szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Kisbér szépült és fejlődött az elmúlt idő

Ciklusértékelő Sinkovicz Zoltánnal, Kisbér polgármesterével

Aki régóta nem járt Kisbéren, bizony nagyot nézne, hogy milyen szépen és milyen sok ponton újult meg a Bakony fővárosaként is aposztrofált település. A városközpontban Kisbér névadó lovának életnagyságú szobra köszönti az érkezőt, a megújult főtérrel, sétánnyal. Új ipari parkkal is gyarapodott a város, és számos új turisztikai beruházás csábítja a kikapcsolódni vágyókat. A mögöttünk hagyott öt esztendő eredményeiről Sinkovicz Zoltán polgármestert kérdeztük.

- Ugorjunk vissza a ciklus elejére! Milyen volt az indulás?
- Alig négy hónappal a 2019 októberi választásokat követően megjelent a Covid. Szerencsére ma már csak ritkán jut eszünkbe, de akkoriban nagy riadalmat keltett. Rengeteg megbetegedés, váratlan halálesetek, korlátozások, anyagi problémák. Mindez az önkormányzatot is számos kihívás elé állította. A korlátozások miatt hónapokig állt a képviselő-testületi munka, az olykor súlyos döntéseket polgármesterként kénytelen voltam egyszemélyben meghozni. Maszkok gyártása, tesztek beszerzése - ebben a cégek is segítségünkre voltak -, majd a vakcinázás megszervezése, amiben pedig a Batthyány Kázmér Kórház volt a partnerünk. Együtt legyőztük a vírust, megtörtént a népesség immunizálása.

- Hogyan hatott mindez a költségvetésre?
- Egy év csúszással éreztük meg a korlátozások hatását, az adóbevételek csökkenését. A nagyobb gondot - már-már pánikot - a covidot követő háború kirobbanása, és a vele együtt járó energiaválság okozta.
10-15-szörösére ugrottak a gázárak. Szigorú intézkedéseket kellett bevezetnünk, bezártuk a művelődési házat, és ahol csak lehetett korlátoztuk az energiafelhasználást, a gázról fatüzelésre váltottunk. Az óvoda-bölcsőde-szociális otthon védettséget élvezett, ott biztosítottuk, az előírások szerinti hőfokot. Mindemellett igyekeztünk a lehető legkedvezőbb tarifákat elérni a szolgáltatóknál. Ez egy rendkívül kritikus időszak volt az anyagiak tekintetében.
- Szerencsére a fejlesztéseink, melyeket rendszerint pályázatokból finanszíroztunk, töretlenül haladhattak előre. Az árak megugrása ugyan okozott némi fejfájást, de ilyen gondokkal már korábban is találkoztunk, és ahogy akkor, most is a kormányzat segített. Rendkívül jó kapcsolatot ápolunk az országgyűlési képviselőnkkel, a Vármegyeházával, és annak szervezetével, a Vármegyei Területfejlesztési Kft.-vel, nekik köszönhetően nem kell pályázatírókat fogadnunk.
- Egyetlen pályázati projektünk, egy bölcsődeépítés hiúsult meg képviselő-testületi viták miatt. A covidvégi időszakban, bár ígéretünk volt a többletforrásokra, hiába érveltem a folytatás mellett, a testület nem merte vállalni az anyagi kockázatot.
- Minden fórumon szeretem kihangsúlyozni, hogy a városnak egyetlen fillér hitelállománya sincs. 2000-2010 között a súlyosan eladósodott települések között szerepeltünk még - akkoriban képviselőként tevékenykedtem -, a költségvetést évről évre csak hitelből tudtuk finanszírozni. 2013-ban az Orbán-kormány átvállalta az adósságunkat, azóta addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, és ebből önerős fejlesztésekre nem nagyon futja.

- Mi az, ami viszont megvalósulhatott?
- Nagyvolumenű beruházásunk volt a Batthyány-puszta ipari terület felé menő kerékpárút építése, amit aztán a bölcsődénk átadója követett. Az állami beruházásként épülő, és ugyancsak állami fenntartású tanuszodánk befejezése pedig jelenleg műszaki problémák miatt húzódik.
- Stratégiai előrelépést jelent, hogy az önkormányzatnak sikerült egy saját tulajdonú ipari parkot létesítenie, ennek parcelláit a napokban kezdjük értékesíteni. A régebbi ipari parkban két japán kábelgyártó cég működik, az egyik helyére egy kínai állami optikai kábelgyártó vállalat érkezik, mely itt építi fel európai központját, ez 100-150 új magyar munkahelyet jelent.
- Kormányzati támogatásból zajlott a városközpont-revitalizáció. Megújult kívülről a katolikus templom, illetve egyházi projektként, de ugyanazon forrásból a katolikus plébánia is.
- Két nagy parkolóval gyarapodtunk, a Kossuth utcában, illetve a művelődési ház előtt, egészen a buszpályaudvarig, a főutcánk egy szakaszán pedig földkábellel váltottuk ki a régi villanyvezetékeket, így a vasoszlopok eltűntek.
- Megvásároltuk, lebontottuk az egykori Bakony Áruházat, hogy ott új főteret alakíthassunk ki, így eredeti helyére kerülhetett az I. világháborús emlékművünk is. Megtörtént a templom környékének rendezése, parkosítása, illetve a belvárosi sétány első szakasza is elkészült. Létrejött itt egy közösségi tér csobogóval, kis színpaddal, mely otthont ad a városi rendezvényeknek, elsőként az Adventi ünnepségünknek.
- Idén befejeződött a lovarda melletti, úgynevezett északi L-alakú istállóépület teljes felújítása is, szintén kormányzati támogatásból, ugyancsak a milliárdot meghaladó beruházásként. Már csak át kell adnunk.
- A tóparton a Mini Magyarország Makettparknál egy látogatóközpontot terveztünk, ami meg is épült, egy a város címerépületének, a lovardának a kontúrjait követő kis turisztikai központként. Mellette játszóteret hoztunk létre, melynek főeleme testvérvárosunk, Gúta emblematikus fahídját idézi. A Sacra Velo nemzetközi kerékpáros túraútvonal pihenőhelye, és egy kerékpárkölcsönző is itt kapott helyet.
- Hánta településrészen élőkről sem feledkeztünk meg az elmúlt időszakban. Az újonnan épült orvosi rendelő után, kívül-belül megújulhatott a művelődési ház is. A néhány éve az egyháztól megvásárolt óvoda tetőcseréje, részleges felújítása is megtörtént, a következő szakaszban pedig az épület energetikai felújítását is beterveztük. Folyamatban van az udvarán a játszótéri játékok kihelyezése, amit önerőből valósít meg az önkormányzat.
- Minden nagyobb beruházásunk, fejlesztésünk pályázatoknak köszönhetően valósulhat meg, ahogy azt említettem, önerőből nincs sok lehetőségünk a fejlesztésre. A kiugró energiaárak miatt azonban rendkívüli takarékoskodásba kezdtünk, és mivel nem kellett igénybe vennünk az így felhalmozott összeget, ez fedezetet jelentett az egyik utcánk járdafelújításának.

- Milyen fejlesztési projektekkel készülnek a következő időszakra?
- Már most is vannak előkészítve olyan terveink, pályázataink, amelyekkel meg tudjuk alapozni a város életének következő 3-5 évre szóló, további lendületes fejlődését, és itt nem csak az újabb TOP-os pályázatokra gondolok. A legnagyobb beruházásunk a főtéri projekt folytatása lesz. Első körben a plébánia előtti tér újulhat meg. Megvásároltunk egy épületet a Vöröskereszttől, illetve a Rákóczi Szövetségtől, ezt szeretnénk lebontani. A gimnázium és a családsegítő közötti foghíjtelekre pedig egy tornacsarnokot építünk a gimnázium és a szakiskola számára.
- Már készülnek a déli istálló ugyancsak L-alakú épületének az újjáépítési tervei. Egy nagy rendezvényterem kap itt helyet, és idekerül a teljes orvosi alapellátás is: házi- és gyermekorvos, fogorvos, védőnői szolgálat. A fennmaradó részeken pedig szolgálati lakásokat fogunk kialakítani.
- A már felújított részben, ahol a fitnessterem van, található egy medence, amit nem sikerült rentábilis módon üzemeltetnünk, ezért a helyén egy vívótermet szeretnénk kialakítani, a helyi és méltán népszerű vívóegyesületünknek.
- Tervezzük egy állami tulajdonú, egykori orvosi lakásokból álló 12 lakásos háztömb külső felújítását is, illetve az úgynevezett Pék-ház hasznosítását ökoturisztikai központként, szálláshellyel, kerékpáros pihenőponttal, vendéglátóval. Mindez a tóparton, a horgásztanya mellett ideálisan tölthetné be funkcióját.
- A városi múzeumunk a kiskastély épületében már felújításra került, de még ott is vannak hiányosságok, illetve újabb megoldandó feladatok. Esedékes lenne egy nyílászárócsere, és kisebb felújítások.

- Kulturális oldalról nézve, milyennek értékeli az elmúlt öt esztendőt?
- A covid elmúltával újra megélénkült a közösségi élet. Művelődési házunk programjaira, 400 fős színháztermének előadásaira a helyieken túl távolabbról is szívesen érkeznek ide az érdeklődők. Jól működnek a szakköreink, csoportjaink, egymást váltják a szebbnél szebb kiállítások, és természetesen ebben az időszakban is megtartottuk hagyományos városi rendezvényeinket: Gyereknap, Hántai Falunap, Kisbéri Napok, Adventi ünnepségsorozat.
- Kiemelten figyelünk a 70 év felettiekre, 700-800 karácsonyi ajándékcsomagot kézbesítünk a hivatal dolgozóinak a segítségével.
- Városunk újszülöttjeire is odafigyelünk, ezévtől baba-mama csomaggal kedveskedünk, pár éve pedig bevezettük a Babaköszöntő ünnepséget, ahol egy ceremónia keretében polgármesterként jelképesen is kisbéri polgárrá fogadom az adott évben születetteket. Úgy vélem, ez is fontos része a jövőépítésnek.

Cseh Teréz

2024.05.13. 19:13
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás