szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


"Az vagy, amit megeszel!" De mit is eszünk?

A huminsav alapú termékek segítenek pótolni az ásványi anyagokat, mikroelemeket
"Az vagy, amit megeszel!" De mit is eszünk?

Abba már a legtöbben beletörődtünk, hogy a mezőgazdasági területeinken a talaj tönkre ment, kiüresedett, ezért a hatékony termelés kizárólag műtrágyázással tartható fenn. Ebből adódóan azonban az élelmiszereink beltartalmi értéke csökkent, így nem marad más megoldás, mindezt pótolnunk kell. Vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket szedünk, de vajon így kell ennek lennie? Többek között erről kérdeztük dr. Csicsor János hatóanyagkutatót. A Hymato Products Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója nevéhez kötődnek az első hazai huminsav alapú termékek, melyek ma már egész rendszerré fejlődve hatékony és komplex megoldást kínálnak a problémára, legyen szó a talajról, növényről, állatról, vagy épp az emberről.

- A Huminiqum - ma már kapszulákba zárva - immáron tíz éve bizonyít az étrendkiegészítők piacán. Mi történt azóta, hogy megalkotta?
- Az első huminsav alapú állati takarmány termék, mely a nevemhez köthető, a Vitapol nevű takarmány-kiegészítő volt. Sajnos a társtulajdonos székesfehérvári vállalattal nem találtuk a közös nevezőt, így egy idő után elválltak útjaink, kiszálltam a Balatonfűzfőn működő cégből, eladtam a tulajdonrészemet. Ekkor alapítottam meg a Hymato Products Kft.-t, és a humán készítmények irányába kezdtük meg a kutatás-fejlesztést. Huminsav alapú étrendkiegészítőket és kozmetikumokat gyártunk, forgalmazunk. Ekkorra az első fecskénk, a Huminiqum már készen volt, és a maga nemében a piacon egyedülálló terméknek számított. Azóta is ez a főtermékünk.
- Eleinte a Pannon Egyetemen béreltünk labort és egy kis irodát. Aztán megvettem Szentkirályszabadján egy régi épületet, amit idővel felújítottunk, és ma már ez a központunk.
- A termékeinket eleinte bérgyártással állítottuk elő, ma már saját laborunkban és gyártócsarnokunkban mi szolgálunk ki másokat. Megszereztük a GMP minősítést, ami a kötelező HACCP-nél magasabb szintű minőségbiztosítás. Az exportpartnerek nagy része elvárja ezt a már majdnem gyógyszergyártás szintű kategóriát.
- Folyamatosan bővítjük a palettánkat, tíz éve jelen vagyunk az étrendkiegészítők piacán, és emellett néhány kozmetikumunk is versenyben van már.
- Idővel kinőttük a központi telephelyünket, és a sors úgy hozta, hogy visszakerültünk Balatonfűzfőre. Új gyártóüzemünkben ugyancsak a GMP-nek megfelelő körülmények között termelünk. Itt már egy nagyobb rendszert sikerült kialakítanunk, a gyártás nagy része, a termékek kiszerelése, és a késztermékkiadás is ide került. Szentkirályszabadján az irodaközpont, a fejlesztés és a gyártás egy kis része maradt.
- 17 fős csapatunknak köszönhetően dinamikusan fejlődünk, az árbevételünk immáron tíz éve folyamatosan, évi 20-30%-kal növekszik.
- Az elmúlt két esztendőnkben sikeresen engedélyeztettük a termékeinket a szomszédos országok zömében, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában, de forgalmazhatunk már Svédországban is. Van egy sikeres cégképviseletünk az Egyesült Államokban is, nekik köszönhetően az elmúlt egy-két évben szépen növekszik az exportunk is. Ebbe az irányba nem készterméket, hanem az alapanyagot, a huminsavat értékesítjük.

- A huminsav mennyire keresett alapanyag? Olyan sok van belőle, hogy exportra is jut?
- Majdhogy nem végtelen a rendelkezésünkre álló huminsavkészlet. Egy lignitszerű anyagból, a leonarditból vonjuk ki. A Bakonyban ebből több tízmillió tonna van a föld alatt, úgyhogy a dudarit bányából jó időre elegendő utánpótlásra számíthatunk.
- Maga az alapanyag kurrens árucikknek számít, a világon mindössze három-négy bánya van, ahol ilyen minőségben lehet kitermelni. Ez tehát egy igazi nemzeti kincs, egyfajta geológiai csoda.

- Említette, hogy állati takarmány-kiegészítőként használták eleinte. Milyen hatással van a huminsav az állatokra?
- A legfontosabb mechanizmus az ásványi anyag és mikroelem pótlása. Az elmúlt 50-100 évben ezek eltűntek a táplálkozási láncból, és nem sok lehetőségünk adódik, hogy ezt pótolni tudjuk. Egyszerűen hiányzik az élelmiszerekből, már az alapanyagokba, a növényekbe sem kerülnek bele, mert a termőföldjeink egyre silányabbak.
- A szerves huminsav komplex megoldást kínál erre, 70-80 féle ásványi anyagot tartalmaz úgy, hogy az azonnal hasznosítható a szervezet számára. Ez az egyik legfontosabb hatásmechanizmusa.
- A másik a méregtelenítő hatása. A takarmányozásban sok problémát okoznak a gombatoxinok, melyek a rosszul termelt, helytelenül tárolt, beteg gabonákkal az állatok, majd az azokat fogyasztó emberek szervezetébe is bejutnak. Az állatok a gombatoxinokra nagyon rosszul reagálnak, gyulladások alakulnak ki a szervezetükben, melynek hatására például a szarvasmarhák kevesebb és rosszabb minőségű tejet adnak. A huminsav a toxinokat megköti, kitakarítja a szervezetből, illetve alapvetően megakadályozza, hogy az állat szervezete felvegye azt. Ugyanez vonatkozik a nehézfémekre, melyek szintén sok gondot okozhatnak. Az antibiotikum és egyéb gyógyszermaradványokat hasonló módon képes kisöpörni a szervezetből.
- A harmadik az antivirális hatás, ami most nagyon is aktuális. Szinte mindenfajta vírus esetében működik. Nem a vírus elpusztítását célozza, hanem annak megtapadását teszi lehetetlenné azzal, hogy bekötődik a vírus dokkoló egységébe, mellyel megtapadna a sejteken, szöveteken, és ezzel hatástalanítja azt.

- Hogyan segít a huminsav a növényeknek?
- Ugyanezek a hatásmechanizmusok a növények esetében is működnek, hiszen nekik is ásványi anyagokra, mikroelemekre van szükségük. A talajok kimerültek, hiába próbáljuk, nem tudjuk hatékonyan pótolni ezeket, mert ebben a formában a növények nem, vagy csak nagyon keveset tudnak felvenni. Ha ezek a tápanyagok a huminsavhoz kötve jutnak el a növényekhez, akkor azok azt azonnal hasznosítani tudják. A huminsav emellett a talajmikrobák működését is serkenti, stimulálja, így elindul a talaj újraépítése, újraéledése. A direkt humusszal az élőflóra újraépítése elindulhat. Sajnos ennek ellenére a nagyüzemi gazdaságok jó részében még ma is a műtrágyákat használják, pedig ezekkel ártottak a legtöbbet, mert tönkre tették az élőflórát. Egy talaj minőségét a legegyszerűbben úgy lehet megvizsgálni, hogy megnézzük, mennyi giliszta van benne. Ha nincs, az azt jelenti, hogy nagy a baj. A huminsavnak köszönhetően ez visszafordítható, orvosolható.

- Milyen termékekkel szolgálják az emberek egészségét? Mit tudnak ezek a szerek?
- A huminsav alapú termékeink a fogyasztási lánc végpontján álló embernek is segít a hiányzó ásványok, nyomelemek pótlásában, de természetesen emellett más irányú fejlesztéseink is vannak. Követjük a trendeket, figyeljük, merre tart a világ, milyen népbetegségekre - például a gluténproblémára, autoimmun betegségekre, stb. - keresik a gyógymódokat. Mi is igyekeztünk válaszokat, megoldásokat adni ezekre a gondokra. Ennek jegyében elindult egy úgynevezett liposzómás technológiai fejlesztésünk. Ez a vonal azért érdekes, mert vannak olyan hatóanyagok, amelyeket liposzómákba csomagolva sokkal hatékonyabban képes felvenni a szervezet. Több ilyen étrend-kiegészítő termékünk is született, és néhány liposzómás kozmetikummal is gyarapodtunk. Ezek közül a legfontosabb a C-vitaminunk, illetve az olyan hatóanyagok, amelyek nehezen oldódnak vízben, vagy kevésbé hatékonyan szívódnak fel a bélrendszerből. Ezeknél látványos eredményeket sikerült elérnünk a termékeinkkel.

- Új fejlesztési irány a bélflóra kutatása is. Sokféle probléma köthető ehhez: glutén- vagy laktózérzékenység, szivárgó bél szindróma, autoimmun betegségek. Ezek hátterében rendszerint a hasznos bélflóra nagyon rossz állapota áll, emiatt a szervezet nem tudja előállítani a szükséges vitaminokat, hormonokat, az immunrendszer védekező faktorait, amitől erősebbek lehetnénk, vagy nem kapnánk el a betegségeket. A bélflóra erősítése, a hasznos bélflóra helyzetbe hozása alapvető kérdés, melyet az étkezéssel tudunk leginkább befolyásolni. Vannak a folyamatokat segítő, serkentő probiotikus termékeink, de emellett a fermentált élelmiszerek nagy szószólói is vagyunk, egy könyvet is kiadtunk, hogy minél többet elmondhassunk erről a témáról.
- A mikrobiom kérdése viszonylag új téma az egészségpiacon, tíz éve még nem is hallottunk róla. Az elmúlt években azonban ez a tudományág exponenciálisan fejlődik, szinte naponta jelennek meg új információk. A gyógyszerészek, orvosok, állatorvosok ezekről még nem tanultak az egyetemeken, ebből adódóan nincs bent a világképükben sem. Sajnos a vitaminokról, az ásványokról sincs tanult információjuk, ezt a tudást így kizárólag magánszorgalommal, autodidakta módon tudják megszerezni a nyitottabbak, a bátrabbak. Az átlag sajnos nem ilyen. Így sok még a teendő ezen a területen.

– Beavatna minket a részletekbe, hogy érthetőbbé tegyük, miről is van itt szó? Mi köze például az autoimmun betegségeknek a bélflórához?
- Az autoimmun betegségek - ahogy erre a legújabb kutatások rámutatnak - alapvetően amiatt alakulnak ki, mert apró lyukak keletkeznek a bélen, melyen keresztül olyan anyagok jutnak a szervezetbe, amelyeknek nem szabadna ott lenniük. A glutén például nagyon hatékony béllyukasztó. Ilyenkor a szervezet megtámadja ezeket a molekulákat, vagyis épp hogy az immunrendszer jól működik, amit ma rendellenes túlműködésként diagnosztizálnak, és próbálják különféle szerekkel gyengíteni azt. Pedig az immunrendszer nem hibázik, csak megpróbálja a veszélyt elhárítani. Ezek rendszerint olyan anyagok, úgynevezett lektinek, amelyeket a növények éppen azért állítanak elő, hogy ne egyék meg őket. Tehát egyfajta védekezési mechanizmus a részükről. Szándékosan ártani akarnak annak, aki elfogyasztja azokat, és ezek az emberi szervezetben is dolgoznak. Ott azonban csak akkor tudnak problémát okozni, ha a bélfalon keresztül bejutnak a szervezetbe. Erre viszont minden esélyük megvan, mert ezek a fehérje molekulák csirizként képesek a bélfalra tapadni, és idővel kilyukasztják a bélfalat. Ha ez megtörténik, képesek a különféle szervekbe bekötődni, akár az agyba is eljuthatnak. Az immunrendszer persze ezt felismeri, és reagál a behatolókra.
- A jó hír, hogy ezeket a lyukakat a bélen be lehet stoppolni, meg lehet szüntetni, ha nem eszünk olyan ételeket, amelyek ezeket a lektineket tartalmazzák.

- Melyek ezek az élelmiszerek?
- A legnagyobb lektingyártó a búza, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a glutén miatt problémás elsősorban, hanem az úgynevezett WGA (búzacsíra agglutinin) nevű lektinje okozza a bajt. Ezt sajnos sem az emésztőrendszerünk, sem a fermentálás nem képes lebontani, ezért sokkal-sokkal veszélyesebb a gluténnél, amit viszont a kovász le tud bontani. A WGA a hántban van, ezért a teljes kiőrlésű gabonák emberi fogyasztásra nem ajánlottak. A megoldást a kovászos fehér kenyerek jelentik. De a lektinek sok más élelemben megtalálhatóak: babokban, kukoricában, burgonyában, paradicsomban - csupa-csupa olyan termékben, ami az óceán túloldaláról került át Európába -, de a jó hír, hogy ezekből fermentálással, megfelelő hőkezeléssel a lektinek eltüntethetőek. Ezeket a módszereket a régiek ismerték, érdemes újra ellesnünk, visszatanulnunk tőlük.
- A növényeken túl - sokak bánatára - a lektinek a húsok egy részében is megtalálhatóak, éppen ezért nem ajánlott például a vöröshúsok fogyasztása sem. Az említett könyvünkben ezekről, illetve a megoldásokról részletesen is olvashatnak az érdeklődők.

- Milyen további fejlesztéseken dolgoznak?
- Újra nyitottunk a mezőgazdaság felé. Ezekre a feladatokra egy új céget alapítottunk, a BIOPOL Kft.-t. Huminsav alapú növényi és állati rendszerekben alkalmazható termékeket készítünk. Az elmúlt egy esztendőben megszereztük a forgalmazási engedélyt a HUMAX nevű takarmánykiegészítőnkre, illetve a HYMAGRO-ra keresztelt talajkondicionálónkra. Ez az első két termékünk. Mindkettő rendelkezik biokontroll regisztrációval is, így biorendszerekben is használhatóak. Az év végén, a jövő év elején debütálnak ezek a termékeink a piacon. Az elmúlt egy évben számos referenciát is begyűjtöttünk, mérvadó helyeken és partnerekkel végzett növény- és állatkísérletek bizonyítják új szereink pozitív hatásait.
- A kiegészítő takarmányok új generációját is sikerült kifejlesztenünk. A vízben oldható formula tisztább, hatékonyabb felhasználást tesz lehetővé, ezért kevesebb is elegendő belőle. Árban, és a fajlagos költségek tekintetében is kedvezőbb a gyártása, ugyanakkor hatásosabb, mivel szinte azonnal felszívódik. Ez a mai modern állattartási körülmények között fontos tényező, mert ipari körülmények között a különféle hibrid állatok gyorsan növekednek, így rövid idő áll rendelkezésre a hatékony beépülésre. Egy brojler csirke például néhány hét alatt eléri a vágósúlyát, ennyi időnk van csupán, hogy a pótlandó ásványok, nyomelemek hasznosuljanak a szervezetükben.
- Ugyanez igaz a növénytermesztésben is. A régebbi huminsav alapú szerek csak oldat formájában léteztek, és lassan felszívódó, lassú hatású anyagok voltak. Az új generációs termékünk a HYMAGRO egy vízoldható por, ami ennek köszönhetően már a modern technológiákba is integrálható. Nem kell a talaj egészére fölöslegesen kiszórni, elegendő a gyökérzónához, a vetéssel együtt a mag mellé kijuttatni. Így a célirányos felhasználásnak köszönhetően jóval kevesebbre van szükség belőle, ezért csökkenő költségek mellett hatékonyabb a felhasználása.
- Termék még nincs, de már összeállt a talaj mikrobiom-rendszerünk is, ami az élő baktériumflóra, az élő mikroflóra bevitelét biztosítja a talajba. Ezek olyan komposztáló baktériumok, amelyek a talajba került szerves anyagot nagy hatékonysággal képesek lebontani, és ezzel a növények számára tápanyagot biztosítani. Természetesen ezekből sem hiányozhat a huminsav, mert ehhez kötődve a tápanyagok nem tudnak kimosódni a talajból, és átalakulni sem képesek, így hosszú ideig tudják táplálni a növényeket. A huminsav tehát itt is kulcsszerepet játszik.
- Jó példa erre a problémakörre a legdrágább műtrágya alapanyag, a foszfor, melyet hiába szórnak ki a földekre, hiába mutatják ki, hogy ott van a talajban, a növények mégis foszforhiányosak lesznek. Ennek az az oka, hogy a foszfor néhány hét alatt egy olyan vegyületté alakul, amit a növények nem képesek felvenni. A foszfor azonban képes kötődni a huminsavhoz, a humuszhoz, így az felvehető állapotban folyamatosan rendelkezésére áll a növényeknek. Éppen ezért lesz az új termékünk egy fullextrás, komplex megoldás, amit egy körben ki lehet juttatni majd a földekre. Mert bizony drága mulatság, ha a gazdának többször is ki kell mennie a földekre, hogy egy-egy szert kijuttasson azokra. A BIOPOL "All in 1" megoldásával rengeteg időt és pénzt tudnak majd megtakarítani.

Cseh Teréz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020.12.15. 17:56
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás