Szarvasgomba, mangalica, alma, szilva - a gourmet-ízek találkozójának főszereplői Stílusos Vidéki Éttermiség a Tatai Öreg-tó partján
Gyönyörű és immár állandó helyen - a Tatai Öreg-tó partján, az Esterházy kastélyparkban -, mondhatni, "gyönyörű" ízekkel, valódi gourmet-falatokkal várták az ínyenceket a SVÉT tagjai és meghívott partnerei szeptember utolsó hétvégéjén. A legnívósabb vidéki vendéglátóhelyek seregszemléje idén a "Mama főztje" koncepció jegyében zajlott, kiemelt alapanyagként pedig a magyar szarvasgomba, a mangalica, az alma és a szilva köszönt vissza az ételekben és a termelői standokon.
A neves esemény házigazdája, tőszomszédja a nemzetközi szinten is ismert és elismert, két Michlen-csillagos Platán Gourmet Étterem. A Platán komplexum az Öreg-tó sarkában álló, több mint 230 éves platánfa árnyékában húzódik meg, magában foglalva a tóparti ŕ la carte éttermen, a Platán Bisztrón kívül két szállásegységet, a Platán Udvarházat a Platán Utcával; az Udvarház mellett a várárokban kialakított kültéri Mirror Spát, valamint a Platán Gourmet Éttermet. A minőségi vendéglátás vidéki fellegvárától tehát csupán néhány lépésnyire várt ránk az az ízorgia, amit a SVÉT évről évre kínál látogatóinak. Az Ersterházy parkot végigjárva a bőség zavarával küzd az ízekre éhes emberfia, annyira széles a választék, hogy nehéz választania, hol, mit is kóstoljon. Jómagam - jókora kanyar, és a pavlovi reflexeket beindító látványhalom után - a rácalmási Jankovich Hotel**** pavilonjánál adtam meg magam. A Hibiscus étterem by Jankovich Hotel a magyar és a koreai konyha remekeit kínálja vendégeinek. Arról, hogy mivel készültek az idei SVÉT-re, Szabó Attilát, a szálloda igazgatóját kérdeztem. - Mi mással, mint a "mama főztjével" - mondja mosolyogva -, mind a magyar, mind a koreai nagymamák által szeretett, és gyakran készített finomságokkal érkeztünk. A Paradicsomos húsgombóc egyetlen magyar család asztaláról sem hiányozhatott, ahogy a koreaiakéról sem a Kimchi saláta, illetve a Kimchi Chigae, mely kellemesen átmelegít az őszi hűvösebb napokon. Desszerként az almáspitét kínáljuk, a szokványostól kissé eltérő stílusban, de az eredeti ízeket hozva. Természetesen minden ételünkben ott van egy kis csavar, mellyel séfünk elbővüli, újjá varázsolja ezeket a fogásokat. Például a könnyű lestyános paradicsomszószra, a rászórt roppanós hajdinára gondolok, vagy az újragondolt almáspitére, ahol a látvány önmagáért beszél. Ez utóbbi finomságot volt szerencsém személyesen is megízlelni, csak megerősíteni tudom, hogy gourmet élménnyé varázsolták ezt a hétköznapi, sokak által kedvelt süteményt. Ugyancsak elcsábítottak ízeikkel a Local 47 standján, ahol egy új köntösbe öltöztetett hortobágyit kóstolhattam, egészen pontosan Mangalica hortobágyit hajdinaropogóssal és savanyított kápiával. A hozzávalók elképesztő ízharmóniává álltak össze, különleges, roppanós, már-már játékos ízélményt szerezve a kóstolónak. A finom falatokat jól esik hozzáillő borocskával - az autósoknak, mint például én is, esetleg isteni házi szörppel - leöblíteni, ehhez egy egész "borutca" állt a látogatók rendelkezésére, ahol a régió neves borászatai sorakoztak fel, kínálva értékes, és a gourmet-élményeket fokozni képes nedüiket. A SVÉT - 14 kiemelt alapanyagai nem csak az éttermek által kínált finom falatokban jelentek meg, de önálló kiállítási standokon is bőséggel kínálták azokat a kistermelők, kiskereskedők, vagy épp az erdészetek. Számos standon kóstolhattunk szarvasgombát megszámlálhatatlanul sokféle formában a portól a fűszerkeverékeken át a szószokig - jómagam sem tudtam ellenállni a kísértésnek, és a szolnoki NEFAG Zrt. standján egy szarvasgombás padlizsánkrémet zsákmányoltam, amihez legnagyobb meglepetésemre, ajándékba egy szarvasgombás paradicsommártást, és mini térképként széthajtható szarvasgombás receptgyűjteményt is kaptam. Hosszasan időztem még a csodás Esterházy kastélyparkban, meg-megállva egy-egy termelőnél, megcsodálva, hogy ezekből a fantasztikus alapanyagokból hányféle terméket, milyen álomszerű ízeket képesek életre hívni a magyar ős- és kistermelők, és a velük szimbiózisban élő magyar vendéglátók.
Cseh Teréz |