szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


10 év magas szintű szolgálat

Velence és a kistérség rendelője
10 év magas szintű szolgálat

Tágas, tiszta terek. Mindenütt virág. Készséges munkatársak, korrekt tájékoztatás. A várakozók számára kényelmes bútorok, wifi-elérhetőség. A falakon a Velencei-tó természetvilágát bemutató fotók, s a kilátás mi más lehetne, mint a tóparti panoráma. Ki hinné, hogy egy kistérségi járóbeteg-szakellátó központban járunk? A Velencei Szakorvosi Rendelőintézet igazgatójával, dr. Ferencz Péter főorvos úrral beszélgettünk.

– Egy rövid áttekintést mondana kinevezése előtti pályájáról, s hogy miért vállalta el az igazgatói felkérést?
– Orvosi pályám elején a klinikumban dolgoztam szülész-nőgyógyászként, először Pécsen, majd Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Kórházban. 1992-től 14 éven át megyei tisztifőorvosként Fejér megyében, majd az ÁNTSZ átszervezése után a Kisbéri Batthyány Kázmér Rehabilitációs Szakkórház igazgatójaként szolgáltam. Velence polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes, aki a rendelőintézeti pályázat „megálmodója” és legnagyobb támogatója volt, a képviselő testülettel úgy gondolta, hogy szakmai múltam és tapasztalataim alapján, mind a pályázat szakmai részének koordinátoraként, mind a rendelőintézetet működtető önkormányzati nonprofit kft. ügyvezetőjeként eredményes és sikeres munkát fogok végezni. Nemcsak a hosszú ideje meglévő jó személyes kapcsolat miatt, hanem azért is szívesen vállaltam a felkérést, mert a térséghez évtizedek óta családilag is kötődünk.

Tehát már a pályázati szakaszban is részt vett a munkában.
– 2007-ben jelent meg a „Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése” elnevezésű pályázat, melyen Velence Város Önkormányzata indult és nyert. A tekintetben könnyű dolgom volt koordinátorként, hogy tervünket az előkészítés, s a megvalósítás során a Közép-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, illetve a Fejér Megyei Szent György Kórház is támogatta.

– A 2010-es indulás óta mi változott a feladat-ellátásban?
– A Velencei Szakorvosi Rendelőintézet 2010. augusztus 19-én kezdte meg működését. Az első évben átlagosan 4.500-5.000 beteget látott el, kapacitásait 2011. január óta 100%-ban kihasználja. A szakorvosi és nem szakorvosi háttér kiemelkedő, óraszámban maximális kihasználtságú, minden tervezett szakrendelés működő. Az intézményben az alapszakmák mellett olyan speciális rendelések is elérhetők, mint a gyereksebészet, gasztroenterológia,  labor-, ultrahang- és  röntgen-diagnosztika, kézsebészet, gyermek-kardiológia, pulmonológia és gyermek-tüdőgyógyászat.

– Hogyan alakult az ellátandók köre?
– A finanszírozási szerződést 20000 fő ellátására kötötte meg az OEP velünk. Ellátási területünk Martonvásár mellett minden tókörnyéki település: Velence, Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró, Vereb és Zichyújfalu. A szabad kapacitásunk terhére Gárdonyból, Agárdról, Dinnyésről, Pusztaszabolcsról, Baracskáról, Tordasról, Gyúróról, Pákozdról és Székesfehérvárról is fogadunk betegeket előjegyzési rendszerben. Rendelőnk földrajzi elhelyezkedése és megközelíthetősége ideális. Ez, illetve a szakmai színvonal már 2015-re azt hozta, hogy finanszírozási kapacitásunkat tartósan 110 – 120% között használtuk ki. Az idő múlásával azzal is szembesültünk, hogy a Velencei-tó környéke egyre népszerűbbé vált, a lakosságszám egyre nőtt. Időközben Gárdony Város Önkormányzata is kinyilvánította csatlakozási szándékát. A megnövekedett ellátási igény miatt 2016-ban kapacitás-bővítésre pályáztunk – sikerrel, így 2018 decemberétől megnövekedett finanszírozási kapacitással működünk.

– Önöknél mennyire érződik a szakemberhiány, hogy tesznek eleget az új kihívásoknak?
– Az országos szakemberhiány néhány területen átmenetileg bennünket is érintett. Jelenleg minden szakmában működnek szakrendeléseink. Szakdolgozói téren a státuszok betöltöttek. Kiváló a szakasszisztensi és a technikai dolgozói gárda. Az elmúlt egy-két hónapban „relatív hiányt” jelent a szigorú járványügyi eljárásrend betartása és betarttatása, de egyébként nincs gondunk.
– Nagyon nagy kihívásoknak kell folyamatosan eleget tennünk, hiszen a Velencei-tó térségének állandó lakosai mellett az üdülő körzetek tulajdonosai is hozzánk fordulnak szakorvosi rendelések, diagnosztika, s a kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokért. A gyógyszertár és a mentőállomás közelsége segíti munkánkat. A színvonalból továbbra sem kívánunk engedni, sőt! A Velencei Központi Orvosi Ügyeleti Társulás, s annak keretében együttműködő Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Vereb község önkormányzatai és Velence 2012-ben úgy döntöttek, hogy a Velencei Központi Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat is nálunk működjön. A szakmai irányítást a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. végzi. Így megvalósul az a cél, hogy az egészségügyi, s ügyeleti ellátásra szorulók egy helyen éjjel-nappal orvosi ellátáshoz jussanak. Az Ügyeleti Társuláshoz később Gárdony (Agárd, Dinnyés) és Zichyújfalu is csatlakozott.
– Sikeres pályázat (Egészségfejlesztés a Velencei-tó környékén) révén 2018 óta Egészségfejlesztési Iroda is működik nálunk, melynek célja a Gárdonyi Járás lakói egészségi állapotának javítása.

– Hogy sikerült ilyen remek szakembergárdát összeszedni?
– A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház korábbi és jelenlegi vezetése minden tekintetben mellettünk áll. Ennek viszonzásaként igyekszünk a szakma szabályainak megfelelő lehető legmagasabb szinten úgynevezett „definitív ellátást” nyújtani, így tehermentesítve a megyei vezető kórházat a drága hotelszolgáltatás vonatkozásában. Mint ahogy már szó volt róla, a rendelőintézet földrajzi elhelyezkedése és megközelíthetősége nagyon jó. Közreműködő szakorvosok nemcsak Székesfehérvárról, hanem a tó környékéről, Érdről, Budapestről is jönnek. A szakember-megtartó-képesség szempontjából fontos a gazda-szemlélet, a szakmai felkészültség, a korszerű orvostechnikai háttér, a jó személyes kapcsolatrendszer, az egymás iránti figyelem és szeretet.

– Jelen pillanatban van ellátatlan területük?
– Az endokrinológia kivételével minden szakrendelésünk működik. Fontos, hogy a térségbeli háziorvos kollégáknak megfelelő diagnosztikus és szakmai konzultációs hátteret biztosítsunk. Ebből a szempontból kiemelt az előjegyzési idők szakmai „kezelhetősége”. Ha például egy ultrahang-diagnosztikai kérést 10-14 napon belül nem tudunk teljesíteni, az jelentősen hátráltatná a diagnózis és terápia felállítását. Szerencsések vagyunk, nálunk négy ultrahangos szakember dolgozik, így majdnem minden nap van szakrendelés, de a várólisták megnyúlása a COVID-19 első hulláma után most kihívást jelent.

– Ha már szóba került, a járványos időszakot hogyan lehetett átvészelni?
– Március második felétől a tervezhető ellátások nálunk is megszűntek. Néhány szakmában a krónikus betegek folyamatos gyógyszerellátása érdekében telefonos távkonzultációt működtettünk. Április végéig a szakdolgozók ütemezett szabadságolása történt, de a Központi Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat – a járványügyi előírások szigorú betartásával – működött, s a technikai és adminisztratív dolgozók munkájára is szükség volt. Május elejétől a teljes személyzet olyan rendcsinálást, takarítást, dokumentáció-rendezést végzett, amelyre a normál munkamenet mellett nincs lehetőség. Mikor a járványhelyzet kedvező alakulásakor az egészségügyi kormányzat lehetővé tette, fokozatosan elkezdtük a szakrendelések újraindítását. Június elejétől újra teljes kapacitással dolgozunk.

– Az újraműködés tekintetében mi volt a legnehezebb?
– A járványügyi előírásokat szigorúan betartottuk és betartjuk. Nálunk a gyógyítás eddig is pontos előjegyzési rendszer szerint történt. A hőmérőzés, maszkhasználat, csekklista-kitöltés, fertőtlenítés folyamatos. Most, hogy lehetőségünk van a korábbi intézkedések miatt megnyúlt várólisták „ledolgozására”, a beosztás elkészítése csak önként vállalt túlórák mellett lehetséges.

– Mi az, amit a tíz év távlatában szívesen elmondana még? Hogyan tovább? Mi a jövőkép?
– A szakorvosi rendelőintézet az elmúlt évtizedben igazi kistérségi egészségügyi központtá alakult. Ennek megtartása és technikai eszközrendszerünk folyamatos megújítása mellett fejlesztési elképzeléseink is vannak. Júliusban indul a térségben hiánypótló 3D-4D ultrahang-vizsgálati szolgáltatásunk, melyet egy a közelmúltban a térségi önkormányzatok segítségével vásárolt korszerű ultrahang készülék tesz lehetővé.
– S a jövő? A rendelőnk melletti épület emelete, mely a kistérség önkormányzatainak tulajdonában van, megüresedett. A hely ideálisnak látszik Egynapos Sebészeti Központ kialakítására. A szakmai program kész, a szakembergárda rendelkezésre áll. Az elképzelés illeszkedik a kormányzat kistérségi egészségügyi fejlesztési elképzeléseihez. Az egynapos sebészet az önkormányzatok segítségével és a Központi Egészségügyi Kormányzat támogatásával megvalósítható lenne.

Dr. Göde Andrea

2020.07.23. 16:49
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás