szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Mikroképzés - a jövő szakképzésének alappillé

FivE - nemzetközi mintaprojekt a mikro-szakképzés uniós szintű összehangolásáért
Mikroképzés - a jövő szakképzésének alappillére

Az egyre gyorsuló technológiai fejlődéssel egyre kevésbé képes lépést tartani a szakképzés. A két-három évig tartó képzési idő alatt jelentős a tudásavulás, ugyanakkor jellemző a „túlképzés” is olyan értelemben, hogy a végzettek tudásuknak csak töredékét tudják hasznosítani a gyakorlatban. Gyorsabb, hatékonyabb, rövidebb, de mégis minőségi, a gyakorlatra erősen építő oktatásra lenne szükség. Erről, az Unióban egységes mikroképzésekről szól a most indult FivE Projekt, melynek részleteiről az egyik hazai érintett cég, a székesfehérvári INOX Technology Kft. ügyvezető igazgatóját, Márkus Gábort kérdeztük.

- Mi a probléma a jelenlegi szakképzéssel? Miért nem tud megfelelni a mai kor elvárásainak?
- Manapság minden képzés rákfenéje, hogy mire is képezzem ki az emberemet, mit taníttassak meg neki, ami aztán a lehető legrövidebb időn belül hasznosulhat a napi termelésben. A 3-5 éves szakképzési idő alatt ugyanis rengeteget változik a technológia, ráadásul aki az iskolában ül, az bizony hiányzik a munkaerőpiacról. A munka mellett történő tanulás sem sokkal biztatóbb, hiszen időben az sem rövidebb, ám - ha kisebb mértékben is, de az is érinti a munkaidőt, tapasztalatok szerint annak fele így is elveszik.
- A minősített szakmai képesítésre tehát éveket kell várnunk, és akkor még mindig csak egy kezdőről beszélhetünk, akinek az iskolából kilépve már részben elavult, számunkra pedig részben fölösleges tudása van. A mi műhelyünkben, ahogy jellemzően máshol is, néhány nagyon is konkrét részfeladatot lát el egy-egy dolgozó. Éppen elegendő lenne, ha ezekre rendelkezne megfelelő tanúsítványokkal és profi tudással. Erre az igényre reagálnak az úgynevezett miroképzések.

- Hogyan kell elképzelnünk ezeket a mikroképzéseket, illetve hogyan lehet ezeket tanúsíttatni?
- A probléma éppen az, hogy ma még idehaza nincsenek ilyen jellegű szakmai képzések. A jó hír, hogy egy most induló európai uniós pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy ennek kereteit egy speciális szakterületen, a hegesztő szakmában mintaértékű módon kidolgozhassuk.
- A FivE Projekt egy norvég kezdeményezésű, négy országot - köztük hazánkat is - érintő, úttörő kezdeményezés, melynek célja a szakképzés innovatív módon való modernizálása, a munkalapú tanulási gyakorlatra építve. Egy innovatív, az ágazatokon átívelő, skálázható, transznacionális képzési, illetve szakképzési platform létrehozását célozza, mely az eddig elismert kompetenciákat (CU - Competence Units) alapul véve tovább bontja azokat kisebb, úgynevezett mikrominősítésekre (MC - Micro Credentials).

- Ez tehát egy alulról felfelé építkező rendszer, ami a valós igényekre építve kis egységes lépésekben nyitja meg a szakképzési utat, melyen haladva a tanulók egyenként, egyéni igény szerint haladva egymás után sajátíthatják el az egyes kompetenciákat, melyek mindegyikéről külön-külön mikrotanúsítványt kapnak. Ezek összessége végül kitehet egy olyan teljes tanfolyamot, ami már nemzeti minősítést ad, vagy az Európai Hegesztési Szövetség által elismert európai diplomát eredményez. Fontos előny, hogy akár egyetlen mikrobizonyítvány mögött olyan ütőképes szaktudást állhat, ami már belépőt jelent a munka világába. Mindez lehetővé teszi a rugalmas és célzott ismeret- és készségszerzést, a kompetenciák bővítését, és követhetővé válik a technológiai fejlődés is, ami elengedhetetlen, hiszen folyamatosan jönnek az újabb és újabb hegesztési eljárások, olyanok, mint például a kézi lézerhegesztés, vagy épp a robothegesztések.

- Kik a konzorciumi tagok, illetve hazánkat kik képviselik a FivE Programban?
- A januárban indult hároméves projektben Portugália, Norvégia, Szlovénia és Magyarország vesz részt. A konzorciumi tagok - az Európai Hegesztési Szövetség (EWF), különféle nemzeti szakképzési szolgáltatók, valamint a termelő iparági szektor képviselői - aktívan hozzájárulnak szakértelmükkel a FivE sikeréhez. Hazánkat szakképzési szolgáltatóként a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft., iparági képviselőként pedig a mi cégünk, az INOX Technology Kft. képviseli a projektben. Ehhez éppen megfelelő a cégméretünk: se túl kicsi, se túl nagy. Viszonylag jó rálátásunk van a piacokra, és kapacitásunk is van a vállalt feladatok ellátására.
- Célzottan egy olyan rendszert kívánunk kidolgozni, amely a hegesztésen belül felöleli a teljes hegesztési platformot, vizsgálja azt, hogy a vállalkozásoknak konkrétan mire van szüksége, hogy majd ezekre hozzon létre pici, néhány napos-hetes képzéseket, rövid tanfolyamokat, melyek aztán uniós szinten egységes módon tanúsítva lesznek. Így ezeket a jövőben bármelyik munkahely elfogadja majd.

- A projekt most januárban indult és három évig tart. Hogyan zajlik a közös munka? Mikorra várhatóak konkrét eredmények?
- A három év teljes egészében le van bontva munkacsomagokra, minden résztvevőnek el kell végeznie ezeket a feladatokat saját területén. A projekt első felében a mi főfeladatunk az, hogy összegyűjtsük és rendszerezzük az iparági igényeket, melyekre aztán az említett szakképzési partnerünk, velünk együttműködve, kidolgozza a mikroképzéseket. A második félidőben, tehát másfél évnyi előkészítést követően, elindítjuk és folyamatosan teszteljük az oktatást, elemezzük, vizsgáljuk, hogy a várt eredményt hozza-e az új rendszer. A 3. év végére négy országból, másfél évnyi konkrét tapasztalattal rendelkezünk majd.
- Az NHTE hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a norvégokkal, sok közösen lebonyolított, sikeres pályázat áll már mögöttük, ezek közül néhányban mi is részt vettünk.
- Nagyon átgondolt, alaposan kidolgozott európai szintű projektben vehetünk részt most is, amihez szerencsére európai léptékű költségvetés is párosul, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy miből finanszírozzuk az erre fordított időt, energiát, vagy épp a felhasznált anyagokat.

- Mit gondol, hatással lehet ez a mintaprojekt a hazai szakképzés megújítására?
- A hegesztő szakképzésben mindenképpen, hiszen az ezzel foglalkozó intézmények valamennyien be vannak csatornázva a Magyar Hegesztéstechnikai Egyesülésbe, mert kizárólag ők adhatnak ki nemzetközi hegesztőbizonyítványt. Ez amúgy is egy nagyon szűk szakmai terület, ahol a hazai szakemberek jól ismerik egymást. A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.-nél nagy számban fordulnak meg a szakképzőiskolák tanárai is, hogy minősítést szerezzenek, amivel aztán oktatni tudnak az iskolákban. Meggyőződésem, hogy ez a rendszer gyorsan el fog jutni a szakképzés minden szintjére, nem csak a felnőttképzőkbe, hanem az iskolarendszerű oktatási intézményekbe is, és ezeken keresztül motiválni fog más szakterületeken működő, képzéssel foglalkozó cégeket, intézményeket is.

Cseh Teréz

Az INOX Technology Kft.-ről, a Pakole Cégcsoportról

A több, mint tíz éve alapított társaság speciális szerkezetek gyártásával, hegesztésével foglalkozik, kifejezetten speciális lakatos és gépészeti munkákra szakosodott. Elsősorban rozsdamentes anyagokkal, de szénacél, vagy bármilyen ehhez hasonló anyaggal vállalnak feladatokat.
Az INOX Technology Kft. a Pakole Cégcsoport partnereként szorosan együttműködik mind a Pakole Trade Kft.-vel, mind pedig a Pakole Szerviz Kft.-vel. Az előbbi ipari fűtéstechnikai rendszerek tervezésével, gyártásával foglalkozik, melyek zöme fémből, hegesztéssel készül, míg a Pakole Szerviz Kft. az ehhez kapcsolódó szolgáltatási területeken tevékenykedik, a gépészeti kivitelezések, szervizelések terén olyan speciális elemek gyártását végzi, amelyek a sorozatgyártás keretein belül nem kivitelezhetőek. A jól működő rendszer alapja a vállalatok közötti erős kooperáció, melyet az azonos tulajdonosi kör is erőssebbé, stabilabbá tesz.

2024.03.07. 16:52
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás