A Berhidai Napokon a Kertbarát Kör kiállítása a megszokott találkozási pont A kertbarátoknak is kedvét szegi a klímaváltozás
Ki gondolná, hogy az olyan több évtizede sikeres helyi mikroközösségeket, mint egy kertbarát kör, képes kihívás elé állítani a klímaváltozás, melynek jelei egyre jobban megmutatkoznak a mindennapokban. Na, de mit tudunk ez ellen tenni? – kérdeztem Kellerné Szász Anikót, a Berhidai Kertbarát Kör vezetőjét, a Berhidai Napok keretében nyílt, és az idén is gyönyörű kiállításuk megnyitóját követően.
– Csalódottak, elkeseredettek az emberek, még az olyan rutinos rókák is, akik a Berhidai Kertbarát Kör tagságát alkotják. Nem elég a poloskavész, meg az összes többi kártevő, az időjárás sem olyan, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk. A meleg már inkább forró, a csapadék, ha jön, mintha dézsából öntenék, nem csoda hát, ha elmegy a kedve az embereknek a kiskerttől. Pedig nagyon fontos, hogy ne adjuk fel, nehézségek mindig lesznek, épp úgy, ahogy új dolgok, új megoldások is. Éppen ezért én mindig kísérletezek, kipróbálok minden újat, amit csak lehet. Idén Kecskeméten leltem rá a ZFW Hortiservice Kft. úgynevezett bioracionális modelljére, mely a jövő egyik ígéretes útja. Olyan biológiai módszereket, növényvédelmi gyakorlatot alkalmaznak, amelyek a talajélet és a talaj termőképességének megőrzését, annak növelését célozzák, illetve a növények immunrendszerét erősítik. Saját borászatukban is sikeresen alkalmazzák a módszert, és erről előadást is tartottak már az Országos Kertbarát Szövetség felkérésére. Sokan ódzkodnak ezektől az újdonságoktól, már csak azért is, mert ez nem keverhető a hagyományos kémiai szerekkel. Dönteni kell, hogy melyik módszer mellett tesszük le a voksunkat. Nekem jó tapasztalataim vannak, a tőlük hozott kísérleti paradicsompalántáim – pedig azon kívül, hogy kiültettem őket, semmit sem tettem velük – csodás és nagyon finom, bőséges termést hoztak. Vastag héjukkal, húsos termésükkel a poloskák nem tudtak mit kezdeni, én viszont annál inkább. – A kiállításra hozott terményeken is látszanak az említett problémák. Nem volt túl jó évünk, kevesebb és kisebb termett idén szinte mindenből. Ennek ellenére igyekeztünk kreatívak lenni, és olyan kiállítást megnyitni, amiben mindannyian örömünket leljük. – A lekvárversenyünkre szerencsére továbbra is töretlen az érdeklődés, nyolcvan remekművet kóstolhat meg a zsűri, hogy idén is odaítélhesse a „Berhida Város Lekvárja” címet a legjobbnak. Úgy gondolom, még ennél is több versenyzőnk lehetne, de szerintem sokan félreértik, és azt gondolják, hogy csak saját termésből készült lekvárokkal nevezhetnek, pedig nem így van. Jöhet bármilyen kreáció, legyen az pitypangból, kiwiből, banánból vagy amiből csak szeretnék!
Cs.T. |