Fermentált ételekkel a hosszú életért! Díjazták a legjobb ételrecepteket
2022 januárjában, a még mindig tartó pandémia idején a Kor Kontroll Társaság, a Jobb világért mozgalom és a Magyar Elhízástudományi Társaság meghirdette rendhagyó receptversenyét. A kiírás célja az volt, hogy a fermentált, azaz erjesztett ételek segítségével erősítsük immunrendszerünket. Szeptember végén tartották Budapesten a díjkiosztót, ahol a Regio Regia magazin is érdekelt volt.
B. Király Györgyi, a 6-os csatorna tévéadó munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a „Fermentált ételekkel a hosszú életért!” receptversenyre 89 pályázat érkezett, nagyvárosokból - Budapest, Pécs, Miskolc, Tatabánya, Balassagyarmat - és kis falvakból - Visnyeszéplak, Jászapáti, Mány - épp úgy, mint a Balaton partjáról és még sok-sok más, vidéki településről. - A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk - mondta hozzászólásában dr. Csicsor János hatóanyag kutató, ötletgazda, a Hymato Products Kft. ügyvezető igazgatója -, hogy a bélflóránkban élő mikroorganizmusok határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, és ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul: megbetegszünk! - Kinek fontosak a fermentált ételek? Azoknak mindenképpen, akiknek a bélflórája meggyengült, hiszen a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, a fermentáció segítségével mérséklődik a puffasztó élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek keletkeznek, lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezetünkből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma. - Ha egy egyszerű, ősi módszer népszerűvé válhatott egy dán étteremben, miért ne válhatna divattá a magyar konyhákban is? Ugyanis a három Michelin csillagos koppenhágai Noma étterem - négyszer is elnyerte már a világ legjobb étterme címet- séfjének fermentálásról írott könyve tavaly az év szakácskönyve volt Dániában. René Redzepi a Noma fermentációs laboratóriumának vezetője a zöldségektől kezdve, az algákon, a tengeri hínárokon át a gyümölcsökig és a húsokig mindenféle alapanyaggal kísérletezik. Magabiztosan használja dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, az ősi tartósítási technikát, hiszen erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a kovászos uborka, a szójaszósz és a különféle sajtok sem kerülhetnének asztalunkra. - Receptversenyünkkel szeretnénk újraéleszteni a fermentált ételekre épülő gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! Nem titkolt célunk volt arra ösztönözni pályázóinkat, hogy kezdjenek kísérletezni otthon, megalapozva egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészetet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetik ki. Az okleveleket és tárgyjutalmakat a három társaság elnöke: B. Király Györgyi, Dr. Halmy Eszter, Balázs-Kis Attila, Paor Lilla, valamint a főtámogató dr. Csicsor János adta át. A dobogós helyezést elértek a Hymato Products Kft. ajándékaként wellness hétvégét, saját termékei közül válogatott étrendkiegészítőket kaptak, és számos finomságot a Battonyahús fermentált prémium termékeiből, melyek vízmegkötő nélkül, GMO mentesen táplált állatok húsából készültek. A csomagban az egészséges életmódot népszerűsítő könyvek mellett négy VIP belépő is helyet kapott, mely abba a szűrőkamionba enged soron kívüli bejutást, amely Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja keretében járja az országot. Fél óra alatt akár 40 szűrővizsgálat, várakozás nélkül! Az igazán értékes vouchereket Dankovics Gergely programigazgató adta át a díjazottaknak. Természetesen azok sem mentek haza üres kézzel, akik a dobogóról éppen csak lecsúsztak, a receptverseny gálára meghívott részvevői valamennyien ajándékcsomaggal térhettek haza. Ők sem érkeztek azonban üres kézzel, magukkal hozták a receptek alapján elkészített finomságaikat, így azok ízeikben is versenyre kelhettek egymással. Sztárvendéget is köszönthettünk, hiszen az egészséges életmód lelkes híve, Csongrádi Kata színésznő szívhez szóló dalokkal köszöntötte a megjelenteket. A recepteket könyv formájában is kiadják, addig is a Kor Kontroll Társaság, valamit a Magyar Elhízástudományi Társaság portálján olvashatják őket!
Veér Károly
1. Bellai Krisztina hivatásos fermentáló (Visnyeszéplak) - Ál túrógombóc, vagyis fermentált köles gombóc dióbundában, hozzá Hokkaidó tök- alma smoothie fermentált alapléből.
2. Csákó Ildikó vállalkozó (Jászapáti) - Saját kovásszal készült édes, illetve kecskesajtos -sonkás, zöldfűszeres sós kalács.
3. Cseh Teréz újságíró (Tatabánya - Regio Regia magazin) - Köleses-húsgombócos káposzta kovászos kenyérrel. |