szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Láttuk mi vár ránk, ha nem vigyázunk

A koronavírus-járvány és hatásai elkerülték a Lábatlani Vasbetonipari Zrt.-t

Az építőipar, különösen az ahhoz alapanyagokat előállító betongyártás piaci helyzete, a termelést érintő változásai mindig jó előrejelzői a bajnak, hiszen, ha ezek az ágazatok jól prosperálnak, az reményt adhat a többieknek is a boldogulásra. Éppen ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy hogyan élték meg a koronavírus-járványt a Lábatlani Vasbetonipari Zrt.-nél, akik cégcsoport szinten nem csak a hazai, de a világpiacon is jelen vannak. Galler Károly vezérigazgatót kérdeztük.

- Mikor érzékelték a bajt, a koronavírus-járványt, és hogyan kezelték azt?
- Az elején hatalmas volt az ijedtség, mert a világ számos pontján vannak gyáraink, így hamar eljutottak hozzánk a vírusveszélyről szóló hírek. Első kézből szerezhettünk tapasztalatokat a gyárainkból, láttuk mi történik Dél-Koreában, és a riadalom még nagyobb lett, amikor a fertőzés Európába, Spanyolországba is eljutott. Akkor már tudtuk, hogy ez a járvány minket is el fog érni, ezért megpróbáltunk a bajnak elébe menni. Átvettünk minden jó gyakorlatot, tapasztalatot, így amikor idehaza március elején bejelentették az első korlátozó intézkedéseket, mi már jó ideje használtuk a szájmaszkokat, a kézfertőtlenítést és a helyiségeink extra fertőtlenítését. Felkészültünk tehát a veszélyre. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy azokban az államokban, ahol a kormányok nem hoztak drasztikus korlátozó intézkedéseket, és nem állították le a termelést, gyakorlatilag ugyanúgy tudtunk termelni, mint idehaza, nem merültek fel járványügyi problémák. Koreában például folyamatos volt a termelés, Spanyolországban egy időre le kellett állnunk, de ma már ott is újraindítottuk a gyárat.

- Számunkra megnyugtató volt mindaz, ahogy a magyar kormány kezelte a helyzetet, felkészülten, okosan vezényelték le ezt a vírusbetörést, mert a szó szoros értelmében, a jogszabályi értelmezés szerint járványról igazából nem is beszélhetünk idehaza, hiszen a számok nem érték el az előírásnak megfelelő mennyiségeket. A hazai védelem mégis időben és jól történt, amit a fertőzésszámok hűen visszatükröznek.

- A piacaikon sem éreztek negatív hatásokat?
- Zömében hosszú távú szerződéseink vannak, de a projekt jellegű munkáinknál sem érzékeltünk változást. Az élet nálunk ugyanúgy ment tovább, mint máskor, hál’ Istennek egyetlen dolgozónk és a családjuk sem érintett a koronavírus-fertőzésben. A teljes kapacitásainkat kihasználva, a terveinknek megfelelően termelünk.

- Ami változott, az leginkább a lakossági, illetve az olyan közületi üzletágainkat érintette, ahol a megnövekedett home office miatt kénytelenek voltak átszervezni a különféle karbantartási feladataikat. Például az áramszolgáltatóknál, vagy a telekommunikációs cégeknél ezeket elhalasztották. Helyettük azonban az új beruházásokra tették a hangsúlyt, így nem csökkent a termelésünk, csak mást kell előállítanunk az új igényekhez igazodva. Így aztán - örömmel mondhatom -, még egyelőre nem érintett minket a vészhelyzet sem erőforrás, sem pedig a vevői oldalról. Tartjuk magunkat a terveinkhez.

- Ha a jövőbe tekintek, az év végéig biztosan ellátunk, legalábbis a meglévő szerződéseink erre biztató jeleket mutatnak. Persze változások mindig vannak, például a most bejelentett BMW gyár építése csúszik egy évet, és mi ebben érintettek vagyunk, de jól látszik, hogy nem megszűnik, eltűnik a munka, hanem csupán tolódik, az időpontja áthelyeződik.

- Ez is igazolja, hogy a pandémia okozta helyzet egészen más jellegű, mint a 2008-as pénzügyi válság volt. Most az igények nem szűntek meg, a pénz nem tűnt el, csupán a kényszerű leállás miatt elcsúsztak a megrendelések, de ezeket a legtöbben pótolni tudják majd idővel.

- Talán, ami negatívnak tűnhet a piacokon, hogy kicsit minden lelassult. Sok megrendelés áttevődött a netre, vannak, akik csak kiszállítással szolgáltatnak. Minden van, minden működik, csak picit több türelmet igényel. Nálunk szerencsére nincsenek fennakadások, az alapanyagaink jó pár hónapra előre biztosítva vannak, és sem a magyar, sem a külföldi oldalról nem látunk a termelést érintő problémákat.

- A szállítmányozás már más kérdés, ott volt egy nagyobb megtorpanás, Olaszország felől még ma sem problémamentes, de Nyugat-Európa más országaiból - Hollandia, Németország - már zavartalan a forgalom, még ha nem is olyan gyors, ahogyan azt korábban megszokhattuk. Ezzel tehát számolunk, előbb adjuk le a megrendeléseinket.

- Tudtak egymásnak segíteni az egyes egységeik a bajban?
- Valójában ilyen jellegű igény nem igazán merült fel, mert ahol megállásra kényszerültünk, ott a vevőink is ugyanebbe a helyzetbe kerültek. Egy kivétel volt, a német anyacégünknek tudtunk segíteni azzal, hogy a MOL által gyártott fertőtlenítőszerekből juttattunk egy nagyobb szállítmányt, mert ők ezt helyben nem tudták a megfelelő mennyiségben beszerezni. Más ilyen jellegű megmozdulásunk azonban nem volt.

- Gondolom így a kormányzati bértámogatásokra, hitelkedvezményekre sem tartottak igényt?
- Nem is tudnánk egy ilyen igényt alátámasztani, hiszen nem csökkent a forgalmunk, és nincsenek a járványból adódó problémáink. Az építőipari szektort - és mi idetartozunk - a kormányzat igyekszik megerősíteni, helyzetbe hozni. Ennek érdekében bejelentették, hogy fenntartják az állami beruházásokat, megrendeléseket, és emellett lépéseket tesznek a magánszféra beruházás-ösztönzésére is. Tehát az építőipar áttételesen lett ezzel megsegítve, ami nem véletlen, hiszen az itt nyújtott teljesítmény a GDP meghatározó részét adja, így az országnak is érdeke az iparág működőképességének fenntartása.

- Mi magunk is tervezünk egy komolyabb beruházást, technológiai fejlesztést. A tulajdonosokkal egyeztetve ezt továbbra is fenntartjuk, és folyamatosan dolgozunk ennek sikerén. Bízunk benne, hogy az eredeti terveknek megfelelően haladunk ezzel, és még az idén be tudjuk fejezni.

- Azt tartják, minden rosszban van valami jó. Önök látnak előnyöket a koronavírus-járványban?
- Jó lenne, ha tanulnánk belőle. Én Budapesten tartózkodom a legtöbbet, és most nem győzök betelni az élménnyel, hogy milyen jól lehet közlekedni, autóval haladni. Mintha minden nap vasárnap lenne. Nincsenek dugók, percek alatt eljutok a célomhoz. Sajnos tudjuk, hogy ez nem marad így. Az életnek mennie kell tovább, és az infrastrukturális háttér közben nem változott. Ami a jobb állapotot eredményezte, annak helyébe nem lép semmi új, amitől a kedvező körülményeket fenn tudnánk tartani. Pedig jó lenne, ha a most kényszerből felvett szokásokból legalább néhányat a jövőben is fenn tudnánk tartani. Ha rájönnénk végre, hogy nem szükséges például minden esetben a személyes jelenlét, számos munkát otthonról is el lehet végezni, így jelentősen kímélhetnénk a környezetünket, és persze magunkat is. Németországban a dolgozóknak már joguk van home office-ban dolgozni hetente akár több napot is, a mindennapos élet részévé vált már ez a gyakorlat. Most mi is belekóstolhattunk mindebbe, és látható, hogy nem dőlt össze a világ ettől. Ami hasznos, és működik, azt meg kell tartani, és a jövőben is érdemes alkalmazni, járványoktól függetlenül.

- Sajnos abban is nehéz hinni, hogy az emberek szokásai megváltoznának a járvány hatására. Fogyasztói társadalomban élünk, ahol mindenkinek joga van ahhoz, amit meg tud vásárolni. Erről önként nem szívesen mondunk le.

- Hogy mit hoz majd a közeljövő? Azt még nem tudni. Lesz-e következő hullám, velünk marad-e a Covid-19? Jó lenne, ha nem, de az biztos, hogy egy ilyen kényszerbezárkózás hatással van a személyes kapcsolatainkra, és éppen ebből adódóan átértékeljük azokat. Az ember társas lény. Az alap a család, de a kialakult helyzet jól példázta, hogy szükségesek a baráti, a társas kapcsolatok is, ezek nélkül az élet ugyanis jóval szegényesebb.

Cseh Teréz

2020.05.31. 09:29
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás