szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


KOHÁSZ szobrot avatott az Arconic-Köfém 

Szoboravatással zárult a Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves fennállását ünneplő, egyéves eseménysorozat. A KOHÁSZ köztéri szobrát állította fel a Székesfehérvárhoz szervesen kötődő, nagy múltú szervezet a város vezetőivel közösen a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. A kovácsolási, préselési és hengerlési tuskókat, illetve az ipar számos területén használt magas minőségű hengerelt alumínium félkésztermékeket előállító vállalat magas szaktudású szakemberei előtt tiszteleg Pintér Balázs szobrászművész alkotásával.

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. Európa egyik vezető alumíniumipari hengerműve és öntödéje. Az 1941-ben indult Köfém Hengermű-Öntöde mára Magyarországon egyedülálló alumínium-feldolgozó gyárként, a folyamatos kapacitásnövelő beruházásoknak köszönhetően 80 éve sikeresen működik. A székesfehérvári üzem 37 országba szállítja világszínvonalú termékeit, amelyet a gyár 800 dolgozója állít elő a kor kihívásainak megfelelő gépek és eszközök segítségével.

A szoboravatási ünnepség a Köfém Művelődési Házban rendezett ünnepséggel kezdődött, ahol egy vetítettképes összeállítást láthattak a részvevők a 80 éves jubileum tiszteletére szervezett emlékévből.

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és HR vezetője, az ünnepség moderátora elmondta, a mai esemény tisztelgés a szakemberek előtt. "A KOHÁSZ szoborral vállalatunk szakembereink előtt tiszteleg, akik 80 éves fennállásunk során erejükkel, tudásukkal és szakértelmükkel hozzájárultak múltbeli és jelenlegi eredményeinkhez, és megalapozták jövőnket. Mára már 4 generáció szaktudására építve állítjuk elő termékeinket Székesfehérváron. Vállalatunk elkötelezett munkatársainak folyamatos fejlesztése iránt, és büszke vagyok a kollégák közreműködésével kialakított, országosan is elismert öntödei és hengerműi szakképzésünkre. A dolgozók biztonsága és elkötelezettsége kiemelten fontos számunkra, ezért stabil, versenyképes munkahelyet, folyamatos szakmai továbbképzéseket biztosítunk számukra, és globális vállalatként kulturálisan sokszínű környezetben, munkatársainkkal közösen kialakított értékek mentén működünk".

A világszínvonalú céget Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és gyárvezetője mutatta be, hangsúlyozva, hogy termékeik több mint 95 százalékát európai piacokon értékesítik. A cég arculata az 1960-70-es években alakult ki, a 80-as években elkezdődött a nyugatra történő termelés, így a rendszerváltáskor értékessé vált a cég a nyugati befektető számára. Az Alcoa meghonosította a munkabiztonságot, a környezetvédelmet, a munkakultúrát és a termékminőséget, melyet az Arconic visz tovább. A cég a 2000-es évek óta is folyamatos megújuláson, változáson megy át. Gábor Balázs úgy fogalmazott: "A 8 évtizedes székesfehérvári jelenlét örökségét tovább vivő Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. önálló vállalatként 2020-ban kezdte meg a működését, és múltunk hagyományait megőrizve azóta is a legmagasabb minőségű termékekkel szolgáljuk ki partnereinket, az autóipar, tehergépjármű alkatrészek, építőipar, háztartási és egyéb ipari eszközök piacain." Hozzátette: "Elkötelezettek vagyunk, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül fenntarthatóan képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit Székesfehérváron."

Részt vett az ünnepsége Francoise Frost, az Arconic amerikai lokációkon kívüli területekért felelős HR igazgatója is. Mint mondta, 80 év rendkívüli hosszú időnek tűnik a gyorsan változó világunkban. A pandémia miatt nem tudtak úgy ünnepelni, ahogy szerettek volna, ám a szervező csapat kreatívan dolgozott. A pandémia nagy hatást gyakorolt, ugyanakkor stabilitásra, az értékek megtartására ösztönözte a céget, így van ok az ünneplésre. Valójában mi a titka a 80 év sikerének, ami gyakorlatilag egy emberélet? A válasz könnyű, nem az épületeken, a gépeken, hanem az embereken múlik a siker. 80 éve született egy ötlet, amit megvalósítottak, és amit az elmúlt években emberek ezrei folytattak. Ehhez nem csak a munkatársak kellettek, hanem az ő családtagjaik és a közösség egésze is, akik háttérországot biztosították a kemény munkához. "Büszkék vagyunk az elmúlt 80 évre, a Székesfehérvár városával való együttműködésünkre és a közösségre." - fogalmazott Francoise Frost.

A vállalat és Székesfehérvár története több szálon is összeforr, a cég és jogelődei felelős munkaadóként folyamatosan hozzájárulnak a város, a régió, valamint a magyar alumíniumipar fejlődéséhez. A társadalmi felelősségvállalás jegyében az Arconic Alapítvánnyal közösen a vállalat elkötelezetten támogatja a helyi szervezetek működését 2021-ban 225 ezer dollárral, 2022-ben pedig további 250 ezer dollárral segíti a közösség és a város fejlődését.

A beszédeket követően a Művelődési Ház előtt leleplezték a KOHÁSZ szobrát, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. "Székesfehérvár gazdaságának fontos alappillérét jelenti az a cégcsoport, amely az egykori Köfémből nőtte ki magát. Az elmúlt nyolc évtizedben rengeteg család - akár több generáció - életének volt meghatározó része a vállalat, mint ahogy ma is sokakat foglalkoztatnak. Számos, társadalmi felelősségvállalást célzó programban partnerei a városnak. A helyi közösség nevében is köszönöm az Arconic, valamint minden egykori és mai köfémes kolléga munkáját!" - mondta a városvezető. Szavai szerint a cégcsoport egzisztenciális biztonságot nyújtott és garantált az elmúlt évtizedekben és ezt biztosítja a jelenben is. Az itt végzett munka nagyon kemény feladat, a mai nap pedig a munkás ember ünnepe, tisztelgés azok előtt, akik ezt a kemény feladatot végzik nap mint nap. 

A KOHÁSZ szobra közel 2,5 méter magas, speciális fémöntés eljárással készült alumíniumból, Pintér Balázs szobrászművész tervei alapján Nagy Károly műhelyének közreműködésével. A figurális alkotás a kohász munkájának jellemző pillanatát ragadja meg - öntés közben mutatja be. A szobrot Jakab János mester öntő olvasztár szakember ihlette. Az ábrázolás során törekedtek a kohász élethű bemutatására, a különböző védőfelszerelések - az arcvédő, a védősisak, a kesztyűk - szerepeltetésére. Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a városnak adományozza a KOHÁSZ szobrát.

Pintér Balázs szobrászművész az átadás után hangsúlyozta, motiváló feladat volt számára, hogy egy életnagyságúnál nagyobb méretű szobrot készítsen a fémöntő mester ábrázolására. Mint mondta, többször ellátogatott a gyárba, hogy ihletet merítsen. Az alkotás elsősorban arra szolgál, hogy tisztelegjünk a munkát végző ember előtt.

Az esemény végén Dr. Kóródi István, az Arconic-Köfém Öntöde Termelés- és Minőségirányítás vezetője - aki több mint 40 éve dolgozik itt - sajátos szemszögből elevenítette fel a gyár történetének fontos állomásait, majd a Kohász himnusz eléneklésével ért véget az ünnepség. Zárszóként elhangzott, hogy a cégcsoport egy közeljövőben egy játszótérrel ajándékozza meg a várost.

Fenntarthatósági célkitűzéseik részeként a szoboravatás előtt 80 fát ültettek el a vállalat munkatársai az Arconic sétányon. A jubileumi ünnepségsorozat része volt az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozata, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését. Emellett 4 generáció munkavállalóinak személyes emléktárgyaiból nyílt kiállítás a Köfém Oktatási és Közművelődési Központban, és egy termelési kisfilm révén a szélesebb közönség is bepillantást nyerhetett az alumíniumgyártás folyamatába. A vállalat az eseménysorozat keretében a volt Köfém utódvállalatával közösen egy játszóteret is átad a városnak még ebben az évben.

2022.05.12. 10:45
   Regio Regia magazin


155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás