szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


30 éves a Güntner-Tata Kft.

Coolbridge - a Güntner csoport Tatán hozta létre európai logisztikai központját
30 éves a Güntner-Tata Kft.

A Güntner cégcsoport a rendszerváltás után, 1990-ben az első német befektetők egyikeként hozta létre a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft.-t. A mindössze kétezer négyzetméteren indult vállalkozás ma már negyvenezer négyzetméteren gyárt világszínvonalú berendezéseket, sőt a három évtized párját ritkító sikereit egy a közelmúltban átadott 65 ezer négyzetméteres logisztikai központtal is megkoronázta. A kerek évfordulót ünneplő Güntner-Tata Kft. ügyvezető igazgatóját, Schwarczenberger Tamást az alapítás óta eltelt időkről kérdeztük, az új, a cégcsoporton belül önálló egységként működő beruházásról pedig Szabó Jánossal, a Coolbridge Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, a vele készült interjút következő lapszámunkban olvashatják majd.

- Egy társas vállalkozást az alapítók mindig valamilyen üzleti céllal hoznak létre. Sikerült elérni a három évtizedük alatt az akkor megfogalmazott terveket?
- Azt hiszem, álmukban sem gondolták volna az egykori alapítók, hogy harminc esztendő elteltével egy világcég gyártóbázisa, és európai logisztikai központja fog itt működni Tatán. Akkoriban még nem a zöldmezős beruházások jellemezték a befektetéseket. A két tulajdonos, a német Güntner családi vállalkozás, és a magyarországi partner, az ezen a telephelyen működő Tata Hűtőtechnika Kft. egy jóval kisebb cégben gondolkodott. A tatai sikerek kicsiben indultak, és azt, hogy idáig eljuthattunk annak köszönhetjük, hogy harminc éven át folyamatosan bizonyítottunk, megmutattuk, hogy lehet ránk számítani.

- A mi termékeink nem sorozatgyártásúak, hanem speciálisak, az adott alkalmazásra szabottak. Ebből adódóan az első pillanattól kezdve volt műszaki részlegünk, ahol mindig nagyon komoly munka folyt, és folyik ma is. Napjainkban 100 műszaki kolléga dolgozik azon, hogy az adott hőcserélőn a vevő által kért személyre szabás műszakilag megvalósulhasson. Olyan tudást halmoztunk fel az évtizedek során, amit nem lehet csak úgy lemásolni, átvenni. Ez alapozza meg piaci pozícióinkat.

- Melyek voltak a fordulópontok, kiemelt pillanatok az elmúlt harminc év során?
- Az első húsz év sarokpontja az a döntés volt, amikor a német központ elhatározta, hogy a fő termékeinek teljes gyártását Tatára helyezi át. Persze ez újabb beruházásokat indukált: a növekedéshez új gyártócsarnokra volt szükségünk, ahhoz pedig újabb területekre. Így haladtunk lépcsőről lépcsőre, és így lett a kezdeti kétezerből mára negyvenezer négyzetméteres a telephely.
- Új mérföldkövet jelentett a logisztika megjelenése a palettánkon. Ma már olyannyira fókuszba került ez a tevékenységünk, hogy egy önálló céget alapítottunk ezekre a feladatokra. A CoolBridge Kft. a Güntner Cégcsoport európai logisztikai központja lett, és cégtörténetünk egy újabb sarokpontjává vált. 65 ezer négyzetméteren, A telephely 65 000 négyzetméteren helyezkedik el, ezen található egy modern 6000 négyzetméteres magasraktár, és 42 000 négyzetméter egyéb tároló rendszer, valamint egy 470 négyzetméteres irodaépülettel jött itt létre az új áruelosztó központ.
- Azzal, hogy a logisztika kivált, és önálló telephelyet kapott, felszabadultak területeink. Ennek köszönhetően a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft.-ben is újra tudtuk strukturálni a teljes gyártásunkat. Feldaraboltuk a termékportfóliónkat, ezekhez igazítottuk, optimalizáltuk a gyártósorainkat. Mindezzel sikerült elérnünk egy 20%-os hatékonyságnövelést.

- A gyártósoraiknak van olyan része ahol élni tudnak a digitalizáció, a robotizáció adta előnyökkel?
- Több ilyen terület is van, ezek egyike a nagy gyártógépeink monitorozása. A digitális adatokból sok mindent megtudhatunk, és eszerint tudjuk ütemezni például a karbantartási folyamatainkat.
- A következő öt év feladata a robotizáció bevezetése lesz a cég gyártófolyamataiba. Nem az embert szeretnénk kiváltani, sokkal inkább a dolgozóink munkáját kívánjuk megkönnyíteni ezzel a technológiával. Ezen a téren sok problémát jelent a széles termékportfólió, az, hogy szinte minden termék más és más. Mi nem tudjuk hasznosítani a polcról levehető univerzális robotokat, egyedi megoldásokra van szükségünk. Sokáig kerestük a megfelelő partnert, akivel együtt tudunk dolgozni ezen a téren. Ígéretesek az eddigi fejlesztések, bízunk benne, hogy jövőre már lesz saját, az igényeinkre szabott robotcellánk. Sokat várunk ettől.

- Nem beszéltünk még a cégcsoport gyárairól, termékeiről. Milyen pozíciót foglalnak el a Güntner termékei a világpiacon?
- A Güntner cégcsoport ipari hőcserélőket gyárt, a vevőink 4-5 szegmensből érkeznek. A standardközeli csoportba tartoznak például a szupermarketek, vagy azok raktárai. Az ipari hűtés terén inkább az élelmiszeripari megoldásaink a jellemzőek: vágóhidak, zöldség-gyümölcsraktárak, vagy épp banánérlelés a hajókon. A klíma szegmensben - hangsúlyozva, hogy nem a szobai klímaberendezésekről van szó - külső és belső hőcserélőket is gyártunk, mivel a hűtésnek alapvetően két eleme van: a felvett hőt, valahogyan le is kell adni. A klimatizálásnál inkább az utóbbira koncentrálunk. Ebbe a vevőkörbe tartoznak a nagy bevásárlóközpontok, de például az Országgyűlési Hivatal, vagy épp a budapesti 4-es metró állomásai is. Az energiaszektor szintén előszeretettel használja a termékeinket, hiszen az erőművek működtetéséhez elengedhetetlenek a hőcserélők. Ezen a területen is szerte a világon vannak projektjeink. Új, egyre inkább önálló szegmensként jelentkeznek a szerverközpontok, melyek speciális hűtést igényelnek. Fontos partnerünk a kínai Ali Baba Szerverközpont, melynek hőcserélőit mi szállítottuk. Ezen a téren Európában piacvezetők vagyunk, de világszinten is meghatározó pozíciót foglalunk el. Amerikában is igyekszünk megvetni a lábunkat, ott azonban eltérő technológiát használnak. Jelenleg azon dolgozunk, hogy megszerettessük az európai megoldásainkat. Összességében nézve, gyakorlatilag a világ minden csücskében jelen vagyunk, Európán kívül Mexikóban, Indonéziában és Brazíliában is vannak gyáraink.

- Mit gondol, miért jó güntneresnek lenni?
- Szerencsére sok okot fel tudok sorolni, már csak azért is, mert az az egyik legfontosabb feladatom, hogy mások azt mondják: "Szeretek itt dolgozni!". Alapvetően a korrektségben hiszek. Úgy gondolom, ha korrektül bánunk az emberekkel, akkor tőlük is ezt várhatjuk. Éppen ezért ezt kérem minden vezetőmtől is: ha valamit megígérünk, az úgy is legyen! Aki hozzánk szegődik, jó munkakörülmények között, kiváló gépeken, megfelelő szociális háttér mellett dolgozhat. A bércsomag persze soha sem elég nagy, de mindig igyekszünk a kereteket tágítani, például nálunk van 13. havi fizetés és cafeteria-rendszer. Aki még több pénzt szeretne keresni, túlórát is vállalhat. A cég folyamatos fejlődése a munkatársaink cégen belüli előrelépését is lehetővé teszi.
- Amit még fontosnak tartok kiemelni, az az, hogy a Güntner-Tata Kft., illetve a cégcsoport tagjai egy biztonságos, stabil munkahelyet jelentenek, ahol nem kell a létszámleépítésektől tartani. A gazdasági válságok persze minket is érintenek, de annyi lábon állunk, hogy bizton számíthatunk arra, hogy mindig lesz olyan, amelyik jól működik. A Covid-járvány alatt is folyamatosan van munkánk, és eddig leállások nélkül, folyamatosan tudtunk üzemelni, sőt jelentős mennyiségű túlmunkát is igénybe kellett vennünk.

- Ön gyakorlatilag güntneresnek született, hiszen édesapja az alapítástól évtizedeken át vezette a céget. Mindig úgy tervezte, hogy átveszi tőle a stafétát?
- Valóban a Güntnerrel együtt nőttem fel, és édesapám ragaszkodott ahhoz, hogy a Műegyetemre menjek, utána meg magától értetődő volt, hogy én is a cégnél hasznosítsam a tudásomat. Az, hogy én követtem a vezetői székben, már egyáltalán nem volt magától értetődő. Keményen meg kellett dolgoznom a bizalomért, önállóan is bizonyítanom a rátermettségemet. Ehhez a lehetőséget is megkaptam a Günter cégtől, 3-4 évet dolgozhattam külföldön, a cégcsoport különböző egységeiben. Voltam Ausztriában, Németországban és Dél-Afrikában is. Ezeknek az éveknek köszönhetően nem csak tapasztalatokat gyűjthettem, de egy olyan kapcsolatrendszerre is szert tettem, aminek ma is hasznát veszem a munkám során. Nem utolsó sorban a német vezetők is megismerhettek, az önálló munkám alapján tudták megítélni a tudásomat, hozzáállásomat. Ilyen előzmények mellett döntöttek mellettem, engem találva a legalkalmasabbnak a pozíció betöltésére.
- Édesapám amúgy már 14 éve visszavonult, de még ma is gyakran hallom, "Bezzeg az ő idejében milyen szép volt...". Eleinte furcsa volt ezt hallani, de ma már csak mosolygok ezen, mert tudom, hogy egy "ikonnal" hiába is próbálnék versenyezni. A sikereink alapjait itt Tatán ő és a csapata tette le, és ezek az idők igen is szépek voltak, kár lenne ezt tagadni. Csak abban reménykedhetek, hogy akik majd minket követnek, a mi időnkre is így emlékeznek majd vissza!

- Hogyan ünnepelték a kerek évfordulót?
- Úgy gondoltuk, 30 évünk alatt nem csak önmagunkban léteztünk, de a környezetünkkel is együttműködtünk. Számíthatnak ránk az itt élők, ahogy mi is számíthatunk a dolgozóinkra, akik Tatáról, és annak körülbelül 40 kilométeres vonzáskörzetéből járnak be a cégünkbe nap mint nap. Arra gondoltunk, hogy ez a jubileum remek alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk, hogy mi is visszaadjunk valamit azoknak a településeknek, ahonnan a munkatársainkat kapjuk. Ezért útjára indítottunk egy éves programsorozatot "30 év - 30 jótett" címmel. Ebben 30 igazán személyre, intézményre, vagy épp településre szabott kívánság teljesítését vállaltuk, beleértve ebbe a körbe azokat a szervezeteket is, amelyeket hagyományosan, évről évre támogatunk.

- Röviden összefoglalná ezeket a jócselekedeteket?
- Állandó támogatottunk a nevünket viselő Güntner Aréna, ahogy a TAC csapata is, de idesorolhatjuk a HÓDY SE, vagy a tatai kosarasok szponzorálását is. Említhetném továbbá a Tatai Városkapu Sport- és Jégsátort, melyben a jégpálya hűtését mi biztosítjuk.
- Kiemelten kezeljük az egészségügyet. A Covid-19 kapcsán pénz- és eszközbeli támogatást nyújtottunk a tatabányai Szent Borbála Kórháznak. Plexifalakkal, maszkokkal, ágyneműkkel, telefonokkal igyekeztünk megkönnyíteni a kórház dolgozóinak mindennapjait.
- Más alkalommal lecserélt, de még jó állapotban lévő számítástechnikai eszközeinket ajánlottuk fel a kórháznak. Ezen túlmenően szárítógépet adományoztunk a kórház tatai telephelye rehabilitációs osztályának, hogy ezeket felhasználva eleget tudjanak tenni a járványból adódó adminisztratív és egyéb feladataiknak.
- A nyári forróságban sem feledkeztünk meg az egészségügyről, mintegy 1500 kórházi dolgozónak kedveskedtünk - ahogy a saját munkatársainknak is - hűsítő jégkrémmel. Ezzel az aprósággal is igyekeztünk meghálálni ebben a rendhagyó és nehéz időszakban végzett áldozatos munkájukat.
- A kórházak mellett más egészségügyi szervezetekkel is együttműködünk. Teljes körűen felújítottuk például a tatai mentőállomás vizesblokkját. Véradást is szerveztünk a telephelyünkön a Magyar Vöröskereszttel közösen. Kollégáink maximális létszámmal jelentkeztek, és aki csak tehette, segített.
- A különféle alapítványok, egyesületek, civilszervezetek támogatását is fontosnak tartjuk. Mindig számíthat ránk a Tatabányai Nagycsaládosok Egyesülete, nekik idén pénzbeli támogatást nyújtottunk. Hasonló módon segítettük az ÁGOTA Alapítványt (Állami Gondozásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány), itt az ÁGOTA-Falva infrastrukturális fejlesztéshez járultunk hozzá egy nagyobb összeggel. Augusztusban ruha-, játék- és iskolatáska-gyűjtést szerveztünk cégünknél a tatai Család- és Gyermekjóléti Központ javára. Az adományokkal a tatai, illetve a kistérségi rászoruló családokban sikerült megkönnyítenünk az iskolakezdést.
- Az emberek mellett az állatokat is pártoljuk, szeptemberben önkéntes kollégáinkkal meglátogattuk a tatabányai Tappancs Állatotthon Alapítvány lakóit, ajándékba pedig kutyaeledelt, tisztítószereket, ágyneműhuzatokat vittünk. Négylábú pajtásaink azonban a legjobban a hosszantartó, izgalmas sétának örültek.
- A madarakról sem feledkeztünk meg: terveztünk egy speciális Güntner madáretetőt, amiből több darabot is készítettünk. Ezeket Tatának és a környező településeknek szeretnénk ajándékozni, hogy a környék madarai mind több helyen leljenek finom falatokra, gondoskodásra a hideg téli napokon.
- Alapvető feladatunknak érezzük a különféle oktatási intézmények segítését is. Jó példa erre a tatai Jázmin Általános Iskola felújításához biztosított festék, illetve az épülő várhoz való hozzájárulás. Más alkalommal Tata öt iskolájának - a Kőkúti, a Vaszary Általános Iskolának, a Református Gimnáziumnak, a Színes Iskolának és a TSZC Bláthy Ottó Technikumának - adományoztunk kézi, érintés nélküli hőmérőket, hogy a diákok és a tanárok biztonságát ezzel is segítsük a Covid-járvány alatt. Tatabányai, német nemzetiségi intézményekkel is kapcsolatban állunk. Játékokkal leptük meg a Felsőgallai Német Nemzetiségi Óvoda és a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola lurkóit. Az ovisok diafilmeket, kismotorokat, az iskolások pedig csocsóasztalt kaptak.
- A "30 év 30 jótett" elnevezésű programunk keretében a környező kistelepülésekkel is szeretnénk megosztani a sikereinket, fontosak nekünk, ahogy azt már említettem, és úgy szeretnénk köszönetet mondani nekik, hogy minden településen megoldunk valamilyen kisebb helyi problémát, régóta dédelgetett álmot. Ennek jegyében sportfelszerelésekkel támogattuk a Szomódi Íriszkert Általános Iskolát, beszereztük az Oroszlányi Bölcsőde kívánságlistáján szereplő játékokat, Mocsa központjába egy tíz férőhelyes biciklitárolót és két hulladéktárolót vásároltunk. Bajon az iskolaudvarba tervezett speciális körpad megvalósításához járultunk hozzá, Kocsra pedig mi visszük majd a padokat az új parkjukba. Naszályon festéket kért az önkormányzat, míg a Dunaalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél egy polcrendszerrel oldottuk meg, hogy legyen hova tenni az eszközeiket.
- Nagy öröm számunkra, hogy ennyi közösségben segíthettünk, és természetesen a sajátunkról sem feledkeztünk meg. Nagy hangsúlyt fektetünk dolgozóink egészségének megőrzésére, környezettudatosságuk erősítésére, ezért ezekben a témakörökben több programot, akciót is szerveztünk. Ilyen volt például az augusztusban elindított "30 nap - 30 km" elnevezésű futóaktivitás programunk. A kollégáknak egy hónap alatt kellett teljesíteniük - részben vagy egyben - a megadott távot. Többen egyszeri nekirugaszkodással lefutották a Güntner-Tata éveinek számával megegyező kilométereket, de olyan munkatársunk is akadt, akit épp a kihívásunk vett rá a rendszeres sportolásra.
- A sikereken felbuzdulva megszerveztük a "Bringázz munkába - Autómentes nap"-ot is, ami valójában egy kerékpáros hét volt. A kollégáknak az Autómentes naptól számított hét nap állt rendelkezésükre, hogy a szabadidejükben 30 km-t tekerjenek, akár munkába menet-jövet. A távot teljesítők között egy sportutalványt sorsoltunk ki.
- Apróságnak tűnik, mégis hisszük, hogy hozzájárultunk munkatársaink egészségtudatosságához azzal, hogy heti két alkalommal almát osztottunk ki közöttük, felhívva ezzel a figyelmüket az egészséges táplálkozásra, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásának fontosságára.
- A környezettudatosságot nem csak hirdetjük, de magunk is igyekszünk ennek érdekében minél többet tenni. Digitalizáltuk belső kommunikációs felületünket, létrehoztunk egy Güntner hírcserélő applikációt, hogy a dolgozóinknak ezen keresztül tudjunk naprakész információt szolgáltatni. Ez különösen fontos most, a covidos időkben. Ezzel párhuzamosan megszüntettük papíralapú vállalati újságunkat, és a programhoz kapcsolódóan szelektív hulladékgyűjtőket is elhelyeztünk az irodáinkban.
- Ahogy az az elmondottakból is látszik, a jubileumunkat, a sikereinkből adódó örömünket sokakkal és sokféle módon igyekeztünk megosztani. Kis lépésekkel, de hozzájárultunk környezetünk fejlődéséhez, a magunk részéről pedig a közelmúltban lezárt nagyberuházásunkkal, az európai logisztikai központ életre hívásával - úgy hisszük - megalapoztuk következő évtizedeinket. Lépésről lépésre haladunk tovább, kockáról kockára építve a Güntner-Tatát, elsőként azzal, hogy a logisztikai központunk létszámát bővítjük, vagyis a Coolbridge Kft.-be felvesszük az új güntnereseket. Reméljük, az elmondottak alapján mind többeknek sikerült ehhez kedvet csinálnunk! Várjuk az érdeklődőket!

Cseh Teréz

2020.12.15. 17:39
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás