szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Innováció a műanyagiparban

A Karsai Holding 30 éve
Innováció a műanyagiparban

A környezetvédelem élharcosai a műanyagok használata ellen tüntetnek, de tudnánk-e nélkülözni ezt az alapanyagot? A Karsai Holding gyógyszeripar, egészségügy, autógyártás, elektrotechnikai alkatrészek, csomagolástechnika irányához csatlakozott a mezőgazdasági-kertészeti termékek, eszközök gyártása is. A 30 éves múltra tekintő, mindig megújulni tudó cég vezetője, dr. Karsai Béla a közelmúltban három díjat vehetett át munkásságáért. Ennek ürügyén tértünk újra vissza hozzájuk.

– Kezdjük a környezetvédők kontra műanyag vitával!
– Ez a kőolaj-származék az alapanyag mindössze 3%-nyi felhasználását jelenti. 1950-től ismerjük. Lehet, hogy az elnevezés, a mű, a nem természetes előtaggal van baj, polimerként, óriásmolekulaként, vagy egyéb említésként kevésbé kavarna port. Azt gondolom, lehet azon vitatkozni, kell-e egy, pláne két eldobható szívószál egy italhoz, kiváltható-e mással az egyszer használatos parti tányér, pohár, de egy csomó termékhez ez a könnyű, jól megmunkálható, 180°C-on formázható csodálatos anyag kell. Gondoljunk az egyszer használatos fecskendőkre, orvosi műszerekre! De az élelmiszeripari termékek eltarthatóságát megnövelő zsugorcsomagolás is milyen jól jön egy kiránduláskor, hosszabb utazáskor, és a sokszor emlegetett pazarlási szokásinkra is jótékonyan hathat, hogy nem romlik meg hamar az ennivaló, nem kell kidobni! Vagy a gyógyszerek állagát és minőségét megőrző Plusssz-os hengerek betörése óta nem találtunk ki praktikusabb és esztétikusabb megoldást a tárolásra! Előállítható nádcukorból is polimer, de 52-szeres költséggel. Mennyivel is növelné meg ez az autógyártás, javítás összegét? Folynak ugyanakkor lebomló műanyag előállítására irányuló kísérletek, de egyelőre ezek roppant drágák, s vitatható a minden szempontból megfelelésük. Biztatónak tartom ugyanakkor a kukoricából előállítás gondolatát.

– Na, de az úszó szemétszigetek!
– Igen, ám ez a látvány és magatartás nem a gyártó felelőssége. Mi senkit nem biztatunk a palackok, zacskók eldobálására, a szemét élőhelyre vitelére. Sőt! A magunk területén a szelektív visszagyűjtéseket és a saját „selejt” anyagainkat 100%-ban újrahasznosítjuk. A darált műanyag esetében kicsit magasabb hőfokot kell használnunk, de több termékünk – magaságyás, járólap – épp ennek a folyamatosságnak a jegyében született. A parkolónk járólapjai például 25 évesek, s még nem szorultak karbantartásra. Érdemes lenne a visszavásárlás láncolatában az európai mintát követni, ahol doboz díj (az alu, PET, üveg összefoglaló neve) nélkül nem forgalmaznak italokat, s az üzletek (vagy automatáik) szépen odaadják ezt a díjat a vásárlóknak a visszaváltáskor. Talán az aludobozok jó gyakorlata e megoldás felé tereli a felelősen gondolkodó gyártókat/forgalmazókat.
– Az általunk gyártott termékek többsége nem állítható elő ilyen minőségben más anyagból. Ez az az ágazat, ahol (egy év kivételével) az alapanyaggyártás minden esztendőben 9%-kal nő, mert egyszerűen pótolhatatlan.

– Az alapanyagot hogyan szerzik be?
– Csak az újrahasznosított termékeknél dolgozzuk fel a saját anyagunkat, a többit a felhasználás függvényében rendeljük a gyártóktól. Számunkra az az egyik innováció, hogy egy megadott mennyiségű alapanyagból minél több, egyre vékonyabb, könnyebb készterméket hozzunk ki. Ez kedvezően hat a szállításra, az áru mozgatására is. Nyilván van egy határ, a minőség – ennek rovására nem történhet fejlesztés! A terméket a csomagolás adja el – szokták mondani. Nálunk például az automatizált gépsorokról digitális nyomdázással  úgy jön le a percenként 150 doboz, hogy az már felhasználható szép késztermék, nem kell rá külön kapacitást keresni.

– Az innováció reklámokból ismert termékei milyen pozitívumot hoznak a vásárlóknak? Mitől innovatív egy magaságyás?
– Egyrészt az újrahasznosított alapanyaga egy környezettudatos technológia végterméke. A belső kialakítással a mélyedések és lyukacskák a gyökérzet oxigénhez jutását segítik, így az dúsabb, egészségesebb lesz, ezáltal a növény fejlődését biztosítja. S ez igen fontos egy háziasszonynak, hobbi kertésznek, erkélyen fűszernövényt nevelő panel lakónak, mindenkinek. De több hasonló termékünk is van a palettán: komposztáló, kaspó, virágállvány, az ezekből variálható zöldtorony, és az öntözőrendszerrel kiegészíthető zöldfal (A kert új dimenziójáról a http://www.zoldfal.eu, a termékekről a http://www.karsaigarden.hu// oldalon található számos érdekesség – szerzői ajánlás).

– Hogyan összegezné az életútját? Mi vitte előre?
– Van az életemben olyan emlék, amikor a kudarc, illetve a csak azért is bizonyítási vágy belém égetődött, és az vitt előre. Tanultam azokból az életszakaszokból is, amiket az adott pillanatban nehéznek, nehezen túlélhetőnek tartottam. Én 2,4-es átlaggal kerültem Fehérvárra középiskolába, a lakótársam szín ötössel, de kiderült, hogy a jegyek a párttitkár apának köszönhetők, aki mindig szólt az érdekében. A középiskolai bukástól már nem tudta megmenteni, pótvizsgázni sem tudott helyette. A fiú sokáig sodródott, végül segédmunkás lett. Én bizonyítottam a családomnak, az iskolaigazgatónak a jogtalan büntetése után, a magyar érettségi vizsgán az elnöknek, és a tanáromnak, hogy elszántan képes vagyok a legjobb eredményt kihozni magamból, s nem utolsó sorban magamnak. Az élet értelme maga az út. Egy sikeres életpálya van mögöttem, de ma is úgy megyek oda a műszakvezetőhöz, mint 25 évvel ezelőtt, hogy én ezt a munkafolyamatot, gépet, technológiát ismerem. Leltárt csinál az ember egy idő után: nem hiszek azoknak, akik szerint egy kamionnyi szemetet engedek ki nap mint nap, inkább örömként élem meg, hogy egy csodálatos anyag által jobb lesz a világ, hogy 700 dolgozónak tudok munkát, tisztességes bért adni immár három évtizede.

– Díjakat alapított és Ön is díjazott. Fontosak ezek az elismerések?
– Megfogalmazódott bennem az a szándék, hogy valamit tennem kell a közösségért. A Bolyai-Díjjal a tudományos élet kiválóságait akartuk elismerni. A 14 tagú bírálóbizottság akadémikusai és a köztársasági elnök javaslata alapján kétévente adjuk át az elismerést, amit a köztudatban magyar Nobel-Díjként emlegetnek magas presztízse miatt. Civil elismerésként hoztuk létre, 100.000 euróval jár. Kapta már nyelvész, fizikus, neurobiológus, villamosmérnök, klasszika-filológus, állatorvos. Okos, művelt emberek, akik tesznek ezért az országért. A Gábor Dénes Díj kimondottan a műszaki tudományokban kiemelkedőt alkotóknak szól. Itt a bizottság tagjaként ténykedem.
– A saját díjaim közül az akadémiait – amit a legszebbnek tartanak – a járvány miatt még nem vehettem át. Ezt azért túlzásnak érzem, nem tettem én le olyan szintű munkát az asztalra, mint egy Ganz Ábrahám! Az innovációs díj az örök emberi megújulást jutalmazza, hogy magasabb hozzáadott értékű terméket tudjunk létrehozni. Ez ránk, a mi cégünkre is jellemző, folyamatosan fejlesztünk. Legközelebb hozzám a Honvédelmi Minisztériumtól kapott díjam áll. A mai fiatalok életéből kimarad a katonai szolgálat. Én sajnálom, hogy a felnőtté érésnek ezt az állomását kevesen élik meg, s nem mondja ki mindenki azt a mondatot, hogy felesküszik a hazájára. 18 éve csatlakoztam a Honvédség és Társadalombaráti Köréhez Székesfehérváron, s ezalatt az idő alatt a fiatalok honvédelmi-hazafias nevelését tartottuk szem előtt. Pákozd nemzeti emlékhely minősítése e közösség érdeme, de világháborús emlékhelyek, katonasírok megmentését, szívszorongató történetek megörökítését is vállaltuk. Nos, talán ezért a díjért megdolgoztam!

– Mit jelentenek Önnek a fogalmak?
Lokálpatriotizmus

Mindenek előtt Balatonszemeshez kötődvén sajnálom, hogy új polgármester választás lesz, mert lemondott az általam tisztelt városvezető. Székesfehérváron 8 évig a Szenátus tagjaként segítettük a városvezetés munkáját, s a lakóhelyemen, Dunaújvárosban is számos felkérést kapok – legutóbb például a Kamara kért tőlem együttműködő segítséget.
Elkötelezett dolgozó
Azon dolgozókat kedvelem és becsülöm, akik a saját területükön szakértők és lojálisak, mert ők tudják igazán előre vinni a céget.
Változásokra, kihívásokra reflektáló vezetés
Ez helyzetfüggő, illetve az a meghatározó, hogy az adott helyzetben milyen lépéseket tud tenni.
Sikertermék
Számomra fontos újszülött. Vallom, hogy kellenek kitörési pontként, az európai piacra kijutás lehetőségével saját termékek. Ezzel még elégedetlen vagyok, de nagyon foglalkoztat a kérdés.
Családi vállalkozás – előttem az utódom
Ez egyre inkább igaz. Először az unokahúgom, Krisztina kapcsolódott be a cégvezetésbe, s most már a férje, Roland is nálunk dolgozik. Nagy örömömre gépészmérnök végzettségű Szilvia lányomat is ide húzta a szíve projekmenedzserként. 3 éve együtt tevékenykedünk, nemcsak én adok át ismereteket, de közösen is tanulunk, például egy japán kiállításrendszer sajátosságait ellesve.

Dr. Göde Andrea

2020.07.23. 16:56
   Regio Regia magazin


154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás