szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Etikus Vállalat Díj a Möllmann-háznak

Móri Möllmann-ház - Fogadó az Öreg Préshez - Hétkúti Wellnes Hotel és Lovaspark

"Akkor találod meg magad, ha a munkád a hobbid is" - vallja Möllmann Günterné, Erzsébet asszony, aki férjével közösen, közel harminc évvel ezelőtt, gyakorlatilag a semmiből hívtak életre két nívós vidéki vendéglátó- és szálláshelyet Móron, melyek a "Fogadó az Öreg Préshez", illetve a "Hétkúti Wellness Hotel és Lovaspark" néven lettek aztán ismertek és elismertek. Ezt a teljesítményt és az emögött rejlő emberi, vállalkozói értékeket díjazta a közelmúltban a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az Etikus Vállalat Díjat ünnepélyes körülmények között adták át a Möllmann családnak. Alábbi írásunkkal mi pedig arra tettünk kísérletet, hogy közelebbről is megmutassuk önöknek ezt a három évtizedes történetet, a Möllmann családot, melynek tagjai sokéves, kitartó munkájukkal, rendíthetetlen hitükkel a vendéglátásban sikerre vitték, és viszik ma is álmaikat.

- Miért éppen Móron nyílt meg a Fogadó az Öreg Préshez?
- A válaszért egészen 1990-ig kell visszamennünk - kezdi a Möllmann-ház történetét Erzsike -,
akkor döntöttünk úgy a férjemmel, hogy családostul Magyarországra költözünk. Itt, Móron kívántuk megalapítani a ma is működő német cégünk, a Fritsche-Möllmann - röviden FriMö - magyar leányvállalatát. A férjem mindig szerette a magyar embereket és cégeket, már a rendszerváltás előtt is voltak magyar üzleti kapcsolataink. Amint azt a törvények megengedték, az elsők között hoztunk létre vegyesvállalatot.

- A német vállalkozásunkban nekem a női programok szervezése volt a feladatom, melynek kapcsán jó hasznát vettem idegenvezetői képzettségemnek. Mindig is imádtam az emberekkel foglalkozni, örömet szerezni, élmény adni nekik. Az üzleti partnereink a világ minden részéről érkeztek, és hozták magukkal a párjukat, női kísérőjüket. Amíg az urak az üzletről tárgyaltak, én a hölgyek szórakoztatásáról gondoskodtam.

- Mórra költözve, itt is hasonló módon folytattuk a munkát, ám hamar kiderült, hogy a környéken nincs hol elszállásolni a vendégeinket. Keresgélés közben szerettünk bele az Arany János utca parasztházaiba, udvaraiba, és végül ezek egyikében hoztuk létre 1992-ben "Fogadó az Öreg Préshez" néven nyolcszobás, reggelizős, kis étteremmel is rendelkező, saját szálláshelyünket. Úgy gondoltuk, ez a kapacitás bőven elegendő lesz. Tévedtünk.

- Mitől nőttek meg az igények?
- Ekkor indult fejlődésnek Móron az Ipari Park, sorra érkeztek a betelepülni szándékozó nyugati cégek képviselői. Mivel nekünk már voltak tapasztalataink, az idegen nyelv sem okozott problémát, gyakran minket kértek föl a fogadásukra, az iparterületek bemutatására, és a vállalkozásalapítással kapcsolatos tudnivalók átadására, amit hosszú éveken keresztül örömmel vállaltunk. Ezirányú tevékenységünket a városvezetés már 1997-ben Pro Urbe Díjjal is elismerte. A férjem, Günter, műszaki téren nyújtott teljesítményéért, illetve az ipar fellendítéséért vehette át a kitüntetést, én pedig a kultúra és a turizmus terén végzett munkámért.

- Az ideérkező cégek - ahogy annak idején mi is - szállást, vendéglátást is igényeltek, így hamar kinőttük a nyolcszobás fogadót, ezért megvettük a második, majd kis idő múlva a harmadik parasztházat is az utcában. Mára 33 szoba, étterem, konferenciaterem, csodás udvar, két gyönyörű pince várja itt az utazókat, pihenni vágyókat, vagy épp a céges rendezvények résztvevőit.

- A parasztházakat - vállalva a Műemlék Felügyelet előírásait - eredeti állapotuknak megfelelően állítottuk helyre. Ezek az oromfalas házak a mai napig turisztikai látványosságként is működnek, megtekinthetőek. A bővülés ellenére idővel a fogadó ismét szűknek bizonyult, ezért az építkezés mellett döntöttünk.

- A Fogadó bent van a város szívében, miért nem ott folytatták a fejlesztéseket?
- Mivel a vendégeink egyre inkább hiányolták a szabadidős tevékenységeket, ezért az ilyen irányú szórakoztatás lehetőségeit szerettük volna első körben bővíteni. A pincelátogatások, a borkóstolás, a lovaskocsikázás, a kirándulás ugyan adott volt, de ennél többet szerettünk volna nyújtani. A csodálatos fekvésű Hétkúti dűlőben találtuk meg azt a helyet, ahol 2001 tavaszán megnyithattuk a harminc bokszos istállóval rendelkező Hétkúti Lovasparkunkat, fedett lovardánkat. Később, 2004-ben emellé építettük fel a Hétkúti Wellness Hotelünket. Kuriózum, hogy éttermünkben a vendégek egy üvegfalon át figyelemmel kísérhetik a lovardában történteket.

- Lovaskocsikázás, lovarda, igazi lovas park és mellé egy finom falatokat kínáló étterem, valamint egy gyönyörű szálloda. Nagy, tágas szobáink vannak, különleges vidéki eleganciával berendezve. Igényesen kialakított wellness részlegünk vízi világát panorámánk teszi egyedivé, felejthetetlenné. A Hétkúti dűlő hét sváb családról kapta a nevét, akik 1690-ben elsőként telepedtek itt le. A hotel falát díszítő freskó is nekik állít emléket.

- Az éttermünkhöz kapcsolódik - a férjem hobbija volt - a Galloway Farmunk is. Ezt a marhafajtát mi honosítottuk meg elsőként Magyarországon. Kifejezetten olyan szarvasmarhát kerestünk, amelyik jól érzi itt magát, ezeken a hegyekkel tarkított területeken. Bio körülmények között, ridegtartásban neveljük őket, semmiféle tápot vagy egyebet nem kapnak, csak amit maguktól legelnek, illetve amit mi megtermelünk a számukra. A farm amellett, hogy látogatható, ellátja az éttermünket friss, minőségi marhahússal. Az ebből készült különlegességek állandó jelleggel megtalálhatóak étlapunkon.

Rendkívül családias a légkör. Minden megvan, ami a nagy, többcsillagos szállodákban fellelhető, de itt valahogy más az atmoszféra. Szeretik a vendégek ezt a közvetlenséget?
- Már a tervek készítésénél, a léptéknél is arra törekedtünk, hogy megtartsuk a családias légkört. Vallom, hogy amikor még meg tudod számolni a szobáid számát, akkor van módod arra, hogy személy szerint köszönthesd a vendégeidet, és ismerősként üdvözöld a visszatérőket. Itt minden a családunkra lett méretezve, hiszen alapvetően mi magunk vezetjük az egész komplexumot, természetesen kiváló kollégáinkra építve.

- A férjem halála után, 2008-tól egyedül, a két gyerek mellett vittem az ügyeket.  Aztán a nagyobbik lányom, Vica átvette a Lovardát, ám idővel az élete úgy hozta, hogy külföldre került, és ma is ott él a férjével. Eszter szerencsére itthon maradt, és alapvetően a marketingért és PR-ért felelős, ám most épp a férje, Csaba lépett a helyébe, míg ő otthon neveli egyéves Maximilián unokámat, illetve hamarosan a másodikat is, akit a nyár közepére várunk.

- Akkor a generációváltás már folyamatban van?
- Elkezdődött. Nagyon boldoggá tesz, hogy a fiatalok bekapcsolódtak a cég életébe, hiszen egy generációváltás csak akkor képzelhető el, ha az utódok felvállalják a feladatot. Az még inkább bizakodásra ad okot, hogy már a második generáció is jelen van az életünkben. Bizakodhatunk a folytatásban, és abban, hogy a három évtizeddel ezelőtt megalapított társaság több emberöltőn át sikeres lesz.

- Jómagam gyakorlatilag itt nőttem fel - veszi át a szót Möllmann Csaba. - Tíz évet töltöttem a lovardában. Dollár nevű lovunkon engem is Vica tanított meg a lovaglás csínja-bínjára. Később idejártam iskolába is, innen az ismeretségünk Esztivel és a családdal. Később a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Egyetem turizmus szakára jártam, de a gyakorlati éveim egy részét szintén itt töltöttem. Esztivel már egyszer korábban is összesodort minket a móri szél, de aztán egy időre mégis más irányt vett az életünk. Végül a sors mégis úgy hozta, hogy egy párrá lettünk, és ma már boldog házasságban élünk itt Móron, a családi birtokon.

- Nekem különösen jó érzés - teszi hozzá Erzsike -, hogy Csaba a férjemet, Güntert is ismerte, és vannak közös emlékeink. Ez is erősíti közöttünk a családi kötődést.

- Egy Mór melletti kis faluból, Bakonycsernyéről származom - veszi vissza a szót Csaba -, de amióta nős vagyok, Móron élek. Egy ilyen szállodakomplexum vezetése gyakorlatilag teljes embert kíván, itt minden nap van mit tenni. Eszti most kiesett a munkából, így én viszem a PR-részleget. Szeretnék mielőbb teljes képet kapni, amiben sokat segít, hogy itt nőttem fel.

- A vendégkört elsősorban az üzletemberek adják?
- Megoszlik, hétfőtől péntekig az üzleti élet hozza a fő vonalat, a hétvégeken viszont inkább a "családi csomagos" vendégek a jellemzőek. A klasszikus szobafoglalások mellett különleges, az évszakokhoz, alkalmakhoz illeszkedő kedvezményes csomagokkal is igyekszünk kedveskedni az érdeklődőknek. Valentin, majd Pince napi csomag, aztán jön egy huzamosabb ideig foglalható Tavaszi csomagunk, majd a Húsvéti akció, augusztusban pedig a szálloda születésnapi partija.

- A születésnapot minden évben megünneplik?
- Meg bizony, méghozzá mindig egy tematikus partival - mondja büszkén Erzsébet asszony. - Tavaly óriási sikere volt a bajoros estünknek, oly annyira, hogy lehet, az idén is megismételjük. Nem is tudom, miért nem jutott ez előbb az eszünkbe, hiszen amúgy a fogadónkban gyakran tartunk sváb-magyar esteket. Amolyan müncheni Oktoberfest hangulatot sikerült teremtenünk azzal, hogy bajor népviseletbe öltöztünk, ebben a stílusban díszítettük fel az óriás sátrunkat is, és egy kiváló zenekart szerződtettünk. Annyira jól sikerült, hogy már a bővítésen gondolkodunk.

- Ez egy olyan óriási tér itt a Hétkút völgyében, ahova gyakorlatilag bármilyen rendezvény behozható. Élnek a rendezvényközpont adta lehetőséggel a környékbeliek?
- Leggyakrabban esküvői helyszínként szolgálunk - válaszol Möllmann Csaba. - 200 fős gyönyörű gálasátrunk festői környezetben ad otthont az ifjú párnak és a násznépnek. A látványt, ha lehet, még tovább fokozza az egykori ribizlis helyén létrehozott, és arról elnevezett tavunk, amire építettünk egy stéget is, gyönyörű környezetet adva ezzel az esküvői fotózáshoz. Emellett hordókon, vagy akár hordókba beülve is lehet itt borokat kóstolni.

- Ugyancsak üde színfoltja parkunknak a "tekergőnk", ami egy labirintusszerű, 2-3 méter magas tujarengeteg, ahol a gyerekek imádnak bolyongani. Hogy ennek a kalandozásnak célt is adjunk, 10 mesefigurát is elrejtettünk itt, amit egy kis ellenőrzőlista mentén lehet felfedezni. Nagyon élvezik az apróságok.

- Természetesen beltéren is számos lehetőséget kínálunk a különféle rendezvények megtartásához: 80, illetve 100 fős konferenciatermeinkben, illetve 30 fős reggelizőnkben gyakran tartunk vacsorákat, bulikat, de akár 400 fős eseményeknek is otthont tudunk adni az adott alkalomra ünneplőbe öltöztetett - padlóval fedett, oldalain vászonnal borított, és szépen dekorált - fedeles lovardánkban. Itt is tartottunk már lakodalmat, de volt már itt böllérnap is, amikor különféle kolbászok, hurkák készültek falaink között. Legutóbb pedig az ország íjászai gyűltek itt össze, hogy szokás szerint évente egyszer összemérjék tudásukat.

- Időnként saját rendezvényekkel is előrukkolunk, ezek közül az egyik legsikeresebb a TSZ retro bulink volt a fedeles részen, gumicsizmában, szalmakalapban, szalmabálákon ülve, illetve az egész estét végig táncolva mulatoztak a vendégek, akik kolompszóra ingyen italt is kaphattak.

- A helyi turizmus vérkeringésébe is bekapcsolódnak?
- Nem csak, hogy bekapcsolódtunk, de igyekeztünk annak az élére állni, mind jobban fellendíteni, az együttműködéseket erősíteni - mondja Möllmanné. - Alapító tagjai vagyunk a helyi TDM-nek, és részt veszünk az elnökségi munkában is. A városi rendezvényeken ugyancsak képviseltetjük magunkat, rendezvénysátrunkkal ott vagyunk a különféle eseményeken - például áprilisban a Szent György heteken, októberben a Móri Bornapokon -, és örömmel adunk otthont a freudenbergi testvárosi delegációnak is, ha idelátogatnak.

- Amikor megnyitottuk sváb jellegű fogadónkat, tudatosan elkezdtem utána nézni, édesanyámat is kikérdeztem, hogy milyen sváb hagyományok voltak régebben, amiket fel lehetne eleveníteni, és a mai igényekhez igazítva újjáéleszteni. Így kezdtünk bele - akkoriban egyedüliként - a jelmezes jótékonysági farsangi bálok szervezésébe, amit ma már a Móri Katolikus Nők Köre visz tovább. Aztán jött a májfaállítás - ma is minden évben állítunk egyet a fogadóban. Augusztus 20-át is megünnepeljük - függetlenül a születésnapi partinktól -, egyik nap egy szép magyar esttel, másnap pedig ennek a sváb megfelelőjével. Óriási sikere van minden évben a Borkirálynő választásnak, immár a 22. királynőnket ünnepelhettük Móron. Innen, tőlünk indult útjára az országban ez a szép szokás, és erre nagyon büszke vagyok, mint ahogy még sok-sok másra, amit sikerült életre hívnunk. Ilyen volt például az Asszonyfarsang, amikor végre - évente egyszer - a nők kaparintották kezükbe a pincekulcsot. Mert bizony év közben őket nem igazán látták szívesen a pincékben, ahogy az itt folyó munkában sem kellett részt venniük. Kisfarsang idején azonban - a karácsonyt megelőző mulatozás idejére, Szent Mihály napjától Katalinig - övéké lehetett a pince kulcsa, és kóstolgathatták az addigra már kiforrott új borokat.

- Ehhez kapcsolódott egy másik hagyomány is, amit ugyancsak én elevenítettem fel. A kvircedli egy sütemény, amit rendszerint a borba mártogatva fogyasztottak. Én magam készíttettem egy hagyományos kvircedli nyomót egy fafaragóval, mert ilyesmit a környéken már nem lehetett beszerezni. Ma már olyan népszerűvé vált ez az édesség, hogy a szülőfalumban, Pusztavámon évről évre Kvircedli Fesztiválon elevenítik fel ezt a szép sváb tradíciót. Ez is azt mutatja, hogy érdemes volt a múltba visszanyúlni, és az ott fellelhető értékeinket feleleveníteni.

- Egy ilyen díj mögött bizony sok-sok esztendő és rengeteg munka áll. Erőt ad mindez a folytatáshoz?
- Persze, bár annak ellenére, hogy lassan 28 éve csinálom, úgy érzem, ha bejövök ide, a fáradtságom elillan. Egyszerűen szeretem a vendéglátást. Akkor is, amikor csak a saját otthonomban fogadom a barátokat, ismerősöket. Úgy érzem, mindez nekem való.

- Furcsa módon egykor matematikus, fizikus akartam lenni, reál beállítottságúnak tartottam magam, de emellett mindig jó voltam a csapatépítésben, a csapatmunkában is. Ha tehettem, szerveztem valamit. Ez munkálkodott bennem akkor is, amikor megnyitottuk a fogadót. A férjem csodálattal nézte, hogy mindezt hogy bírom erővel. Időnként még a vendégek is észreveszik, és megjegyzik: "Erzsike, még a világ is másképpen áll, ha maga ide bejön".

- Élményt szeretnék nyújtani, és mindent meg is teszek, hogy ezt megadjam a vendégeimnek. Olyan apróságokra is igyekszem odafigyelni, hogy például az évszakok váltakozása megjelenjen a házam külsején és a belsejében is. Decemberben elengedhetetlenek a karácsonyfák, az adventi díszítés, a gyertyák, húsvétkor a nyuszik és a tojások, tavasztól őszig pedig a saját kertemben szedem a szebbnél szebb virágokat, amik számos helyen díszítik a házainkat. A lugasaink is azért vannak a fogadóban, hogy a vendégeink onnan csipegethessék a friss szőlőt.

- Van egy skanzenünk is, benne a gyűjteményemmel. Az egyik parasztházunkhoz nem nyúltunk, a maga 300 évével, egyszerűségében is szép. A sváb tradicionális élet ma még fellelhető kellékeit gyűjtöttem itt össze, a Márton házunkban - ezt a nevet is azért kapta, mert minden sváb családban volt egy Márton, ez volt akkoriban a fiúnevek királya. Nagyon szeretik a vendégek, különösen azért, mert szívesen elmesélem minden kis darabjáról, amit tudok. Ezt is élvezem, mert ezzel is adhatok egy kis pluszt az ide betérőknek. Ezért tartom fontosnak azt is, hogy a Möllmann-házban mindenkinek, az alkalmazottaknak is ismerniük kell a ház történetét, és mindazt, amit nyújtani tudunk.

- Sok vendégünk megjegyzi, hogy nem is tudja, mitől érzi olyan jól magát nálunk. Van valami varázsa ennek a helynek. A titok abban rejlik, hogy itt minden a családias hangulatról, a személyes odafigyelésről szól. Nálam nem dizájnerek tervezték a berendezést, én gyűjtöttem össze mindent, hozzám kötődnek az itt felelhető érdekességek. A vendégek ezt megérzik, tudat alatt is melegséget éreznek, és vonzza őket. Sok dicséretet kapunk tőlük. Szerencsére mindezt a kollégák is díjazzák, és oda is figyelnek a vendégekre.

- 46-an dolgozunk itt jelenleg. 73 szobánk van összesen. A fogadóban 33, itt a hotelben pedig 40. Rendezvények tömkelegét bonyolítjuk le. Marhafarmra visszük látogatóba a vendégeket, lovas tábort szervezünk, kuriózumokat tálalunk, mint például a kedvelt előételünket, az Öregprés almás zsírját meleg bagettel. 27 éve megy már a soha meg nem álló verkli, de mégis mindig azt mondom a kollégáknak: - Akkor találod meg magad, ha a munkád a hobbid is, és ez főleg igaz a vendéglátásban!

Cseh Teréz

2020.03.08. 16:56
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás