szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Tatai beruházások a kultúráért

Épül, szépül, gazdagodik az Élő Vizek Városa

Az év első hónapjaiban - köszönhetően a járványos időknek - kevés nyilvános sajtótájékoztatóra kapott meghívót magazinunk. Üdítő kivételnek számított Tata városa, ahol három egymást követő héten három nagyszabású, kulturális vonatkozású beruházás beharangozására is hivatalosak voltunk.

Michl József, Füleky Zsolt és Bencsik János tartotta a harmadik sajtótájékoztatót

Tudásközpont és könyvtár a volt Tiszti Klub helyén
Elsőként megtudhattuk, hogy jelentős fejlesztés indul el Tatán, melynek nyomán az Ady Endre úton található egykori Tiszti Klub megújuló épülete ad majd otthont a Magyary Zoltán Tudásközpontnak, valamint az új városi könyvtárnak.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtárat 1949-ben alapították, 1961 decemberében költözött a művelődési központ épületébe, melynek mára korszerűtlen állapota, illetve szűkös kapacitása miatt a városi könyvtár új helyszínre költöztetése időszerűvé vált. Az intézmény áthelyezése tudatos városfejlesztési lépés, mely összhangban van a művelődési központ teljes körű megújulásával. A könyvtár új helyszínének kiválasztása kettős célt szolgál. Egyrészt hasznosul a jelenleg leromlott állapotú, egykori Helyőrségi Művelődési Otthon az Ady Endre úton, másrészt a jövőben két helyszínen lesznek elérhetőek közművelődési lehetőségek.

A Magyar Honvédség a használatában álló tiszti klubot - tájékoztatott Michl József polgármester - ingyenesen átadja a városnak, így Bencsik János országgyűlési képviselő úr segítségével és a kormány támogatásával elkészülhetett az új könyvtár terve, melyet összekapcsoltunk egy pályázattal. Ennek keretében ugyanis sikerült egy másik funkcióra is pénzt szereznünk. Ez egy olyan találkozóhely lesz, amely egy kisebb kávéházzal összekapcsolva alkalmas összejövetelek, rendezvények számára teret biztosítani a földszinti, utcafronti részen. Az épület többi részét a könyvtár fogja elfoglalni, többek között egy nagy előadóteremmel, tárgyalóval és különböző technikai eszközökkel.

Indulhat a beruházás a közbeszerzéssel, majd folytatódik a kivitelezéssel, és reményeink szerint jövő ősszel egy olyan könyvtárat adhatunk át a tataiaknak, amely hosszú időn át nagy örömet fog szerezni mindenkinek. A beruházás első ütemében a Magyary Zoltán Tudásközpont kialakítása keretében az épület utcafrontjának infrastrukturális fejlesztése fog megtörténni, az erre acélra elkülönített összeg 137 millió forint. A második ütemben történik az új könyvtár kialakítása, elhelyezése. A kormány 890 millió forint központi költségvetési támogatást nyújtott az Ady Endre úti épület teljes felújítására, átalakítására - mondta a városvezető.

Megújulhat a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum
Egy hét elteltével máris Tata ikonikus épületében, a Nepomucenus Malomban gyülekeztek a sajtó munkatársai. Megtudhatták, hogy 25 millió forintos állami támogatás segítségével folytatódhat a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum - mely a Kuny Domokos Múzeum kiállítóhelyeként működik 1983 óta - megújulása. Nemzetiségi bázisintézményként a német nemzetiségi kultúra örökségének gyűjtése, őrzése, kutatása és bemutatása mellett oktatási szerepük is évről évre erősödik, emellett pedig folyamatosan zajlik az intézmény infrastrukturális hátterének megújítása.

Megszépült a malom udvara, 2019-ben befejeződött a Malom-patak mederrekonstrukciójának második üteme, így már egészen a Német Nemzetiségi Múzeumig megújult a Malom-árok, 2020 őszére pedig már egy hangulatos zöld területtel, gyaloghíddal gazdagodott a múzeum. Korszerűsítették a fűtéshálózatot, és felújították a múzeum kapuzatát.

- A múzeum évről évre rengeteg programot, eseményt szervez - mondta Michl József -, és időközben lépésről-lépésre zajlottak a különböző fejlesztéseik, most pedig az épület külsejének megszépítése következik. Azt a tiszteletet, amit a német nemzetiségi hagyományok iránt érez a város, úgy tudjuk a leginkább kifejezni, hogy gondozzuk ezt az örökséget, mely így hosszú időn át tudja majd szolgálni az itt élők gazdagodását és a fiatalok tanítását. Fontos a gyermekeinkkel megismertetni, hogy az őseink, s köztük a német nemzetiségi közösség is mi mindent tettek a nemzeti kincseink fennmaradásáért.

"Tata Szíve" - a Várkanyar
A legnagyobb szabású beruházás a vár környékét, a Magyary Művelődési Központot és a volt Rendelőintézetet érinti. A Cifra malom állami tulajdonba került, az épület közösségi célú hasznosításának előkészítése már folyamatban van. Kormányzati támogatás segítette a Malom-árok felújítását, valamint az Esterházy kastély rehabilitációját, melynek első üteme a Nemzeti Kastélyprogram keretében hamarosan befejeződik, és már jól halad a második ütem előkészítése. A tati vár be tud kerülni a Nemzeti Várprogramba, így éppen ideje a Várkanyar rendbetételének.

- Egy olyan értékes területről van szó - mondta Bencsik János országgyűlési képviselő -, amely országos jelentőséggel is bír, ezért célszerű összehangolni a beavatkozásokat. Ha a magyar kormány ilyen jelentős összegeket fektet Tata történelmi belvárosának megújítására, akkor érdemes egységesen, közösen átgondolni az arculat kialakítását, s ennek megfelelően kezdeményezni egy országos tervpályázat kiírását a Várkanyar újragondolására, mely figyelembe veszi a műemléki környezetet, a természeti adottságokat, a meglévő térhatároló épületeket és Tata közlekedési struktúráját is. Mindezek összehangolásával és a tataiak elvárásait is szem előtt tartva születhet egy olyan koncepció, ami egy egészen új közösségi teret álmodik meg.

Országos tervpályázatot írtak ki a Várkanyar áttervezésére

- Az országos tervpályázat - nyilatkozott Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára - azért jelentős, mert sok olyan beruházási pont van, amely az Öreg-tó környezetében, a város életében jelentős szerepet vállalva, egyenként nem tud akkora lépést jelenteni Tata életében, mintha egybeszervezve, egységes gondolkodásba fűzve kezdjük meg tervezni. A közös gondolkodást a művelődési ház rekonstrukciójának terve indította el, ehhez kapcsolódik a rendelőintézet épületének újragondolása és a forgalomtechnikai korszerűsítés kérdése. A gépjárműforgalom átszervezése nyomán egybefüggő tér alakul majd ki, s a fejlesztési helyszínen meglévő jelenlegi, alig több, mint 3 ezer négyzetméternyi zöldterület nagysága a négyszeresére nő. Ezt a teret körbefogják a művelődési ház, a rendelőintézet és a vár épületei. Fontos szerepet szánunk a pályázatban a kert és tájépítészeknek is, ehhez mérten állítottuk össze a tervpályázat bíráló bizottságát. Emellett nagy hangsúly jut a belsőépítészetnek, mivel a művelődési házból kialakított szabadidőközpont olyan új funkcióknak ad teret, amelyek hiánypótlóak lehetnek Tata életében. A tervpályázat óriási kihívás a szakma számára, ezért ebben a Miniszterelnökség is örömmel vállal társszerepet, hiszen ha ilyen volumenű lehetőség adódik, az kiindulópontot ad a további, tervezett helyi beruházásoknak is - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Veér Károly

TATA SZÍVE - Országos tervpályázat

Tata Város Önkormányzata országos építészeti tervpályázatot ír ki TATA SZÍVE elnevezéssel. A tervpályázat célja, hogy a tervezők nívós építészeti megfogalmazásban újragondolják a város központjában lévő Magyary Zoltán Művelődési Központ és az egykori rendelőintézet épületét, valamint a Várkanyarban elhelyezkedő közterületeket.
A pályázat során a Magyary Zoltán Művelődési Központ és a volt tatai rendelőintézet teljes belső és külső felújítására készíthetnek terveket a pályázók, beleértve a funkciók, a térkapcsolatok és a településképi megjelenésük átgondolását, a kor követelményeinek megfelelő, de a város jelentős történelmi múltjához és a tatai várhoz illeszkedő megfogalmazását. Emellett a tervpályázat kiemelt eleme az épületek környezetében lévő közterület teljes újraértelmezése is úgy, hogy a tataiak és az ide látogatók számára egyaránt központi funkciót betöltő városi közösségi tér alakuljon ki.

Tata Város Önkormányzata az országos tervpályázat szakmai anyagát és a közbeszerzési felhívását 2021. február 26-án elkészítette, a pályázat a közbeszerzési értesítőben történő megjelenéssel válik hivatalossá - várhatóan március első hetében. Az önkormányzat a pályázók számára 2021 márciusában két alkalommal helyszíni szemlét tart, s lehetőséget biztosít az üzemeltetővel való szakmai konzultációra is. Az elektronikus formában feltöltött pályaművek benyújtásának határideje 2021. május 10. Az eredmények kihirdetése és a díjak átadása 2021. június 17-én lesz, ezt követően a díjazott pályaművek teljes körű bemutatásra kerülnek a tataiak és minden érdeklődő számára.

2021.03.04. 17:58
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás