szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A Simon Plastics családbarát, felelős foglalk

A gyors, hatékony intézkedéseknek köszönhetően nyertesként jöttek ki a válságból
A Simon Plastics családbarát, felelős foglalkoztató

A Székesfehérvári Család és KarrierPont 2021-ben a kőszárhegyi telephelyű Simon Plastics Kft.-nek adományozta „Családbarát, felelős foglalkoztató” díját. A kitüntető címet - tekintettel a járványra - a cég aulájában Berdő-Kovács Erika, a Székesfehérvári CSAKPont szakmai vezetője adta át Simon Péter ügyvezető igazgatónak, akit lapunk is megszólított az esemény kapcsán. Kíváncsiak voltunk, hogyan élték meg az elmúlt esztendő viszontagságait, hol tartanak most a korábbi időszakhoz képest. Beszélgetésünkhöz a társaság humánpolitikai vezetője, Egeressy Viktor is csatlakozott, őt az elismerésről kérdeztük.

- Nem mindennapi éven vagyunk túl. Hogyan vészelték át, milyen módon kezelték a járványhelyzetet, illetve az abból adódó változásokat?
- 2020 első hónapjai még igazán kellemesen teltek - kezdi beszélgetésünket Simon Péter -, hallottunk ugyan ezt-azt Kína felől, de nem éreztük ennek a hatását, így készülni sem készültünk a ménkűcsapásra, ami aztán márciusban beütött. A hatás drámai volt, májusra a megrendelés-állományunk a tervezett mennyiség 30%-ára csökkent. A gyors és drasztikus lépéseknek, no meg a szerencsének köszönhetően túléltük ezt az időszakot. Minden lehetséges eszközzel próbáltunk élni: home office, részmunkaidő, szabadságok kiadása; sakkoztunk, amivel csak tudtunk. Sajnos volt időszak, amikor a munkaidőt is csökkentenünk kellett, amihez a teljes munkarendünket át kellett dolgoznunk.
- Persze eközben nem álltunk feltartott kézzel, próbáltunk elébe menni a bajnak. Amúgy is aktív sales-tevékenységet végzek, igyekszem személyes, jó kapcsolatot kialakítani valamennyi vevőnkkel, most azonban rátettem még egy lapáttal, és mentem a munkák után. Az eredmény nem maradt el. Június-júliusra már annyi megbízásunk volt, hogy a nyári leállás szóba sem jöhetett. A bevételeinket ezek a feladatok akkor még nem növelték, hiszen még csak a mintázások zajlottak, az új szerszámokat fogadtuk. Kemény nyarunk volt, de a végére megélénkült a gazdaság, és a régi megrendelőink is visszatértek. Végül 2020-at úgy zártuk, hogy teljesítettük az eredeti tervszámainkat, egy eszement hajtás mellett az év második felében behoztuk a négy havi lemaradásunkat.
- Ilyen skizofrén évet még nem éltem meg: az év elején örültünk a szép kilátásoknak; a második negyedévben fogalmunk nem volt, hogyan fogjuk az évet túlélni; az utolsó hat hónapban pedig azon törtük a fejünket, hogyan teljesítsük a megnövekedett igényeket. Az autóiparban ezidáig még csak hasonlót sem tapasztaltam. Voltak, és bizonyára lesznek is válságok, de általában azok sokkal lassabban zajlanak, előjeleik vannak, és eltart egy darabig, mire helyreáll a rend. Itt villámgyorsan változott minden. Nagyon rövid idő alatt jutottunk a hullámhegyről hullámvölgybe, majd törtünk újra a magasba.
- A járvány gazdasági hatásai 2021-re is begyűrűztek, de szerencsére bizakodásra okot adó negyedévet zártunk, és ígéretesnek tűnik a folytatás is. Ha nem lesz újabb hullám, 2021 végén sikeres évet zárhatunk.

- Hogyan hatott a kialakult gazdasági helyzet a piacaikra, a konkurenciára?
- Én úgy látom, a jó, erős cégek mindvégig dolgoztak, a kevésbé proaktívaknak viszont lehet, hogy most van némi fejfájásuk. A piacainkat nem hagyta érintetlenül a járvány, a németországi kkv-szektor gyakorlatilag bedőlt. Nálunk ez pozitív irányba billentette a mérleget, rengeteg munkát kapunk ebből a térségből.
- A túlélést az időben meghozott kormányzati intézkedések is segítették. Mi örültünk a segítségnek, de akadtak, akik nem voltak elégedettek, főleg azok, akiknek a szerényebb bérek után kisebb mértékű támogatás jutott.
- Mi nem siránkoztunk, nem dőltünk a kardunkba, igyekeztünk előremenekülni, fejleszteni, hiszen azt jól tudjuk, hogy ilyenkor van rá idő, és ezt ki kell aknázni. Arra nem is számítottunk, hogy a befektetéseink ilyen gyorsan termőre fordulhatnak, hogy az eredményeket már most látni fogjuk. A gépek, melyeket vettünk, már most folyamatosan gyártanak. Ha nem lépjük meg ezeket a fejlesztéseket, esélyünk sem lett volna kiszolgálni a megnövekedett igényeket, és behozni a kiesett időszakot.
- Az autóipar mellé új piacok nyitásával is igyekeztünk stabilizálni a helyzetünket. Ezek vadonatúj projektek, melyek hamarosan indulnak. Az egészségiparból és a vízgazdálkodás területéről érkeztek megrendeléseink - az utóbbinak például ipari vízszűrőket fogunk gyártani -, aminek kifejezetten örülünk, hiszen a víz egyre nagyobb szerephez jut napjainkban.
- Egy régóta dédelgetett álmunk is valóra vált a válság alatt. Elindítottuk saját szerszámgyártó üzemünket. Egy budapesti székhelyű vállalkozást vettünk át, és fejlesztünk tovább, ahol már saját kézbe tudjuk venni az eszközeink előállítását. Szépen fejlődünk ezen a téren is, 35 fővel indultunk, de már most 45-en dolgoznak a fővárosi telephelyünkön, és annyi munkájuk van, hogy alig bírják a tempót.

- Mit gondol, mennyire sikerül majd megtartani ezeket a vevőket?
- Nem félek attól, hogy a vevőink egyik percről a másikra továbbállnának. Ezek rendszerint hosszú távra szóló megrendelések, és ha megfelelő időben, mennyiségben és minőségben tudunk gyártani, akkor senkinek sem érdeke elmozdítani ezeket a munkákat. Az autóiparban amúgy sem egyszerű a kvalifikáció, nem könnyű minősített beszállítót találni.
- Mi tehát nem panaszkodhatunk, azzal, hogy felkészültek voltunk, gyorsan tudtunk alkalmazkodni, nyertesként jöttünk ki ebből a helyzetből. A gazdaság most szárnyal, de tudnunk kell, hogy ez nem normális tempó, így előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a lassulás. Mi már most megpróbálunk felkészülni arra a helyzetre is.

- Mi minden áll a most átvett „Családbarát, felelős foglalkoztató” díj mögött?
- Ahogyan az az átadón a méltatásban is elhangzott - válaszol kérdésemre Egeressy Viktor -, elsősorban annak szólt az elismerés, hogy a Simon Plastics egy olyan magyar vállalkozás, ahol családok nem ritkán generációról generációra adják át egymásnak a stafétát, a szülőket követve a gyermekek is itt találják meg a számításukat. Van olyan munkatársunk, aki már 25 éve erősíti a csapatunkat.
- A Székesfehérvári Család és KarrierPont nagy hangsúlyt helyez az atipikus foglalkoztatás népszerűsítésére, a vállalkozások e témában való érzékenyítésére is. Ezért  alapították ezt a díjat. Azzal, hogy nekünk adományozták, elismerték ilyen irányú törekvéseinket.
- Társaságunk valamennyi területén - az ügyintézésben, a raktárkezelésben és az operátori feladatok elvégzésénél is - alkalmaz megváltozott munkaképességű kollégákat. Emellett lehetőséget adunk a részmunkaidős, a rugalmas, illetve a kötetlen munkaidőben történő munkavégzésre is. A GYES-ről visszatérő anyukáknak - annak ellenére, hogy a gyártás gerincét a kétműszakos munkarend biztosítja az összeszerelési területen -, lehetővé tesszük az egyműszakos munkavégzést, hiszen tudjuk, milyen kihívásokkal kell szembenézniük, és ebben segíteni szeretnénk őket, illetve a családjukat.
- Családi vállalkozásként indult ez a cég, és mindvégig az is maradt. Mindenkori célkitűzése, hogy úgy legyen képes növelni a hatékonyságát, hogy emellett néhány lefektetett alapérték állandó maradhasson. Ezek egyike a családbarát gondolkodás.

- Mit jelent ez a mindennapokban?
- Ezek az értékek számos módon megmutatkoznak a cég életében. Rendezvények egész sora kíséri az évet, a klasszikus nőnapi köszöntőktől a családi napokon, a közös kirándulásokon át, egészen az évvégi ünnepi vacsoráig. Sok apró plusszal próbálunk tenni azért, hogy a családias légkör a cégen belül hosszú távon is megmaradjon. 400 munkatárs mellett ez már nem is annyira magától értetődő. Nálunk a nagy létszám ellenére a vezetők elérhetőek, a nyitott ajtók politikájában hiszünk, és igyekszünk minél hatékonyabbá tenni a belső kommunikációnkat, hogy mindenki úgy is érezhesse, hogy fontos része a nagy egésznek.
- A hatékonyságra való törekvés mellett a munka és a magánélet összhangjának megteremtésére is törekszünk. Délután ötkor a kollégáink rendszerint már otthon vannak. Ha napközben intéznivalójuk van, a vezetőjük elengedi őket. A rugalmas foglalkoztatás - törzsidővel, peremidővel - a biztosítéka annak, hogy a kollégáink a saját életüket is teljes értékűen élhessék meg.
- Persze az elmúlt időszak nem erről szólt elsősorban, hiszen, ha rövid ideig is, de keményen küzdenünk kellett a talpon maradásért, a munkahelyek megtartásáért. Több száz új, szinte mindenkinél egyénre szabott munkarendet kellett kialakítanunk a járvány okozta változások miatt. Speciális helyzeteket tudtunk így kezelni, a rövidített munkaidő mellett bevetettük a távmunkát is, és minden olyan megoldást, ami előremutatónak ígérkezett.
- Az említett szokásos programokról egy időre le kellett mondanunk, de már alig várjuk, hogy pótolni tudjuk ezeket. Reméljük, ennek is hamarosan eljön az ideje, és családbarát munkahelyként újra lesz alkalmunk az itt dolgozóknak, illetve családjaiknak közösségi programokat szervezni, és ezek révén tovább erősíteni a családias légkörünket.

Cseh Teréz

2021.05.11. 19:38
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás