Stílusosra sikeredett a vidéki éttermiség Nagy siker volt a SVÉT 11.0
Beharangoztuk előző lapszámunkban a SVÉT 11.0 gasztronómiai rendezvényt – a Stílusos Vidéki Éttermiség Találkozóját –, melynek ezúttal a rácalmási Jankovich Kúria Wellness Hotel**** volt házigazdája. Mint a sorszámból látszik, ez a tizenegyedik közönségtalálkozó volt, ahol az azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek baráti szövetsége mutatta be a széles közönségnek egyedi ételkreációit, középpontban a zöld almával, mely a rácalmásiak logójában is szerepel.
Már az érkezés is sejtette, hogy nem mindennapi rendezvényre érkeztünk. Kocsival már csak a Duna partján sikerült parkolni, mert az ország egész területéről érkező vendégek autói teljesen megtöltötték a Jankovich-kúria környékét. Amikor szemügyre vettük a 17 étterem kínálatát, melyekhez borászok, pálinkakészítők csatlakoztak, nehéz volt döntenünk, melyik kígyózó sor végére álljunk be a finomságokért. A kúriát megtöltötték az ínyencek, az időjárás is kedvezett a rendezvénynek, így az esemény házigazdája, Szabó Attila hoteligazgató is elégedetten nyilatkozhatott lapunknak:
– Nagyon sokan vannak hála Istennek, és jönnek, és jönnek. Jó ideje készülünk erre a rendezvényre, az egész Jankovich-csapat odatette magát. Olyan fesztivált álmodtunk ide, amit reméljük, megemleget majd az egész város, de még talán a megye is, vagyis mindenki, aki idelátogatott, és kóstolgatott nálunk ezen a napon, érkezzen bár 20 vagy akár 100 kilométerről.
Mi Tatabányáról indulva 90 kilométert hagytunk magunk mögött, és nem kellett csalódnunk. Körbejártuk a pavilonokat, csorgattuk a nyálunkat a finomságok láttán. Végül is a vaddisznóbélszín mellett kötöttünk ki, melyet velős gombóccal és almamártással tálaltak, de előételként az egyik étterem libamájas kreációját választottuk. Persze a desszert sem maradhatott el, a gusztusos mini befőttesüvegekben „szervírozott” sajttorta. Mindezt egy csodásan illatozó, frissensült cipóval is megtoldottuk – mondván, hogy hazavisszük -, ám nem kis darab hiányzott belőle kóstolónk végére.
– A finom falatok mellé – mondta Szabó Attila –, gasztronómiai és szórakoztató programokat is „tálalunk” a nagyszínpadon. Eközben a mini SVÉT az apróságoknak kínál felhőtlen szórakozást gyerekfoglalkoztatóinkban, és persze ők sem maradnak finomságok nélkül. Emellett három helyen szól a zene, a vendégek babzsákokon tudnak pihenni, sütkérezni, sajtófal előtt lehet fotózkodni, akár instakeretben is. A tájékozódást – újdonságként a SVÉT történetében – egy nagyméretű kifüggesztett fesztiváltérkép is segíti.
A 11. SVÉT újító volt abban az értelemben is, hogy a környezetvédelmet is fókuszba helyezte. A sok ezer látogató döntő többségében nem a máshol megszokott műanyag, eldobható tányérokból és evőeszközökkel étkezhetett, ehelyett a résztvevő éttermek alternatív megoldásokat kínáltak. – Ez is fontos szempont volt – tette hozzá a házigazda –, hiszen napjainkban eláraszt bennünket a műanyag szemét. Ezért aztán tagéttermeink lebomló műanyag, illetve fából készült evőeszközökkel, valamint üvegtermékekkel szolgálják ki a vendégeket. Ez több konténernyi – immáron – lebomló, környezetbarát hulladékot eredményez. Ezzel is szerettünk volna hozzájárulni környezetünk megóvásához.
A találkozó előtti napon a szövetség tagjai és vendégei egy gálavacsorán vettek részt a Jankovich Kúria Wellness Hotel**** éttermében, melynek bevételét jótékonysági célokra ajánlották fel. A Rácalmási Családsegítő Egyesület közreműködésével három rászoruló családot segítettek az adománnyal, melyet döntő többségében az iskolakezdésre fordítottak a szülők. Elbúcsúztunk a házigazdától, finom házi kenyerünk maradékát gondosan elcsomagolva, szép emlékekkel, tele bendővel távoztunk a Stílusos Vidéki Éttermiség tizenegyedik találkozójáról. Legközelebb Sopronban lesz hasonló rendezvény. Azt hiszem, jó előre be kell majd írni a naptárunkba a dátumot, hogy biztosan ott lehessünk a SVÉT 12.0-án is!
vércse |