szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


16 TOP-os projektet bonyolítanak

Pápa szintet léphet a kínai beruházásokkal

Pápán nem hozott alapvető változást az őszi önkormányzati választás, bár néhány esetben szorosabb volt az eredmény a vártnál. Maradt a jelentős többségű jobboldali városvezetés, mely további öt évig folytathatja az elkezdett munkát, és dolgozhat a folyó projektek megvalósításán. A befejezett és a tervezett beruházásokról dr. Áldozó Tamás polgármester, és Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője tájékoztatta lapunkat.

dr. Áldozó Tamás: - Olyan dolgokat sikerült befejezni a tavalyi év vége felé, illetve 2020 elején, amiket nagyon hosszú ideje készítettünk már elő, ezek sokszor 9-10 éves terveink voltak. Nagyon sok mindennek kellett együttállnia ahhoz, hogy sikeres projektzárásként értékelhessük azokat.
- Pápa nagy fájdalma volt, hogy a bauxitbányászat következtében a Tapolca vízét elveszítettük. Magát a folyót is, hiszen a meder már nem visszaállítható, Pápán beépítették, illetve más közművek foglalják el a helyét. Időközben a visszatért tapolcafői források lehetővé tették azt, hogy a másik patakunkba - a Bakony-érbe - átvezetve a Tapolca vize visszajöjjön a városba. Erre a most újra állandó és gyakorlatilag korlátlan mennyiségű vízre építve nagyon sok mindent tudunk majd Pápán csinálni. Valamit visszakapott a város abból, ami mindig is az övé volt. Ezt a vizet szeretnénk majd a Várkertbe, a későbbi projektek keretében bevinni. Szeretnénk, ha egy olyan zöldfelületünk lenne, amiben élő vízfolyás is van. Vannak még tervek máshol is látható vízfelületek kialakítására.
- A kastély kapuja és kerítése is egy nagyon régi történet. Újra kovácsoltattuk a díszkaput, ami fényképek alapján elkészített rekonstrukció. Ezzel megint olyat kapott vissza a város, amiről minden pápai tudta, hogy valamikor a miénk volt, de valóságos élménye már nagyon kevés embernek volt róla. Sokat ad hozzá a főtér és a kastély látványához.
- Átadtuk az új piacot, mely Pápa elidegeníthetetlen része, talán sokkal inkább, mint más városoknak. Pápa ennek köszönheti a várossá válását, hiszen a kora középkortól kezdődően nagy piaca és országos vásártartási joga volt. Január elején volt az átadás, most lakjuk be az új épületet. Nem január és február a fő szezonja egy piacnak, de amikor a virágárusok, a palántaárusok, a korai termések elkezdenek megjelenni, akkor egy szép, nyüzsgő központja lesz ez a városi életnek. Látható vízfelületet is szeretnénk ide: a buszpályaudvar mai területének egy részéből alakítjuk majd ki.

Rádi Róbert: - A kastély és a kerítéshez kapcsolódóan a Zöld Város projekt első üteme, az úgynevezett Várdomb első beavatkozási terület elkészült már. Ez egy tavaly megkötött szerződés alapjján egy sikeresen lebonyolított közbeszerzés keretében valósult meg. Ez a régi szabadtéri színpadot, és a kastély nyugati és keleti részét érintette, és az oda nem illő beteg fák kivágásával indult. Eltávolítottuk a szabadtéri színpadot és a régi beton padokat, és helyette a korábban megvásárolt mobil lelátó alá betontömböket helyeztünk. Ez lehetővé teszi, hogy alkalomszerűen, meghatározott időre legyen felállítva a mobil lelátó. Elkészült egy olyan színpadtér, ahol fel lehet állítani majd a mobil színpadot. Minden olyan infrastruktúra ott van, ami kell egy ilyen rendezvényhelyszín működtetéséhez. Talán a leglátványosabb, hogy épültek parkolók, utak, melyek a kastély mindennapi működéséhez szükségesek. Jelentős növénytelepítés is megvalósult, amit öntözőrendszerrel láttunk el, és amitől igazán elegáns lett ez az egész belső tér. 
- Zajlik egy barnamezős beruházás is Pápának azon a részén, ahol ipari terület volt valamikor. Ez a projekt lehetőséget adott arra, hogy a valamikori gázcsereteleptől a kempingig terjedő szakaszt, ill. az út másik oldalán, a Schwenzel réten kialakuljon egy kulturált, épített környezet. Ez 3 beavatkozást jelent: A volt gázcseretelepnél egy kutyafuttató lesz épület átalakításokkal, játékokkal, parkosítással, új kerítéssel. A mellette levő területen a kempingig egy sportközpont épül: tekepálya, konditermek, erősítő terem, az atlétika számára alkalmas rekortán borítású felületek, scateboard pálya, kis kosárlabda pálya, és a teke barátainak egy sportközpont épület. Az út túloldalán - egy lefolyástalan, lápos, vizenyős területen - park, tó, játszótér, és sétányok lesznek, ez egyúttal megoldja a környező utcák csapadékvíz-elvezetését is. Egy olyan kulturált területet alakítunk ki, amely a város zöld felületeihez kapcsolja ezt a térséget.  

dr. Áldozó Tamás: - A barnamezős beruházásunkra 1,758 milliárdot nyertünk, szerintem ez a legnagyobb a nem megyei jogú városok TOP-os projektjei közül, de a környéken biztos. Most, hogy már lassan minden szerződést megkötünk, 3,5 milliárdra nőtt a költségvetése. Volt benne egy kicsi műszakitartalom-módosítás, de nem ez volt a lényeg. El tudunk vele indulni, most van annyi pénzünk. Viszont innentől kezdve az összes többi projektünk esetében ki vagyunk feszítve. Újabb forrásokat kell szereznünk, hogy szépen végig tudjuk csinálni a többi projektünket is. Egyrészt bízunk abban, hogy a kormány a többletköltségeket, legalábbis részben, el fogja ismerni, és kapunk rá támogatást, illetve olyan ingatlanértékesítéseket kezdeményezünk Pápán, ami fedezetet biztosíthat a többi beruházásra. Több hitelt már nem akarunk felvenni.
- Tizenhat TOP-os projektünk van, és csinálunk egy listát, hogy melyik az, amelyikről le kell mondanunk, ha kevesebb forrásunk lesz, mint amit terveztünk. Nem készülünk erre, de muszáj ezt a fajta forgatókönyvet is előkészítenünk. 8,5 milliárdot nyertünk el, és 12-13 milliárdba kerül a megvalósítás. Cirka 4-4,5 milliárdot kell hozzátenni, ebből 2,5 hitelből van meg, 1 milliárdot összetakarékoskodtunk, de 1 milliárdra még mindig szükségünk van.

Rádi Róbert: - Tavaly 2 milliárdot kicsit meghaladó fejlesztést tudtunk végrehajtani. Idén pedig mintegy 9 milliárdosat kellene. Én ezt nem tartom életszerűnek. Azt nem lehet csinálni, hogy egyik évről a másikra a humánerőforrásunkat és a kivitelezési kapacitásunkat kibővítjük, utána meg leszűkítjük. 
- Látjuk, hogy vannak párhuzamos munkák a környéken. Például most a Türr gimnázium rekonstrukciója 3-4 milliárdos kapacitás-lekötést jelent, ezzel egy időben elindul a Győr-Pápa kétszer kétsávos út építése, ami 100 milliárdos állami beruházás, és le fogja kötni azt az építőipari kapacitást, amire nekünk is szükségünk lenne.  

dr. Áldozó Tamás: - A kultúra, a művelődés területén Pápát össze szoktuk hasonlítani más településekkel. Nagyon széles lehetőségeket biztosítunk, nagy intézményrendszert tartunk fenn: művelődési ház, múzeum, könyvtár, a kastélyt üzemeltető gazdasági társaságunk, városi TV, ami egyfajta médiaközpont. Ezeknek a működtetése minimum  6-700 millió helyi adóforintot visz el, de ez hozzátartozik a város életéhez, csinálni kell. Bár amióta közösségi média van, a legszélsőségesebb vélemények is óriási nyilvánosságot kapnak, és ebben a "Pápán nem történik semmi, nem lehet sehova elmenni" -től a teljes elégedettségig minden megtalálható. 
- Még azzal is élünk, hogy nem csak mi vagyunk a programszervezők a városban, idén lesz több olyan nagy rendezvénysorozat, amely tőlünk függetlenül valósul meg. Ilyen a Pannonia Reformata komolyzenei koncertsorozat az igazán igényes komolyzene iránt érdeklődőknek, a Református Egyházi Napok - Dunántúl, mely szól az egész dunántúli református közösségnek, de a programjaival az egész városnak. Ennek keretében nagy, nyilvános főtéri koncertek lesznek. Agrárpiknik váltja fel az Agrár Expo-t, ott is nagy koncertekkel az egész várost próbálják megszólítani. Tehát 4 nagy, országos hírű zenekar fellépése lesz csak ebben a szegmensében a kultúrának, ami békeidőben önmagában kitett egy egész éves programsorozatot. 
- Nagy változás tavaly óta a kínaiak ingatlanvásárlása Pápán.  A CHIFU csoport - mely megvette a húsgyárat is - most egy kétmilliárdos fejlesztést csinál a gyárban. Megvettek tőlünk 60 hektárt az ipari parkban, gyakorlatilag az összes földünket. Ide készítik elő azt a beruházássorozatot, amellyel az egészet be szeretnék építeni. Emellé vettek még tőlünk olyan területeket, ahol lakóingatlant lehet fejleszteni. További ingatlanok megvásárlására tettek ajánlatot. Voltunk Kínában, és megmutatták, mit és hogy szeretnének, egy minta kínai ipari parkot csinálnának Pápán. A tulajdonosok tajvaniak, de a szárazföldi Kínában is jó pozíciókkal rendelkeznek. Kedvező feltételekkel telepítenének ide kínai cégeket, hogy utána ezt a fajta modellt Európában máshol is meghonosítsák. Ebben minden benne van, nem csak a húsgyár. Ez egy óriási változás lesz a város életében, ha megvalósul. A tőke ott van mögötte, ez nem akadály. Ott van az az érdek is, hogy Európába hozzák a termelést, és ki tudják kerülni a kereskedelmi háborúk veszteségeit. Ha ezt folytatják, akkor a foglalkoztatásban, lakosságszám-bővülésben, helyi adóbevételekben szintet fogunk lépni. Mások lesznek a lehetőségeink. Nem akarnak kínai munkásokat Pápára hozni, a városnak kell kínálni olyan feltételeket, önkormányzati szolgáltatásokat, hogy bízhassunk abban, hogy érdemes Pápát lakóhelyül választani az ország másik részéből. Ezekre a szolgáltatásokra mi kényesek is vagyunk. Ez jelent bölcsődei, óvodai kapacitást, jó iskolákat, tűrhetően jó egészségügyi ellátást, kulturális szolgáltatásokat. Pápán jó körülmények között lehet gyereket nevelni, közbiztonsági problémák nincsenek, a természeti környezet jó minőségű, a sportolási és szabadidő feltételek rendben vannak.

Veér Károly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020.03.08. 16:51
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás