szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Hivatásuk a tárgyakat megőrizni

Kapuk, oltárok, bútorok és fatárgyak újraálmodói
Hivatásuk a tárgyakat megőrizni

Papp Mátyás és Jakab Dániel tárgyrestaurátorokkal Budapesten, a Vasvári Ipari Parkban lévő műhelyükben találkoztam. A volt laktanya egyik épületében, az első emeleti két nagy helyiségben végzik aprólékos, szemet gyönyörködtető végeredményt hozó munkájukat. Mindenhol a fa jellegzetes illata fogadja a belépőt, a polcokon ezerféle szerszám, vegyszer, körben korszerű famegmunkáló gépek. Igazi, varázslatos birodalom, ahova a műtárgyak roskatagon, pudvásodva, elkopva érkeznek, és úgy távoznak, mintha csak most kerültek volna ki a több évszázaddal ezelőtt élt mesteremberek kezéből.

- Kezdjük egy rövid bemutatkozással!
Papp Mátyás (PM): - 18 évesen még nem igazán tudtam, hogy mit szeretnék csinálni. A nagyapám asztalos volt, tőle örököltem a kézügyességet. Követtem a példáját, és 2005-ben műbútorasztalos szakmát szereztem. Érdekelt emellett a rajz, vonzottak a régi tárgyak, így továbbtanultam, előbb műtárgyvédelmi asszisztens lettem, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem fa-bútor restaurátor szakán diplomáztam 2011-ben. Diplomamunkámat, egy 17. sz. itáliai gyertyatartót a Magyar Nemzeti Múzeum is kiállította. Dániellel a "Képzőn" osztálytársak voltunk, innen az ismeretség. 
Jakab Dániel (JD): - Nagybátyám mellett, egy hangulatos kis műhelyben ismerkedtem meg a polgári bútorok restaurálásával tanulóként, majd a szakiskola és a műemlékvédelmi asszisztens tanfolyam után a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban dolgoztam múzeumi restaurátorként 8 évet. Itt szerettem meg a gyönyörű festett népi bútorokat. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomáztam tárgyrestaurátor-művészként, tagja vagyok a Magyar Restaurátorok Egyesületének.

- Eleinte külön-külön dolgoztatok, majd 2017-ben kezdődött a közös munka. Hogy is történt?
JD: - Igen, eleinte külön-külön restauráltunk, aztán volt egy projekt, ahol együtt dolgoztunk az Iparművészeti Múzeumnak. Ez olyan jól sikerült, hogy Mátyás felvetette, mi lenne, ha hosszú távon is együttműködnénk? Az elképzelést tettek követték, kibéreltük ezt a műhelyt, és bár külön-külön vagyunk vállalkozók, de tudásunkat, tapasztalatainkat összeadva együtt munkálkodunk.
PM: - Mindkettőnknek voltak munkái a tarsolyban, köztük néhány nagyobb volumenű is, ezért kitaláltuk, hogy csináljuk ketten, mert egy nagyobb műhelyt fenntartani eléggé megterhelő, valamint egyedül dolgozni is nehezebb. Együtt könnyebben birkózunk meg a feladatokkal, a nagyobb megrendelések esetén pedig hívunk segítséget. Például a fémes munkákra is van egy emberünk, aki ezt a speciális tevékenységet megfelelő minőségben elvégzi.

- Milyen a munkamegosztás? Hogy fér meg két dudás egy csárdában?
PM: - Igyekeztünk mindent a lehető legalaposabban leszabályozni. Nem teszünk különbséget irodai és műhelymunka között, hanem megpróbálunk beszorítani mindent 7:00-17:00 óra közé, a hétköznapokra.
JD: - Mindketten foglalkozunk munkaszerzéssel, és úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy aki hozza a munkát, az koordinálja a megvalósítást. Van úgy, hogy több munka is fut egymás mellett, jól működik, hogy egy ember fókuszál egy-egy feladatra. Ettől függetlenül mindent megbeszélünk egymással, ebben jók vagyunk.

- Hogy találnak meg benneteket a feladatok?
JD: - Mindkettőnknek van saját honlapja, ez is egy módszer, ám a netes megkereséseknek jó, ha 10%-a realizálódik.  Az érdeklődők sokszor a munkák anyagi részét rosszul mérik fel. A laikusok számára sötét ló szokott lenni, hogy milyen minőségi különbség van egyes restauráló cégek munkája között. Ezért egyetlen támpontjuk az, hogy mi mennyibe kerül. Sokszoros lehet az árkülönbség. Teljesen más az, ha helyben egy kaput kicsit megcsiszolnak, és átkennek zománcfestékkel. Az átlagember nincs azzal általában tisztában, hogy egy nagyméretű, nehéz tárgy szállítása mekkora költség tud lenni. Ez önmagában is már több százezres összeg. Sokszor igen elszállt, agyament igényekkel találkozunk az érdeklődők részéről.
PM: - Jó példa erre a józsefvárosi eset. A kerületi gazdálkodási központ kiírt egy kapupályázatot, 400 ezer forinttal támogatja a társasházak felújítási szándékát. Ez az összeg bizony édeskevés, a lakók pedig egy fillérnyi önrészt nem kívánnak beletenni a projektbe. Adott például egy klasszicista, tümpanonos, hatalmas nagy faragott tölgyfa kapu, amit a szent lelken kívül csak 1-2 szög tart. Amióta megcsinálták, nem volt felújítva, és életveszélyes. Hiába magyaráztam a társasház képviselőjének, hogy csak a leszerelése, oda-vissza szállítása, az ideiglenes nyílászáró felállítása, és a zárcsere kerül kb. annyiba, amennyi a támogatás összege. Egy kapu restaurálása két szakembernek 2 hónapig is eltart. Ha megrendelnek egyet, az a normális elvárás, hogy működjön, és ha már hozzányúlunk, akkor szép is legyen. Félmegoldás kapuknál nincsen. Félmegoldásokat nem vállalunk, nem adjuk hozzá a nevünket.
JD: - Ez a megrendelői hozzáállás nyilván a szakma rovására megy, ugyanúgy, mint az önkormányzati pályázatok. Sokszor a fejekben van a legnagyobb probléma: az van kiírva a pályázatba egyetlen feltételnek, hogy a legolcsóbb ajánlat nyerjen. Innentől kezdve hol van a szakmai háttér? Amikor odakerül egy festő, egy generálkivitelező és egy restaurátor egy műemléki kapuhoz, nyilván nem a restaurátor lesz a legolcsóbb, sőt lehet, hogy ő lesz a legdrágább. Amíg csak az ár alapján próbálnak dönteni a munka sorsáról, addig az egy rossz kiindulópont nem csak a mi számunkra, hanem az adott ház számára is. Ennek ellenére munkánk van bőven, legalább háromnegyed évre be vagyunk előre táblázva.

- Milyen emlékezetes, szép munkáitok voltak?
PM: – Rengeteg szép feladattal, szakmai kihívással találkoztunk. Dolgozhattunk a holland nagykövetségen, most szállítottuk le Tatára az Eszterházy házioltárt, mely két részes bútor szerkezetű. Az alsó része gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy hatalmas négyfiókos komód, a felső része pedig egy kihúzható ajtós, klasszicista jellegű szekrény, középen szentképpel, tabernákulummal, díszítményeiben megtalálhatók rajta aranyozott angyalfejes faragványok, réz és faberakásos intarziadíszítés, valamint tusfestés. Az Iparművészeti Múzeum fiókintézményében, a Ráth György Múzeumban restauráltunk egy szecessziós lépcsőházat és az emeleten a fogadószoba enteriőrjének bútorait, falburkolatait.
JD: - A Szerb Egyházi Múzeum főbejárati kapuzata, az nagyon durva volt. 1801-ben készítették tömör tölgyfából, volt mit tisztítani rajta. Nagyon szép, finom, ornamentális faragás díszítette mind a két kapuszárnyat. Sok kiegészítés volt rajta, számos faragáspótlással.

- Mit mondanátok a pályakezdő fiataloknak, miért érdemes ezt a szakmát választani?
PM: - Mindenképpen a munka szeretete miatt. A restaurálásban el lehet mélyülni, és igazán bele lehet szeretni. Jó érzés az, amikor sok mindenhez ért az ember, főleg akkor, ha váratlan problémák jelentkeznek. Ha megvan a háttértudás hozzá - az aranyozástól az intarziáig, a felületkezelés, olajozás, politúrozás, csapozás, fémmunkák, vegyszerek ismerete -, akkor meg is tudjuk csinálni. Ilyen szempontból összetett, szép munka a miénk, már ha valaki az ilyen komplex problémákat szereti. Elkezded néha a szélezetlen anyagból - ami még egy hónapja ott feküdt fűrészáruként -, és a végén ott van egy felületkezelt, pácolt, retusált, kész tárgyrészlet. Ez egy fantasztikus érzés.
JD: - Persze van hátránya is a dolognak, az, hogy nagyon sok mindenhez kell érteni. Régen az aranyozás, politúrozás, faragás, esztergályozás mind-mind külön szakmák voltak, részben most is azok. Mindegyikhez értünk valamilyen szinten, de nyilván nem értünk annyira az aranyozáshoz, mint aki csak ezzel foglalkozik. Ez egyik oldalról szórakoztató, de ugyanakkor körülményesebb, azt is mondhatnánk, hogy egyszerre értünk mindenhez és semmihez sem.

Veér Károly

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020.03.08. 16:55
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás