Ismét van Pálinkafőzde Tatabányán!
Öt év szünet után újra csöpög az életet adó nedű - a pálinka - Tatabányán, a Szvatopluk út 2. szám alatt. A nyolcvanas évek óta működött ezen a helyen szeszfőzde, és most egy új vállalkozó csapat, a Dáker Kft. vásárolta meg a helyet, és alakította át a XXI. század kívánalmainak megfelelően. Március elején kóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be az üzemet a tulajdonosok.
- Négy évvel ezelőtt vásároltuk az ingatlant - meséli Dákai András, a Dáker Kft. munkatársa -, igen romos állapotban. Felújítottuk, bővítettük és teljesen új gépekkel indítottuk újra. Európai Uniós támogatásból érkezett rá pénz, melyet egy GINOP-os pályázat keretén belül nyertünk meg. - Ennek ellenére jócskán a zsebünkbe kellett nyúlni, hiszen a pályázat támogatottsági intenzitása 5O%-os volt. Nagyon elszántak voltunk, hogy valóra válthassuk álmunkat, mely egy Tatabányán újonnan megvalósítandó, a mai kor igényeinek megfelelő pálinkafőzde létrehozása volt. - De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mitől válik modernné egy főzde? - Ez elsősorban a gépeken és a technikai felszereltségen mérendő. Mi egy 4OO literes Müller egylépcsős pálinkafőzőt vásároltunk, ami egy német gyártmányú gép és a jelen kihívásainak maximálisan megfelel. Az egylépcsős rendszer lényege az aromatorony, amely a mi esetünkben két db, külön vezérelhető aromatányért és spirál rendszert tartalmaz, valamint vízhűtéses deflegmátorral van ellátva. Így érjük azt el, hogy a kapott párlatunkban a gyümölcsre jellemző intenzív illataromákat és ízeket megkapjuk. - A cefrét zárt rendszeren keresztül szivattyúzzuk be a gépbe, ez teljesen kizárja annak a lehetőségét, hogy a különböző cefrék összekeveredjenek. Egyébként az erjesztésben is állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére. Három darab 2OOO literes, vízhűtéses köpennyel ellátott Unitank tartályunk biztosítja, hogy az erjedés minden körülmények között egyenletes legyen, és a legoptimálisabban menjen végbe a folyamat. - Hogy a megfelelő minőségű gyümölcsöket szivattyúzzunk be az erjesztő tartályinkba, erről Maurer gépeink gondoskodnak: gyümölcsmosó, magozó és daráló egységek. - Hányan dolgoznak az üzemben? - A Dáker Kft. ebben a beruházásban eddig három munkahelyet teremtett, de további státuszok létrehozását is tervezzük. Egyenlőre még csak bérfőzéssel foglalkozunk, ami azt jelenti, hogy a bárki által hozott cefréből főzünk pálinkát, amit a bérfőzető magáncélra használ fel. Ám hamarosan tervezzük beindítani a kereskedelmi főzést is, ami annyit tesz, hogy saját magunk által termelt vagy vásárolt gyümölcsből saját terméket állítsunk elő, és ezt Tatabányán és annak környékén értékesítsük. - A Dáker Kft-nek a megvalósítás során elsődleges célja volt, hogy a legkisebb mértékben károsítsa a környezetet, ezért a gépeink mind elektromos árammal működnek és a későbbiekben egy hibrid megújuló energiaforrás parkkal szeretnénk bővülni, mely napelemet és szélkereket is tartalmaz. Próbálunk minél környezettudatosabbak maradni. - És mi lesz a pálinkafőzés végtermékével, a cefremoslékkal? - Itt is a környezetvédelem a cél. A cefremoslék zárt rendszeren keresztül távozik az üstből, egy közel 6O m3-es földalatti tartályba. Innen tartálykocsikkal szállítjuk egy biogáz-üzembe.
Szöveg és kép: Horváth Tímea |