szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Egyre csábítóbb kisbérinek lenni

Sosem látott fejlesztéssorozat folyik a bakony szívében fekvő kisvárosban
Egyre csábítóbb kisbérinek lenni

A Bakony fővárosának lakói sikeresen átvészelték az elmúlt másfél évet. A városvezetés kezelni tudta a problémákat, az építési beruházásokat nem kellett leállítaniuk, ma is több területen zajlanak a fejlesztések. "Emlékeim szerint soha ennyi beruházás nem folyt egy időben Kisbéren" - hallhattuk Sinkovicz Zoltán polgármestertől az átadók egyikén. Most arra kértük a városvezetőt, avasson be minket a részletekbe is.

- Vegyük sorra a beruházásokat! Mi mindennel sikerült elkészülniük, és mi az, ami még folyamatban van?
- Öt milliárd forintnyi kormányzati támogatás segíti belváros-rehabilitációnkat. Ennek fő pillére egy 21. századi városközpont kialakítása településünk szívében. A fejlesztés első elemeként a középpontban álló körforgalmunkban egy lószobrot helyeztünk el, mely településünk híres ménjét, a Kisbér nevű angol telivért ábrázolja közel élethű nagyságban. A neves versenyló 1876-ban második külföldiként nyerte meg az Epsom Derbyt, majd rá három hétre a kor legnagyobb pénzdíjazású versenyét, a Párizsi Nagydíjat.
- A következő lépés a régi beton áruházi épület lebontása volt tavaly év végén. A helyére kerülő létesítmény, illetve a templom környékének újjáépítése már tervezés alatt áll, és a program második szakaszában a kivitelezésére is sor kerülhet. Ebben a szakaszban történhet meg a lovarda melletti istállóépület megújítása is. Az erre vonatkozó tervek már készülnek.
- Ugyancsak megvalósult eleme a fejlesztéssorozatnak a Kossuth utcai parkoló átépítése. A SPAR áruházzal szemben lévő 20 állásos parkolót az autósok az év első hónapjaiban már birtokba is vehették. Célegyenesben van a városház téri parkoló is - a művelődési ház és a gimnázium, a Széchenyi utca valamint az autóbusz-pályaudvar közötti szakasz - átépítése. A tervek már régóta megvalósításra vártak, most végre a lehetőség is megadatott, hamarosan átadhatjuk a forgalomnak.
- A program második szakaszának olyan elemei is vannak, amelyeket nem az önkormányzat, hanem a katolikus egyház valósíthat meg. Ezek egyike a Nagy Boldog Asszony Katolikus Plébániatemplom teljes külső felújítása. Ez már el is készült. Megújult a teljes homlokzat, a tornyok, és újraindult a toronyóra is, mutatva a mindenkori pontos időt. Az év második felére készül majd el a katolikus egyház tulajdonában álló Plébánia, mely az írásos emlékek szerint Kisbér legrégebbi épülete.
- Folyamatban van még egy 2,5 kilométeres kerékpárút megépítése is, ami a belvárost köti össze a Batthyány-pusztai ipari területtel. 90%-os készültségi állapotban van, a nyár folyamán készen lesz. A beruházásnak köszönhetően az ipari üzem dolgozói végre biztonságos körülmények között kerekezhetnek az otthonuk és a munkahelyük között.

- A turizmusfejlesztést segítő beruházásokra is sor kerülhetett?
- Kiemelt célként kezeljük ezt a területet, és itt is történt előrelépés az elmúlt időszakban. A terveinkhez, a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoport tagjaként, közvetlen európai uniós forrásokat nyertünk. Ebből az összegből három fontos fejlesztést adhattunk át a nyár folyamán. A tóparton, a Mini Magyarország Makett Park mellé építettünk egy látogatóközpontot, amire már hosszú ideje kerestük a megoldást. A Kisbér címerépületére, a Lovardára emlékeztető épület minden igényünket kielégíti. Létrehoztunk mellette egy tematikus játszóparkot is, ahol pedig felvidéki testvérvárosunk, Gúta emblematikus építménye, a fahíd másolata került a középpontba.
- A fejlesztés harmadik elemeként létrehoztunk egy kerékpárkölcsönző pontot, mely tovább gyarapítja a Pons Danubii együttműködésben részt vevők hálózatát. A tőlünk bérelt kétkerekűvel - akár elektromos rásegítésűvel - bárki kedve szerinti útvonalat választhat, és a hálózat tetszőleges pontján - legközelebb például Komáromban - le is adhatja a járművet. Persze annak sincs akadálya, hogy valaki itt, Kisbéren tegyen egy kört, és ide térjen vissza a kölcsönvett bicajjal. A kerékpárkölcsönző pontot ünnepélyesen átadtuk, jól működik, van rá igény. A járvány rámutatott, milyen nagy jelentősége van a belföldi turizmusnak, és azon belül is a szabadban végezhető tevékenységeknek, a túrázásnak, a kerékpározásnak. Kapóra jött a megemelkedett igényszint, úgy látom, az itt élők örülnek ennek a lehetőségnek.
- Van egy kiemelt kormányzati támogatásként működő projektünk is, mely nem kifejezetten a turizmusfejlesztést célozza, bár ahhoz is hozzáteszi a maga részét. A 1,4 milliárd forintból épülő Városi Tanuszoda az általános iskola mellett épül, és természetesen elsősorban a kisbéri, illetve a járásbeli diákok úszásoktatását szolgálja majd, de a tanítási időn kívül a nagyközönség - így az ide érkező turisták - számára is nyitva áll majd. A munkaterületet már átadtuk, 500 nap a kivitelezési idő, így 2022 második felében vehetjük majd birtokba az új létesítmény.

- Hogyan hatott a járvány a város gazdálkodására, mindennapjaira?
- Szerencsére, úgy tűnik, nem volt nagy hatással rá, persze óvatosak vagyunk, és vannak azért félelmeink, különösen az iparűzési adó és a gépjárműadó átcsoportosítása kapcsán. Gondot egyelőre nem okozott, persze mi is megtettük a szükséges takarékossági lépéseket, de egyelőre kivárunk, óvatosak vagyunk.
- Nagy előnyt jelentett számunkra, hogy van egy városi kórházunk. A járvány első szakaszában teszteléssel, majd később egy oltópont kialakításával nagy segítségünkre voltak. Éppen ezért ezúton is szeretném megköszönni minden egészségügyi dolgozónknak a közreműködését. Jó érzés volt tudni, hogy velünk vannak, és segítenek megoldani a felmerülő problémákat. Mindemellett, úgy érzem, ez a krízishelyzet jót tett az egészségügy megítélésének, megbecsülésének is. Ma már a legtöbben hálával a szívünkben gondolunk az orvosainkra, ápolóinkra.
- A képviselői munka is visszaterelődött június 15-től az eredeti medrébe. Végre a telefonos, internetes egyeztetések után személyesen találkozhatunk, megvitathatjuk az elképzeléseket, a teendőket. A képviselőtestület jogilag is újra működőképes lett, a döntéseket innentől a régi, megszokott formában, közösen tudjuk meghozni.

- Kulturális téren egy nagy szünet után milyen terveik vannak?
- A zárlat idején a kollégák igyekeztek áthelyezni a programokat az online térbe, már amit lehetett, mert nyilván ennek vannak korlátai. A vírus sajnos még most is itt van közöttünk, és a legfontosabb, hogy mindenki egészségét meg tudjuk őrizni, ezért az óvatos nyitás hívei vagyunk. A mértékletesség, megfontoltság idejét kell, hogy éljük, és a döntéseinket is e szemlélet mentén kell, hogy meghozzuk.

- Hogy állnak az ipari parkfejlesztés, illetve a betelepülő vállalkozások terén?
- A pandémiát megszenvedték a helyi vállalkozások is, folyamatosan tartottuk velük a kapcsolatot, amiben tudtunk, együttműködtünk. A nehézségeik elsősorban a logisztikai problémákból adódtak, mind beszállítói, mint pedig a piaci oldalról akadoztak a szállításaik, így nem tudtak folyamatosan dolgozni. Szerencsére olyan cégről is be tudok számolni, akiknek fellendülést hozott a járvány. Egy kisbéri csomagküldő futárszolgálat igen csak pörgős időszakot élt meg a megszaporodott netes rendeléseknek köszönhetően.
- Új lakóink sajnos nincsenek az ipari parkban, és mivel a létesítmény magán kézben van, a ráhatásunk is minimális a folyamatokra. Éppen ezért évek óta napirenden van egy új, önkormányzati tulajdonú ipari terület kialakítása, ahol reményeink szerint kedvezőbb feltételeket tudunk majd kínálni az idetelepülő vállalkozásoknak. Bár az előkészítés kicsit elhúzódott, de úgy tűnik, egy sikeres közbeszerzés után végre elindulhat a kivitelezés. Egy tízhektáros, összközműves területet alakítunk ki, ami ideális feltételeket kínál majd a betelepülni szándékozóknak.
- Ehhez szorosan kapcsolódik egy útfejlesztési program is. A város határában halad majd az a négysávos út, amely Komárom-Kisbér-Mór-Székesfehérvár vonalat érinti. A nyomvonalat illetően már több egyeztetésen túl vagyunk, végleges döntés még nincs, de valamennyi verzió szerint az út Kisbér határában fog haladni. Ez pedig nagy előny lesz a kisbéri ipari parkban lévő cégeknek. Bízunk benne, hogy meghozza a vállalkozások kedvét is az idetelepüléshez, mint ahogy abban is bízunk, hogy egyre többen kapnak majd kedvet ahhoz, hogy városunkat otthonukká válasszák.
- Kisbér ma egy 5500 fős kisváros, de ugyanakkor egy 21000 fős járás központja is. Úgy látjuk, egyre jobb feltételeink, adottságaink vannak ahhoz, hogy akár a lakosságszám növekedése, akár az ipari üzemek számának gyarapodása terén előbbre tudjunk lépni. Meg van itt minden ahhoz - középfokú iskolák, kórház, művelődési ház 400 fős színházteremmel, szociális intézmények, a Járási Hivatalban kormányablak, egy nagy vonzerővel, látogatottsággal működő heti piac -, hogy igazi járásközponttá válhassunk, méltó módon, emberi léptékű kisvárosként tudjuk fogadni az ide érkezőket, legyenek akár új otthont, vagy telephelyet keresők, vagy épp turisták.

Cseh Teréz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021.07.22. 12:55
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás