szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


2019 az átadások éve volt

Egyre több fiatal család választja otthonául Nemesvámost

Veszprém tőszomszédja, a "Királynék Falva" egyre népszerűbb a fiatal családok körében, ami nem is csoda, hiszen a dinamikusan fejlődő kistelepülésen példaértékű munkát végez az önkormányzat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2019-es esztendő, melynek során számtalan beruházást, fejlesztést adtak át az itt, illetve a környéken élők, tevékenykedők, vagy épp az ide látogatók legnagyobb örömére. Sövényházi Balázs polgármestert ezekről az eredményekről, illetve a következő időszak terveiről faggattuk.

- A tavalyi esztendő az átadások éve volt, több beruházást is ekkorra sikerült befejezniük. Mi minden készült 2019-ben Nemesvámoson?
- Tényleg rendkívül eseménydús évet zártunk a beruházásainkat tekintve. Valójában már a 2018-as esztendő végén megkezdtük a sort azzal, hogy átadtuk az új, négy csoportszobás, 530 millió forint összértékű, 100%-os támogatási intenzitású pályázati forrásból épült óvodánkat, majd azzal a lendülettel folytattuk is a munkát, és 2019-ben, a régi óvoda helyén, 120 millió forintból - 84 millió forintnyi támogatás mellett - kialakítottuk az új, három csoportot befogadni képes bölcsődénket.
- Ugyancsak tavaly avattuk a már régóta tervezett, több éves előkészítő munka eredményeként létrejött sportcsarnokunkat. A Bajnok Diák Sportegyesület az önkormányzattal együttműködve, a TAO támogatásokat felhasználva, 669 millió forintból építtette meg az új sportlétesítményt, mely méltó otthont ad sportolóinknak, és nem utolsó sorban rendezvényeinknek.
- Agrárlogisztikai központunk három forrásból épülhetett meg: két Vidékfejlesztési Program és egy TOP-os pályázat adta meg a lehetőségét, hogy 474 millió forint összköltséggel kialakíthassunk egy 300 m2-es hűtőházat, egy 830 m2-es csarnokot, egy 600 m2-es vásárteret, és azt, hogy megújulhasson az odavezető mezőgazdasági út. A keretbe még egy erőgép megvásárlása is belefért, ami a karbantartási munkákat segíti. Ez a komplexum lesz hivatott a helyi és a környékbeli gazdák mezőgazdasági termékkínálatát összehangolni az itt élők igényeivel úgy, hogy eközben a kikapcsolódás, a szórakozás, a közösség céljait is szolgálja.
- Szeptemberre is maradt átadnivalónk, a Kétkerekes völgykapunk a fenntarthatóság jegyében épült, a Green City - Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. tervezte. A célja, hogy akik a kerékpárútról - akár a Balaton-felvidék, akár Veszprém irányából - beérkeznek Nemesvámosra, kulturált pihenőhelyet találjanak településünkön. A Green City elvek mindenünnen visszaköszönnek: az ivókút elfolyó vize épp a legjobb helyre, a növények alá folyik, a pihenő rész fölött zöldtető van, két pergolára oszlik, melyekre, ha felfutnak a növények, kellemes árnyékot adnak majd a nyári hőségben, ugyanakkor esős időben is van hová beülni. A mikroklímának megfelelő - közel 800 - növényt ültettünk el itt, 16 fát, és rengeteg cserjét, bokrot, évelő növényeket, virágokat. Fontos volt az is, hogy kizárólag helyi alapanyagokat használjunk. A zöld tetőkre varjúháj és kövirózsa került, mert a tervezők azt is figyelembe vették, hogy ez egy sziklásabb, szelesebb terület, itt nem él meg bármi.
- A szép környezet mellett játékos és pihenő funkciókat is kínálunk itt. A sporteszközök, a játékok a kétkerekes tematika mentén készültek, például a fészekhinta kerékpár alakú, a csúszda is egy hatalmas régi típusú biciklit formáz, és a sokféle lehetőség között még egy drótkötélpálya is várja a két keréken érkező, vagy akár a helyben élő pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

- Mi van még a tarsolyban? Folytatódnak a fejlesztések, az átadások?
- Számos elképzelésünk van, hol, merre kellene továbbmennünk. Az idei év a tervezésé lesz. Folytatjuk a fejlesztéseket. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert jelentős adóbevétellel rendelkezünk, ami zömében az itt működő nagyvállalatoknak köszönhető. Kicsit üröm az örömben, hogy az elmúlt években ennek jelentős részét be kell fizetnünk a közös, állami kasszába a szolidaritás jegyében. Ez természetesen hatással lesz a saját forrásból megvalósítható fejlesztéseinkre, szerényebbek lesznek a lehetőségeink. Okosan kell beosztanunk a bevételeinket, hiszen ezekből kell finanszíroznunk településünk működését, vissza kell forgatnunk az iparterületek fejlesztésébe is, és a végén jut is, marad is a fejlesztési terveinkre. Természetesen a továbbiakban is lesznek pályázati források, melyekkel mindenképpen élni szeretnénk.

- Vannak már konkrét elképzelések?
- A Szél utcát tervezzük leaszfaltozni, két okból is: egyrészt szeretnénk, ha az itt letelepedő cégek a 21. századnak megfelelő körülmények között éreznék magukat, másrészt 90 telek kerül itt kiosztásra, az utolsó utca mögött. Ezzel az úttal, amit itt felújítunk, tehermentesítjük a faluközpontot is, így sem az építkezőknek, sem az arra járóknak nem kell majd áthaladniuk fölöslegesen a település központi részein.
- A csatornázás terén is van még egy teendőnk - egyébként Nemesvámos teljes egészében csatornázott település -, az iparterületen lévő Muskátli utcában is kiépítjük a hálózatot és megterveztetjük az utcát. Most ott járda sincs, és az út is keskeny, amellett, hogy rendkívül rossz minőségű.
- Folytatjuk a csapadékvíz-elvezetést is, ami azért is fontos, mert Nemesvámos két domb között helyezkedik el, ahonnan minden víz idefolyik. Az északkeleti részen már megoldottuk ezt a problémát, a nyugati-délnyugati részen is árkot húztunk, de szeretnénk levenni a terhet a faluközpontról is, ezért terveztettünk egy széles szikkasztó árkot, ahol a víz jelentős részének lesz ideje elapadni. Most ehhez a tervhez nyúlunk hozzá, egy hármas beruházást hajtunk végre: 1. Csapadékvíz-elvezetés a Patak, Kapsa, Forrás utcában. Ezen szakaszoknál épül meg a szikkasztóárok, és természetesen gondoskodunk a már meglévők tisztításáról, karbantartásáról is. 2. Víznyomás problémákat érzékeltünk az egyik utcánkat érintően. Ahhoz, hogy ezt orvosolni tudjuk, össze kell kapcsolnunk a víztornyunkat, illetve az ugyancsak víztározóként működő medencénket. A 25-30 millió forintos beruházás eredményeként a nyomásproblémák elhárulnak. 3. Ha mindezekkel a feladatokkal elkészülünk, az útburkolatot is rendbe fogjuk hozni.
- Az ivóvízellátás témaköréhez tartozik az is, hogy idén is folytatjuk - egy-két közben - az eternit vízcsövek cseréjét.

- Említette, hogy az idei a tervezés éve lesz. Milyen tervek készítése van folyamatban?
- Ilyen jellegű feladatunk közé tartozik a már többször megtervezett művelődési központunk, aminek egyszer már az alapkövét is leraktuk. Akkor egy vidékfejlesztési bázissal, étteremmel együtt képzeltük el, de a helyzet azóta sokat változott településünkön, bővült például a vendéglátóegységek száma. Az önkormányzat nem szeretne konkurenciaként megjelenni ezen a piacon, így a tervezett étterem megépítése ma már nem releváns. Az újragondolás mellett szól az is, hogy az építőipari kivitelezői és az anyagárak hihetetlen módon megdrágultak, ezért egy egyszerűbb, racionálisabb tervet szeretnénk készíttetni, mely kifejezetten a kulturális igényekre fókuszál.
- Az egyre nagyobb gyerekszám miatt az iskolánkat is fejlesztenünk kell. A tetőszerkezete rendkívül rossz állapotban van, és már javítani sem lehet, a csere megnyitja az utat a fölfelé irányuló bővítés irányába. A felső szinten - a jelenlegi kettő mellé - további négy osztálytermet tudunk kialakítani, és a tanári szobát is bővíteni tudjuk. A probléma csak az, hogy erre már nincsen forrásunk. Ez egy államilag kötelező feladat, a beruházást perpillanat nem tudjuk megvalósítani, mert a saját erőnk jelentős részét be kell fizetnünk a közösbe. Ilyen feladatokra sajnos pályázati kiírások sincsenek egyik programban sem. Ez egy vis major helyzet, ezért az országgyűlési képviselőnk segítségét kértük az ügyben. A bővítést mindenképpen meg kell oldanunk, ahogy a tetőcserét is. 
- Sikeresen pályáztunk TAO támogatásokra is, ehhez kaptunk 100 millió forint önerőt egy kormánydöntés alapján, így minden készen áll arra, hogy a sportcsarnoképítés II. ütemének is nekilássunk. A jelenlegi létesítmény mellé álmodtunk meg egy bővítményt, ahol rekreációs és kondicionáló termek, cardio- és fitness edzőterem, masszázshelyiség, infra- és finn szauna, egy szertár, valamint számos nagyobb tárolóegység kap majd helyet.
- Itt sem szeretnénk megállni, az eszközfejlesztési pályázatban, ami szintén TAO-s fejlesztés, és ehhez nem szükséges önerő sem, minden olyan plusz eszközt szeretnénk beszerezni, amire még szükségünk lehet, akár a már meglévő csarnokban, akár az építendő bővítményben. Emellett mindkét létesítmény tetejére napelemeket szeretnénk telepíteni, mert az áramfelhasználása jelentős lesz ezeknek az épületeknek. Szükségünk lesz még egy térelválasztó függönyre is, mely lehetővé teszi majd, hogy a teret megosztva, két utánpótlás edzés is mehessen párhuzamosan.

- A Magyar Falvak Program keretében sikerült eredményesen pályázni?
- Orvosi eszközöket nyertünk, többek között egy EKG készüléket, illetve a védőnőnknek tudtunk új bútorokat, eszközöket biztosítani a munkájához. Nyertünk forrást egy ágaprítógépre is - ez éppen beszerzés alatt van -, illetve konténereket tudtunk elhelyezni a temetőben, és a közvilágításra is fordíthattunk a megítélt támogatásból.
- Várjuk azt is, hogy a TOP keretében milyen pályázati kiírások lesznek, illetve, hogy az uniós ciklus zárása előtt lesznek-e még lehetőségek a maradék források megpályázására. Ha igen, akkor mi mindenképpen indulni fogunk ezekért a pénzekért is.

Cseh Teréz

2020.03.08. 16:48
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás