szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A modern házépítés úttörői

25 éves a HORIZONT, az acélvázas építéstechnológia

Negyed évszázaddal ezelőtt Észak-Amerikából egy alaprendszerként került Magyarországra az az innovatív építéstechnológia, ami később HORIZONT néven került be a köztudatba. Az újdonságnak számító megoldásra a hazai piac még nem állt készen, de tulajdonosa mégsem adta fel álmát, hogy meghonosítsa szülőhazájában a jövő építési technológiáját. Számos műszaki fejlesztésre és kitartó munkára volt szükség ahhoz, hogy a HORIZONT acélvázas, energiatakarékos építési technológia és az azt meghonosító vállalkozás piacvezetővé váljon. Hosszú út vezetett idáig - kezdi beszélgetésünket Dienstmann Tamás, az idén 25 éves HORIZONT Global Kft. alapító ügyvezetője.

- Hogyan született meg a HORIZONT acélvázas, energiatakarékos építési technológia?

- 1991-ig - ekkor tértem haza Magyarországra, Kanadában éltem, ahol 34 éven át, többek között favázas építési feladatokkal foglalkoztam. Itt találtam rá arra a jóval hatékonyabb, megbízhatóbb és rendkívül innovatív építési technológiára, amit aztán hazahoztam, és HORIZONT néven levédettem. Huszonöt év folyamatos fejlesztésének köszönhetően ez az építési technológiánk nemzetközi szinten is ismert és elismert rendszerré vált. A HORIZONT Global Kft. pedig egy sikeres magyar családi vállalkozássá. A fiam, a feleségem és a menyem is kiveszi a részét a munkákból.

- Hogyan fogadta az ágazat, a piac az új technológiát, és hogyan váltak piacvezetővé?

- Kétségekkel, hiszen Magyarországon teljesen újdonságnak számított, de lépésről lépésre sikerült a fenntartásokat leküzdeni. Kezdetben csak kisebb családi házakat, nyaralókat építettünk, aztán egyre több és nagyobb építménynek adtuk a vázát. Mára pedig a HORIZONT kivitelező és márkaképviselő partnereink a társasházaktól kezdve luxusházakon át, egészen a belvárosi tetőtér-beépítésekig az élen járnak. Számos önkormányzati és nagyberuházó közszolgáltató, illetve egyéb szolgáltató épület szerkezete készült el, mint például iskolák, óvodák, kampuszok, szállodák, idősek otthona, raktárak, ipari épületek. Az elmúlt 25 évben több ezer HORIZONT energiatakarékos épület került átadásra, négy kontinens 11 országában.

- 2020-ban a megnövekedett igények kiszolgálása érdekében bővítettük gyártási kapacitásunkat, mely így ma már eléri az évi 400 000 m2-t. Mi tehát acélszerkezet-gyártók vagyunk, az építési feladatokat pedig minden esetben HORIZONT kivitelező és márkaképviselő partnereink látják el.

- Ezek szerint a HORIZONT Global a szerkezet előállításával foglalkozik, a kivitelezést pedig a partnereik végzik?

- Így van. Mi kifejezetten a vázszerkezet tervezésével, gyártásával és szerelésével foglalkozunk. Emellett a folyamatos fejlesztésre összpontosítunk. Kezdetben mi magunk voltunk a generálkivitelezők is, aztán egyre népszerűbb lett a technológia a kivitelezők körében, és kiépítettünk egy komplett partnerhálózatot, ami jelenleg is folyamatosan növekszik. A HORIZONT kivitelező és márkaképviselő partnereink önálló építési vállalkozók, akik minőségi szolgáltatást nyújtanak, tervezéstől a kulcsrakész átadásig. Számos építész és több tucat kivitelező cég alkalmazza már előszeretettel az acélvázas technológiát, amihez a szakmai ismereteket oktatási rendszerünkön keresztül sajátíthatják el. Nagy figyelmet fordítunk a módszer betanítására, hiszen számunkra kiemelten fontos, hogy minőségi munkát kapjon a megrendelő. Márkaképviselőinknek, partnereinknek nem csupán magas szintű műszaki támogatást nyújtunk, de marketingeszközökkel is támogatjuk őket, illetve rendelkezésükre bocsátjuk bemutatótermünket, mintaházunkat is.

- Milyen előnyöket nyújt ez a technológia a hagyományos építéshez képest?

- Mindenekelőtt a gyorsaságot, s mint tudjuk az idő pénz. Főleg manapság, de idesorolhatom még az energiahatékonyságot, a tervezhető költségeket, a pontosságot és a magas ellenálló képességet is. Fontos a súlyt megemlíteni, ami 10-12-szer könnyebb a hagyományosnál. Ezek az előnyök a beruházónak és a kivitelezőnek egyaránt fontosak. Az építtető hamarabb veheti birtokba az építményt - legyen az családi ház vagy üzleti épület -, a kivitelező pedig gyorsabban vállalhat új munkát. Ez anyagi hasznot is jelent minden szereplőnek. A befektetőknek a pénz forgása óriási előnyt jelent.
- De nézzünk egy példát! Egy 160 m˛-es ház esetén a szerkezetállítást 16 munkaóra alatt el tudja végezni egy hétfős csapat a helyszínen.  Ez a technológia így kétszer-háromszor gyorsabb lehet, mint a hagyományos, ami azt eredményezi, hogy a generálkivitelező ugyanannyi idő alatt megduplázhatja a bevételét, a megrendelőnek pedig fele vagy harmada ideig kell fizetnie a munkásokat.- A tervrajzokat saját fejlesztésű gyártmányterv-programmal konvertáljuk, és a szerkezetet milliméternyi, nem ritkán akár félmilliméternyi precizitással készítjük elő. Ez a gyors összeszerelés mellett abból a szempontból is előnyös, hogy a helyszínen nem keletkezik elszállítandó hulladék, és ennek mennyisége az üzemben is csupán 0,5%. A költséghatékonyság mellett ez az építőiparban is kiemelt jelentőségű, környezetvédelem szempontjából is hasznos.- Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hagyományos technológiával szemben ezek az épületek az év minden évszakában kivitelezhetők, hiszen egy száraz építkezési rendszerről van szó.

- Mit jelent az energiahatékonyság ennél a technológiánál?

- Az acélvázas építmények esetében a szerkezet profilokból áll, melyeket szigetelőanyaggal töltünk ki. A 30-35 cm vastag falak így gyakorlatilag színtiszta szigetelésből állnak. Ezzel nem csupán az energiafelhasználás csökken, hanem 5-10%-kal nő a hasznos terület, hiszen nem kell olyan vastagra építeni a falakat.
- Említette, hogy 25 éves fennállásuk alatt több ezer építmény készült ezzel a technológiával hazánkban és külföldön is. Kiemelne néhányat? Melyikre a legbüszkébb?- Közhelyesnek hangozhat, de alapítóként minden egyes építményre őszintén büszke vagyok, hiszen a semmiből lett piacvezető márka itthon a HORIZONT. Folyamatosan és rendületlenül a minőséget tartjuk szem előtt.  Hiszem, hogy ebben rejlik a sikerünk is. Ha referenciaként ki kellene emelni egy épületet, talán az a zászlóshajónk lenne. Az a logisztikai központ, amely 2006-ban épült a Szahalin-szigeteken, Japántól messze északra. Az építtető amerikai olaj- és gázvállalat, az Exxon Mobil, a világ egyik legnagyobb energiaóriása. Egy kiemelt földrengési veszélyzónán húztuk fel a szerkezetet. A magas tűzveszélyességi fokozat is követelmény volt. Továbbá ellenállónak kellett lennie a 200 km/órás széllel és a -40 oC, valamint a +35 oC hőmérséklettel szemben is, de még a 380 kg/m2 hóteher sem okozhatott gondot az építménynek. A 4000 m2-es központ immár 17 éve bírja ezeket az extrém körülményeket. Ez a létesítmény a legjobb bizonyíték arra, hogy mennyire ellenálló a HORIZONT acélszerkezetes épület.

- Továbbá kiemelném a tetőtér-be- és ráépítéseinket Budapest belvárosában. Van egy olyan sikeres partnerünk is, amely évente, nagyságrendileg 100 épületes lakóparkokat épít Szlovákiában 100-120 m2-es típustervekből. Ez az üzletfelünk a 2008-as gazdasági válság idején is szép nyereséget realizált. Az ilyen sorozatgyártásos építés előnye, hogy nincs gyártmányterv költsége, és a logisztikai költségek is alacsonyak. Az időmegtakarítással és a hatékonysággal sokkal magasabb profit realizálható.

- A HORIZONT technológia ma már egyetemi tananyag. Milyen mértékben járult ez hozzá a sikereikhez?

- A tudás átadása a jövő generációjának nagyon fontos, és kiemelt szerepet játszik a HORIZONT Global életében. Egy új építési módszert csak úgy lehet bevezetni, ha azt már a frissen végzett szakemberek ismerik, és tudják is alkalmazni. Nagy büszkeségünk, hogy kezdetektől szoros az együttműködésünk felsőoktatási és szakképző intézményekkel országszerte. Gyakorlati oktatás helyszíneként működünk, és a technológiánk egyre szélesebb körben ismert.

- Milyen célokat tűztek maguk elé a további évtizedekre?

- 25 évvel ezelőtt rátaláltam egy olyan technológiára, amelynek a csodája, hogy mindig lehet továbbfejleszteni. Most is ez az elsődleges cél: képesek legyünk tovább növelni a kapacitásunkat és tovább fejlődjünk. Az innováció, a haladás számunkra több egy puszta kifejezésnél. A haladás a technológiák terén számunkra egy olyan ambíció, amely első naptól fogva a génjeinkben található és velünk van, érjen minket bármilyen kihívás. Az építőipar folyamatosan változik, változnak az igények, a fókuszpontok. A rendületlen előrehaladás, a fejlesztés, a kihívásokra való gyors reagálás jellemezte vállalkozásunkat eddig is, és hiszem, hogy ez a jövőben is így lesz, mind több márkaképviselő partnerünkkel karöltve.

SV-CST

2022.05.16. 18:12
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás