szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A hatékonyabb vállalkozásokért

Posztgraduális képzések indulnak a Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszán
A hatékonyabb vállalkozásokért

Dr. Dániel Zoltán András, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója ez év januárjától igazgatóként vezeti a felsőoktatási intézményhálózat legfiatalabb egységét, a Kőszegi Kampuszt. A vállalkozásokra specializálódott egyetemi tanár kampuszigazgatóként Kőszegen a mesterképzések mellett olyan másoddiplomát adó szakirányokban is gondolkodik, amelyek a legjobban segítik a gazdaság szereplőit, a helyi és környékbeli vállalkozásokat. Ilyenek például a februárban induló Innovációs, illetve Vállalati kommunikációs menedzserképzéseik, melyre 2020 január közepéig lehet jelentkezni.

– Mióta erősíti a Pannon Egyetem oktatói gárdáját?
– 1996 óta vagyok az egyetemen. Hallgatóként kezdtem, 2004 óta pedig már az oktatói karnak is tagja vagyok. Informatikai szakon kezdtem, de hamar rájöttem, hogy a gazdasági élet közelebb áll hozzám, így végül a Gazdaságtudományi szakon, közgazdászként diplomáztam. Egyetemi tanulmányaimat ugyanitt, a mesterszakon folytattam, majd 2016-ban a doktori képzéssel fejeztem be. Gazdasági, vállalkozási ismereteket tanítok, kutatási munkám középpontjában pedig a kkv-k állnak.

– A Kőszegi Kampusz igazgatójaként milyen célokat tűzött maga elé?
– A Pannon Egyetem több telephelyen, több karral működik. A központi képzés Veszprémben van – gazdaságtudományi, mérnök-informatikai, modern filológiai és társadalomtudományi karokkal –, Keszthelyen található a mezőgazdasági profilú Georgikon Kar, és két kampuszunk közül a nagyobbik Nagykanizsán működik, a legifjabb, legkisebb pedig Kőszegen. Itt a Pannon Egyetem képzési kínálatából jelenleg egy Nemzetközi Tanulmányok mesterképzés érhető el angol nyelven, melyet jellemzően külföldi hallgatók vesznek igénybe. Emellett fut egy Szőlő- és Borgazdasági Szakmérnök szakirányú képzésünk is.
– Kampuszigazgatóként célként fogalmaztam meg a kínálat bővítését, színesítését. Miután szívügyemnek tekintem a vállalkozók oktatását, főleg a helyi és környékbeli cégek segítését, ezért olyan szakirányú, diplomára épülő, egyéves képzésekben gondolkodtam, amelyek rövid idő alatt hatékonyabbá tehetik a vállalatokat.

Konkrétan milyen képzésekre gondolt?
– Két olyan területet céloztunk meg, amely meggyőződésünk, hogy nagymértékben képes egy vállalkozás fejlődéséhez hozzájárulni, és ami az országunk ezen szegletében, ebben a formában másutt nem érhető el.
– Innovációs menedzser képzésünkre olyan vállalkozások diplomás szakembereit várjuk, akik úgy gondolják, a cégük innovatív, vagy legalábbis szeretnének szakszerűen, és gyorsan előbbre lépni ezen a téren. Innováció alatt nem csak azt értjük, hogy új terméket, vagy egy prototípust fejleszt valaki, hanem magának a vállalkozásnak a megújítását is, ami sok helyütt nagyon aktuális, hiszen a generációváltás időszakát éljük a vállalati szektorban. Ennek, vagy akár egy pályázattal megtámogatott beruházás előkészítése, levezénylése egy képzett innovációs menedzserrel egészen biztosan sikerre van ítélve.

– Jellemzően, ha innovációról esik szó, mindenki termékekben gondolkodik. A szolgáltatási szektor valahogy mindig a háttérbe szorul. Ön hogy látja ezt?
– Sajnos valóban így van, pedig nekik is épp úgy lehetőségük van a megújulásra, az innovációra, éppen ezért ebből a szektorból is várjuk a tanulni vágyó diplomás szakembereket, már csak azért is, mert az Innovációs menedzser szakunkon nem csak azt tanítjuk meg, hogyan lehet egy fejlesztést megtervezni, végigvinni, hanem betekintést nyújtunk a szellemi alkotásokkal kapcsolatos jogszabályokba, eljárásokba is. Emellett a gazdasági tervezést és az innovációs kontrollingot is elsajátíthatják a hallgatóink.

– A vállalatvezetői kommunikációs menedzser képzésünk a másik irány, amit kínálunk. Ezt bármilyen szervezet – önkormányzat, nonprofit intézmény, civilszféra –
 vezetőjének is bátran ajánlhatjuk. Azokat várjuk ide, akiknél a partnerek, vevők irányába történő, külső kapcsolatok mellett a belső kommunikációi is kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. A képzés jelentős része ugyanis a munkáltatói márkaépítéssel foglalkozik, ami a munkaerőért folytatott ádáz küzdelemben egyre jobban felértékelődik. Nem mindegy, hogy egy vállalkozás milyen arcát mutatja a jövőbeni munkavállalók felé.

– Mire elegendő két félév? Csak az elmélet fér bele, vagy a gyakorlatra is jut idő?
– Mindkét képzésünk hatványozottan gyakorlatorientált lesz. Az elmélet mellett kommunikációs helyzetgyakorlatokon keresztül sajátíthatják el például a digitális kompetenciákat, vagy épp azt, hogyan kell egy vállalkozás kommunikációját fejleszteni. Ugyanígy az innovációs képzéseken is valós problémák megoldására fogunk fókuszálni.
– A gyakorlatorientáltság mellett a magas szintű oktatás záloga, hogy a képzéseinken a Pannon Egyetem Gazdálkodástudományi Karának – a HVG kiválósági rangsorának második helyén álló – oktatói fognak tanítani. A gyakorlati tárgyaknál pedig olyan külső szakembereket, mint az Innovációs Szövetség, az Innovációs Hivatal, illetve a különböző médiavállalkozások munkatársait is bevonjuk a képzésbe.

– Milyen további érvek szólhatnak még Kőszeg, a kőszegi képzések mellett?
– Bár Kőszeg az ország nyugati csücskében található, a megközelítése minden irányból kiváló akár tömegközlekedéssel, akár közúton. A kampuszunk gyönyörű történelmi környezetben, Kőszeg szívében, a Várkörön belül van, a Kőszegi Vár szépen felújított Öregtornyában. Ez a régi bástya a múltat idézi ugyan, de mégis a legmodernebb eszközökkel felszerelt, korszerű oktatási helyszínként áll a hallgatóink rendelkezésére.
– Ugyancsak mellettünk szól, hogy kis létszámú csoportokban gondolkodunk, ami lehetővé teszi a valódi gyakorlatorientált képzést. Ideális esetben 15-20 fővel számolunk. Az oktatás pénteken délutánonként és szombaton délelőttönként lesz, így a munkaidőt nem, vagy csupán kis mértékben érinti.
– A képzések ára is meglehetősen visszafogott, félévenként 200.000 Ft, ami még vidéki viszonylatban is kedvezőnek számít.
– Jelentkezni január közepéig lehet, februárban indulnak a képzések.

– Az említetteken túl milyen terveik vannak még a Kőszegi Kampuszon?
– A Pannon Egyetem nagy hangsúlyt fektet az úgynevezett harmadik missziós tevékenységére, vagyis a két fő cél, az oktatás és a tudományos kutatás mellett arra, hogy az ezek révén megszerzett tudást minél több csatornán át közkincsé tegye, a társadalom hasznára fordítsa. Ennek keretében Veszprémben és Székesfehérvárott már jól működnek az úgynevezett üzleti reggelik, illetve a különféle egy-kétnapos tréningek, melyek kifejezetten a vállalatvezetőknek szólnak. Ez hamarosan Kőszegen is elérhető lesz, sőt szeretnénk azt Szombathelyen is meghonosítani.
– Jómagam azt vallom, egy felsőoktatási intézménynek a működése mellett arra kell törekednie, hogy a lehető legszélesebb kapcsolatrendszert építse ki maga köré, segítve ezzel a gazdaság, a társadalom és persze saját működését. A kkv-k – és ezt kutatási eredményeim is alátámasztják – a gazdaság motorjai, éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy jól, minél hatékonyabban, stabilabban tudjanak működni.
– Ugyancsak a vállalkozói létre való felkészülést szolgálják a középiskoláknak indított programjaink is. Az „Építsd fel magad” tréning-, vagy a „Házhoz megy a gazdaságtudomány” programsorozatunk rendkívül népszerű volt. Ez utóbbi keretében az intézmények egy hosszú-hosszú előadáslistából válogathatnak. Az oktatóink örömmel mennek akár osztályfőnöki, akár pénzügyi, pályaorientációs vagy más órák keretében előadást tartani a középiskolás diákoknak.
– Életem meghatározó élménye volt, amikor Tatabányán, az Árpád Gimnáziumban egy ilyen módon kiválasztott vállalkozói ismeretek órát tarthattam, melyen bent ült egykori osztályfőnököm is. Szívesen megyünk bárhová, ahol nyitottak az oktatók, a diákok egyetemünk irányába.

Cseh Teréz

2019.10.09. 20:19
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás