szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


"Soha rosszabb öt évet Rácalmásnak"

A beruházások, kisebb léptékben ugyan, de folytatódnak

Ciklusértékelő beszélgetésünk során elégedettségének adott hangot Schrick István, Rácalmás polgármestere. Ha a számok tükrében vizsgáljuk az elért eredményeket, azok vissza is igazolják a városvezető optimizmusát, hiszen azok azt mutatják, 3,1 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre egyetlen önkormányzati ciklus alatt, ami ritka bravúrnak számít a magyar kisvárosok életében. Hogy mi mindenre futotta ebből a jelentős összegből? - alábbi összeállításunkból kiderül.

Sportcsarnok
- Régi vágyunk volt, hogy legyen egy, az egyre növekvő lakosságszámhoz igazodó rendezvényközpontunk, mely legalább 200-300 fő befogadására alkalmas. A Rácalmási Rendezvényközpontot és Sportcsarnokot 1,3 milliárd forintnyi saját forrásból építettük meg. A szabályos méretű sportlétesítmény lelátóján 270 főt tudunk leültetni, de rendezvények, koncertek esetén akár 950 főig is növelhető a látogatószám.
- A tervek láttán többen túlzónak tartották egy ilyen méretű sportlétesítmény megépítését egy ilyen kisvárosban, de a valóság visszaigazolta az igényeket, folyamatosan teltházzal működünk. Délelőtt az iskolások, délután a sportcsapatok, a klubok, baráti körök töltik meg az épület helyiségeit, de a környékbeliek - ahogy az itt élők is - szívesen szervezik ide különféle rendezvényeiket. Óriási szerencsénk volt, hogy időben nekiláttunk ennek az építkezésnek, és még az építőipari árrobbanás előtt befejezhettük azt. A korszerű megoldásoknak köszönhetően az üzemeltetés, a fenntartás sem okoz problémát, nem terheli meg túlzott mértékben városunk költségvetését.

Millenniumi Park és tó, Piactér
- Rácalmás egyik legnagyobb közösségi parkjának a megújulását, illetve a Szent János téren található piactér fejlesztését a TOP keretében egy 102 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás tette lehetővé, amit az önkormányzat saját forrásával is kiegészített. A városközpont kellemes pihenőhelyén sétálgatnak, pihennek, a part menti padokon ülve olvasgatnak, vagy épp beszélgetnek egymással az emberek. A tóba benyúló különleges szabadtéri színpad, illetve a vele szemben épült lelátó kiválóan alkalmas kisebb koncertek, színházi előadások, nyáresti szabadtéri programok lebonyolítására. Igazi színfoltja lett városunknak ez a közösségi tér.

Óvoda- és bölcsődebővítés
- Továbbra is sokan választják otthonuknak városunkat. Ahogy gyarapszik a lakosságszám, úgy nőnek a bölcsődei, óvodai igények is. A nemrégiben felújított, kibővített óvodánkat már most kinőttük, ezért két óvodai foglalkoztatót építettünk, a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal, teraszokkal. Ennek köszönhetően megnyithattuk a hatodik csoportunkat is, így a felvehető létszámot 150 főben tudtuk maximalizálni.
- A meglévő bölcsődei férőhely is kevésnek bizonyult, ezért 2019 őszén - saját forrásból - megnyitottuk mini bölcsődénket, mely további nyolc csemete gondozását teszi lehetővé. Ezzel 34 főre bővült a bölcsődei férőhelyeink száma.
- A Norvég Alapba is sikeresen pályáztunk, 240 millió forintot kaptunk óvodánk és bölcsődénk energia-hatékony megújítására, egy geotermikus fűtési rendszer kialakítására. A több mint 20 telepített hőforráskút olyan nagyszerűen működik, hogy a gázfűtést még a legnagyobb hidegek idején sem kellett elindítanunk, pedig nagyon nagy légteret fűtünk az új rendszerrel. A tapasztalatok tehát azt mutatják, érdemes volt ebbe az irányba fejleszteni.

Kulcsi úti kerékpárút
- Egy TOP-os pályázatnak köszönhetően 80 millió forintból egy kilométer hosszú kerékpárúttal gazdagodhatott településünk a Kulcsi úton. Így biztonságossá vált a településrészen a közlekedés gyalog és kerékpárúton is. Az új út a Kulcsi út melletti lakóövezetet tudja bekapcsolni a központban korábban kiépített, jó ideje hasznos szolgálatot tévő kerékpárút-hálózatba.

Kulcs-Rácalmás-Dunaújváros csatornaberuházás
- A közös projekt a múlt évben elkezdődött. A kiépítésre kerülő új hálózatnak köszönhetően - melyből a Rácalmást érintő rész 100 millió forintba kerül - városunk szennyvize is a korszerű dunaújvárosi komplexumba kerülhet. Ennek köszönhetően nem kell nagy költséggel új, saját tisztítóművet építenünk a régi elavult helyett.

Kikötői úszómű felújítása, vízi-turisztikai megállóhely
- Duna-parti csónakházunk a bázisa kajak-kenu szakosztályunknak. Sportolóink kiváló eredményeikkel országos hírnevet szereznek Rácalmásnak, többek között ezért is nagy gondot fordítunk az ilyen jellegű fejlesztésekre. 2016-ban az önkormányzat felújította a kikötőként szolgáló úszóművet, és a csónakház is megújult. Talán ezeknek a beruházásoknak köszönhetjük, hogy a Magyar Turisztikai Szövetség vízi-turisztikai megállóhellyé jelölte településünket. Ennek a rangnak nagyon örülünk - Budapest után az első hivatalos megállóhely így mi lettünk -,
 és igyekszünk is minél jobban megfelelni az új kihívásnak. Ennek érdekében GINOP-os pályázati forrásból és önkormányzati saját erőből 80 millió forintnyi beruházást fogunk végrehajtani. Egy Duna-parti vízisport- és turisztikai központot hozunk itt létre, melyben új öltözők, és egy közösségi terem is helyet kap majd.

Vasúttörténeti park és az odavezető út fejlesztése
- A Városvédők, illetve az őket segítők érdeme, hogy Rácalmásnak szép, felújított állomása van, gondozott virágágyásokkal, kedves díszekkel, és igazi vasútrajongóknak való csemegékkel. Két legendás vasúttörténeti szerelvény kapott itt helyet, a híres Púpos, azaz a Jendrassik-féle M40-es jelzésű dízel-elektromos mozdony, valamint egy pazarul felszerelt, működőképes, akár rendezvények fogadására is képes vasúti étkezőkocsi.
- A vasúttörténeti park fejlődéséhez önkormányzatunk azzal járul hozzá, hogy 100 millió forintnyi TOP-os, illetve 38 millió forintnyi önkormányzati forrásból felújítja a vasútállomásra vezető utat, így méltó környezetet biztosít a civilek által megteremtett értékeknek.

Korszerű sportpálya
- A Rácalmási Sportegyesülettel remek az együttműködésünk. Bencs Attila nevét külön ki kell emelnem, aki elnökként nagyon sokat tett azért, hogy a korábban 6-8 millió forintból gazdálkodó egyesületből mára egy 105 millió forintból, kiválóan prosperáló sportbázis jöhetett létre. Rengeteg fejlesztés történt: korszerű füvespálya világítással, kerítéssel, locsolórendszerrel, lelátókkal, megfelelő felszereléssel, szépen felújított öltözőkkel. A TAO-forrásokhoz önkormányzatunk természetesen biztosította a szükséges 20-30 millió forintnyi önrészt.

…és még sorolhatnánk
- Az említettek mellett számos egyéb, kisebb-nagyobb fejlesztést hajtottunk végre, valamennyit felsorolni, szinte lehetetlen volna egy cikk keretében. Említhetném például a ravatalozónk felújítását, amire 100 millió forintot költöttünk, vagy az Ófalu partfal-stabilizálását, itt és a település más részein is számos útépítést, csapadékvíz-elvezetést. Ovifoci-pályánk is épült, a Jankovich Miklós Általános Iskolánk is megújult. Az Ófaluban új parkot, benne halász szobrot avattunk, ezzel is tisztelegve az itt élt elődeink előtt. Végül említhetném a Trafikmúzeumunkat is, mely tárlatával egyfajta kuriózumként mutatja be az egykori dohányáruda, a trafikvilág kellékeit, berendezéseit, árucikkeit.

A közeljövő tervei
- Nagy bizonytalansággal indulunk neki a 2020-2025-ös ciklusnak. Csökkenő adóbevételekkel kell számolnunk, évi 300-400 millió forintot ugyanis szolidaritási hozzájárulásként elvon tőlünk a kormányzat. Magunknak kell előteremtenünk a működési költségeinket is, költségvetésünknek mindössze 10%-a érkezik központi finanszírozásból. Ha marad szabad forrásunk, abból mindenekelőtt utakat, járdákat szeretnénk felújítani, építeni.
- A régi városháza átépítésével, felújításával szeretnénk megoldani az idősek napközbeni ellátását, és civilszervezeteink elhelyezését. Terveinkben szerepel egy bentlakásos idősek otthona megépítése is, melyre egyre nagyobb igény jelentkezik.
- Kész tervekkel várjuk a következő ciklus pályázati kiírásait, és csak reménykedni tudunk, hogy lesz lehetőségünk a régóta vágyott gyógyfürdőnk megépítésére is, ha másképp nem lépésről lépésre haladva, ütemezve.
- Mindenképpen a turizmusfejlesztés irányába szeretnénk haladni, a Jankovich-kúria önmagát kínálja ehhez szálláshelyként, ebbe az irányba mutatnak az említett Duna-parti fejlesztéseink is. Ha nem is milliárdos léptékkel, de továbbfolynak a fejlesztések városunkban, a célok adottak, a tempót pedig megszabják majd a pályázati lehetőségeink.

Cseh Teréz

2020.03.08. 16:50
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás