szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Új irányba indulhat a Karsai műanyaggyártó

Karsai Holding Zrt. - ahol az etikusság, az egyenlő bánásmód alap

A közelmúltban gyakran hallhattunk jó híreket a székesfehérvári Karsai Holding Zrt. felől. A cégcsoport új gyártócsarnokot avatott, és két kitüntetést is átvehetett. A Legjobb Női Munkahely - 2020 elismerést dr. Karsai Béla, vezérigazgató, a 2021-es Üzleti Etikai Díjat pedig Kis Éva, cégvezető vehette át, akit arra kértünk, adjon egy kis áttekintést arról, mi történt a Karsai cégcsoport háza táján az elmúlt időszakban.

- Kezdjünk egy helyzetjelentéssel! Hogyan hatott a pandémia a cégcsoport vállalataira?
- Ha a teljes holdingot, vagyis mind a kilenc vállalkozást nézzük, akkor nagyon vegyes képeket láthatunk. A tevékenységük alapján két nagy csoportba sorolhatók a cégeink: az egyikben autóipari, elektronikai, vagyis műszaki termékeket állítanak elő, míg a másikban csomagolóanyagokat gyártanak gyógyszerekhez, élelmiszerekhez, kozmetikumokhoz. Az autóipari szektorban a chip-hiány miatt gondok vannak, csökkentett ütemben zajlik a termelés, és ez bizony az összes beszállítót érinti. Ugyanakkor a csomagolóanyag üzletágunknál jelentős élénkülést hozott a covid-járvány. Hirtelen, szinte egyik napról a másikra megnőttek az igények - főleg az ételkiszállításhoz szükséges dobozokra, a kézfertőtlenítő flakonokra, és persze a vitaminokhoz szükséges csomagolóanyagokra is. A már meglévő vevőinktől is egyre nagyobb volumenű megrendelés érkezett, de nem kis meglepetésünkre azok a cégek is bejelentkeztek, akiket éveken át próbáltunk sikertelenül meghódítani. Az ár egy időre másodlagossá vált, mindenki az elérhető termelési kapacitásokra koncentrált.

- Ez a megnövekedett igény hozta aztán a beruházásokat?
- Igen, első körben a kapacitásbővítést céloztuk meg, miután a folyamatos üzemmenet is kevésnek bizonyult, hogy eleget tudjunk tenni a vevői igényeknek. Új gyártóeszközöket vásároltunk, hogy a meglévő termékeinkből többet tudjunk előállítani.
- Másik oldalról egy jóval nagyobb beruházás lehetőségét kínálta a Magyar Kormány Egészségipar Támogatási Programja. A járvány hirtelen megnövelte az egészségügyi eszközök iránti igényt. Ezeket a kórházak és a laborok 80%-ban külföldről szerezték be. A határok lezárása, a szállítmányok akadozása, a termékhiány hamar rávilágított arra, hogy mennyire kitettek vagyunk a külföldi gyártóknak ezen a téren, így egy ésszerű döntés volt a magyar kapacitások kiépítése, annak támogatása. A program keretében magyar gyártókat segítették anyagilag, hogy azok minél hamarabb kiépíthessék gyártókapacitásaikat. A cél a mielőbbi hasznosíthatóság volt, így mindössze hat hónapot kaptunk a megvalósításra.

- Miért éppen a pipettahegyek gyártására esett a választás?
- 2020 végén értesültünk arról, hogy a labortechnikai eszközök piacán nincs elegendő ebből a termékből, és úgy gondoltuk, több szempont is amellett szól, hogy ezt bevállaljuk. Ez már egy magasabb minőséget, nagy gyártási tisztaságot megkövetelő termék, ami meg kell, hogy feleljen a labortechnikai minősítésnek. Ez tehát előrelépést, egy új irányt hozott számunkra. Másrészt a piacok tekintetében is új lehetőségeket látunk ebben a termékben, a belföldi igények mellett jelentős exportigényre számítunk.
- A következő kérdés: haladjunk-e tovább ebbe az irányba? Nyilván ez már egy prémium kategória, ahol a termékben nagyobb a hozzáadott érték is. Ebben korábban nem gondolkodtunk, mert rendkívül precíz gyártást igényel, aminek nagy a beruházásigénye. Most azonban megléptük.

- Mit tartalmazott ez a beruházás?
- Gyakorlatilag egy steril termékeket előállító üzemet hoztunk létre, legalábbis abban az értelemben, hogy minden automatizált gyártósorokon készül, emberi kéz érintése nélkül. Egy már meglévő épületünket újítottuk fel, és olyan légtechnikát építettünk be, ami lehetővé teszi a tisztaterű gyártást, a szűrt levegőrendszer kialakítását. Új fröccsöntő gépeket, robotokat vásároltunk, illetve a gyártáshoz szükséges szerszámokat is beszereztük.
- A közel 400 négyzetméteres, tisztateres csarnokban két méret előállítására alkalmas gépsorokat telepítettünk, melyek 250 millió darab pipettahegy, illetve a hozzátartozó dobozok - alsó és felső rész, valamint a pipettákat tartó tálca - gyártására, a teljes termék címkézésére, fóliázására képes, emberi beavatkozás nélkül.
- Októberben adtuk át az üzemet, majd az első darabok legyártása következett, akkor kezdhettük a különféle engedélyeztetéseket, vizsgálatokat, laborteszteket. Most ott tartunk, hogy keressük a disztribútorokat, megpróbálunk bejutni a kórházakba, laborokba.
- A kormány részéről is úgy tűnik, hogy segíteni szeretnék ezt a folyamatot, ennek egyik eleme volt Székesfehérváron a MOL Stadionban az a bemutató, ahol valamennyi támogatott cég lehetőséget kapott arra, hogy prezentálja a program keretében létrehozott termékét. Az 53 vállalatból 51-en éltek a lehetőséggel, személy szerint lenyűgözött, amit ott láttam.

- A közelmúltban Üzleti Etikai Díjat, illetve a Legjobb Női Munkahely Díját is átvehették. Mi áll ezek mögött?
- A Karsai Holding több mint 30 éve jelen van a piacon, és mindig is igyekeztünk etikusan működni. A tulajdonosunk, Karsai Béla nagy hangsúlyt fektetett arra, szinte belénk nevelte, hogy mindig tisztességesnek kell lennünk, és követnünk kell a szabályokat. Számunkra ez természetes. De az etikai díjban sokkal több mindent értékelnek. Érdekes élmény volt már önmagában az is, amikor a pályázat összeállításakor sorra vettük, hogy mi mindent teszünk a dolgozóinkért, a környezetünk védelméért, vagy épp a társadalmi szerepvállalás jegyében. Nekem még most is furcsa, hogy az etikus magatartásért díj jár. Az emögött álló gondolkodásmódot, tulajdonosi szemléletet, magát az embert talán a legjobban a magam példáján keresztül tudom megvilágítani, erről beszéltem a díjátadón is: hogyan lettem egyszerű adminisztrátorból a Karsai Holding Zrt. cégvezetője. Hogyan támogatta a tulajdonos lépésről lépésre a karrieremet, az előléptetéseket megalapozó tanulmányaimat. Ha kitanultam valamit, máris egy nagyobb feladatot bíztak rám, így jutottam fokról fokra haladva a cégvezetői posztig. Amikor pedig már vezetőként hozzám fordult egy kolléga azzal, hogy tanulni szeretne, természetes volt számomra, hogy igent mondjak a támogatásra. Mert ezt tanultam, és ennek előnyeit a saját bőrömön tapasztalhattam.

- A legutóbbi díjunk pedig, a Legjobb női munkahely, elsősorban arról szól, hogy nálunk nincs különbség férfi és női munkaerő között. A hölgyeknek épp úgy megvan a lehetőségük a karrierépítésre, mint férfitársaiknak. A fizetésekben sincs különbség, annak mértéke a minőségtől, a szorgalomtól függ csupán. Valamennyi cégünknél van több női vezető is, és a cég élén is egy hölgy áll - jómagam személyében -, köszönhetően Karsai úr tulajdonosi szemléletének. Mert meggyőződésem, hogy ezen múlik minden. Ez a szemléletmód áthatja az egész céget, és alapvetően meghatározza a működésünket. Nálunk az etikus viselkedés, az egyenlő bánásmód az alap.

Cseh Teréz


2021-ben Üzleti Etikai Díjat nyert "Nagyvállalat" kategóriában a Karsai Holding Zrt.

A Karsai Holding Zrt. egy cégcsoport zászlóvivő tagja. Jogelődje 1988-ban Székesfehérvár-Kisfaludon egy 50 négyzetméteres épületben hozta létre első üzemét. Az alapító és a Zrt. egyetlen tulajdonosa Karsai Béla, a gazdasági életben ismert, híres személy. Fő profiljuk gyógyszeripari csomagolóanyag-gyártás. A cégcsoport jelenleg nyolc tagvállalattal, kilenc telephelyen 566 alkalmazottnak ad munkát. 2020. évi árbevétele 8,765 milliárd forint volt. Székhelye Székesfehérvár.

A Zrt. vezetője és a menedzsment a bizalomra épülő etikus magatartás elkötelezettjei, mind a gazdasági, mind a társadalmi életben. Alapelvük, hogy minden dolgozónak joga van ahhoz, hogy tisztelettel és méltósággal bánjanak vele. Munkatársaikat támogatják a tanulásban. A cég iránt lojálisoknak anyagi támogatást nyújtanak, akár a devizahitelük kifizetéséhez is. Motiváló bérrendszert alkalmaznak. Az új technológiák elsajátítása, a sikeres vizsga után automatikusan növekszik az alapbér. A jogi osztály a munkatársak jogi problémájával ingyenesen foglalkozik. Fogászati ellátást biztosítanak, ingyenes, illetve ötven százalékos költségtérítéssel. A közösségépítést céges kirándulások szervezésével támogatják.

A tulajdonos első számú feladata a példamutatás. A beruházási stratégiákról sosem egyedi, tulajdonosi döntés születik, hanem a menedzsmenttel közösen alkotják meg. Abban fontos szempont a környezetvédelem. Ezt számos tettel bizonyítják. Megkérdőjelezhetetlen a tulajdonos lojalitása a munkavállalók felé: jellemző a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása. Nem ritka, hogy egy család három generációja dolgozik a cégnél. A Covid időszakában biztosították az otthoni munkavégzés feltételeit, még azon az áron is, hogy a tulajdonos maga ült a volán mögé, vagy a nyomdagép mellé.

Évente mérik az ügyfelek elégedettségét. Az éves vevőtalálkozókon bemutatják az újdonságokat, fejlesztéseket, és vendégül látják a partnereket. Kezdeményezik a közös fejlesztéseket is, így született például a Karsai-Chinoin közös fejlesztésű No-Spa gyógyszeradagoló, mely gyógyszeripari kategóriában világdíjat kapott. A cég nem csak a partnereivel, a konkurenciával is etikusan viselkedik. Jó példa erre, hogy az egyik legnagyobb versenytársukat kölcsöngéppel segítették ki egy éven át.

Példaértékű a cég beágyazottsága a helyi közösségbe, jó kapcsolatokat ápol a város vezetésével és civil társadalmával. Társadalmi felelősségvállalásának attraktív példája a komposztáló osztás a városháza közreműködésével a "Virágos Székesfehérvár" program keretében. A Covid miatti korlátozások miatt a leginkább nehéz helyzetbe került helyi vendéglátóhelyeket, éttermeket segítették anyagi támogatással, s ideiglenesen munkát adtak a bezárt éttermek dolgozóinak. Azonnal megkezdték a védelmet szolgáló termékek csomagolóeszközeinek gyártását is.

A tulajdonos több társadalmi szempontból fontos díj alapítója: Bolyai-díj, Gábor Dénes díj, Szent István Díj. 2019-ben maga is rangos díjat kapott: MMSZ Innovációs Díj. 1996-2014 között a Magyar Műanyagipari Szövetség Elnöke volt. Számos jelentős szakmai lépés fűződik a nevéhez.

A csoport minden tagja kiveszi a részét a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásából, támogatják a rászorultakat. CSR-jük szerteágazó. A környezettel szembeni felelősség alapvetően a termékfejlesztés, illetve a továbbfejlesztés esetében az alapanyag-felhasználás csökkentését, ezáltal a termék súlyának, szállítási költségének és a környezeti terhelésének mérséklését jelenti. Minden korszerű és környezetkímélő, -védő technológiát alkalmaznak.

A Karsai Holding neve garanciát jelent a partnerei számára. A tulajdonos értékrendje átsüt a holding működésében. Egy rendkívül kiegyensúlyozott, naggyá vált cég csak etikusan maradhatott meg a piacon, erős tulajdonosi elkötelezettséggel. Igazi magyar sikersztori a becsületes, tisztességes, érték alapú üzleti jelenlétről.

2022.01.26. 09:44
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás