Nem kell kalóriákat számolgatni Élet lektinmentesen, ideális súllyal, egészségesen
A napokban az egyik tévécsatornán tatabányai jó tanácsokat hallhattunk egy új étkezési módról, a lektinmentes étrendről, melyet, ha követünk, nem csak egészségesebbek lehetünk, de jóllakottan, finom falatokat fogyasztva szabadulhatunk meg a fölös kilóinktól. Ki gondolná, hogy mindezek kulcsa az ételeinkkel bevitt lektin. Az újabb kutatások szerint, ha megszabadulunk tőle, ideális súllyal, egészségesen élhetünk.
- Először arról kérdeztük Cseh Terézt, ami a leginkább érdekli az embereket: mennyit és mennyi idő alatt lehet fogyni ezzel a módszerrel? - Mindenekelőtt jó, ha tisztázzuk, a lektinmentes étrend elsősorban az egészség megőrzését, helyreállítását célozza, és csupán kellemes mellékhatása, hogy a zsírpárnáinktól - ezzel az általa okozott különféle gyulladásoktól - is rövid idő alatt megszabadulhatunk. Egyelőre a saját tapasztalataimról tudok beszámolni, mert új a módszer, Magyarországon még kevesen tudnak róla. Jómagam is újságíróként halottam először a lektinekről, egy régiónkbeli neves hatóanyagkutatóval, dr. Csicsor Jánossal készült interjúm során. A szakirodalmat átböngészve, úgy döntöttünk a férjemmel, hogy megpróbáljuk, hátha ez segít a fogyásban, a panaszaink enyhítésében. Az étrend egyszerű, könnyen követhető. Februárban kezdtük, májusig mindketten 12 kilót fogytunk úgy, hogy egyetlen napot sem éheztünk. Centikben, ruhaméretekben mérhető a látványos eredmény, és nem utolsó sorban a könnyedebb, fájdalommentes mozgásban, jobb emésztésben.
- Mi volt a lényeg? Mit nem szabad ilyenkor enni? - A növények a lektinekkel igyekeznek megvédeni magukat a ragadozók ellen, beleértve minket, embereket is. Azért termelik ezeket a mérgeket, hogy ártsanak nekünk, hogy ne együk meg őket, így fennmaradhassanak. A lektinek képesek a bél falára tapadni, majd idővel megnyitják azt - kialakul a szivárgó bélszindróma -, bejutva a szervezetbe pedig súlyos betegségeket, gyulladásokat okoznak. Átverik az immunrendszerünket, így elérik, hogy az nem csak a behatolókat, de a hozzájuk nagyon hasonló saját fehérjéinket is megtámadják. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy ez az autoimmun betegségek alapja, ahogyan számos más emésztési panasz - reflux és társai, túlsúly - is ide vezethető vissza.
- Szinte minden növényben van lektin, de főleg azokban, amelyek az óceán túlpartjáról érkeztek hozzánk: burgonya, paprika, paradicsom, kukorica. A tökfélék - cukkini, padlizsán, uborka és társai -, és a hüvelyesek - bab, borsó, csicseriborsó, kesudió (merthogy ez valójában nem mag!), valamint a magot tartalmazó gyümölcs és zöldfélék is. A jó hír, hogy ezek egy részénél megfelelő konyhatechnikával - áztatás, kuktában szétfőzés, fermentálás - jelentősen csökkenthető a lektintartalom. - Rossz hír viszont, hogy a legtöbb lektin a gabonafélékben, főleg azok hántjában van. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása tehát nem javasolt. Ugyan ez igaz a legtöbb gluténmentes gabonára is, mint a kukorica, a rizs, a zab. Alapvetően minden gabona mellőzendő, kivéve a köles, a cirok és a kender. Ezek lektinmentesek. Érdemes észrevenni, hogy mindhárom ősi gabonánk, elődeink nem is olyan régen ezt fogyasztották, és az említett konyhatechnikai módszereket is ismerték, alkalmazták.
- Akkor le kell mondanunk a kenyérről? - Szó sincs róla, sőt kifejezetten a fehér búzakenyér az ajánlott, de szigorúan hosszú - 72 órás - kovászolással készítve. A hánttól megszabadított búzában marad ugyan lektin, de a hosszú idejű kovászolás, gyakorlatilag fermentálás képes lebontani azok jelentős részét, beleértve a glutént is. Tehát a megfelelő módon elkészített kovászos fehér kenyeret - ami mellesleg nagyon finom - bátran fogyaszthatjuk. De figyelem! Az élesztő nem kovász!
- Gondolom, akadtak csábítások. Mindig sikerült ellenállni? - Ha vendégségbe megyünk, elkerülhetetlen, hogy be-becsúszik egy-két régi, lektinben bő kedvenc. A lényeg ilyenkor az, hogy mértékkel fogyasszuk, és mielőbb térjünk vissza a lektinmentes étrendünkre.
- A napi testmozgás, sportolás is tervszerűen alakul? - A tapasztalataink azt mutatják, hogy a mozgás nem áll szoros kapcsolatban a lektin kérdéssel, és az ehhez kapcsolódó fogyással sem. Én hetente két-négy napon 6-7 kilométert rendszeresen gyaloglok - ahogy ezt tettem korábban is -, de a párom például a boltba járáson kívül nem igazán aktivizálta magát a sportban. A mérsékelt mozgás inkább a jó vérkeringés miatt ajánlott. - Milyen gyakran kell számolni a kalóriákat, a testsúly alakulását? - Semmiféle kalóriaszámlálás nincs, ahogy éhezés sem. Ha olyan szénhidrátok teszik ki az élelmünk nagy részét, amelyek gyakorlatilag jól lakatnak, de valójában számunkra nem feldolgozható cukrokat tartalmaznak, akkor ezzel nem csak a bélflóránkban élő lakótársainkat, a bacijainkat tartjuk jól, de mi is jóllakottak, ugyanakkor kacsúak leszünk. Ilyenek a gyökérzöldségek, a keresztesvirágúak - brokkoli és társai -, a káposztafélék, de kiváló élelem a zöld, vagy a főzőbanán, a kemény körte, a zöld mangó is. Kedvenc csemegéim ebből a kategóriából az aszalt füge és a datolya.
- A családból, baráti körből volt már, aki kipróbálta ezt a módszert? - Igen, volt egy rokonunk, aki nekilátott, azzal a céllal, hogy jelentős túlsúlytól és az általa okozott gyulladásos tüneteitől, mozgásszervi problémáitól, fájdalmaitól megszabaduljon. Sajnos pár napon belül feladta. Ékes példája ez annak, hogy a bélflóránkban élő baktériumok diktálják, hogy mit kívánunk, hogy mit együnk, és mi az, amire undorral gondoljunk! Ezt én magam is megtapasztaltam, amikor a hathetes kúra első három napján a reggeli zöld lötyi - én csak így hívom - nem igazán akart lecsúszni (amúgy ez kihagyható!) Viszont amikor a közelmúltban újra nekiláttunk a kúrának az elejétől - még pár kilótól szerettünk volna megszabadulni -, már semmi gondom nem volt a zöld smoothival. Egyszerűen átalakult a bélflórám, a "rosszfiúkat" sikerült elpusztítani, visszaszorítani, és a "jófiúkat", a kívánatos bacikat pedig megsokszorozni. Így már ők diktálnak. Ha szimbiózisban élünk velük, jól tartjuk őket, ők is gondoskodnak a mi jólétünkről. Rajonganak az említett zöldségekért, és persze a zöld lötyiért is, amit én azért kevésbé kedvelek. Amióta így étkezünk, a reggeli és a vacsora elképzelhetetlen számomra egy hatalmas tál nyers vegyes zöldség nélkül. Magam is meglepődök, hogy képtelen vagyok megunni, és minden alkalommal jó ízűen betömöm az egészet.
- Van még egy lehetőség a lektinmentes életre, ráadásul úgy, hogy semmit sem kell változtatnunk az étrendünkön. Az említett hatóanyagkutató kidolgozott egy szert, mely kapszula formájában fogyasztható, és ez gyakorlatilag megköti az ételekkel bevitt lektineket, így azok nem tudnak a gyomor falára tapadni és ártani nekünk. Ez is egy út, és ezt már az említett ismerősünk is be tudta vállalni. Két hónap alatt 10 kilótól szabadult meg! Hamarosan készül egy olyan termék is, amely befoltozza a lektinek által megnyitott bélfalat, és így helyreállítja az egészségünket. Több megoldás is kínálkozik tehát, érdemes ezeket kipróbálni!
MK Fotó: Raáb Zoltán
Hamburger saját készítésű, hosszan kovászolt zsemlével
A kovászos kenyér készítésének számos előnye van, például az, hogy a kovász felhasználásával sokféle finomság előállítható. A kovászos pizza, a kovászos húsvéti kalács mellett az egyik kedvencünk lett a kovászos hamburger. A zsemle látványra azonos - ha nem szebb -, mint a bolti verziók, de ízre picit más (szerintem jobb, de én lehet, hogy elfogult vagyok). Maga a hamburger néhány ponton eltér az eredeti verziótól: a zöldségekben - nincs benne paradicsom és uborka -, ugyanakkor mehet bele saláta, vékonyra vágott káposzta, hagyma, bébi spenót, vagy amit csak megkívánunk. a ketchup helyett pedig egy speciális változat céklából (ne fintorogj, a barátaim nem tudták megmondani, hogy nem ketchupot esznek! :) ) Minden más maradhat, sőt az ínyencek egy tükörtojással is megkoronázhatják az egészet. Egy biztos: isteni finom, és nem fogsz tőle hízni! Ha pedig nem ezt eszed minden nap, még a fogyókúrába is beilleszthető néha-néha.
|