szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A világjáró tatabányai vadász

Tisztelet a vadnak! Üdv a vadásznak!

Szabó Zsolt tatabányai vállalkozó közel egy évtizede járja az erdőt, mezőt, pontosabban 2014 augusztusában tette le a vizsgát, és lett felavatott vadász. A gyerekkori álom ekkor valósult meg, hisz mindig erre vágyott. A Császári Földtulajdonosi Vadásztársaságban kezdte az erdőjárást. Mentora Orbán János volt, akitől mérhetetlenül sokat tanult a község környékén. Az azóta eltelt nyolc esztendő viszont olyan gazdag volt élményekben, hogy azokat már a világtérképpel lehet csak követni. Amerika, Ázsia, Afrika, és természetesen Európa vadjai nyomában volt időről időre Zsolt.

Hazai tájakon
- Az első élmények - eleveníti fel emlékeit Zsolt - nyilván császáriak. Itt ejtettem el első disznómat, gím- és dámszarvasbikámat. Ez felejthetetlen élmény volt számomra. Ezt természetesen számos trófea követte hazánk több területén. Barangoltam Kisújszállás, Barcs, Csabdi, Bakonyszombathely, Bajót Csongrád határában.
- A nyolc esztendő honi vadászatáról nem vonok pontos mérleget. Tény, hogy gímszarvasbikából arany, ezüst és bronz egyaránt szerepel az érmek sorában. De az őzbakból is őrzök a vitrinben ezüst- és bronzérmet. Igazából mind az öt hazai nagyvad szerepel a listámon nevezetesen a gímszarvat, dámszarvas, vaddisznót, muflon, őzbak.
- Legutóbbi élményem a déli határon lévő Barcson történt. Tavaly szeptember, gímszarvasok násza. Azaz szarvasbőgés. Eső utáni napos délutánon helybeli vadásztársam kíséretében érkezünk a helyszínre. Bőgő bikák, agancsok csattogása, várakozó ünők, tehenek.
- Lesről szemléltük a fejleményeket. Mintegy másfél óra alatt öt-hat tekintélyes bika is fölvonult alattunk, mit sem törődve velünk a szerelmi lázban. Bár pazar jeleneteket láthatunk, lövésre nem volt lehetőség az adott helyzetben - nagy volt a távolság. A bikák ki-be futkostak a kukoricába a harc közben.
- Nem volt más választásunk. A leszálltunk a lesről, de ekkor már tudtuk melyik bikát szeretnénk becserkelni. Láttuk, hogy kapitális trófeájú példánnyal van dolgunk. Gyalog próbáltunk a bika közelébe jutni. Mintegy kétszáz méteres távolságban mutatta meg magát az állat. Ilyen távról lőhettem. A találatot a bika jelezte, befutott a kukoricába.
- Vért találtunk, a helyszínt megjelöltük. Másnap folytattuk a keresést hivatásos vadász kíséretében vadászkutyák segédletével. A két eb mintegy negyven méterre a kukoricásban rálelt a sebzett vadra. Felállították, és felénk terelték.
- No, ekkor kapott el a vadászláz. A bika kilépett a nyílt területre. Megláttam hatalmas agancsát. A kegyelemlövés a szívébe talált. Ezután természetesen következett a vadászszertartás, a végső tiszteletadás a bikának. Életem bikájának agancsa tizenegy kiló és tizennyolc dekás. Aranyérmet nyertem vele. 

Afrika, Namíbia
- 2017-ben, több vadásztársammal utaztunk el a távoli országba. Tíznapos túrán vettünk részt, egy vadászfarmon. Célunk volt megismerkedni minél több helyi vadfajtával. Tíz vad lett a zsákmányom, ebből négy aranyérmes, és egy bronz trófeás. Elsősorban antilopfajták, de volt közöttük egy varacskos disznó is.
- Emlékezetes számomra a nagykudu elejtése. Ez hatalmas testű, mintegy négyszázötven kilós, csavart szarvú antilopfajta. Kapitális példányt sikerült puskavégre kapnom a negyedik napon.  
- Afrikai szavanna, száraz, tűző napsütés. Kísérőmmel, a helybeli Pieter Delport fehérvadásszal, valamint nyomkövetővel indulunk útnak. Lépésben haladunk terepjárónkkal, kimondottan kudus vidéken. Rengeteg antilopot látunk, de közöttük ez az egyetlen az igazán kapitális méretű.
- Egy bokor árnyékából kilóg a hatalmas szarv, leszállunk a kocsiról, megfelelő széliránnyal, megfelelő cserkeléssel sikerül megközelíteni mintegy száznyolcvan méterre. A háromszázas Winchester Magnum márkájú puskám ekkor szólal meg. A vad jelzi a lövést, negyven méteres halálvágta után elfekszik.
- Említésre méltó, egyben kedves emlék számomra egy vándorantilop meglövése. Ezt az őz nagyságú állatot mintegy kétszázhetven méterről, lőbotos támasztékról sikerült puskavégre kapni - úgy, hogy a vad tűzben, azaz helyben összerogyott.
- Afrikára úgy gondolok vissza: aki vadászember járt már itt, visszavágyik. A csodálatos környezet, növény- és vadvilág vonzza a természetszerető embert. Tervezem tehát én is második utamat az öreg földrészre. Ez év októberében indulok útnak Dél-Afrikába. Tíznapos vadászat vár rám ismét. Nagy fába vágom ezúttal fejszémet, az öt afrikai nagyvad közül szeretném, ha terítékre kerülne szép sörényű hímoroszlán, valamint hatalmas szarvú kafferbivaly-bika.

Északi kaland, Kanada
- 1500-2000 méter magas hegyeket barangolunk be lovas cserkészéseink során, ezekhez tartozik további tíz kilométeres gyalogtúra. Videók, fotók tanúsítják, utunk mennyire változatos. Hányszor kell átkelni hegyeken, völgyeken vízmosásokon.
- Nos, a kilencedik napon már kétszáz kilométeres lovas cserkészés, továbbá ötven kilométeres gyalogportya van mögöttünk - eredmény nélkül. Végre azon a délelőttön reményt keltő látványban van részünk. Az egyik völgy hajlatában hatalmas termetű jávorszarvas bikát pillantunk meg.
- A fekvő bikát azonban takarja az aljnövényzet. Bár szép az idő, az állat mintegy másfél kilométerre lehet tőlünk - légvonalban. Agancsa azonban méltónak mutatkozik arra, hogy gyalogosan becserkésszük. Három-négy kilométeres gyaloglás után reményteli pozícióba jutunk.
- Kísérőm idegen bika hangját utánozza. A terv beválik. A jávor feltápászkodik, 750 kilós testével felénk fordul. Távmérőm ekkor 307 métert jelez. 325-ös Winchester Magnum puskám megszólal. Egyetlen jól irányzott lövés elegendő ahhoz, hogy a bika tűzben rogyjon össze, helyben maradjon. Trófeája méltó dísze szobám falának.

Ázsia, Kaukázus
A tatabányai vadászt itt, Kirgizisztánban, a Karakulka hegységben négyezer méteres csúcsok kápráztatták el. No és természetesen a helyi vadvilág az öt vadásznapon.
Három sikertelen portya után mosolygott Zsoltra a vadászszerencse. Hegyi kísérője, Milan korábban kiszúrta a kőszáli kecskebakot. Másfél kilométeres lovaglás, kétórás gyalogtúra az irdatlan magasságban. A bak még így is háromszázötven méterre van tőlük a hegygerinc tetején.
A lövés azonban pontos. A tetemet holdfénynél hozzák le a nyaktörő magasságból. Nem akármilyen kecskebak. Kilencvenhat kiló, fajának büszkesége. Szarvának hossza pedig száztizennyolc centiméter. Méltán lehet rá büszke a tatabányai vadász.   

M. Tóth Sándor

2022.05.16. 17:46
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás