szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Városmarketing ala Tapolca

A járvány idején is messzire viszi Tapolca hírnevét a sikeres főzőműsor

A pandémiát megelőzően Tapolca egyfajta hosszantartó "főzőlázban" égett. A helyi televízióban kéthetente jelentkező, állandó főzőműsort az ott élők hamar a szívükbe zárták. Szarka Zsófia tévés konyhájában a város ikonikus ételei, a magyar és a nemzetközi konyha ínyencségei kerültek terítékre. A folytatásban jött a turisztikai látványosságnak sem utolsó Piac-Reality, a Piacmustra, majd megszületett a város saját, ma már jogilag is védett süteménye a "Tapolcám" is. Most, hogy a járvány jó időre elrabolta tőlünk a vendéglátás, a turizmus, a rendezvények nyújtotta élvezeteket, érdemes ezeket a pillanatokat felidéznünk. Az online is elérhető adásokat szerencsére bárhol a világon újranézhetjük, az ínyencségeket otthonunkban elkészíthetjük, így egy-két röpke órára - ha csak képzeletben is -, de mi magunk is Tapolcára ruccanhatunk. Ezt tettük mi is Szarka Zsófival.

Szarka Zsófia, gasztroújságíró sokat tesz a tapolcai ételek népszerűsítéséért

- Honnan jött az ötlet?
- Szüleim Hegymagason, a Tapolca melletti Szent György hegyen vásároltak egy kis borospincét házikóval. Borvacsorákat szerveztünk, melyekre én készítettem az ételeket. A sikeres esteken hamar szóba került, hogy egy főzőiskolát vezetek Felvidéken, a szülőfalumban. Gyerekeknek tanítom a főzés fortélyait. Így merült fel annak a gondolata, hogy Tapolcán is indítsunk hasonló kurzusokat. Ennek az ötletnek köszönhetően kis, 6-10 fős csoportokban, 5-7 napos turnusok keretében ismerhették meg a tapolcai fiatalok a magyar és a nemzetközi konyha legnépszerűbb ételeit. A kuriózumnak számító főzősuliról a helyi televízió is tudósított. Ezt követően jött a felkérés egy saját főzőműsorra a Tapolcai Televízióban, melyet nagy örömmel fogadtam, hiszen nem mindenkinek adatik meg, hogy a tévé képernyőjén ezrekkel együtt főzhessen. Bár még soha sem csináltam hasonlót, boldogan vállaltam a feladatot.

- Ezek szerint a nagy kihívás nem tántorította el. Hogyan sikerült legyőzni az akadályokat?
- Hamar kiderült, hogy a kamerák előtt főzni, közben érdekes dolgokról beszélni, jó hangulatot teremteni, nem is olyan egyszerű. Minimum 48 órával a felvétel előtt már készülni kell. Előre el kell készíteni az egyes főzési fázisoknak megfelelően az adásban bemutatandó ételt, amit majd a forgatás alatt a kellő pillanatban csak előkaphatunk a pult alól. Meg kell teremteni a szükséges atmoszférát is, hogy körülötted minden szép legyen, minden ragyogjon. A műfaj nehézsége, hogy egyedül állsz a pult mögött, szemben a tévés stábbal, síri csöndben, és csak a saját hangodat hallod. Az első adásoknál annyira izgultam, hogy a mosolyra, ami pedig elengedhetetlen egy jó hangulatú főzőshow-hoz, már nem maradt figyelmem. Aztán adásról adásra fejlődve, szép lassan belejöttem. Beültettem a rokonaimat, ismerőseimet nézőnek, hogy legyen kihez beszélnem, és így a végén a sok-sok finomság elfogyasztására is bőven akadt jelentkező.

- 80 adást ért meg a sorozat, melyet kéthetente a Tapolca TV-ben láthattak a nézők. A műsor aztán magával hozta a nyilvános fellépéseket, a receptgyűjtéseket, a - kutatásokat, szakcikkeket - de azt hiszem, ez az igazi gasztroújságírás, ami ma már a titulusommá vált.

A böllérleves, amiben minden benne van, amit csak egy férfigyomor megkívánhat

- Milyen volt a fogadtatás? Kapott visszajelzéseket?
- Nagyon sok szép élményem főződik ehhez a sorozathoz. Még ma is sokan megállítanak az utcán, hogy megköszönjék a tanácsokat, vagy hogy épp szót váltsunk egy-egy receptről. Sok jót kapok az itt élő emberektől.

- Ez az egész egy ötletből, az önkormányzat támogatásával indult azzal a céllal, hogy népszerűsítsük a helyi alapanyagokat, a térség jellegzetes ételeit, az otthoni kosztot. Meg akartuk mutatni, hogy magunk is gyorsan, egyszerűen készíthetünk finomságokat, ínyenc falatokat.

- Később elindult egy új sorozat is Piacmustra néven. Az új reality-show-ban nem csak, hogy a piacon, élőben készítettem el az egyes szezonális ételeket, de a szükséges alapanyagokat is ott szereztem be, megszólaltatva a termelőket, kereskedőket. Ennek is köszönhető, hogy a műsort a piac olyan jeles vezéralakjai is magukénak érezték, mint például Róth László, vagy Buzás Lajos. Mindig óriási volt az érdeklődés, odacsábították az illatok a helyieket épp úgy, mint a turistákat. Kéthavonta, még decemberben is, amikor pedig nagyon hideg volt, bőséges kóstolóval vártuk őket, már előző este lefőztem minimum 50-60 adagot, így minden érdeklődőnek jutott egy-két falat az éppen készülő finomságból. A látványfőzések sorozata a Tapolca Expo rendezvényein folytatódott, ahol első alkalommal Szőke Andrással "Tapolcai borítós"-t készítettünk: a káposztalevélbe mindent beletöltenek, ami csak a kamrában felelhető, húst, tésztát, zöldségeket, bort, szaftot, aztán megsütik, majd a tányérra borítják.

Tapolcai Borítós - Szőke Andrással

- A következő adásban a tapolcai szakácsiskola növendékei voltak a vendégeim, szépen, szakácsruhába beöltözve főzték végig velem együtt a gasztroshow-t. A nézők szeme láttára, a színpadon készült el a böllérleves, és abba bizony minden belekerült, amit egy férfigyomor csak megkívánhatott. Ugyancsak népszerű volt a város egyik ikonikus étele, a palacsintával töltött rétes is. Egyszerűen imádták az emberek, ahogy én is. Nem lehetett nem beleszeretni ezekbe az ételekbe, a vásári hangulatba, a kíváncsian kóstolgató emberekbe.

A Pelion Hotel étlapján is megtalálható Tapolca híres-neves palacsintával töltött rétese

- Hogyan született meg a város süteménye, a "Tapolcám"?
- A bemutatott ételeket a helyiek zöme természetesen jól ismerte, a legtöbb konyhában ezek rendszeresen az asztalra is kerülnek. A sorozat után úgy éreztem, hogy a sok régi ételt szívesen gyarapítanám egy újabb, helyi alapanyagokból készült finomsággal, ezzel viszonozva a sok szeretet, amit kaptam. Így született meg a város süteményének gondolata, ami ízvilágában visszaadja a helyi sajátosságokat, és ami minden tapolcai cukrászdában megkóstolható lehet majd. A sütemény mellett fontosnak tartottuk a marketing részét, a sajtó bevonását, amit a férjem, András végzett, hogy a sütemény ne vesszen el, hanem a turizmus részévé válhasson, és később bármelyik cukrászdában kapható legyen. Igazi csapatmunka volt. A "Tapolcám" névre keresztelt rombuszt formáló habkönnyű édesség a Tavas-barlang csónakjaira emlékeztet, míg a habcsókból készült embléma, amire a név került, egy malomkereket szimbolizál. A csipkebogyó-madulakrém rétegeket ropogós tészta választja el egymástól, amely a tapolcai rétest idézi meg.

Tapolcám - a város új turistacsalogató süteménye

- A "Tapolcám" szeletet a színpadon is elkészítettem, sőt részletesen le is jegyeztem, hogy bárki otthon is könnyedén elkészíthesse. A sütemény receptjét közkinccsé tettük, de egyúttal le is védettük, így az ma már Tapolca város tulajdonát képezi, és a városmarketing részévé vált. Nagy öröm számomra, hogy részt vállalhatok ennek a csodaszép, a vulkáni tanúhegyek lábánál elterülő városnak a népszerűsítésében, jó hírnevének öregbítésében.

- Korábban is gasztronómiával foglalkozott?
- Inkább úgy fogalmaznék, hogy életem egyik szála eköré fonódik. A családunkban egyfajta kultusza van az étkezésnek. Ükanyám, és még a nagymamám is nagy, kemencés konyhákat vezettek, ahol még konyhalányok is segédkeztek a napi munkában. Legendás ételeik receptjei kézről kézre járnak a családban, így az ősi tudás anyáról leányra, azaz reám szállott. A recept birtokában, 17-18 évesen, úgy gondoltam, mi sem könnyebb, mint megfőzni nagyanyám sokat emlegetett töltött káposztáját, vagy megsütni híres rétesét. Aztán hamar rájöttem, hogy a leírás mellé szükségeltetik még az a jó pár évtizednyi gyakorlat, tapasztalat is, amit meg kell szereznem, ha az őseimhez hasonló sikereket szeretnék a főztömmel elérni. Ezért, no meg azért, mert mindig is imádtam az ízeket, már az érettséginél eldöntöttem, hogy gasztronómiával fogok foglalkozni, ami persze meglepte kissé a környezetemet, hiszen egy zeneművészeti szakközépiskolában orgona-zongora szakon végeztem, onnan pedig üzleti kommunikáció és média szakon tanultam tovább a Zsigmond Király Főiskolán, majd a Pázmány Péter Egyetemen, valamint az Erasmusnak köszönhetően fél évet Portugáliában. Eközben - főleg nyáron - a szabadidőmben nagymamák konyháiba, majd különféle éttermekbe bekéredzkedve tanultam. Olaszországban, egy Michelin-csillagos étteremben is dolgozhattam, és onnan hazajövet jött a főzőiskola nyitásának gondolata. Az üzleti tanulmányaimra pedig mindig is úgy tekintettem, hogy az adja majd az alapot, a biztos tudást jövőbeli gasztrovállalkozásomhoz.

- Autodidakta módon, gyakorlott szakácsoktól, séfektől lestem el tehát mindazt, amiről úgy gondoltam, hogy a főzésről tudni érdemes, és emellé rengeteget olvastam, kutattam, mert engem nem csak egy-egy recept érdekel, hanem annak a múltja, története, történelmi, gazdasági háttere is fontos a számomra. Egy-egy recept egyfajta társadalmi tükörkép, mely megmutatja az adott korszak szokásait, hogy milyen alapanyagokból, milyen technológiával és mi mindent készítettek, okosan, gazdaságosan.

- Óriási lökést adott a munkámhoz, hogy nagymamától nagymamáig jártam - persze kezdve a sajátjaimmal -, és az egész napomat rászánva, az általam vitt alapanyagokból együtt főztük meg a kedvenc ételeiket. Eközben együtt sírtunk és nevettünk, elhalmoztak a receptekhez fűződő történeteikkel, emlékeikkel, és én híven lejegyeztem ezeket. Meggyőződésem, hogy csak így maradhatnak fenn ezek a remek ételek. Persze nem elég leírni őket, tovább is kell adnunk azokat, hogy bekerüljenek a maiak konyháiba, és újra kedvencekké váljanak. Gasztroújságíróként ezt tartom a legfontosabb feladatomnak. Felkutatni, lejegyezni, bemutatni, élőben elkészíteni őseink ételeit, hogy a sokat próbált recepteket továbbadva örökké fennmaradhassanak ezek a csodás magyar ízek, hitelt pedig mindennek a borvacsoráinkon adunk a szép Tapolcai-medencében.

Cseh Teréz

2021.03.04. 17:57
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás