szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Megdolgoztak az eredményekért

„A jövőt építjük” – húsz éve ez a jelmondata az automata gépsorokat gyártó cégnek
Megdolgoztak az eredményekért

Éppen húsz esztendeje annak, hogy néhány barát megalapította a VESZ-MONT 2000 Kft.-t. A veszprémfajszi pajtából indult kis társaság ma már hazánk piacvezető vállalkozása az autó- és egészségipar célgépeinek építésében. Alapításuk két évtizedét ünnepelték a napokban. A vállalat közelmúltban épült telephelyének – irodáinak, csarnokainak - bejárását követően a kétszáz fős vendégsereget a nemesvámosi sportcsarnokba invitálták egy ünnepi műsorra és az azt követő fogadásra. Az eseményt Nemesvámos polgármestere, Sövényházi Balázs, és a térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter is megtisztelte a jelenlétével. Zentai Tibor, a VESZ-MONT alapító-cégtulajdonosa így emlékszik vissza az indulásra, az azóta eltelt időre.

Az első komolyabb kihívást néhány kondigép jelentette
–1996-ban végeztem a Veszprémi Egyetemen. Egész nyáron próbáltam elhelyezkedni, míg végül a Bakony Művek tulajdonában lévő Flexmont Kft. mérőszobájába kerültem. A cég célgépeket, gépsorokat gyártott. Sokat kaptam itt. Három év alatt megtanultam a szakma alapjait.
– Még 1996-ban keresett meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club vezetője, hogy felkérjen – mivel kalapácsvetőként a dobóatlétikában otthon voltam –, tervezzek nekik speciális kondicionáló gépeket. A kalapácsvető Kiss Balázst, Veszprém friss olimpiai bajnokát szerették volna segíteni ezekkel a gépekkel, egy új konditeremmel. Lőkös Istvánnal, az egyik kollégámmal elvállaltuk, és sikeresen végre is hajtottuk a feladatot. Ezek a gépek ma is működőképesek.
– Eközben – 1997-től – kisebb dolgokat, például munkahelyi asztallapokat készítettünk. Veszprémfajszon, István szüleinek birtokán, egy földes alapú pajtában kezdtünk, ahol nem volt fűtés, világítás, mellékhelyiség. A víz a nyári hónapokban rólunk szakadt, a téli éjjeleken meg belefagyott a pohárba. De nem bántuk, mert voltak céljaink, amiket el akartunk érni. Először egy-két fővel kezdtünk, és amit megkerestünk, abból csinosítgattuk a műhelyt: lebetonoztuk, megoldottuk a világítást, gázpalackokkal a kezdetleges fűtést.

Kiút a pajtából
– A körülményeink miatt az volt a jó vevő, aki látatlanban megrendelte tőlünk a munkát. Így inkább bedolgoztunk másoknak, bérbe adtuk a szakembereinket, résztermékeket gyártottunk. Persze a megrendelőkkel így is találkoztunk, megismertek minket. Az áttörést az egyik megbízónk kapacitáshiánya hozta meg. Mivel ők nem tudták bevállalni a munkát, a multinacionális vállalat direktbe keresett meg minket. Ismerte a képességünket, így őt a pajta sem tudta eltántorítani, mi pedig nem okoztunk csalódást. Hosszú éveken keresztül gyártottunk nekik, a legnagyobb vevőnkké váltak.
– 2005-ben jött aztán az a nagy megrendelés, aminek a hozadéka jó előre kalkulálható volt. Ehhez párosult 14 millió forint uniós forrás, ami akkoriban kisebb vagyonnak számított, és amit telephelyfejlesztésre fordíthattunk. Ekkor építettük fel a kétszintes, 130 m2-es alapterületű irodánkat, ahol a földszinten öltözők, szociális helyiségek, és étkező kapott helyet, és a 200 m2-es csarnokunkat. A beruházást Nemesvámoson valósítottuk meg.
– Egy álom vált valóra. Ekkor már csak ketten voltunk tulajdonosok Istvánnal, a többiek menet közben kiszálltak a cégből. Nekünk viszont ez a vállalkozás jelentette a jövőt, még ha csak öt-hat fővel is. Nem csoda hát, ha azt gondoltuk, mindent elértünk, amit szerettünk volna: telephely, két új megmunkálógép. A célunk az volt, hogy 15-20 fő munkaerőt tudjunk stabilan foglalkoztatni.
– 2007-ben, amikor beköltöztünk a vámosi új telephelyre, nem gondoltunk nagy dolgokra. Láttuk, hol tart a piac, és persze szerettünk volna a piacvezetők közé tartozni, de ez akkor lehetetlennek tűnt. Próbáltuk ellesni a megoldásokat, de úgy gondoltuk, egy 15-20 fős cég már olyan lehetőséget biztosít a számunkra, ami stabil megélhetést ad majd egész életünkre. Aztán nem így lett. Az élet mást hozott.
A mezőny élére álltak
– 2008 környékén az árbevétel szépen növekedett, ami annak is betudható volt, hogy az új helyünkre már bátran invitálhattuk a partnereket. Szépen lépegettünk előre – még mindig kis cégként – megterveztük a gépeket, a gyártást pedig az alvállalkozóinkra bíztuk, akiknél nem tudtuk elérni, hogy mindig határidőre teljesítsenek. Lépnünk kellett a saját gyártás irányába. A gépek összeszereléséhez azonban több hely kellett, ezért belefogtunk egy új csarnok építésébe. Forgácsolóüzemet hoztunk létre, majd évről évre – mint egy ördögi kör – újabb és újabb igények jelentkeztek. Veszprémben, a Tüzér utcában 700 m2-en működik még egy telephelyünk, lemezmegmunkáló berendezésekkel (lézervágó, CNC hajlító, sorjázó berendezések). Ezeket a jövőben szeretnénk Nemesvámosra költöztetni, hogy minden egy helyen elérhető legyen.
– 2008-ban a piac átrendeződött. A fókusz áttevődött a komplexebb gyártóberendezésekre, -sorokra. Tudtuk, ha versenyben akarunk maradni, növekednünk kell. Ez határozta meg az elmúlt 6-8 évünket. Mindig a lehetőségek után mentünk. 2018-ban már 170 fő körüli létszámmal dolgoztunk, és piacvezetők lettünk a hozzánk hasonló profilú – az autóipar számára speciális gépeket gyártó – cégek között Magyarországon. Körülbelül 2-3 éve megelőztük azokat a versenytársakat, akikre 2007-ben még követendő példaként tekintettünk. Olyan cégekről beszélünk, aki még ma is nagyon jók, akikkel továbbra is szimpatizálunk, sőt, ha kell, szívesen együtt is dolgozunk. Meggyőződésem, hogy a húsz év alatt kialakított ügyfélkörünk, rendszerünk, az a hitvallás, amit az elejétől fogva követünk, az repített minket az élre.
Az adott szó a legjobb
vevőfogó
– Sokat lehet tanulni az iskolában, az egyetemen, de azt, hogyan álluk a munkához, leginkább otthonról hozzuk. Mindig voltak céljaim, és mindig volt bennem egyfajta bizonyítási vágy is. Nem a haszonszerzés motivált, hanem az az érzés, amit az ember egy-egy sikeres projekt átadásakor él meg. Ez csak akkor történik meg, ha a vevő megfelelő módon van kiszolgálva. Sok cég idővel ebbe beleveszik. Én a mai napig – bár ez egyre nehezebb –, igyekszem minden vevőnkkel személyes kapcsolatot tartani. Azt vallom, az adott szó kötelez. Ha megígértem, hogy a gépe működni fog, azt meg is valósítom, még akkor is, ha az elviszi a nyereséget. Mert nem a mára, a holnapra kell gondolni, hanem hosszú távon kell megnyerni a vevőt, annak bizalmát. Sok pofonba belefutottunk két évtized alatt, de az mindig fontos volt, hogy a vevő elégett legyen. Számtalan erős, személyes kapcsolatot köszönhetek ennek a hitvallásnak, és ezekre ma is tudunk építeni. A jó hírünk ennek köszönhetően jutott messzire. Az elért piaci helyzetünkre büszkék vagyunk, nincs ellenünkre a vezető pozíció.
– Persze ettől még tudjuk, hogy hol tartunk, ahogy azt is, mit tudunk, és még mit kell megtanulnunk, hogy eljuthassunk oda, amit célként magunk elé tűztünk. Már egyetemista koromban is egy olyan dolog létrehozásáról álmodoztam, ami generációkon, határokon képes átívelni. Úgy érzem, jó irányba haladunk. A rendszerünk, a szervezettségünk olyan, ami adott esetben több generációról szólhat. A piacvezető szerepet szeretnénk megtartani, de nem biztos, hogy ez célként fogalmazódik meg. Sokkal inkább arra törekszünk, hogy sikeres, Magyarországon, sőt Európában egyedülálló projekteket hajtsunk végre. Az előbbi vágyunk már teljesült, itthon az élen vagyunk, a határokat pedig már jó pár éve döngetjük.

A több lábon állás alapvető stratégiai cél
– Célgépeket gyártunk, speciális berendezéseket, automata sorokat, főleg – 70%-ban – az autóipari beszállítóknak. Autóipari multinacionális cégeknek szállított gyártósorunkon készülnek például a Volkswagen, a Mercedes, a Skoda kormánykapcsolóinak egy jelentős része, de a Kecskeméten gyártott Mercedesek műszerfalának gyártósorát is mi készítettük több típushoz is. Magas hozzáadott értékű termékeket állítunk elő az autóipar számára, mely a világ meghatározó ágazata. Mi akkor kerülünk előtérbe – paradox módon leginkább épp a válságok idején –, amikor a gyártók fejleszteni szeretnének, új típusokkal kívánnak előrukkolni. Éppen ebből adódóan a mi tevékenységünk talán az egyik leginkább válságtűrő. Az emberek nyitottak az újdonságokra, megveszik, akár hitelből is.
– A több lábon állást ettől függetlenül fontosnak tartjuk. Pár éve megerősítettük az egészségipari berendezésgyártó üzletágunkat. Az egészségipar óriási, dinamikusan fejlődő, növekvő piac. Ma már több nemzetközi szintű partnerrel dolgozunk együtt ezen a területen.
– Mindig a stabilitásra törekedtünk. Fontos, hogy olyan piaci szegmensben dolgozzunk, ahol nincs, vagy kevés a versenytárs. Ezért hívtuk életre pár éve a VESZ-MONT Csoportot. Hét kisebb, önállóan működő, saját profillal rendelkező vállalkozás vesz körbe minket, egymást kiegészítő tevékenységgel: lézertechnológia, szerszámgyártás, gépvázak készítése, informatika – ipar 4.0.  Előtérbe kerültek az adatok, azok korszerű felhasználása, és ez egyre több új feladatot jelent számunkra, amire egyre nagyobb a multinacionális partnereink igénye. Számos lépést tettünk már ebbe az irányba, a tavalyi év elején adtuk át az első Ipar 4.0-kompatibilis gépünket. Szeretnénk gyorsan, és folyamatosan fejlődni ezen a téren. Piavezetőként elengedhetetlen, hogy úttörő szerepet vállaljunk, ezért 2016-ban a Nemzeti Technológiai Platform munkájába is bekapcsolódtunk.
– A VESZ-MONT Csoport olyan piaci potenciált jelent, amit a versenytársak Magyarországon nem igazán tudnak felmutatni. A csoportban közel 120 mérnök dolgozik szerelősorok tervezésén, programozásán, ebből 80 csak a VESZT-MONT-ban. Ez lehetőséget ad arra, hogy a nemzetközi porondon is megmérettessük magunkat. Úgy érezzük, hogy kapacitásaink, és tapasztalataink alapján látunk lehetőséget az exportpiacaink bővítésére.

170 család jelenéért, jövőéért felelnek
– Nemesvámosra költözésünkkor 8-an voltunk, ma 170 alkalmazottunk van. A szervezeti felépítésünk nagyban hasonlít egy multinacionális cégéhez. Minden területnek önálló – a legtöbb esetben saját nevelésű – vezetője van, rendelkezünk projekt- és értékesítési csapattal, QS-sel, termeléssel, mérnökséggel.
Az elmúlt években jelentős feljlesztésen esett át raktárunk, raktározási rendszerünk is!
Elengedhetetlen volt, hogy fejlesszünk, sok ezerféle termékkel dolgozunk, amit nagy mennyiségben kell beszereznünk, nyomon követnünk. Jelenleg a raktári kiszolgálásunkat három darab tíz méter magas automata magasraktár segíti, mellyel közel 500 m2 helyet takarítunk meg.
– Büszkén mondhatom, hogy Magyarországon az egyik legkomolyabb mérnökcsapattal rendelkezünk a célgépépítés terén. A legnagyobb értékteremtés itt realizálható. Annak a know-how-nak, ami a mérnökségen keletkezik, nagy értéke van a piacon, mondhatni a legértékállóbb, legexportképesebb tevékenységünk. Elengedhetetlen, hogy mindezt továbbfejlesszük.
– Természetesen emellett minden szakterületünkön tapasztalt kollégákkal rendelkezünk. Arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb legyen a külső tényező, ami befolyásolhatja a termékeink minőségét. Amit csak lehet, házon belül intézünk. A saját forgácsoló-kapacitásunknak – immáron négy éve három műszakban dolgoznak –, lemeztechnológiai üzletágunknak, szereldénknek, műszerész csapatunknak köszönhetően ezt ma már 99%-ban sikerül megoldanunk.
– A piaci kilátásaink jók. A mai, tapasztalatokra épülő vezetési módunk stabil jövőképet vizionál, ami reményeink szerint itt tartja a dolgozóinkat, és biztosítja a piacon vezető pozíciónkat. 170 emberért vállaltunk felelősséget, akik mögött 170 család áll. Nekik én magam ígértem munkát, megélhetést hosszú távra. Nem hagyhatom cserben őket. Ez elsőrangú szempont a VESZ-MONT-nál, és nálam is. Az emberek megélhetésével nem lehet játszani.


Közel az emberekhez
– Nagy hangsúlyt fektetek a közvetlen, napi kapcsolattartásra a dolgozóimmal. Minden reggel fél 7-kor velük kávézok, hallgatva a hétköznapi problémákat, pletykákat, szóbeszédet, amiből sok mindent le tudok szűrni – ha mást nem a hangulatot. 7 órától minden nap tartunk egy afféle napi eligazítást, melyen mindenki részt vesz. Ezeket ma már nem én vezetem, gyakran meg sem szólalok. A munkatársak mégis értékelik, hogy itt vagyok, tulajdonosként veszem a fáradságot, hogy minden reggel bejöjjek. Elérhető vagyok, mindenkit személy szerint ismerek. Látom, ha fáradtak egy-egy nagyobb projekt után, megérzem, vannak-e ki nem mondott problémáik. Mindennek köszönhetően sok olyan intézkedés megtehető, amely megelőzheti a komolyabb gondokat.
– Ezek a reggelek személy szerint nekem is fontosak. Nem vagyok az a tipikus, elérhetetlen tulajdonos-cégvezető, akihez nem mernek odamenni. A tanulóimat, a gyakornokaimat is szeretem név szerint szólítani. Most is sokan vannak itt nyári munkán, 30-40 mérnökhallgató és középiskolás. Próbálunk nekik átadni valamit a vállalati mindennapokból, megmutatni az irányokat, hogy amikor eljön az idő, hogy döntsenek, merre tovább, akkorra képet tudjanak alkotni az előttük álló lehetőségekről. Szerencsére nagyon széles spektrumot tudunk nekik mutatni, olyan sokfajta gépet építünk itt, hogy ebbe nem lehet beleunni.

„A jövőt építjük” – „Nemesvámoson a jövő épül”
– A két szlogen szépen összecseng. Húsz éve a VESZ-MONT jelmondata, hogy „A jövőt építjük”, Nemesvámos község pedig úgy fogalmazta meg küldetését, hogy a jövő itt, ezen a településen épül. Ennél szebben talán nem is lehetne rámutatni arra – ahogy a születésnapi partinkon Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője ezt meg is tette –, milyen jól egymásra találtunk. Kiválóan tudunk együtt dolgozni, főleg az utóbbi két ciklusban tevékenykedő önkormányzati testülettel. A polgármesterrel személyes, baráti a kapcsolatunk, a hivatalban kiváló szakemberek dolgoznak, akik mindenben a segítségünkre vannak. A hozzáállásukat jól tükrözi, hogy úgy tartják, nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak értünk. Példaértékű az együttműködésünk.

A biztos háttér kell  a cégépítéshez
– Monostorapátin születtem, ott is nőttem fel, 1989-től pedig szinte veszprémi voltam, mivel a tanulmányaimat ott végeztem. 2014-ben Nemesvámosra költöztem, ma már vámosinak vallom magam, de a lelkem mélyén apáti gyerek vagyok! Nagyon szeretem azt a fajta dinamizmust, amivel ezt a falut vezetik, építik.
– A helyi civil életben is szerepet vállalok, 2017-től a nemesvámosi Bajnok Diák Sportegyesület (BDSE) elnöke vagyok. Ez a szervezet fogja össze a helyi sportolókat. NB II-es női és férfi kézilabdacsapatunk van, nemrég építettünk az önkormányzattal együttműködve egy korszerű sportcsarnokot – itt ünnepeltük a születésnapunkat is. Se cégvezetőként, se magánemberként nem kívánhatnék Nemesvámosnál jobb környezetet.
– A családom stabil hátteret nyújt számomra. Az első házasságomból – 2005-ben elváltam –van egy 17 éves fiam, Tibor, aki most az Ipari Szakgimnáziumba jár Veszprémbe, és épp nálam van nyári munkán. Most volt 3 éves a kislányom, Laura, idejár a vámosi oviba. Feleségem, Mónika, a gazdasági vezetőnk. Őt a cégnek köszönhetem, ő volt az első irodistánk. Szinte fájt – 2010-ben –, hogy fel kellett vennem, hiszen „nemtermelő” volt. Ma már tudom, hogy duplán jó döntés volt felvennem, hisz mind a magánéletben, mind a cégben kiváló társ. A nagyfiam ugyan nem velünk él, de sok időt töltünk együtt. A családom megadja mindazt, amiért érdemes dolgoznom.

Az eredményekért meg kell küzdeni
– Bár élek-halok a cégemért, a családomért, a szívem egy jelentős részét az „első szerelem”, a dobóatlétika uralja még ma is. 2002-től edzője vagyok a Veszprémi Atlétikai Clubnak. Ez év februárjáig kiemelt, főállású edzőként voltam, először az Olimpiai Bizottságban, majd a Magyar Edzők Társaságánál, amit az ember rendszerint az eredményeivel ér el: 2005-2015 között nem volt olyan év, amikor ne lett volna tanítványom világverseny döntőjében. Ebben az időszakban az egyik legtöbb nemzetközi érmet szerző edzőként tartottak nyilván a magyar atlétikában. Volt ifjúsági világbajnokom, junior világbajnoki ezüstérmesem, európai olimpiai fesztiválon aranyérmesem, felnőtt világbajnoki 8. helyezettem, egyetemi világbajnoki ezüstérmesem, ifjúsági olimpiai 3. helyezettem.
– Ma a VEDAC Dobóakadémia szakmai igazgatójaként tevékenykedem. Hetente kétszer-háromszor járok be, de ma is én állítom össze a koncepciót, a heti edzésprogramot. Ha az időm engedi, elmegyek a gyerekekkel edzőtáborozni is.
– 1989-ben mentem be először a stadionba – az idén jubilálok –, akkor voltam 14 éves. 2002-ben Kiss Balázs edzője is voltam, aki olimpiai bajnokként kért fel, hogy dolgozzunk együtt. A VESZ-MONT azokban az években még sokkal kisebb volt, jobban megfért az edzőség a napi munkával. Ma már túl sok emberért felelek ahhoz, hogy megengedhessem magamnak.
– Sportolóként a Magyar Bajnokság dobogós helyéig jutottam. Sok beteljesületlen álmom maradt, köztük az olimpia. Mindezt edzőként volt módom pótolni.
– Az edzősködés úgy indult az életemben, hogy lesz, ami lesz, kipróbálom magam. Ahogy a munkámban, úgy mindenben maximalista vagyok, ebben is. A részsikereket nem tudom elfogadni. Meggyőződésem, hogy az élsport nem szereti a demokráciát. Itt, ha eredményt akarunk elérni, ahhoz alázat kell. Az pedig csak ott tud működni, ahol – akár magunk, akár az edzőnk irányította – diktatúra van. Éppen ezért, aki nem tette oda magát, azt eltanácsoltam, mert a kalapácsvetés nem olyan, mint a foci, amit hobbiból is érdemes csinálni. Csak úgy dobálgatni, időpocsékolás. Az eredmények gyorsan visszaigazoltak. 2002-ben kerültem be edzőként a rendszerbe, 2004-ben már két tanítványom volt az olimpián Athénban. Nem volt edzői végzettségem, azt közben, a Testnevelési Egyetemen szereztem meg.
– A sors úgy hozta, hogy sok tanítványommal újra egymásra találtunk itt a VESZ-MONT-ban. Tudják, hogy amit annak idején tőlem tanultak, az itt is érvényes: az eredményekért keményen meg kell dolgozni, és ezt meg is teszik. Többek között ezért vagyok olyan bizakodó a jövőt illetően.
Cseh Teréz
Fotó: Mazán Tibor


Zentai Tibor ügyvezető gratulált munkatársának, Szabó Attilának , aki a cég legrégibb lakatosa

 


Három Grácia Hegedűtrió a cég születésnapi rendezvényén

 


Nagy bonyolultságú szerelősor és programozása

 


Térbeli modell vizsgálata VR szemüveggel. Sövényházi Balázs polgármester is kipróbálta a különleges eszközt

 


A VESZ-MONT 2000 Kft. tavaly átadott, új központja Nemesvámoson

 


A központban korszerű csarnokban kapott helyet a VESZ-MONT szereldéje is

2019.07.07. 09:15
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás