szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Nagyot lépett előre Polgárdi

Minden esélyünk megvan, hogy nyertesen jöjjünk ki a válságból!
Nagyot lépett előre Polgárdi

Egy évtized fáradságos munkája, sok tervezés és előkészítés van a mostani eredmények hátterében. Polgárdi úgy döntött, hogy leszámol az „alvó város” sztereotípiával és magasabb fokozatra kapcsoltak. A válságra lehetőségként tekintettek, céljuk, hogy győztesen kerüljenek ki ebből a nehéz időszakból. Covid ide vagy oda, mintha rátalált volna a szerencse a polgárdiakra. Vagy talán nem is annyira véletlen műve mindez? Erről kérdeztük a város első emberét, Nyikos Lászlót.

- Régóta várt álmok válnak most valóra. Milyen fejlesztések indultak el?
- Éveken át egy tudatos stratégia mentén haladtunk előre. Megálmodtuk, megterveztük, majd felkutattuk a forrásokat a megvalósításhoz. Tudtuk, vártuk már ezeket, most mégis felemelő érzés nap mint nap látni, hogy mindez valósággá válik, a sok befektetett idő és energia materializálódik. A helyi viszonyokat tekintve kijelenthetjük: minden idők legnagyobb beruházásai zajlanak ma településünkön.
- Az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztése kezdődött mintegy 830 millió forintból, amely során új, kétszintes, multifunkciós épületszárnnyal gazdagodik az intézmény.
- Több éves munka, számos jogi és pénzügyi nehézség leküzdése után februárban kezdődhetett meg a település eddigi legjelentősebb beruházása. az új óvoda és bölcsőde komplexum építése mintegy 950 millió forintos értékben. Fejlesztés, rekultiváció alatt állnak ipari területeink is, ezekre a célokra 250 millió forintot költhetünk. A Budapest - Balaton (BUBA) kerékpárút kapcsán sikerült elérnünk, hogy az eredeti terveken felül egy új, 200 milliós szakasz is megépüljön, mely összeköti az ipartelepeket és a szőlőhegyet a várossal. Az idei évben megújul a közösségi ház épülete is, az udvaron egy nyertes Leader-pályázatnak köszönhetően közösségi teret alakítunk ki, a belsőépítészeti munkákat pedig saját erőből valósítjuk meg. A sportpályánk kiszolgáló épülete szintén átesik egy nagy felújításon, a 20 milliós fejlesztés kapcsán az önerőre is kaptunk támogatást az MLSZ Fejér Megyei Igazgatóságától. Végül, de nem utolsó sorban, jól halad a vasútfejlesztés, kiépültek a villamosvezetékek és egy új vasúti megállóval is gyarapodik a város. Mindez új távlatokat nyit a kötöttpályás közlekedésben, de a BUBA kerékpárút megvalósulása is rejt magában további fejlesztési lehetőségeket. A koncepció része, hogy itt P+R parkolók épülnek és egy megújult, modern környezet várja majd a város utazóközönségét, illetve az ide érkező turistákat.

- Egyáltalán hogyan lehet menedzselni, összehangolni ennyi párhuzamosan zajló beruházást?
- Nem egyszerű, szükség van egy jó csapatra, tapasztalt szakemberekre, akik az elejétől kezdve részt vettek a koncepciók megalkotásában. Az ipari elkerülőút például kiemelt jelentőséggel bír az óvoda vonatkozásában is, segítségével a kamionforgalmat megszüntethetjük a leendő intézmény környezetében.
- Igyekszünk okosan előretervezni. Az óvodafejlesztésnél például már most gondolunk a várható lakossági igényekre, tudjuk, hogy parkolókra, szélesebb járdákra, gyalogátkelőhelyekre lesz szükség a környéken.
- Hasonló módon kell gondolkodnunk a Budapest - Balaton kerékpárút esetében is, mely épp az új intézmény előtt fog elhaladni. Számolnunk kell a megnövekedett biciklis forgalommal, és gondoskodnunk kell az ezt kiszolgáló infrastruktúra telepítéséről.
- A különféle projektek egymást egészítik ki: az iskola- és az óvodaépítés mellett a Zöld Város Program is az oktatási-nevelési intézményekbe járó gyermekek rekreációs tevékenységét segíti, ahogy az új híd és a parkolók is, melyek a biztonságos közlekedést hivatottak garantálni.
- Mindent előre elterveztünk, mert ezek az intézmények évtizedekre meghatározzák a következő generációk mindennapjait. A minőségi közoktatás feltételeinek megteremtése egy város megmaradásának, gyarapodásának a záloga, az a társadalmi alap, amire minden mást építeni lehet. Ha szép, új épületekben, magas színvonalon folyik az oktatás, a szülők nem fogják máshová vinni gyermekeiket. Természetesen a szakmai munka már a pedagógusokon múlik, de egy megújult, modern környezetben ők is hatékonyabban, nagyobb örömmel tudják végezni a munkájukat. Végeredményben pedig - és ez a lényeg - mindennek a gyerekeink lesznek a nyertesei.

- Miben látja a sikerük titkát, hogy egy járvány okozta válság kellős közepén is fejlődni tudnak?
- Szerencsések vagyunk, mert jó a geopolitikai elhelyezkedésünk. A fejlesztéseinkkel igyekszünk kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket, és ilyen módon bekapcsolni városunkat a gazdaság vérkeringésébe. Úgy vélem alapvetően három dolog kellett a sikerhez: Az első a gondos gazdálkodás és a stabil alapok megteremtése. Megtanultuk a keveset is jól beosztani. A második a korábban már említett stratégiai gondolkodás, egy konszenzusokon alapuló fejlesztési koncepció, amit mindvégig követtünk. Ez mára meghozta a gyümölcsét: sorra értékesítjük az ipari területeinket, újabb befektetőkkel, munkahelyekkel gyarapodunk, és nő az adóbevételünk is. A harmadik tényező pedig a gondviselés, vagy ha úgy tetszik, a szerencse, amiért persze mindig nagyon meg kellett dolgoznunk, de ebben sokan a segítségünkre voltak. Sokat köszönhetünk az országgyűlési képviselőnknek, Törő Gábornak, és hasonlóképpen jól tudtunk együtt dolgozni a Megyei Önkormányzat vezetőjével, Dr. Molnár Krisztiánnal. Folyamatosan egyeztetjük a feladatokat, jelenleg szennyvízberuházásra, csapadékvíz-elvezetésre és egy új kultúrház építésére keressük a forrásokat. Az idei évben megkezdjük a szennyvízrendszer tervezési munkálatait, hasonlóan a nagycséripusztai ivóvízellátáshoz. 25-30 millió forintot fordítunk erre. Befektetünk a tervekbe, mert e nélkül nem lehet pályázni.

- A Covid-járvány átszabta az önkormányzatok költségvetését is. Hogyan sikerült egyensúlyban tartani a gazdálkodásukat?
- A pandémia újragondoltatott velünk szinte mindent: hogyan tudunk még takarékosabban működni, milyen új módszereket alkalmazzunk, mi az, amit ideje magunk mögött hagyni. Sokat tanultunk az elmúlt esztendőben. Az „előremenekülés” stratégiáját választottuk. Az, hogy sikerült megőriznünk a stabilitásunkat, óriási előnyt jelent majd a járvány lecsengését, a gazdaság újraindítását követően. Nem mindegy, honnan startolunk.
- Igyekeztünk minden erőnkkel és eszközünkkel elősegíteni a munkahelyek megtartását, továbbiak teremtését. Új befektetőket szereztünk, és segítettük a már meglévő vállalkozásaink fejlődését is, például azzal, hogy végig vittük azokat az apróbb területrendezési tervmódosításokat, amelyek hiánya miatt a helyi vállalkozások tervezett beruházásai elakadtak. Most kihasználtuk, hogy volt idő ezeknek a nem ritkán hónapokig is elhúzódó területrendezési anomáliáknak a rendezésére. A cél az volt, hogy a cégek minél előbb, és minél nagyobb hatékonysággal tudjanak gyártani, raktári kapacitásaikat bővíteni, illetve új munkahelyeket teremteni.
- Vállalkozásainkat a kormányzati intézkedések is segítették. A helyi iparűzési adó 50%-os mérséklésével városunkban 40-45 millió forint maradt a cégeknél, ami az önkormányzati bevételünk 20-25%-át teszi ki ebben az adónemben. Az intézkedés bejelentésekor én is aggódtam, hiszen ez jelentős tétel a költségvetésünkben, de miniszterelnök úr maradéktalanul betartotta az ígéretét: amennyi bevételkiesés keletkezik egy településen, azt az állam teljes egészében visszapótolja. Az időközben megjelent jogszabály erre teljesen világos garanciákat is adott. Így, mi ezzel a kérdéssel nem foglalkoztunk tovább, hanem együtt örültünk a könnyítésnek a vállalkozóinkkal.
- A költségvetésünk egyensúlyának megtartásában nagy szerepet játszott az is, hogy a legnagyobb tíz adózónknál - ők adják a teljes adóbevételünk körülbelül 80%-át -, a termelésükben nem volt visszaesés, sőt több cég is kiemelkedő évet zárt, bővítésekről, fejlesztésekről számolhatott be.
- Legnagyobb adózónk, a Vertikál Nonprofit Zrt. több tekintetben is komoly szerepet vállal a helyi civil élet, illetve az önkormányzat céljainak támogatásában. Most éppen játszóteret építünk, melyhez a forrásokat a társaság biztosítja.
- Optimisták lehetünk tehát a jövőt illetően, különösen amiatt, hogy az ipari parkjaink fejlesztései is elindultak. A 250 millió forint támogatás egy részéből egy 1,2 km hosszú, D-kategóriájú - azaz a teherfogalomra optimalizált - elkerülő út épül, ami a volt laktanya területén működő ipari zóna városon kívüli megközelítését teszi majd lehetővé.

- Ipari parki beruházásaink másik fókusza az autópálya melletti területekre összpontosul. Utakat építünk, valamint egy több tízmilliós rekultivációt is végrehajtunk egy 4,3 hektáros önkormányzati területen. A beruházásnak köszönhetően városunk olyan telekkel gazdagodik, amely közvetlenül az M7-es autópálya lehajtójánál kínál letelepedési lehetőséget a befektetők számára. A hamarosan elkészülő M8-as csomópont közelsége szintén fontos stratégiai előnyt jelent azoknak, akik Polgárdiban tervezik elindítani vállalkozásukat.

Cseh Teréz

2021.05.11. 19:33
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás