szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Európa Díjat nyert az élővizek városa

Tatán számára a múzeum jelenti az újdonságot
Európa Díjat nyert az élővizek városa

Az elmúlt időszakban van mire büszkének lennünk Tatán – kezdte beszélgetésünket Michl József polgármester. – Országos és nemzetközi díjak, befejezett, megkezdett és beadott pályázatok fémjelzik az önkormányzat, a civil szervezetek és a lakosság gyümölcsöző együttműködését, a közös akarat diadalát.

Díjak, elismerések
- A közelmúltban – kezdte a felsorolást a polgármester - a tatai Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség átvehette a Magyar Tájdíj pályázat első helyezésével járó elismerést Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. A szövetség sok önkormányzattal együtt létrehozta a Gerecse Natúrparkot, megkezdte a tatai Öreg-tó vízminőségének javítását és természeti értékeinek megőrzését, valamint ökológiai szemléletű fejlesztéseket hajtott végre az Által-ér völgyében. Külön öröm számunkra, hogy ez a pályamű képviseli Magyarországot az Európa Tanács Táj Díja 2013-as pályázatán, ahol összemérheti magát a többi európai ország első helyezettjeivel.
- Az országban hetedikként létrejött Gerecse Natúrpark – tette hozzá - huszonkilenc település, és húsz civil szervezet összefogásával alakult, és komoly fejlesztési lehetőséget jelent a résztvevő önkormányzatok számára. Alapvető célja, hogy a Gerecse-hegység és az ahhoz csatlakozó peremterületek (Duna-völgy, Által-ér völgye, kisalföldi löszvidék, Keleti-Gerecse) vonatkozásában elősegítse a fenntartható és értékőrző tájhasználati formákat, egységes arculatot és marketingtámogatást teremtsen a tájra jellemző helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint a környezeti nevelés, oktatás eszközeivel is hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez. A Gerecse Natúrpark segíteni hivatott a zöldturizmus különböző formáit és a hazai natúrpark mozgalom ügyét is.
- A legfrissebb jó hír – mutatta a levelet Michl József -, hogy Tata városa – a németországi Altöttinggel megosztva – áprilisban elnyerte az Európa Tanács Európa Díját. A díj odaítéléséről szóló hivatalos közleményben ezt írták rólunk: „A Komárom-Esztergom megyében található Tata városa kilenc testvérvárosával kiterjedt és változatos cserekapcsolati hálózatot hozott létre. A 2012-ben szervezett több mint hatvan esemény számos olyan kulturális, sport és iskolai cserét tett lehetővé, amelyek Tatát az európai eszme helyi szintű előmozdításának modelljévé teszik Magyarország számára.”
- Az Európa Díjat, illetve az ezzel a névvel jelzett kitüntetési rendszert az Európa Tanács alapította 1955-ben – olyan helyi és regionális önkormányzatok elismerésére, melyek kiemelkedően aktív szerepet vállalnak az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok terén. A kitüntetési rendszer négy lépcsős. Első lépcsőfoka az Európai Diploma, a második a Becsület Zászló, a harmadik a Becsület Plakett és a negyedik maga az Európa Díj. Mi 1999-ben nyertük el az Európai Diplomát, 2000-ben a Becsület Zászlót és 2004-ben a Becsület Plakettet. Azóta minden évben pályáztunk a kitüntetési rendszer legmagasabb fokozatára, amelyet most sikerült elnyernünk. Ebben a kitüntetésben évente mindöszsze egy európai település részesülhet, Magyarországon rajtunk kívül eddig egyedül Szeged városa érte el ezt a sikert.

Pályázatok minden mennyiségben
- Az Öreg-tó projektet szeretnénk folytatni – tért át másik témára a polgármester -, komoly munkában vagyunk, hogy a második ütemre összerakjuk a terveket. A magas belvíz kapcsán csak most látszott igazán, hogy az Által-ér kitakarítása milyen hasznot hozott, milyen óriási vízmennyiséget tudott elvezetni biztonságosan.
- Az elmúlt évek azzal teltek – sorolta tovább -, hogy rengeteg pályázatot nyertünk, és ezek sokszor bizony ciklusokon átnyúló projektek. A legnagyobb talán a Tata és Tatabánya közti kerékpárút építése, amelynek tényleges fizikai kivitelezése most indult el. Három másik pályázat esetében írtunk ki közbeszerzést. Az első az Angolpark rehabilitációja, amely az utak, a szabadtéri színpad és a kiskastély megújítását tartalmazza. Más jellegű az Ökoturisztikai Központ kialakítása, a tóparti volt kajakházat alakítjuk át gyalogos, kerékpáros és vízi turisták számára. A harmadik pedig a távhő projektünk, ennek keretében a rendszer felújítása történik 250 millió forint értékben. A város a távhőszolgáltatást egyébként átadta a francia Dalkia cégnek, amelyben reményeink szerint egy jó partnerre találtunk.
- Nyertünk pályázatot – folytatta Michl József – a Baj községet és a tatai tópartot öszszekötő kerékpárútra, szintén nagy összegű támogatást az intermodális közlekedési csomópont szakmai terveinek elkészítésére. Ennek keretében szeretnénk kivinni a buszpályaudvart a vasútállomás mellé, hogy elindulhasson a város komplex közlekedésének megújítása. Emellett 180 millióból megkezdődhet a Fényes Fürdőn az ökoturisztikai tanösvény építése is.

Tervek, újdonságok
- Tata számára – tette hozzá a polgármester - a múzeum jelenti az idei nagy újdonságot, a város kapta meg ugyanis a megyei múzeum fenntartói jogát a törvény erejénél fogva. Nagyon komoly feladatot jelent a múzeum megújítása. Az épületek elég elhanyagolt állapotban vannak. A Német Nemzetiségi Múzeummal szeretnénk kezdeni a munkát, ahol szeretnénk kérni a német állam segítségét is. Ehhez kapcsolódik, hogy nagyon büszke vagyok arra, hogy egyik előterjesztője lehettem annak a javaslatnak, amely alapján a parlament január 20-át a németek elhurcoltatásának emléknapjává nyilvánította. Természetesen mi is megemlékeztünk a szomorú eseményről, akárcsak április 12-én a felvidéki kitelepítés emléknapjáról.
- Pályáztunk – fejezte be a beszélgetést Michl József - a közvilágítás, a gimnázium és művelődési központ megújítására, és a szociális otthonuk átalakítására is. Az Angolparkra is szeretnénk egy új pályázatot beadni, amelynek célja a növényzet és a vizek megújítása lesz. Az új pályázatok és feladatok tükrében felújítjuk, aktualizáljuk a Magyary-tervet, amely idén öt éves, így számos tekintetben újra kell fogalmazni.

Vk.

2013.05.29. 12:11
   Regio Regia magazin


138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás