970 áprilisától már gyáregység vezető lettem. Utána megkaptam a nagyvállalati - Szépvölgyi úti – üzemet is, ahol kovácsolás és nyomásos öntés zajlott, tehát az egész meleg-üzemi technológia hozzám került.

1980 körül „fentről” szóltak az MMG-nek, hogy mint ipari termelő cégnek jó lenne kimenni a belvárosból. Akkor az a döntés született, hogy egy magasabb szintű, precíziós öntöde építéséhez költözzenek vidékre. A választás Bicskére esett, itt volt már egy kisebb gyára a vállalatnak. Volt mellette szabad terület is, a városi infrastruktúra is jelentősen fejlődött, hiszen ide terveztek egy szénerőművet – a tatabányai és a mányi szénre épült volna, de a bányák bezárása miatt ez a fejlesztés leállt.

– 1980 júliusában – folytatta a történetet Győri Imre – érkeztem Bicskére igazgatónak, az építkezést és a technológia beindítását már én intéztem. Azóta is ingázok Budapest és Bicske között. Ez a saját döntésem volt, mert ha bicskei lakos vagyok - én nem voltam párttag, ennek ellenére fölajánlottak azonnal egy lakást –, nem tudtam volna végrehajtani a szükséges kőkemény, szakmai alapú megtisztulást az akkor közel 400 embert foglalkoztató üzemben. Párttagokat is el kellett bocsátani, bele kellett nyúlni a darázsfészekbe, így, mivel kívülálló voltam, a helyi potentátok nem szólhattak bele a döntéseimbe. Hál’ Istennek mellettem állt a vezérigazgató is, végig tudtam vinni azt, amit akartam, aminek az eredménye ma itt van.

Az MMG Automatika Művek már 1981-ben egy magas technológiai szintű know-how-t vett át a svédektől, és a ’80-as években Nyugat-Európába szállította termékei 60-70%-át. A cég tehát ismert volt Európában, sőt veszélyes konkurenseként tartották számon a hasonló technológiával dolgozó öntödéknek. A privatizáció idején ebből a meggondolásból egy szakmai befektető cég vásárolta fel – a Schmidt + Clemens GmbH & Co. –, melynek két precíziós öntödéje is volt. Előbb a kisebbiket, majd pár év múlva nagyöntödét is bezárta, és az atomerőmű-program kivételével mindent áthozott Magyarországra. Így az 1993-as privatizációval komoly piacot és szakmai támogatást nyertek a német cégtől.

– A németek ragaszkodtak hozzám – folytatta a visszaemlékezést –, beszéltem a nyelvet. Elfogadták azt a feltételemet, hogy nem helyeznek mellém német cégvezetőt, hanem egyedül csinálom, és vállalom a felelősséget. Azóta Magyarmet a vállalat neve, és kezdetben Bt.-ként működött. 2003-ban visszavásároltuk a céget, 100%-os magyar tulajdonba került. Akkor az volt a kérdés, hogyan tovább. Elkezdtük a piacot fölépíteni, képviselőket kerestünk, és találtunk (Svédország, Finnország, Anglia, Olaszország, Ausztria, Svájc, Franciaország). A gazdasági válság idején, 2008 előtt olyan gondolatunk volt, hogy a vevők inkább készterméket szeretnének kapni. Ehhez létre kellett hozni egy komoly megmunkáló üzemet. Ezért megvettem 4 nagy csarnokot, és az egyikben elindítottuk saját forgácsoló üzemünket, ahol folyamatosan fejlesztettünk. Részben talált munkaerővel – akik a környéken voltak –, de nagyrészt saját tanulóinkból, akik itt szerezték meg a szakmai képesítést, és közel 100%-uk itt is maradt. Ez egy nagy lépés volt a cég történetében. A gazdasági válságból a lehető legjobban jöttünk ki, hiszen akkor talált meg bennünket a Knorr-Bremse. A Knorr a kínai vasútfejlesztésnél a fékrendszerek stratégiai beszállítója lett. Az ezekben lévő precíziós öntvény gyártását mi nyertük meg. 2009-ben indult a nagyobb mennyiségű gyártás, és 2010-ben már 7-800.000 darabot szállítottunk. Ez felfutott, abban az évben az év beszállítója lettünk a Knorr-nál. Utána nagy pofon volt, hogy bejelentették, más technológiával gyártatják ezt az öntvényt. 2015-ben az első félévet még leszállítottuk, a másodikat már lemondták, így megállt az egész. Ezért kellett további lehetőségek után nézni.

Győri Imre fia, Győri Imre Áron is kohómérnökként végzett, és édesapja elküldte Németországba, egyéves tanulmányútra. Ő hozta a rapid prototípusgyártás technológiáját. 

– Nagyon jól jött a váltás – tette hozzá Győri Imre –, mert a Knorr által kiesett árbevétel-
volument szép lassan, mára pedig teljes egészében pótolja. Ez egy olyan nagy értékű gyártás, amelyikkel ma Európában precíziós öntésben piacvezetők vagyunk. Nagyon sok cég keresett meg bennünket: azok a régi vevőink, akikkel már kapcsolatban voltunk, és újak, akik látták, mivel foglalkozunk. Közben az innoCast német vállalattal kötöttünk egy együttműködési szerződést, és nekik is mi gyártjuk a rapid termékeket. Ezek 1-50 darabos tételek, lézerszinterezéssel, 3D-s nyomtatási technológiával dolgozunk. A rapid prototípusgyártás jól illeszkedik a gyártási profilunkba, mivel jelenlegi műszaki adottságaink elsősorban kis- és középszériára és különleges anyagminőségekre épülnek. Több mint 100 féle anyagot öntünk, nagyon sok lábon állunk, és 200-nál is több vevőnk van, a legnagyobb közülük a Grundfos cégcsoport.

Győri Imre és kollégái – bár a Knorr együttműködés hirtelen lezárulása után kicsit ódzkodtak a járműipari cégektől – elhatározták egy teljesen automatizált öntöde létrehozását, ami kimondottan az autóipar számára fog gyártani. Természetesen van rá igény, egy amerikai céggel tárgyalnak, mely a belső égésű motorokhoz kíván olyan öntvényeket gyártatni, ami elsősorban vákuumöntést jelentene. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, az üzem létrehozásához pedig állami támogatásban reménykednek. Eközben Sárbogárdon 2018-ban megnyitottak egy öntvénykikészítő üzemet, mely jelenleg 25 fővel működik.

– Ezek az elképzeléseink – fejezte be a beszélgetést Győri Imre –, tehát van még tennivaló bőven. 76 éves vagyok, de még nem tartom időszerűnek a generációváltást, biztos kezekben akarom tudni a céget. Felmerült, hogy családon belül, a fiam révén kellene tovább vinni a vállalkozást, talán ez lenne a legjobb megoldás. Mindig mondom neki, ne próbálja úgy csinálni, ahogy én csináltam. A fiatalok most kész dolgot kapnak kézhez. Nekik rá kell épülni az informatikára, a digitalizációra, másképp kell gondolkodniuk. Én minden szöget tudok, hogy hol van a gyárban. Minden reggel végigmegyek az üzemen, és látom, hol van gond. Óhatatlanul az emberek is hozzám jönnek, ismerek szinte mindenkit. Az egész technológiát ismerem, én építettem föl. Ma nekik nem ezt kell csinálni, hanem előre menni. A feleségem már régen azt szeretné, ha nem lennék itt, de úgy érzem, még 1-2 év bennem van. Vasárnap már türelmetlen vagyok, sokszor hétvégén is bejövök körülnézni. Nem is tudom elképzelni máshogyan az életemet, mit is csinálnék a cég nélkül?
Veér Károly


 

 

 

 

 

 

 

 

 Előttem az utódom? A fiú: Győri Imre Áron, és az apa: Győri Imre

2019.07.07. 09:15
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás