szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


"A" legdinamikusabban fejlődő kisváros

80 milliárd forintnyi fejlesztés Komáromban mindössze néhány év alatt

"Komárom Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa" - hallhattuk, olvashattuk nem egyszer Molnár Attila polgármester szavait. Elnézve az elmúlt öt esztendő eredményeit, úgy tűnik, az "egyik" helyett inkább az "a" lesz a megfelelő. Egy biztos, a hasonló lélekszámú kisvárosok között nemigen akad másik Európa szerte, ahol ennél nagyobb volumenű fejlesztések történtek volna ilyen rövid idő alatt, és még korántsem vagyunk a végén, ahogy erről alábbi interjúnk is tanúskodik.

Amikor összeállnak a csillagok…
- Komárom városának sikereit alapvetően három fő tényező határozza meg. Ezek egyike az elnyert pályázatok volumene. Megyénkben az 1 főre jutó pályázati összeg tekintetében városunk áll az élen. A másik meghatározó elemet a kiemelt kormányzati beruházások adják, a Csillagerőd felújítása, és az új Duna-híd megépítése. Végül a harmadik fontos összetevő a helyi gazdasági szféra, a gazdasági társaságok fejlesztései, beruházásai, akár a kkv-król, akár a multinacionális nagyvállalatokról beszélünk. Ez utóbbiak közül ki kell emelnem az SK Innovation, a dél-koreai elektromos akkumulátorgyártó cég Komáromba települését. Ez a beruházás nem csak hazánkban, vagy Európában, de világszinten is az egyik legjelentősebb fejlesztés ebben az iparágban.

Zöld Város Program
- Zöld Város Stratégiánk fontos elemét képezi majd klímastratégiánk, melynek elkészítésére pályázati forrást is igénybe vehetünk. Fontosnak tartom, hogy a zöldítésről ne csak beszéljünk - ahogy manapság szokás -, hanem oldjuk is meg a felmerülő problémákat, hajtsuk végre a megcélzott fejlesztéseket. Ennek érdekében akciótervet készítettünk, melynek egyik szeletét adják a nemrégiben átadott elektromos töltőállomások.
- Ugyancsak sikeresen pályáztunk elektromos buszok üzembe helyezésére, melyekből minél többet szeretnénk látni városunk útjain. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy Komáromban működik a világ egyik legnagyobb elektromos buszgyártója.
- Zöld Programunk keretében intézményeink nagy része is átesik egy energiakorszerűsítésen, emellett akciót indítunk a természeti környezet megújítására is: sor kerül a Jókai liget teljes zöldfelületének rehabilitációjára, faültetésekre és intenzív zöldfelületek kialakítására.
- Tudatosan keressük ezeket a pontokat, és saját költségvetésből is jelentős összegeket fordítunk az ilyen jellegű feladatokra. Személy szerint is fontosnak tartom környezetünk megóvását, gyermekeink zöld jövőjének, egészséges életkörülményeinek garantálását. Éppen ezért reményt adó, hogy az itt letelepült korszerű gyártó cégek révén élen járhatunk ezen iparágakban, a környezetbarát tudatos közlekedés kialakításában, és az is örömteli, hogy az említett vállalatok partnerek a környezettudatosság, a környezetvédelem terén, minden segítséget megadnak ezen célok eléréséhez, közös programok indításához. Nem véletlen tehát, hogy az elkövetkezendő évek jó részének központi gondolatát is ez fogja meghatározni számunkra. Ennek fényében szeretnénk majd a jövőbeli beruházásainkat is áttekinteni.

Még több projekt
- A Zöld Város Program mellett további, Komárom arculatát alapvetően meghatározó projektek indítására is vannak konkrét terveink. Ezek egyike az egykori mezőgazdasági kombinát központi épületének teljes felújítása, ahová átköltözhet majd a Klapka György Múzeum. Jelenleg hiába birtokoljuk a világ egyik legjelentősebb római kori leletegyüttesét - Komárom, vagyis az egykori Brigetio területén állomásozott ugyanis egy jelentős létszámú római légió -, a feltárt anyagokat egyszerűen nincs hol bemutatni. Az új helyen erre meglesz a lehetőségünk.
- A feltárt régészeti értékek horderejét az is jól mutatja, hogy Komáromba költözik az ELTE Régészeti Tanszékének gyakorlati oktatóközpontja - tudásközpontja. Ez egyetemi városi rangot jelenthet a számunkra, és a felsőoktatási képzés elindítását. A közeli napokban írtuk alá az erről szóló szerződést, és már vizsgáljuk, hogyan tudnánk szélesíteni az együttműködést, milyen más képzéseket tud még idetelepíteni az egyetem.
- Fontos lépés ez városunk fejlődésében, hiszen ha Komáromról beszélünk, nem egy 19-20 ezer fős kisvárost kell magunk elé képzelnünk, hanem annak másik, a Duna túloldalán fekvő felével is számolnunk kell, hiszen az új Duna-híd megépítése valóban még jobban összeköti majd az 55 ezer komáromi mindennapjait. A fiatalok már most úgy élnek itt a Duna két partján, hogy jártukban-keltükben eszükbe sem jut, hogy országhatárokat lépnek át.
- Egy nonprofit szolgáltatóház kialakítása is szerepel a terveink között, Komárom eleddig elhanyagolt területén, a buszpályaudvar és a vasútállomás közötti részen. Az elképzelések szerint egy kis oázissá alakítjuk ezt a teret, itt kap majd helyet a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, és építünk ide egy családbarát játszóteret is.
- Az ifjúsággal való törődést, kapcsolattartást is a fókuszba kívánjuk helyezni a jövőben. A rendkívül jól működő Idősügyi Tanács mintájára szeretnénk létrehozni az Ifjúságügyi Tanácsot. A mintául szolgáló szervezetet az időseket összefogó klubok vezetőivel hívtuk életre, és azóta minden, az őket érintő kérdést, ötletet, javaslatot, költségvetést ennek keretein belül, együtt vitatjuk meg. Hasonló módon szeretnénk együttdolgozni városunk fiataljaival is, megismerni véleményüket, javaslataikat, bevonva őket a döntésekbe.
- Elnyertünk egy nagy pályázatot a gyógyfürdő fejlesztésére is, amit saját forrásainkkal is kiegészítünk, hogy egy igazi családbarát fürdőt tudjunk kialakítani. Egy beltéri élménymedencével kívánjuk bővíteni a szolgáltatásokat, ami a téli időszakban is biztosítani tudja majd a felhőtlen szórakozást.

Kiemelt kormányzati beruházások
- Az új Duna-híd május végi átadása mérföldkő lesz Komárom életében. Újabb lendületet ad majd a gazdaságfejlesztésnek - már most is vannak olyan vállalataink, akik kifejezetten emiatt választották telephelyként városunkat -, és ez húzza magával az új munkahelyeket, az egyre versenyképesebb jövedelmeket, és természetesen növeli a helyi adóbevételeket. Mindemellett jótékony hatással lesz az idegenforgalomra is, ami szintén meghatározó Komárom, és az itt működő gyógyfürdő életében.
- A Csillagerőd is hamarosan megnyitja kapuit. Nagyon látványos fejlesztésen ment keresztül az építmény, mely hamarosan otthont ad a Szépművészeti Múzeum szobormásolat parkjának. A szobrok költöztetése már megkezdődött, ősz derekán - októberben - várható majd a nyitás.

A jövő tervei
- Az új Duna-híd a közlekedést is alapjaiban fogja átszabni, éppen ezért nekünk már most át kell gondolnunk, és szorgalmaznunk az ehhez kapcsolódó útfejlesztéseket. Ilyen a Komáromot elkerülő út folytatása. Egy szakaszon már elkészült, a hídról lejövő forgalom autópályáig történő kivezetése rendben van, de ennek a folytatása is nagyon fontos lenne. Ugyan így komoly feladat lesz még az ipari park felől, ahogy jövünk be a városba, a Monostori erődnél lévő vasúti átjárónál egy lekanyarodó sáv kialakítása is. Ott ugyanis enyhíteni kell a forgalmat.
- A nagyberuházás elkészültével az ipari parkban az 1-es számú főút és az Újszállási út csomópontjában egy új ipari park csomópont kialakítását is tervezzük.
- Ezek infrastrukturális fejlesztések, melyek egy részét remélhetőleg pályázatokból tudjuk majd finanszírozni, de emellett tárgyalunk a szaktárca képviselőivel is, hogy a következő időszakok útépítési tervei között ezek mindenképpen szerepeljenek. Megnyugtató, hogy a 13-as út kiszélesítése megtörténik Komáromtól az autópályáig, illetve, hogy a 13-as és 81-es út, Komárom és Székesfehérvár közötti szakaszának gyorsforgalmi úttá alakításáról már kormányhatározat van.  
- Végül még két fontos tervünket említeném: építünk egy inkubátorházat az ipari parkban, illetve az idén végre - egy pályázatnak köszönhetően - hasznosítani tudjuk a termál kutunkból feltörő meleg vizet, amit sajnos eddig a Dunába eresztettünk. A nyáron esedékes kivitelezési munkákat követően a geotermális energia jelentős megtakarítást biztosít majd számunkra.

Városi események
- Az április 26-i Komáromi Napok szervezése gőzerővel folyik Észak-Komárommal közösen. Most a futóverseny is úgy lesz, hogy igyekszünk bemutatni a látványosságokat: a Csillagerődtől fog indulni, és valahol a komarnoi Öreg-vár környékén lesz a cél. 
- Kiváló az együttműködés az észak-komáromiakkal. Sok közös, sikeres pályázatunk van - többek között a környezettudatosság kapcsán is -, de együtt készülünk Klapka György születésének 200. évfordulójára, ahogy a Lehár jubileumra is. Gyümölcsöző, zökkenőmentes a kapcsolatunk a Duna túlpartján élőkkel.

Cseh Teréz

2020.03.08. 16:51
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás