szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


30 éve él a jéghideg finomságok bűvöletében

Kirschner Zoltán és a fagylalt
30 éve él a jéghideg finomságok bűvöletében

Hogyan lesz valaki autószerelőből fagylaltkészítő? Hogyan lehet újra és újra talpra állni a nehéz gazdasági körülmények között? Hogyan lehet bírni a reggeltől estig tartó, embertelen hajszát? Mindezt megtudhatjuk Kirschner Zoltántól, a Bocco d Oro Kft. ügyvezető-tulajdonosával készített interjúnkból.

- Autószerelőnek tanultam - kezdi beszélgetésünket Zoltán -, a Gépészeti és Közlekedésgépészeti Szakközépiskolába jártam Tatabányára. Soha nem akartam autószerelő lenni, de olyan középiskolát akartam választani, ami érettségit is ad. A szüleim nem szerették volna, ha elmegyek itthonról kollégiumba, és ez volt a legközelebb.

A rendszerváltozás zavaros időszakában, mint annyian mások, egyik napról a másikra munkanélküli lett a leépítések miatt. A véletlen, avagy a sorsszerűség itt lépett be Zoltán életébe.
- Édesanyám révén vendéglátós családból származom, és a húgom is ezt a pályát választotta. 1991-ben éppen Visegrádon dolgozott, voltak információi, így tőle kaptam a tippet: nyissak egy fagyizót Tatabányán. Bajnán működött egy olasz fagylaltgyártó cég, mely viszonteladókat keresett. Adtak minden berendezést, alapanyagot, csak üzlethelyiséget kellett biztosítani. Fiatal voltam és munkanélküli, így hát belevágtam. A régi, újvárosi klubkönyvtár mellett sikerült kibérelnem egy üzletet, három hónapnyi időre. Vettem egy műanyag asztalt négy székkel, egy polcot a csempézett falra, és betoltuk az olasz fagylalt pultot. A Gelato San Marco-nak nagy sikere volt, minden nap délután a 4-es iskolából jöttek a gyerekek és a szülők hosszú sorban, és 7 óráig mindenki fagyizott. Újdonságnak számított a lágy, selymes, olasz stílusú fagylalt.

Ősszel aztán be kellett zárni a sikeresen indult üzletet, a tulajdonos Puskin Művelődési Háznak más tervei voltak a helyiséggel. Akkor - a Jubileum Parkkal szemben, a négyemeletes aljában - létrehoztak két üzlethelyiséget egy lakásból. Zoltán lecsapott rá, családi segítséggel és hitelből megvásárolta az egyik üzletet. A nyitásra nem a legideálisabb időpontban kerülhetett sor, 1992 januárjában esett a hó, de így is hosszú sorban álltak az utcán az emberek. A tatabányaiak kedvenc fagyizóját Zoltán több mint húsz évig működtette.
- Kaptam az üzletbe egy hatalmas fagyi pultot. Az egész megyében nem volt akkora, és annak is híre lett, hogy mennyi féle fagyit lehet ott kapni. Nagyon beindult az üzlet 1992-ben, minden nap délután 4-től este 8-ig amennyit csak ki tudtunk gombócolni, annyit el tudtunk adni. Tíz méteres sor állt folyamatosan az utcán. Aztán berobbant a jégkrém a piacra. Minden üzletet telepakoltak fagyasztóládával, és mindenféle pálcikás, szép színes, különböző ízű jégkrém lepte el az országot. Így, bár a forgalom továbbra is megvolt, egy picit azért visszaesett a hagyományos fagylalt iránti kereslet.

1994 újabb fordulatot hozott. Megkereste egy ismerőse, akivel aztán közös céget hoztak létre, és a következő évtől saját maguk kezdtek el fagylaltot gyártani a Kodály téren. Innen számíthatjuk Zoltán fagylalkészítői pályafutását.
- Szerettem volna, hogy inkább én készítsem a fagyit, ne készen vegyem, mert akkor saját ízvilágban is azt csinálok, amit akarok. Először kis mennyiséget gyártottunk, amit főleg Tatabányán, majd Tatán, később Nyergesújfalun árultunk. Adtunk fel hirdetést is, építettük a kapcsolatainkat, és 2-3 év alatt országos terítésünk volt, ez volt a Pinkvin márka. 2002-ben megvettük az olasz Gelato Italiano céget, így már két helyen, az itthoni mellett Pesthidegkúton, egy hangárban is folytattuk a gyártást.

A vállalkozásnak ment a szekere, országos terítésben, üzletekben, fagyizókban árulták az olasz típusú fagylaltokat, számtalan ízben és kiszerelésben. Zoltán folyamatosan újított, átírta a régi recepteket, a hagyományosnak számító alapanyagok (paszták, aromák, ízesítők) mellett kézműves, házi jellegű termékek kerültek ki a keze alól. Igazi gyümölcsök, a paszták helyett lekvárok kerültek a végtermékbe, több tejet használtak, és a jó minőséget a vásárlók is díjazták. Aztán minden jónak vége szakad egyszer. Üzlettársával - különböző okok miatt - megromlott a kapcsolata, így gyakorlatilag egy élet munkáját hátrahagyva távozott a sikeres cégtől.
- Sokan kerestek, akik hallották, hogy "szabad préda" lettem, de én úgy gondoltam, hogy nem adom fel a függetlenségemet. Aztán a sors úgy hozta, hogy 30 év után egy saját fagyiüzemet sikerült létrehozni. Az üzletrészemből kapott pénzt, a gyerekeim örökségét, és persze hitelt felhasználva Tatabányán, a Táncsics úton építettük fel telephelyünket. A beruházást idén áprilisban sikerült befejezni, ekkor kaptuk meg a szükséges engedélyeket. Így persze lemaradtunk a nagy áruházláncokkal való éves szerződéskötésekről, ám szerencsére azok a nagy forgalmazók, akikkel korábban is kapcsolatban álltam, az új cégben is partnereink lettek. Így országosan is kaphatók a termékeink, talán a Szeged - Baja - Pécs környéki részen kéne még erősíteni. Kis üzem vagyunk, 8-10 emberrel dolgozunk 8 órában, és a termelésünk napi 1-2 tonna.

Az új márkanév is olaszos hangzású, Bocco d Oro, azaz magyarul aranyszáj. Különleges, magas minőségű, változatos termékekkel kívánják a közönséget meghódítani. Főleg hazai alapanyagból dolgoznak, ezzel is támogatva a magyar piacot. Zoltán alapelve a folyamatos termékfejlesztés, az ízvilág bővítése, akár a rétegigények (tejérzékenyek, vegánok, gluténérzékenyek) kiszolgálása is. A gyártási folyamat minden fázisában személyesen közreműködik, gyakran ő érkezik először, és ő is zárja az üzemet. Hajtja a szenvedély, a minőség iránti elkötelezettség, az új iránti fogékonyság. Jó értelemben vett megszállott, a fagyos csoda szerelmese.
- Rengeteg tanfolyamon, szakmai képzésen, kiállításon és versenyen vettem részt, ahol kiemelkedő eredményeket tudtam elérni. Sokszor nagy, olasz fagylaltgyártók ellen tudtam nyerni, ami azért is csoda, mert ezek egy-egy laboratóriuma nagyobb, mint nálunk egy fagylaltüzem. Fontosnak tartom, hogy jelen legyek a fagylaltok készítésénél, oda tudjak figyelni a legapróbb mozzanatokra is. Hogy van-e titkom? Persze, ilyen is akad, és ez a receptúrákban keresendő. A felhasznált gyümölcsök formáján, a legmagasabb minőségű kakaó használaton át számtalan mesterfogás teszi különlegessé termékeinket.

Jelenleg 40-50 féle ízben, és kiszerelésben gyártják a fagylaltokat, gyártókapacitásukat is sokszorosára tudják növelni, ha igény lesz rá. Igazán különleges ízek is találhatók termékpalettájukon: a sós karamell, a bazsalikomos eper, a chia-magos-mangó málnával, a pisztácia-tökmag, a kókuszos-rumos csoki, hogy csak néhányat említsünk. Zoltán kreativitása, fantáziája végtelen, ízlelőbimbói roppant kifinomultak. Talán ez a titka régi, és mai fagylaltjai sikerének. Ha munkabírása is megmarad - ehhez sokat hozzátesz a versenyszerű sportolás, hiszen a tatabányai férfi tekecsapat oszlopos tagja -, a Bocco d Oro márka sikerre ítéltetett. Ma már nagyfia is a cégnél dolgozik, az utánpótlás biztosítottnak látszik, bár utódja kevésbé az ízek, mint inkább a technológiában és a vállalatirányítási rendszer fejlesztésében, működtetésében jeleskedik.
- Egyébként - vezet körbe az üzemen - nem vagyok nagy fagylaltevő. Nem habzsolom, hanem kóstolni szeretem. Az ízek, állagok sokfélesége varázsol el, soha nem tudom megunni, de mindig, mindenből csak egy kiskanálnyit fogyasztok. Számomra ez az igazi élmény!

Búcsúzóul egy nagydoboz Bocco d Oro fagyit kapok kóstolóul. Annyit elárulhatok, hogy nekem nem sikerült csak egy-egy kiskanálnyit kóstolnom az egyes fajtákból. A fagylalt nem kerülhette el a sorsát: az utolsó falatig elfogyott!

Veér Károly

2021.07.22. 13:35
   Regio Regia magazin


156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás