szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Komárom intézkedések egész sorával segíti az ember

Példaértékű összefogást tanúsítottak a komáromiak a járvány idején
Komárom intézkedések egész sorával segíti az embereket

Ami előnyt jelent békeidőben - a határ közelsége, az ebből adódó átmenő forgalom és turizmus, a jól működő ipari park -, az a járvány idején bizony épp a visszájára fordult. A komáromiak azonban ismét tanúbizonyságát adták annak, hogy ha baj van, képesek összefogni, egymást segíteni. Példaértékű mindaz, amit a civilek és az önkormányzat letett az asztalra, mindezt úgy, hogy a megkezdett projektek gond nélkül futottak tovább, aminek eredményeként most átadó átadót követhet. A városvezetés mégis a legfontosabbnak az emberek segítését tartotta, és ennek megfelelő intézkedések egész sorozatát hozta meg - tudtuk meg Molnár Attila polgármestertől.

- Mit hozott és mit vitt a Covid-19 Komáromban?
- Mi tagadás, egy időre okozott némi gazdasági megtorpanást, ugyanakkor egy erős összefogást is életre hívott. Ugyanazt a fegyelmezettséget tapasztaltam, mint a nagy árvíz idején, amikor egyként álltak a gátra a komáromiak. Pillanatokon belül létrejött egy olyan önkéntes hálózat, amely segítségére sietett az időseknek, a bajba jutottaknak. Az önkormányzat is igyekezett ehhez felzárkózni. Büszkén mondhatom, hogy országosan is egyedülálló intézkedéssorozattal támogattuk a helyieket. A kormányzat által biztosított 50%-os helyi iparűzési adókedvezményt megfejeltük, 1.250.000 Ft adóalap alatt teljes mértékben elengedtük ezt az adónemet, levegőhöz juttatva ezzel a mikro- és kisvállalkozókat.
- Az idei és a jövő évi költségvetésünk központi elvévé tettük az emberek segítését. A magánszemélyek számára elengedtük a garázsadót, aminek üzenet értéke van, fontos számunkra az itt élők boldogulása.
- Bevezettük a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatását is. Az egyszeri, 250.000 Ft-os vissza nem térítendő juttatást a későbbiekben a bevételeink függvényében szeretnénk megemelni. Duplájára növeltük az újszülöttjeinknek járó kelengyepénzt is, ami így immáron 200.000 Ft-ra rúg. Ezzel is igyekeztünk a családok mellé állni.
- Itt említeném meg városunk fontos vívmányát, azt az egyedülálló kedvezményrendszert, amit a nehézségek ellenére is sikerült fenntartanunk. Ezek közé tartozik az előbb említett két juttatás, továbbá az első házasoknak biztosított egyszeri 100.000 Ft életkezdési támogatás, a kismamák és a diákok helyi járatainkon való ingyenes közlekedése, az óvodások és bölcsődések térítésmentes közétkeztetése, a családok és a gyermekek számára a védőoltások ingyenes biztosítása, a 70 év felettieknek járó díjmentes szemétszállítást, valamint az "Esély otthon" elnevezésű bérlakás-program. A 21 bérlakást saját otthonnal még nem rendelkező komáromiak, vagy hiányszakmában tevékenykedő, itt letelepülni szándékozók vehetik igénybe.
- Míg más településeken kivezették a támogatói rendszerből a cafeteria juttatásokat, Komárom Város Önkormányzata a teljes közszférában megtartotta azokat. Ez egy közel 80 millió forintos tétel a költségvetésünkben.

- Fontosnak tartottuk a munkahelyek megvédését is. A gyógyfürdőnkben több mint félszáz család megélhetése forgott kockán, hiszen a járvány miatt ki sem nyithattak. 100 millió forintot áldoztunk arra, hogy életben tartsuk a fürdőnket, és hogy felkészüljünk a zökkenőmentes nyitásra, ami hála Istennek meg is történt. Ha az idő kegyes marad, hamarosan helyrebillen az egyensúly itt is

- Teljesen elengedtük 2021-re a közterületi teraszdíjakat. Szeretnénk az idegenforgalom, a turizmus fellendüléséhez is hozzájárulni, ezért idén mind a vállalkozások, mind az ideérkező turisták esetében eltekintünk az idegenforgalmi adótól.
- A képzett munkaerő biztosítására is igyekszünk hangsúlyt fektetni, részt veszünk egy felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszerben, a Bursa Hungaricában. Kidolgozásra vár a diákönkormányzattal összefogva a "Komárom visszavár" program, hogy a fiatalokat, tanulmányaikat követően haza tudjuk hívni.
- Végül, és talán ez a legfontosabb, hogy kiemelten támogattuk, és támogatjuk ma is az egészségügyet. Több mint 70 millió forinttal járultunk hozzá a Selye János Kórház finanszírozásához, ami az alapellátáson túl fedezetet nyújtott a Covid-osztályon, illetve az oltópontokon dolgozók megsegítésére, és a legfontosabb szükséges szakellátások biztosítására is. Emellett egy egyszeri 50.000 Ft-os bérkiegészítést is adtunk az egészségügyi szféra minden dolgozójának, tehát nem csupán az önkormányzat alá tartozóknak, hanem a kórház, a menőszolgálat, vagyis az összes ilyen területen tevékenykedő kolléga megkapta ezt a támogatást. Most pedig, a Semmelweis nap alkalmából ezt újra megismételtük. Mert nem lehet eléggé megköszönni azt az odaadó munkát, amit a Covid-járvány alatt a frontvonalban dolgozók elvégeztek. Éjt nappallá téve küzdöttek az emberéletekért, az egészségünkért.


- A testületi munka ellehetetlenült, a polgármesterek szerepe, felelőssége felerősödött a járvány időszakában. Sikeresnek ítéli az intézkedéseket?
- Testületi ülést ugyan nem tarthattunk, polgármesterként nekem kellett meghoznom a döntéseket, de valamennyi előterjesztést, anyagot eljuttattam a képviselőtársaimhoz, és csak azután hoztam döntést, miután a visszaküldött véleményüket, szavazataikat megismertem. Éppen ezért az ideit, de talán még a jövő évit is bátran nevezhetjük a szolidaritás költségvetésének. Ha pedig a tervezett fölött plusz bevételünk keletkezik, egészen biztosan azt is az emberek megsegítésére fogjuk fordítani. Ebből értelemszerűen adódik, hogy az idei évben nem várhatóak grandiózus járda- és útfelújítások a közeli hónapokban, de azért ezen a téren is tudunk majd haladni, hiszen ilyen célokra benyújtott sikeres pályázataink is akadnak.

- Ha már a pályázatokat említette, milyen ilyen forrásokból finanszírozott beruházások folynak jelenleg a városban?
- Szerencsére ezekből bőséggel van a tarsolyunkban. Komárom-Esztergom megyében biztosan, de úgy vélem országosan is az elsők között vagyunk az egy főre jutó elnyert pályázati források tekintetében. Most az átadások időszakát éljük, mert a pandémia alatt ezeket halasztanunk kellett.
- Több mint 700 millió forintos beruházás volt és végre elkészült a nonprofit szolgáltatóházunk. A "Nemzedékek Háza" lenne talán a legmegfelelőbb elnevezés, hiszen ez az épület ad majd otthont civilszervezeteink nagy részének, az Idősügyi Tanácstól kezdve a Szépkorúak Klubján át a Diák Önkormányzatok Szövetségéig. Ide költözik továbbá a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatunk is. Kiválóan megfelel a kitűzött céloknak, jó helyen van, a buszpályaudvar és a vasútállomás között, több rendezvényteremmel, irodával szolgálja majd az itt élőket.
- A Zöld Város Programunk zárásához is elérkeztünk. Megújult a Jókai ligetben a teljes zöldövezet, a környező utcák, a járdák, és a gyógyfürdő környezete is rendbe lett téve. Egy határon átnyúló programnak köszönhetően a ligetben játszóteret is kialakíthattunk, és a Jókai Gimnázium teljes energetikai korszerűsítése is megtörténhet.
- Elkészült a Brigetio Látógatóközpontunk is, ahová átköltözik a Klapka György Múzeum. Itt kap helyet az ELTE Régészeti Tanszékének Tudásközpontja, gyakorlati oktatóközpontja is, aminek köszönhetően Komárom egyetemi város rangot kap.
- Zajlik az erődfelújítási programunk is, a Csillagerőd is hamarosan megnyithatja kapuit a látogatók előtt. Nagy erőkkel folyik az idekerült szobrok restaurálása, és a kiállítás berendezése.
- Végül mindenképpen ki kell emelnünk a beruházások sorában a 2020 szeptemberében elkészült és a forgalomnak átadott új Duna-hidat. A Monostori-híd nagy előrelépés a város életében.

- A járvány enyhülni látszik. Hogyan látja a helyi gazdaság, illetve a kultúra helyzetét?
- Az idegenforgalom, a turizmus a város egyik lába, melyet minden eszközzel tovább kell erősítenünk, már csak azért is, mert egyfajta trendfordulót élünk meg ezen a téren. Az idegenforgalomhoz, turisztikához köthető beruházások ugyanis jóval több munkahelyet képesek ma már teremteni ugyanakkora ráfordítás mellett, mint egy ipari jellegű. Mást mutathat persze mindez a helyi adóbevételek tekintetében.
- Városunk markáns gazdasági lábakon áll, ami részben az ipari park vállalatainak, részben pedig a városban működő kkv-knak köszönhető. Örvendetes hír - és itt mindenképpen ki kell emelnünk a kormányzat szerepvállalását a beruházásösztönző programokon keresztül -, hogy jelenleg több mint 20 gazdasági társaság, összességében 100 Mrd forint értékben hajt végre valamilyen beruházást, fejlesztést városunkban. Ezzel nem csak munkahelyeket védenek meg, de több száz újat is létrehoznak.
- A zöld város szellemiség jegyében adtuk át a közelmúltban azt az elektromos buszt, amely itt fog futni Észak- és Dél-Komárom között.
- Részesei vagyunk továbbá a KOMBIbike bicikliprogramnak is, ami nem csak Komáromot, de a térséget is érinti. Védjük a természetet, klímastratégiát dolgoztunk ki, és ehhez kapcsolódóan folyamatban van egy pályázatunk is.
- A "Komárom újraindul" programunkkal mi magunk is igyekszünk szerepet vállalni a gazdaság újraindításában, bemutatjuk, milyen fejlesztések zajlanak városunkban. Fontosnak tartjuk mentális és pszichés oldalról nézve is, hogy a közösségek újrainduljanak, a rendezvényeket meg tudjuk tartani. A Monostori Erőd ehhez ideális helyszínnek bizonyul, teljes mértékben az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a beléptetést a hétvégi kulturális, zenei, színházi, vagy épp sportprogramokon. A rendezvények mellett a civilélet újraindítását kiemelt támogatásokkal is igyekszünk segíteni.
- Szeptember végéig remélhetőleg zökkenőmentes lesz az élet városunkban, tovább egyelőre nem nagyon mertünk még tervezni, hiszen ma még senki sem tudja megmondani, vajon lesz-e újabb, negyedik hullám, avagy végre sikerül visszakapnunk nyugodt, békés és főleg egészséges életünket.

Cseh Teréz

2021.07.22. 13:11
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás