szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia 162. lapszám
A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÉRTÉKTEREMTŐINEK MAGAZINJA
2024.03.07. 16:59
Átadták az "Év Mérnöke" Díjat

Tatabányán a Tulipános Ház, azaz a Tiszti Kaszinó adott otthont az idei Mérnökbálnak, amit immár 21. alkalommal rendezett meg közösen a farsangi időszak végén a Komárom-Esztergom Vármegyei Mérnöki Kamara (KEVMK), a Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara és a MTESZ Komárom-Esztergom Vármegyei Egyesület.

2024.03.07. 16:58
A női vállalkozók tudásukkal is segítik egymá

Immáron nyolcadik alkalommal találkoztak a VOSZ Fejér Vármegyei Női Vállalkozói Szekció tagjai. Az eseménynek ezúttal is a Karsai Holding Zrt. adott otthont, ahol Kis Éva ügyvezető igazgató fogadta a vendégeket. Két kiemelt téma várta a hölgyeket, Ruff Nikolett, mediátor, a szekció egyik tagja Életminőségben változás című előadásában arról beszélt, milyen módon tehetjük eredményesebbé, pozitívabbá életünket, munkánkat, mindennapjainkat. Ezt követően Elekes Zsuzsa adott tájékoztatást a SEED Alapítvány RajtUp - üzlettámogatási és fejlődési programjáról.

2024.03.07. 16:57
Napelempark a Suzukiban
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hivatalosan is átadták az esztergomi autógyár napelemparkját.
2024.03.07. 16:56
Generációváltás a Vértes Kereskedőház Kft.-né

Tatabánya-Bánhidán, a katolikus templom tövében, a bánhidai ipari területen található a targoncákkal, anyagmozgató és építőipari gépekkel foglalkozó Vértesker cégcsoport tatabányai telephelye, immár harminc éve. Több nemzetközi márka magyarországi importőrévé, a piac meghatározó szereplőjévé vált. A cég alapítója és tulajdonosa, Visegrádi József idén töltötte be hetvenedik életévét, és úgy látta jónak, hogy átadja a vállalkozás irányítását három fiának. Beszélgetésünk közben felidézte a kezdeteket, és az is kiderült, hogy manapság a nap huszonnégy órája sem elég neki, hogy a dolgai végére érjen.

2024.03.07. 16:56
Gazdasági kilátások 2024-re

A Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitóján Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője vázolt pillanatképet a hazai gazdaság helyzetéről, a magyar gazdaságpolitika intézkedéseiről, terveiről. Ezt követően Radetzky Jenő, az FMKIK elnökének moderálásával egy panelbeszélgetés keretében alkothattunk képet arról, hogy milyennek látják a helyzetet a helyi ipar, illetve felsőoktatás prominens képviselői.

2024.03.07. 16:54
Gazdasági kilátások vállalatvezetői szemszögb

A kamara Gazdasági Évnyitója egy panelbeszélgetéssel folytatódott, melyet Radetzky Jenő, kamaraelnök vezetett. A fő kérdésekre: milyen évet zártak, tudnak-e beruházni, fejleszteni, tervezik-e új munkaerő felvételét három Fejér vármegyei vállalkozás vezetője - az INOX Technology Kft. részéről Márkus Gábor, a Macher Zrt.-től Macher Gábor, a Simon Plastics Kft. nevében pedig Simon Péter - válaszolt. Arra a kérdésre, hogy a Kodolányi Egyetemen most létrejött Tudásközpont, vajon válaszokat tud-e adni a munkaerőképzéssel kapcsolatban felmerült problémákra az Egyetem Elnöki Hivatalának elnöke, Domokos Tamás szociológus reagált. Az elhangzottakat az alábbiakban foglaltuk össze.

2024.03.07. 16:53
Az intenzív gazdaságfejlesztési politika a kívánat

A Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitóján Radetzky Jenő, a kamara elnöke arra hívta fel a vállalkozók figyelmét, hogy a folyamatos, erőltetett, gyakran a monokultúrára épített növekedés könnyen zsákutcába vezethet. Ehelyett a gazdasági egyensúlyt és a növekedést egyszerre szem előtt tartó intenzív gazdaságfejlesztési politikára kellene fókuszálnunk. A Fejér vármegyeiek eddig is jó úton haladtak, a kellőképpen differenciált gazdaság erős és válságálló, de itt az ideje továbblépni, és a hangsúlyt a tudás- és technológiafejlesztésre helyezni. Az extenzív gazdaságfejlesztési politika, az újabb erőforrások bevonása helyett arra kellene törekedni, hogy abból hozzunk ki többet, amink van, legyen szó az energiáról, vagy épp a humánerőforrásról. Hogyan tudjuk ezt megtenni? - többek között erről kérdeztük a kamaraelnököt.

2024.03.07. 16:52
Mikroképzés - a jövő szakképzésének alappillé

Az egyre gyorsuló technológiai fejlődéssel egyre kevésbé képes lépést tartani a szakképzés. A két-három évig tartó képzési idő alatt jelentős a tudásavulás, ugyanakkor jellemző a „túlképzés” is olyan értelemben, hogy a végzettek tudásuknak csak töredékét tudják hasznosítani a gyakorlatban. Gyorsabb, hatékonyabb, rövidebb, de mégis minőségi, a gyakorlatra erősen építő oktatásra lenne szükség. Erről, az Unióban egységes mikroképzésekről szól a most indult FivE Projekt, melynek részleteiről az egyik hazai érintett cég, a székesfehérvári INOX Technology Kft. ügyvezető igazgatóját, Márkus Gábort kérdeztük.

2024.03.07. 16:52
Újabb sikerek a lábatlani betongyárban

A Lábatlani Vasbetonipari Zrt., bátran mondhatjuk, hogy a középeurópai betongyártás éllovasa. Nyolcvanéves tradícióira építve, a németországi központú RAIL.ONE csoport tagjaként, a lábatlani gyár folyamatosan fejlődik. A teljes technológiai megújítást, az energiahatékonysági felújítást követően immáron a külleme is megfelel a kor elvárásainak. Dübörög a betongyártás, 110%-on folyik a diverzifikált termelés, és a jól végzett munka eredményeként mindig akad a horogra egy-egy óriásprojekt is. Most éppen Kelet-Európa első, Szlovéniában épülő nagysebességű gyorsvasútja. Galler Károly vezérigazgatóval beszélgettünk.

2024.03.07. 16:51
Kalandozás az optometria világában

A Fejér Vármegyei Iparkamara nyolc kategóriában ad ki minden évben díjakat. Az „Etikus vállalkozó Díj” elismerés 2023 decemberében egy családi vállalkozás ügyvezetőjéhez, Cserta János optometrista, kontaktológus, látszerész mesterhez került. Generációk óta foglalkoznak szemünk világával a Cserta Optikában úgy, hogy működésük, etikus magatartásuk, jó gyakorlatuk más cégek számára is példaértékű lehet.

2024.03.07. 16:50
Hetvenöt éves a patinás intézmény

Eseményekben gazdag, tartalmas esztendőre tekinthet vissza a Pannon Egyetem, mely 2024-ben alapításának 75. évfordulóját ünnepli. Idén új szakok indulnak, folytatódik az energetikai korszerűsítés, és új rektort választanak.

2024.03.07. 16:48
Liftek épülnek Tatabányán
Három új felvonó épül Tatabánya vasútállomáson, melyből kettő a peronok, egy pedig a P+R parkoló megközelítését biztosítja majd.
2024.03.07. 16:47
Pápa Győr agglomerációs övezetébe került

Dr. Áldozó Tamás 1994-től önkormányzati képviselő, 1998-tól 2011-ig alpolgármesteri, 2011-től pedig polgármesteri funkciót töltött be. Ciklusértékelő beszélgetésünk készítése közben derült ki, hogy a FIDESZ pápai szervezete újra őt jelöli a város első emberének. Ha a szavazók is úgy gondolják, akkor tehát újabb öt évben gondolkodhat.

2024.03.07. 16:47
Nemesvámos előre ment, nem hátra

Felsorolni sem egyszerű, hogy a nehézségek ellenére - covid, a legnagyobb adózó elvesztése, energiaválság - mi mindenben lépett előbbre Nemesvámos az elmúlt öt esztendőben. Mindemögött egy összeszokott, rutinos önkormányzati csapat áll, élén Sövényházi Balázs polgármesterrel. Az átgondolt, alulról építkező, az embereket megkérdező, immáron több cikluson át zajló településfejlesztés kézzelfogható eredményeket mutat. Megszámlálhatatlanul sok pályázat készült, melyek nagy része sikeres is lett, ugyanakkor saját erőből is számos fejlesztés zajlott. A tervek zöme valósággá vált, de volt, amit a gondos előkészítés, pályázás ellenére sem lehetett sikerre vinni ebben a ciklusban, így ezek folytatása következik.

2024.03.07. 16:46
Bajna fejlődése töretlen

Pallagi Tibor polgármester a negyedik ciklusa vége felé jár, és úgy gondolja, hogy ez alatt az idő alatt töretlenül haladt előre Bajna fejlődése. 2006-ban volt egy elképzelése a testülettel közösen, persze ez a különböző ciklusokban változott, ahogy a körülmények, a forráslehetőségek, és az önkormányzat összetétele is, de a legfontosabb célok nem változtak, és zömük már meg is valósult.

2024.03.07. 16:45
Fenntartható városfejlesztési stratégia

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata eredményesen pályázott a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program Plusz pályázati felhívására, melynek eredményeként a TOP_Plusz-1.3.1-21-KO1-2022-00001 számú projekt keretében 80 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatásból több olyan stratégiai dokumentum készülhet el, amely a település következő éveinek városfejlesztéseit alapjaiban határozza meg.

2024.03.07. 16:44
Jubileumokat ünnepeltek a Petre cukrászdában
Idén, a 30 éves Petre Kávéházra és Cukrászdára, és Petrezselyem Antalné Gyöngyi, Venesz József-díjas, Arany koszorús mestercukrászra
2024.03.07. 16:43
Dr. Hauber Károly, aki soha nem adja fel

Múlnak az évek, ezen sorok írója is azt vette észre, hogy elérkezett a nyugdíjas korba. Körülöttünk hullanak az emberek. Családtagok, barátok, ismerősök, úgy látszik korosztályunk kimért ideje lassan lejár. Ezért is tartom fontosnak, hogy bemutassam lapunkban egykori főiskolai, egyetemi társaimat, különösen, ha a Közép-Dunántúlon tevékenykednek. Dr. Hauber Károllyal közel ötven éves barátság köt össze, értelemszerű, hogy tegeződtünk az interjú során. A kiváló pápai pedagógus nyugdíj után is dolgozik rendületlenül, tanít, írja a diákokat segítő módszertani könyveit.

2024.03.07. 16:43
23 lencse- és 7 hurkaétel versengett

Soha ennyien nem neveztek a nemesvámosiak hagyományos ételfőző versenyére, mint az idei esztendőben. Ahhoz, hogy a 30 csapat elférjen, 5 méterrel bővíteni kellett a főzősátrat. 23 lencse- és 7 hurkaétel közül választotta ki a zsűri az idei élmezőnyt. Nyertes volt itt mindenki, aki elindult a megmérettetésen épp úgy, mint aki ellátogatott a rendezvényre, hiszen az egésznapos fergeteges hangulatú eseményen mindenki csak jól érezhette magát. Sövényházi Balázs polgármestert arra kértük, röviden foglalja össze mi minden várta itt ezúttal a nagyérdeműt.

2024.03.07. 16:41
A tatai Sjáli az izlandi lovak magyar hazája lett

Éppen négy év telt el azóta, hogy a tatai székhelyű Magyar, Izlandi Lovas Egyesület felvételével Magyarország a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség (FEIF) teljes jogú tagja lett. A tataiak vezényletével hazánk azóta az izlandilovas sportágban is megvetette a lábát, méghozzá sikerrel, és sportdiplomáciai szempontból is nagyot léptünk előre.

2024.03.07. 16:40
Tatai Rend-ház Nonprofit Kft.

A jelenlegi nevén tatai rendház 260 éves múltra visszatekintő épület, melyet még a piarista rend alapított 1765-ben. A rendházban már akkor a vallás mellett a kultúra, az oktatás, sőt a sport, a testnevelés is nagy szerepet kapott, mígnem 1945 után a kommunista rezsim elzavarta a rend tagjait, tanárait. Az épület később szakmunkásképző iskolaként, majd kollégiumként is működött. Az évek során kereste a helyét az épület, mely végül ismét az oktatás szolgálatában állt. Az önkormányzat 2017-ben alapította a Tatai Rend-ház Kft-t, melynek neve később Tatai Rend-ház Nonprofit Kft.-re módosult. A cél az volt, hogy a hagyományokhoz híven a rendház továbbra is az oktatást szolgálja.

2024.03.07. 16:40
Kincsem, a magyar csodaló

Minden idők legeredményesebb lova Kincsem, a magyar csodaló. Élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és Európa legjobbjait verve mindig győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált. Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, ezzel az egész magyar versenylótenyésztésnek szerzett világhírnevet. Hannoverben, Bécsben, Prágában és Angliában a legrangosabb viadalokon diadalmaskodott. Pályájának csúcspontját az 1878-as, 4000 méter hosszú, angliai Goodwood-kupa jelentette.

2024.03.07. 16:39
A Hydro Fehérvár új otthona

2023. májusában Székesfehérvár új közösségi terének, az Alba Aréna multifunkcionális csarnokának bokrétaünnepségéről adtunk hírt (159.lapszám). Azóta gőzerővel folytatódott a 46 milliárd forintos beruházás. Február végén két nyílt nappal kedveskedett a városvezetés a leendő szurkolóknak, programlátogatóknak.

2024.03.07. 16:38
I.M. Mazán Tibor fotóriporter

Vannak olyan emberek, akik, ha beteszik valahová a lábukat, nemcsak a fizikai űrt töltik ki maguk körül, hanem besugározzák az egész teret. Vannak olyan emberek, akiknek mindig van egy kedves szavuk a másikhoz, egy bókjuk a lányok felé, egy csattanós pacsi a fiúkkal. Vannak olyan emberek, akik felvidítják a napjaidat, ha rájuk gondolsz, mosolyra húzódik a szád, és szebb lesz a napod. Vannak olyan emberek, akikkel jó együtt lenni, hiszen olyan pozitív energiát sugároznak magukból, amitől fényesebben süt a nap, és ha rusnya felhők is gyülekeznek, menten kiderül az ég.

2024.03.07. 16:36
"Európa Ifjúsági Fővárosa - Tata 2027"

Tata önkormányzatának meghívására látogatott a városba Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, aki a Piarista Rendházban egyeztetésen vett részt az "Európa Ifjúsági Fővárosa - Tata 2027" című pályázattal kapcsolatban. Tata Város Önkormányzata 2023 novemberében jelentette be, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez, és megkezdte egy pályázati anyag előkészítő munkálatait.

2024.03.07. 16:35
"Legjobb befektetés az életmódváltás"

Több mint harminc éve, szinte az elsők között jött létre Magyarország egyik első ökofaluja, melyet a Természetes  Életmód Alapítvány működtet a Gerecse - hegység nyugati kapujánál. A projekt megálmodója, Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus ismertette céljaikat.

2024.03.07. 16:32
   Regio Regia magazin


163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás