szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A hazai Grundfos a cégcsoport növekedésének motorj

Rugalmasabb szervezet, gyorsabb döntések, motivált kollégák

2019 augusztusában jelentős szervezeti átalakítást hajtott végre a Grundfos Magyarország Kft., mely mind a tatabányai, mind pedig a székesfehérvári gyáregységeket érintette. Két önálló telephely jött létre, élükre egy-egy gyárigazgató került. A Grundfos Magyarország Kft. székesfehérvári egységét azóta Udvar Csaba vezeti, őt kérdeztük a változásokról, az eddigi tapasztalatokról, illetve a további tervekről.

- Milyen hatással volt a cég mindennapjaira a szervezeti átalakítás? Beváltotta a hozzáfűzött reményeket?
- Éppen a napokban ültünk össze, hogy értékeljük az elmúlt félévet. A szervezeti átalakításra a tavalyi év augusztusának derekán került sor, de ennek előkészítését már jóval korábban, áprilisban megkezdtük. Az azóta magunk mögött hagyott hónapokat aszerint vizsgáltuk, mi ment nagyon jól, mit lehetett volna jobban csinálnunk, illetve, hogy mire kell odafigyelnünk. Szerencsére a változások zöme az első csoportba volt sorolható. Tizenhárom esztendeje dolgozom a cégnél, bátran állíthatom, hogy ez volt az egyik legjelentősebb, mégis a legkisebb "zajjal" járó szervezeti átalakításunk. A vevőink, a partnereink gyakorlatilag semmit sem érzékeltek ebből. Ez mindenképpen jelentős sikernek mondható.
- Mindenki megtalálta a helyét az új szervezetben a menedzsment szinttől az irodai dolgozókon át, egészen a gyártósorig. Ahogy minden változás, ez is nagy port kavart fel az egyes gyáregységekben dolgozók között, hiszen az ilyen jellegű átszervezések sokakat érintenek. Olyan apró dolgokra is oda kell ilyenkor figyelnünk, hogy például ki, hova üljön, ki mellé, melyik gyárépületbe, és hogyan tudnak az új helyükre beintegrálódni a frissen érkezők. Visszatekintve azt látjuk, hogy jól sikerültek ezek a folyamatok, mindenki megtalálta a helyét, szerepét, és ma már pontosan tudja, mit kell tennie, milyen elvárásoknak kell megfelelnie.

- Alapvetően miért tartottak fontosnak éppen most egy ilyen átszervezést? Mit várnak tőle?
- Mindenekelőtt arra törekedtünk, hogy rugalmasabbá váljunk, jobban tudjunk alkalmazkodni a vevői igényekhez. Általánosságban is elmondható, hogy ma már alapvető, hogy minden pillanatban készen álljunk a változásokra, alkalmazkodva a világgazdaság aktuális elvárásaihoz.
- Világszerte fellelhetőek a termékeink, vevői igényeink nem csak szerteágazóak, de rendkívül változékonyak is, éppen ezért komoly kihívás a számunkra, hogy ezekhez képesek legyünk nagyon gyorsan alkalmazkodni. Alapvetően három kapacitásunk meghatározó: ember, gép, anyag. Ha ezeket kellő rugalmassággal tudjuk a mindenkori igényekhez igazítani, akkor versenyben maradhatunk, ha nem, akkor lemaradunk. Ehhez kellett tehát egy olyan szervezet, amely megfelelő válaszokat tud adni ezekre a kihívásokra.
- A korábbi mátrix jellegű szervezetből, ahol a folyamatok hatékonyságán volt a fő hangsúly, most egy laposabb struktúrát céloztunk meg, melyben az egyszerűséget, a gyors döntésképességet helyeztük a fókuszba. Két önálló telephelyet hoztunk létre - Tatabányán, illetve Székesfehérváron -, és mindegyik élére önálló vezető került.
- A célok között a költséghatékonyság növelése is szerepelt, melyet elsősorban a termelékenység növelésével tudunk elérni. Ehhez pedig szintén elengedhetetlen a rugalmas szervezet.

- Nem veszélyes egy munkerő-hiányos időszakban egy ilyen átalakítás? Nem okozott pánikot?
- Meggyőződésem, hogy egy szervezeti átalakítás akkor eredményes, ha hoz egy kis pánikot, ha vele jár egy-két kieső ember. Egy ilyen volumenű átszervezés során természetesen nem találja meg mindenki elsőre a helyét, most is voltak, akik cégen belül váltottak, és olyanok is akadtak, akik végül elhagyták a vállalatot. Ez velejárója az ilyen jellegű folyamatoknak, és érthető módon a dolgozók ezt eleinte rosszul élik meg. Ugyanakkor van ennek egy motiváló oldala is, ami viszont mindenki számára előremutató, hiszen új lehetőségeket, új kihívásokat, új sikereket hoz. Amint felismerik ezt a kollégák, megnyugszanak, sőt megkockáztatom, idővel örömüket lelik a változásokban, ami viszont jó megtartóerő.

- Hogyan tudják kezelni az egyre jelentősebb munkaerőhiányt?
- Ma már nagyobb kihívásnak tűnik a munkaerő megtartása, mint a bevonzása. Persze az utóbbi sem könnyű, de a dán vállalati kultúra általában vonzó a munkavállalók számára, köztudott, hogy a Grundfosnál jók a munkafeltételek, teljesíthetőek az elvárások.
- Arra azonban már kevésbé vagyunk felkészülve, hogy a kollégáinkat bombázó csábító ígéretekkel is fel tudjuk venni a harcot. Alapvetően nem az a probléma, ha valaki többet szeretne elérni, hanem az, ha ezt a kerítésen kívül képzeli el. Éppen ezért a Grundfoson belüli nyitott pozíciókat első körben a munkatársaink felé igyekszünk hirdetni, ezzel is lehetőséget biztosítva a cégen belüli előrelépéshez, de partnerek vagyunk a képzésekben, átképzésekben is. Sajnos ennek ellenére bőven akadnak olyanok, akik továbbra is kapun kívül képzelik a jövőjüket.
- Hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy munkatársaink hosszú távra tervezzenek a Grundfosnál? Meggyőződésem, hogy itt vannak a legnagyobb tartalékaink. Munkabér, munkaruha, telefon, laptop, étkezés, megfelelő munkakörülmények - ezek ma már alapnak számítanak. Amivel versenyezni lehet, az a munka-élet integráció. A rugalmas munkaidőre egyre nagyobb az igény, és ez lehet a megfelelő út, amin haladnunk kell. Én a dolgozók motiválásában látom a megoldást: azt kell elérnünk, hogy ne azért teljesítsenek, mert számon kérik, hanem azért, mert tudják, hogy számítanak a munkájukra, és ezért el akarják végezni azt, a tőlük telhető legmagasabb minőségben. Ez a kulcs ahhoz, hogy az alternatív munkaidő-modellekben rejlő lehetőségeket ki tudjuk aknázni. Ha ezt jobban, vagy legalább olyan jól csináljuk, mint más cégek, akkor versenyképesek lehetünk. Hiszem, hogy ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy jókedvű, mosolygós munkatársakkal tudjunk együtt dolgozni, minőségi munkát végezni. Szeretni kell, és lehet, amit csinálunk. Ez a kulcs. Ettől lesz megtartó erő, ettől válik egyedivé egy munkahely.

- A Grundfos statégiájában a következő évekre növekedést terveztek. Milyen lehetőségeik vannak a piacaik bővítésére, új vevők elérésére?
- A Grundfos 2020-2025-ös stratégiájában jelentős szerep jut a hazai gyáregységeknek. Székesfehérváron olyan termékeket gyártunk, amelyek alapvetően meghatározzák a Grundfos egészének növekedését. Nem konvencionális, dobozos termékek készülnek itt, hanem speciális vevői igényeket kielégítő, jellemzően projektértékesítéssel eladott áru. A Grundfos ebben a szegmensben tervezi a legnagyobb volumenű növekedést a következő öt esztendőben. Ehhez kellett hozzáigazítanunk a szervezetünket is.
- Nem a teljes piacot célozzuk meg, csupán egy kisebb 3-5%-os, mondhatni organikus éves növekedést kívánunk elérni. Miután Magyarországon van egy motorgyár is, melynek a feladata ellátni a szivattyúgyárakat, így garantált, hogy ha azok növekednek, akkor a motorgyárunk is fejlődni fog. A legnagyobb növekedés tehát a Grundfos magyarországi gyáraiban várható, a többi egység - kínai, orosz, amerikai - regionális jelleggel működik. A dán anyavállalat ugyan szintén gyárt, és szállít a világ minden irányába, de már fele akkora kapacitással, mint mi a hazai egységeinkben. Meghatározó gyártóbázissá váltunk tehát mind volumenben, mind komplexitásban, mind pedig az ellátási lánc tekintetében. Ez tehát egy jelentős pozitívum. Ezzel párhuzamosan a kihívásaink is megnőttek, hiszen a világ valamennyi gazdaságilag jelentős térségébe szállítunk, így a gazdasági trendek befolyásolják a termelésünket. Ezek a paraméterek jól mutatják, hogy rendkívül hullámzó piaci igényeknek kell megfelelnünk, és ez az, ami megköveteli a nagyfokú rugalmasságot.

- Nem csak a világpiacon, de hazai vállalatként is megállja a helyét a Grundfos Magyarország Kft. a társadalmi szerepvállalás tekintetében. Hogyan érinti ezeket a vállalásaikat az említett átalakulás?
- A szervezeti változás alapvetően nincs hatással a társadalmi kapcsolatainkra. Ahogy eddig, a jövőben is szeretnénk részt vállalni a helyi értékteremtésben. Régóta támogatjuk például a székesfehérvári jégkorong csapatot, és ezt a jövőben is fenn kívánjuk tartani.
- Részt veszünk az Együtt Székesfehérvárért programban is, 15 másik céggel együtt, akik összefogtak, hogy segítsék az óvodákat, iskolákat a karbantartási munkákban. Több évnyi támogatással, önkéntes munkával  valamennyi óvoda megújult, most az iskolák következnek.
- Támogatjuk a Vöröskeresztet, a dolgozóinknak mikulás és karácsonyi csomaggal kedveskedünk, és őket is próbáljuk bevonni a közösségi dolgokba. Az adománygyűjtő kezdeményezéseik élére állunk, segítünk megszervezni azt, és gondoskodunk arról, hogy az adomány a kívánt helyre jusson. Különféle jótékonysági programokban is szerepet vállalunk, ezzel is hozzájárulva egy-egy szervezet támogatásához.
- Az egyetemekkel is keressük a kapcsolatot, éppen most nyitotta meg kapuit a Corvinus Egyetem vadonatúj fehérvári campusa, itt is elindult egy együttműködés, vagy talán ma még csak együttgondolkodás, hiszen most még csak a lehetőségek feltérképezésénél tartunk. Az elképzelések szerint a vezetőképzésben támaszkodhatunk az egyetemre, illetve kisebb kutatásokba tudunk bekapcsolódni, és mentorként jelenhetünk meg az egyetemi képzés utolsó évében, amikor a hallgatók a cégeknél töltik gyakorlati idejüket. Így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a végzős egyetemisták a megfelelő munkahelyi gyakorlatot is megszerezhessék.
- Persze számos más területen is vannak kapcsolataink, melyeket továbbra is szeretnénk fenntartani, támogatni. A Grundfos Magyarország Kft., ahogy eddig, továbbra is a lokálpatrióta gondolkodásmód mentén kíván együttgondolkodni, közösséget vállalni a térségben élőkkel, az itt tevékenykedőkkel.

Cseh Teréz

2020.03.08. 16:55
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás