szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Örömök és nehézségek 2009-ből
Idén a megszokottnál később jelentetjük meg megyéink és városaink első embereinek évértékelőit. Tesszük ezt azért, mert az eredmények és nyűgök-bajok felsorolásával sem hátrányhoz, sem pedig előnyhöz nem akartuk juttatni azokat a polgármestereket, akik indultak az országgyűlési képviselői mandátumért a tavaszi választásokon.
2010.06.08. 11:43
XIX. Rotáció Expo, 2010. - Tata
Március közepén újra mezőgazdasági szakemberekkel, vállalkozásokkal és érdeklődőkkel népesült be a Tatai Edzőtábor. A XIX. Rotáció Expót Harmath József, a Rotáció Kft. ügyvezető igazgatója értékelte.
2010.06.08. 11:43
Az értékek mentén kell cselekednünk!

– Az elmúlt négy év a megyék számára a küszködés időszaka volt, mert kénytelenek voltunk elviselni a jogsértő kormányzati döntések következményeit. Alapfeladatunkat, az intézmények működtetését egyre nehezebben tudtuk ellátni a megszorítások miatt. Vajon miért vált a korábbi kormány büntető szervezetté, saját népe ellenségévé? Ez tűrhetetlen és érthetetlen, az új kormánynak vissza kell állítania a jogrendet. Minden negatív hatás ellenére nem sikerült a megyei önkor-mányzatokat elsöpörni – értékelte az előző kormányciklust dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

2010.06.08. 11:42
Depógázból energia

Napjaink regionális hulladékkezelő telepei zárt rendszerben deponálják a hozzájuk érkező hulladékot, ahol a bomlás során a környezetre káros metángáz képződik. A metán ártalmatlanítása a hulladékkezelő kötelessége, ám nem mindegy, hogy annak melyik formáját választja. Az egyik legoptimálisabb megoldást választotta a Saubermacher-Bicske Kft., amikor az ENER-G Energia Technológia Zrt. konstrukciója mellett döntött.

2010.06.08. 11:42
Hiányzik a központi ösztönzés
Tiborcz Péter a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, környezetjogászként a klímapolitika fontosságának elfogadásáért dolgozik. Nevéhez fűződik az Ökoaktív 19 Program elindítása, amely célja, hogy a globális energetikai problémákra megyei szinten találjanak megoldást, s a közigazgatásban is elsődleges feladat legyen a felelős, környezettudatos viselkedés kialakítása.
2010.06.08. 11:41
Aki a megoldást szállítja – ENER-G Zrt.

A bicskei depóniagáz hasznosító üzem a második beruházás a régióban – elsőként Veszprémben kezdte meg működését hazánk legnagyobb teljesítményű áramtermelő egysége áprilisban. A technológiáról Mármarosi Istvánnal, az ENER-G Zrt. ágazati igazgatójával beszélgettünk.

2010.06.08. 11:41
Önerő volt, pályázati kiírás kevés

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke az elmúlt négy év összegzéseként elmondta, hogy a megyék számára kevés uniós pályázat került kiírásra, így a tervezett fejlesztési elképzelések sem valósulhattak meg maradéktalanul. Negyedével csökkentették viszont az intézmények fűtési energiafelhasználását, stabil működési formát találtak a megyei kórháznak, és az intézményvezetőkkel kialakított eredményes együttműködés hatására 2009-ben nem kellett működési hitelt felvenniük.

2010.06.08. 11:41
Komárom-Esztergom megye mindig talpon tudott marad

Ciklusról ciklusra mást sem tapasztalunk, mint hogy megyénk – Komárom-Esztergom megye – finanszírozási nehézségekkel küzd. A működési feltételek évről évre romlanak, amikor már látni véljük a fényt az alagút végén, kiderül, hogy újabb sötét elvonások érkeznek, s minden kezdődik elölről. Mégis történtek előrelépések. Az elmúlt időszakban több megyei intézményünk megújulhatott, a megyei önkormányzat számos szép pályázati sikert ért el. Dr. Völner Pál így látta az elmúlt éveket.

2010.06.08. 11:40
Az ÉDV Zrt. egyeztet az önkormányzatokkal

Az Észak-dunántúli térség meghatározó vízszolgáltatója márciusban találkozóra hívta partnereit, az önkormányzatokat. A párbeszéd célja az elmúlt időszak eredményeinek és a következő év terveinek ismertetése és egyeztetése volt a partnerekkel.

2010.06.08. 11:40
Örülni kellene a közös sikereknek!

Ronyecz Péter polgármester szerint jó évet zárt a kisváros. Talán azt sajnálja egy kicsit, hogy az itt élők kevésbé érzékelik a pozitív változásokat, mint a messziről jöttek. Pedig épül-szépül Adony, ahogy beszélgetésünkből és a városban tett sétánkból kiderült.

2010.06.08. 11:39
Jól teljesített az 50 éves Ajka

A hagyományos, polgármesteri évértékelőből kiderül, hogy Ajka gazdasága stabil maradt. Schwartz Béla polgármester kiemelte, hogy Ajka gazdaságának teljesítménye a második Veszprém megyében. A város mind árbevétel, mind a foglalkoztatottak száma szempontjából a megye gazdasági teljesítményének húsz százalékát adja.

2010.06.08. 11:39
Sikeres gazdaságnövelés

Csöbönyei Imre a cukorgyár igazgatóhelyettese volt, majd Ács polgármesterévé választották. Az ősszel leköszönő polgármester az elmúlt két ciklus alatt sikeres gazdaságnövelő intézkedéseket hajtott végre, a vezetése alatt Ács kiheverte a cukorgyár 2001-es bezárását. Az iparűzési adóbevételek újra elérik a még működő gyár idején megszokott nagyságot, amelynek köszönhetően elindulhatott a város fejlesztése.

2010.06.08. 11:38
Ahol a szülők is segítik az oktatási intézményeket

Nehéz, de sikeres évet zárt Bábolna 2009-ben, tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Klára polgármester asszony. A nehézséget a csökkenő állami normatívák és iparűzési adóbe-vételek, míg a sikereket a pályázati piacon való jó szereplés jelentette.

2010.06.08. 11:38
Badacsonytomaj a regresszió ellenére is képes fejl

Az önkormányzat sajáterős fejlesztései után 2008 végén több külső fejlesztő által tervezett beruházás látszott körvonalazódni Badacsonytomajon. Ezekre mind a város bevételeinek növekedéséhez, mind pedig új munkahelyek teremtéséhez van szükség. Ám – ahogy gyakran másutt is – itt is közbeszólt a válság. A beruházók a fejlesztéseket forráshiány miatt kénytelenek voltak elhalasztani. Mindez alapvetően meghatározta a 2009-es esztendőt Badacsonytomajon.  Krisztin N. László polgármester ennek ellenére szép sikerekről is beszámolhatott lapunknak.

2010.06.08. 11:38
Minőség és kézműves szemlélet a Borbély Családi Pi

Badacsony – a gyönyörű táj számos művészt megihletett, Ranolder püspök így jellemezte: “... s ez a hely, ahol állunk a világ leggyönyörűbb vidéke. ... egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak.”

2010.06.08. 11:37
Balatonalmádi – ahol mindig történik valami

A barátságos fürdőváros 2009-ben gazdag programválasztékkal várta a vendégeket. A felhőtlen szórakoztatás mellett azonban a városfejlesztésre is jelentős figyelmet fordítottak. Sikeres pályázatok sora, folyamatos fejlesztések, megújuló létesítmények, intézmények, utak jellemzik az elmúlt időszakot. Keszey János polgármester ezekről adott számot.

2010.06.08. 11:37
Balatonfüred egész évben csábító célpont lehet

Bóka István, Balatonfüred polgármestere nem sok rosszat mondhatott a tavalyi esztendőről. Bár a települések működési feltételei évről évre egyre rosszabbak a kormányzati elvonások miatt, Balatonfüred mégis képes volt előteremteni mind a működéshez, mind pedig a fejlesztéshez szükséges forrásokat. A város egyre szebb, idén még több gyönyörű, megújult reformkori épületet adtak át a nagyközönségnek. Tényleg igazi felüdülés Füreden időzni.

2010.06.08. 11:36
Elsődleges a város érdeke

Balatonfűzfőn az elmúlt négy év kiemelt feladata az intézményhálózat átszervezése, fejlesztése volt. A kezdetben népszerűtlen intézkedéseket mára a lakosság is elfogadta. Majorné Kiss Zsuzsanna polgármester asszony szerint ezek a döntések nem csak költségcsökkentést eredményeztek, hanem a három városrész összetartozását is erősíthetik.

2010.06.08. 11:36
Felelős fejlődés az útépítésben

Az ország úthálózatának felújítása folyamatos és sürgető feladat, amelyből jut bőven az önkormányzatoknak is. Mivel az útépítés nem olcsó mulatság, fontos szempont a kivitelező munkájának minősége és az általa képviselt értékek is.

2010.06.08. 11:35
Legfiatalabb városunkban végre nyugalom honol

2009 különös év volt Balatonkenese történetében. Július elsejétől városnak mondhatja magát a település, szeptember 26-án tartották az ünnepélyes avatót. Két napra rá aztán lemondott a képviselő-testület. December 28-án tartották az időközi választást, melynek következtében jelentősen átalakult a testület. Sörédi Györgyné régi-új polgármesterasszonnyal beszélgettünk.

2010.06.08. 11:35
A fiatal várost kötelezi a megszerzett rang

Az ország egyik legfiatalabb városa Bodajk. A Fejér megyei település a 2008-as esztendőben érte el ezt a rangot. Vezetőjével, Oszlánszki Zsolt polgármesterrel beszélgetünk hivatalában a lezárult időszakról, idei tervekről.

2010.06.08. 11:34
Berhidán beindultak a fejlesztések

A korábbi évek előkészítő munkája, az alapos felkészülés után végre a komolyabb eredmények is láthatóvá váltak Berhidán. Míg a kisváros korábban nem tudott átütő sikereket elérni a pályázatok termén, most több komoly pályázati projekt-jüket is nyertessé nyilvánítottak. Pergő Margit polgármester asszony a 2009-es év értékelése és a 2010-es kitekintés kapcsán hosszasan sorolta az eddigi eredményeket, és persze a közeljövőre vonatkozó elképzeléseket, benyújtott új pályázatokat.

2010.06.08. 11:34
Nem vész kárba a zöldhulladék Berhidán

Berhida város nagy kiterjedésű, nagy zöldterülettel rendelkező város, az emberek nyitottak az újdonságokra. Nagyon sok a kertes családi ház, ugyanakkor van te-lepülésrész, mint a Peremartoni gyártelep, ahol viszont a közterület nagy, ebből adódóan maga az önkormányzat is számottevő zöld hulladékkal rendelkezik. Éppen ezért az önkormányzatnak - tavaly óta - van egy zöldhulladék-lerakó telepe, ahová a lakosság beviheti azt. Ledarálják, és az önkormányzat gondoskodik a darálék megfelelő elhelyezéséről. Ez adta nekik az ötletet, a Környezetvédelmi Minisztérium által kiírt pályázathoz. 500 komposztládát nyertünk - újdonságolta a hírt Berhida polgármestere, Pergő Margit.

2010.06.08. 11:33
Fontosak a jövedelemtermelő beruházások

Tessely Zoltánt 2008 októberében választották Bicske város polgármesterévé, így a kritikus anyagi helyzetben lévő város 2009-es költségvetésének tervezésében, majd annak megvalósításában már városvezetőként vett részt. A polgármestert arról kérdeztük, mennyire tudták tartani magukat terveikhez, s milyen megoldásokat találtak a város anyagi helyzetének rendezésére.

2010.06.08. 11:33
2009 a legsikeresebb év

Holczinger László Devecser polgármestere elmondta, hogy a legtöbb városi beruházás átadása 2009-re jutott, így ez volt a legsikeresebb esztendő a ciklus alatt. Bár a fejlesztések mellett sor került intézmény összevonásra is, a költségcsökkentő intézkedések 2010-re hozták meg a várt eredményt, s a következő ciklust már egy racionalizált városi intézményrendszerrel lehet kezdeni.

2010.06.08. 11:32
A bajnok típus

A ma embere talán azért sorolja típusokba azért kategorizálja, rendszerezi a többi ma emberét, mert biztonságot ad a gyorsan változó világ megítélésében. Pődör Csaba kétségtelenül a bajnok típushoz tartozik, hiszen amellett, hogy a stabilan működő devecseri DGA Kft. ügyvezető igazgatója, az elmúlt év Magyar Kick-box Bajnoka is.

2010.06.08. 11:32
Dorog sokat fejlődött az elmúlt évek alatt

Dorogon 2002 óta átgondolt fejlesztési tervekkel, jól felkészült és elhivatott szakembergárdával tudatos városfejlesztés folyik. Az elmúlt néhány év alatt számos nagyberuházás illetve több kisebb fejlesztés, felújítás történt a városban, melyeknek mára igazán látványos eredményei vannak. 2009-ben a 25 éves városnak bőven volt tehát mit ünnepelni, ezt próbáltuk meg írásunkban röviden áttekinteni.

2010.06.08. 11:31
Póni Fogadó Szieszta- és Élménypark a Pilis lábáná

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én igazán nagyra értékelem a jó vendéglátást, a hangulatos környezetet, amikor szinte bearanyozzák a napomat, vagy az estémet. Ilyen vendéglátóhelynek ismertem meg már évekkel ezelőtt a Dorogi 10-es út, illetve a Csolnoki út mentén fekvő Póni Fogadót. A kitűnő vendéglátóhelynek csak jót tett az idő. Folyamatosan fejlődnek, ma már Póni Fogadó Szieszta- és Élményparkként működnek. A többhektáros rendezett területen számtalan kikapcsolódási, pihenési lehetőséget kínálnak kicsiknek, nagyoknak, családosoknak. Körülölelve a Pilis csodálatos hegyeitől - egy kellemes, kiadós étkezés után eltölteni itt néhány órát, kész felüdülés. A buja, minden zegében-zugában érdekességeket, különlegességeket kínáló szabadidőparkban annak vezetői Sáhy József és fia, Sáhy Gábor kalauzoltak.

2010.06.08. 11:31
Pályázati sikerek

Az elmúlt időszak boncolgatása helyett ezúttal olyan híreket gyűjtöttünk egy csokorba a Duna menti városból, amelyek immár megnyert pályázatokról, azok hátteréről szólnak.

2010.06.08. 11:30
A papírgyártás hazai fellegvára

„A Hamburger Hungária az egyetlen új beruházás a magyar papíriparban, és sok munkahelyet biztosít a jövőben. Abban a helyzetben vagyunk, hogy az összes keletkezett papírhulladék-mennyiséget Magyarországon dolgozzuk fel, ami megfelel a környezet védelméhez való hozzáállásunknak.” – így méltatta Thomas Prinzhorn a Prinzhorn-csoport tulajdonosa a Dunaújvárosban végrehajtott 200 millió eurós beruházást. Az új üzemmel Bencs Attila gyárigazgató ismertetett meg bennünket.

2010.06.08. 11:30
Enyinget sok-sok csalódás érte 2009-ben

Hosszú évek várakozása után Enying végre komoly pályázati sikert tudhatott magáénak. Elindulhatott a város csatornázási projektje. A közreműködő szerv hibájából azonban már a második körben nem vehettek részt a pályázaton. Csalódottságukat tovább fokozta, hogy másik három pályázatukat is elutasították forráshiány miatt. Ennek ellenére az önkormányzat igyekszik helytállni, nem adják fel terveiket, új kiírásokra várnak, és ismét beadják pályázataikat. Az évet Tóth Dezső polgármester az alábbiak szerint értékelte:

2010.06.08. 11:29
A kisvárosban körvonalazódik a jövő

Szabó Tamás polgármester beszélgetésünkben hangsúlyozta, hogy a korábbi évek nehézségei után végre kezelhetővé vált az önkormányzat, a város hitelállománya, és a különböző nyertes pályázatoknak hála, a fejlesztés irányai is látszanak. Körvonalazódik a jövő, új dimenziók nyílnak a kisváros előtt, és ezt a lakosság is érti, érzékeli és értékeli.

2010.06.08. 11:29
Megfelezték a tiszteletdíjaikat a képviselők

Takarékos és kiegyensúlyozott költségvetést készített az esztergomi önkormányzat, ráadásul az esztergomiakat támogató jóléti vívmányok, mint a Szent Miklós Program, nagycsaládosok támogatása, idősek segítése továbbra is megmaradtak. A költségvetést legutóbbi testületi ülésükön fogadták el az önkormányzati képviselők, akik a takarékosság jegyében lemondtak tiszteletdíjuk feléről.

2010.06.08. 11:28
Sok feladat van még

A város működőképességének megőrzéséről, az eredetileg tervezett költségvetési hiány pályázatok elnyerésével való csökkentéséről számolt be lapunknak Vajai László, Herend polgármestere. A gazdasági válság miatt az eddigieknél nehezebben haladnak előre, de a Majolikagyár újraindulása, folyamatos fejlesztései és a 8. számú főút fejlesztése talán más vállalkozások figyelmét is Herend felé fordítják.

2010.06.08. 11:28
Gazdaságilag stabil Gárdony

Nyereséges gyógyfürdő, hotelberuházás és termálvízzel fűtött intézmények – Gárdony kiemelkedő eredményei. Az elmúlt négy évről, a város gazdasági helyzetéről és az agárdi partszakasz teljes rekonstrukciójának nehézségeiről beszélt lapunk-nak Tóth István polgármester.

2010.06.08. 11:28
Ki építette mindezt?

Gárdony kiemelt idegenforgalmi beruházása valósul meg napjainkban a turisztikai desztinációk integrált fejlesztése keretében. Megépül a dinnyési Hagyományőrző Turisztikai Központ, az agárdi műemlék magtárban egy galériát alakítanak ki, valamint felújítják az agárdi Madárvárta épületét és kilátóját. A közbeszerzési eljáráson a központ és a galéria kivitelezési munkálatait a helyi MAVA PLAN Kft. nyerte – Marjanek József ügyvezető az elvégzett feladatokról beszélt lapunknak.

2010.06.08. 11:27
„Hideget, meleget” is hozott az elmúlt

A 2009-es év is úgy indult, hogy ennél nehezebb már biztosan nem lesz. Kínlódva telt, s első sorban a működtetés miatt. A képviselő testület nálunk két dolgot tart szem előtt, az egyik az hogy az intézményrendszert működtesse, a másik pedig hogy abszolút fejlesztésorientáltak legyünk. Mind a kettőnek meg kell felelnünk, és ez bizony a költségvetésben komoly kihívást jelent – kezdte az elmúlt év értékelését dr. Udvardi Erzsébet, polgármester.

2010.06.08. 11:27
Megújulhattak Bakonysárkány oktatási intézményei

A Mór és Kisbér között fekvő Bakonysárkány néhány hete vehette át megújult, kibővül iskoláját, illetve óvodáját. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Közép-dunántúli Operatív Program Közoktatási Infrastrukturális Fejlesztés elnevezésű pályázat révén ugyanis a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás 471 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert öt település fejlesztéséhez. Ezek egyike Bakonysárkány, akik a közös siker eredményeként 95,9 millió forintot költhettek oktatási intézményeikre. Az önkormányzat ehhez további 36 millió forint önerőt biztosított. A közbeszerzési eljárás nyertese a kivitelező, a tatabányai É.R.T.  Építőipari Fővállalkozó és Szerelőipari Kft. lett, aki a munkálatokat határidőre befejezte. A létesítményen elvégzett munkákról a település polgármesterétől Weilandits Istvántól, illetve az iskola igazgatónőjétől, Benisné Manner Melindától tudhattunk meg részleteket.

2010.06.08. 11:26
Komárom szépen fejlődött az elmúlt évek alatt

Zatykó János polgármester tartalmas, pályázati forrásokban, beruházásokban és fejlesztésekben gazdag időszakról számolhatott be lapunknak akár a tavalyi évre vonatkozóan, akár az egész ciklusra visszatekintve. Nézzük hát mi minden történt Komáromban 2006 óta!

2010.06.08. 11:26
Számok és paragrafusok között a legnagyobb érték a

Huszadik születésnapját ünnepli az idén a komáromi Bilance Kft. A Komáromi Mezőgazdasági Kombinát  számviteli osztályának munkatársai 1990-ben alakítottak egy gazdasági munkaközösséget. Ebből „nőtt ki” az alapító id. Wágner Vilmos irányításával az eleinte könyveléssel foglalkozó Bilance Kft.-t, majd könyvvizsgáló és adótanácsadó Wágner és Társai Kft.-t is magába foglaló cégcsoport. Tizenöt éve Győrben, kilenc éve a fővárosban nyitottak irodát.

2010.06.08. 11:25
Ellentétek szítása helyett inkább azt keresik, ami

Észak-Komárom 37 000 lakosú kisváros, ahol 68%-ban magyarok, 32%-ban pedig szlovákok élnek. Bastrnák Tibor polgármester szerint nincs gond a nemzetiségek együttélésével, az indulatokat inkább a nagypolitika szítja. A várospolitikusok az ellentétek helyett inkább azt keresik, ami összeköt.

2010.06.08. 11:25
Martonvásáron elhúzták a bicskei polgármester nótá

Kiss Gábor polgármester örömmel számolt be arról, hogy az önkormányzati, testületi munka – ha eltérő aktivitást mutatnak is a képviselők – pozitív irányban változott. Kialakult a településért való felelősségérzet, és a kritikus hozzászólásokban, véleményekben is megjelenik a produktivitás.

2010.06.08. 11:24
Lábatlani körkép

Komárom-Esztergom megye egyik legfiatalabb városa 2004-ben szerezte meg e rangot. A Duna menti, több mint ötezer lelket számláló településen Török István polgármesterrel és Schantzl Edit jegyzővel beszélgettünk Lábatlan életéről, a városban az utóbbi időben végzett fejlesztésekről, sikeres beruházásokról.

2010.06.08. 11:24
A fejlődő város élhető település
Miskolczi József polgármesterrel azokról az eseményekről beszélgettünk hivatalában, amelyek az elmúlt négy esztendőben történtek a városban. E ciklusban, mint az alábbiakban kitűnik, nem szűkölködtek eseményekben a helybeliek.
2010.06.08. 11:23
Mór kedvelt idegenforgalmi célponttá vált

Takarékos gazdálkodás, három év alatt megvalósított négyéves intézményfelújítási program, milliárdos kórházi beruházás, idegenforgalmi fejlesztések, komoly tervek a jövőre nézve – így foglalhatnánk össze a Fenyves Péterrel, Mór polgármesterével folytatott évértékelő beszélgetésünket.

2010.06.08. 11:23
Minden a tervek szerint
Polgárdi vezetésének nagy vállalása a település valós városi képének kialakítása, amely igen összetett feladat. Borbély István polgármester a megvalósult és tervezett fejlesztésekről beszélt, amelyek elősegítik a városi fejlődést.
2010.06.08. 11:22
Óriási változások kezdődnek Pápa központjában

2009-et és 2010-et kétarcú évnek értékelte Áldozó Tamás, Pápa város alpolgármestere. Az egyik oldalról nehéz az intézmények fenntartása és működtetése, másrészről viszont a fejlesztési források jelentősen bővültek. Az ilyen pályázatok önerejét csak hitelből tudja fedezni az önkormányzat, így nagy a felelősségük, hogy mely célok megvalósítására pályázzanak.

2010.06.08. 11:21
Számvetés
„Örömmel, s nem kis büszkeséggel számolok be arról, milyen munkát végeztünk az elmúlt évben, milyen beruházásokat tudtunk megvalósítani, hogyan működött képviselő-testületünk, önkormányzatunk, a városháza hivatali szervezete.
2010.06.08. 11:21
Folytatódik a szolgáltatói oldali fűtéskorszerűsít
Támogatásra méltónak ítélték az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-nek az Új Ma-gyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett KEOP-2009-5.4.0  felhívásra benyújtott pályázatát, ami a szolgáltatói hőközpontok szétválasztásának II. ütemére vonatkozik, így a társaság 174705000 Ft-ot nyert a 350000000 Ft + ÁFA  összköltségű beruházásra.
2010.06.08. 11:20
Körültekintő gazdálkodással a városért
Pusztaszabolcsnak negyedik nekifutásra, 2008-ban sikerült elnyerni a városi rangot. Czompó István tizenkét éve polgármester, és szerinte még rengeteg tennivaló van, hogy a település ne csak nevében, hanem kinézetében is igazi város legyen, ezért újra megméretteti magát az őszi önkormányzati választásokon.
2010.06.08. 11:19
Az ifjú, fejlődő város: Rácalmás
Régiónk fiatal városa a Dunaújváros tőszomszédságában lévő Rácalmás. Az önkormányzati testület eredményes munkájának ékes bizonyítéka, hogy 2009. július 1-jén a település megkapta a hőn áhított városi rangot, mely a további dinamikus fejlődés záloga. Városként csupán néhány hónap áll mögöttük, Schrick István polgármester mégis számos eredményről számolhatott be lapunknak.
2010.06.08. 11:19
Nagy siker volt a Sárbogárdi Napok

Amíg 2008-ban már érződött Sárbogárdon a korábbi takarékossági, raciona-lizálási intézkedések pozitív hatása, addig ez 2009-re eltűnt. A városból kivonult két nagyobb cég, így a befizetett iparűzési adó negyedével csökkent, hatvanmilliót pedig a normatívák csökkentésével az állam vett ki az önkormányzat zsebéből, így százmillióval csökkent a bevételünk – kezdte évértékelőjét Juhász János polgármester.

2010.06.08. 11:18
Sümeg nagy feladatai

Tizenegy nagyprojekt kötötte le a sümegi városvezetés elmúlt éveit, amelyek a „dübörgő gazdaság” ellenére is megvalósultak, illetve folyamatban vannak. Az egészségügy, a turizmusfejlesztés és városfejlesztés markáns jelenléte mellett sporttörténelmet is írtak a sümegi röplabdás lányok, akik először jutottak a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé. 2006-os polgármesteri programjában meghirdetett célok megvalósulásáról dr. Rédei Zsolt, Sümeg polgármestere beszél.

2010.06.08. 11:18
Nyugodt, folyamatos fejlődés
Évente háromszázzal több velenceiről adnak számot a népesedési adatok, amely köszönhető a fiatalok helyben maradásán túl a beköltözőknek is. A kellemes hangulatú kisvárost sok kisgyermekes család választja tudatosan a felújított Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola minőségi oktatásáért vagy a jó színvonalú gyermekszakorvosi szolgáltatásért, amelyeket hamarosan kiegészít egy nagyszabású óvodafejlesztés. Oláhné Surányi Ágnessel, Velence polgármesterével beszélgettünk.
2010.06.08. 11:17
Megfontolt gazdálkodással fejlődhet a város

Székesfehérvár önkormányzata 2009-ben teljesítette 2009-es célkitűzéseit. Stabil, biztonságos működés mellett fejlesztésekre is jutott a forrásokból, bár a nemzetközi válság kihatott a megyeszékhelyre. Erről, valamint a közeljövő terveiről beszélgettünk Warvasovszki Tihamér polgármesterrel.

2010.06.08. 11:17
Varázslatos szauna-kultúra

A Spa Hungary Holding Zrt. a szakmai elkötelezettség jegyében kampányol a minőségi fürdőkultúra-szaunakultúra megho-nosításáért. Ezért a holding által üzemeltetett fürdőkben nem egyszerűen csak szaunázhatnak a vendégek, hanem szaunames-terek celebrálásával felöntési szertartásokon is részt vehetnek.

2010.06.08. 11:16
Az Árpád Fürdő története
Az Árpád-forrás szénsavas vizére létesítették a szecessziós stílusú Árpád gyógy- és tisztasági fürdőt, amelyet 1905-ben adtak át a város közönségének. A 1920-as éves elején folytatott korszerűsítés során egyebek mellett a Várkörútról nyíló Árpád Szállóval bővítették az épületegyüttest. A fürdő gőzellátását 1946-tól távhőszolgáltatással biztosították a székesfehérvári erőműből. A szép Árpád-fürdő 1990-es években az új városi uszoda felépülésének következtében elveszítette funkcióját és magára hagyottan állt.
2010.06.08. 11:16
Tapolca fő célkitűzései mentén halad
A 2008 év végén elhunyt tapolcai polgármester, Ács János munkáját egy ideig Sólyom Károly alpolgármester vitte tovább, majd tőle - megválasztását követően - Császár László, Tapolca új polgármestere vette át a feladatokat. A nehéz gazdasági körülmények, az évről évre bekövetkező megszorítások ellenére a város gazdálkodása stabil, felkészültek kitűzött céljaik megvalósítására.
2010.06.08. 11:15
Hungest Hotel Pelion****
A Balaton-felvidék mediterrán hangulatú kisvárosának négycsillagos szállodája, a Hungest Hotel Pelion**** komoly – a konferenciaturizmust segítő – fejlesztést hajtott végre nemrégiben. A térségben egyedülálló kapacitású szálloda és konferenciakomplexum a korábbi 420 fős rendezvénykapacitását – az új beruházásnak köszönhetően – további 500 fővel növelte. Ezzel a Hungest Hotel Pelion**** a nemzetközi piacon is versenyképessé válik, és gyakorlatilag – az egyre gyakrabban igényelt – 1000 fő körüli rendezvények lebonyolítására is alkalmassá vált. A fejlesztés részleteiről Pokorádi Sándor igazgató szívesen mesélt lapunknak.
2010.06.08. 11:15
Tatán idén II. Ulászló 500 évvel ezelőtti országgy
Michl József, Tata polgármestere, egyben frissen, egyéniben megválasztott országgyűlési képviselője évértékelőjében nagyon nehéz esztendőnek nevezte 2009-et. A Gyurcsány-Bajnai kormány rossz gazdaságpolitikája miatt duplájára nőtt a városban és környékén a munkanélküliség, és a közbiztonság sem a régi, több rendőrre lenne szükség az utcákon. Ugyanakkor számos pozitívumot is hozott az elmúlt év.
2010.06.08. 11:14
A Güntner-Tata Kft. eredményes huszadik évre számí
Az idén a nyár kezdetén, június elsején lesz éppen húszéves a Güntner-Tata Kft., a vizek városának legnagyobb árbevételű és legtöbb embert foglalkoztató vállal-kozása. Solymár Endre és Schwarczenberger Tamás ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a hűtőberendezéseket gyártó cég múltjáról, a tervekről és a társadalmi szerepvállalásról.
2010.06.08. 11:14
Bencsik János nyugodt szívvel adja át a város irán
Tatabánya polgármestere két és fél évvel ezelőtt jelentette be, hogy 2010-ben – húszéves szolgálat után – nem indul az önkormányzati választásokon. Az országgyűlési voksoláson egyéniben szerzett mandátumot, és a továbbiakban a FIDESZ szakpolitikusaként dolgozik az ország felvirágoztatásán. Bencsik Jánossal beszélgettünk.
2010.06.08. 11:13
Várpalotán két új gyár is termelni kezdett
Hosszú évek teltek úgy el Várpalota életében, hogy az évértékelőkben nem esett szó új munkahelyek teremtéséről, a foglalkoztatás növeléséről. 2009-ben a jég végre megtörni látszik. A válság ellenére két új gyártó cég kezdte meg működését, a sikeres pályázatok eredményeként több nagyberuházás is folyamatban van, Várpalota szemmel láthatóan épül, szépül. Németh Árpád polgármester arra kértük, értékelje az elmúlt évet, éveket.
2010.06.08. 11:13
Veszprém erős
Milliárdos fejlesztések valósultak meg az elmúlt évek során Veszprémben. A Kolostorok és Kertek, a szennyvízrendszer, a hulladékgazdálkodási projekt mellett oktatási intézmények fejlesztése, a belvárost a Balatonnal összekötő kerékpárút és számos beruházás valósult meg. Debreczenyi Jánossal, Veszprém polgármesterével ez alkalommal a város gazdasági életének minőségéről beszélgettünk.
2010.06.08. 11:13
Zirc
Ha értékelnem kell a ciklust – úgy gondolom – a város részéről nagyon sokat dolgoz-tunk azért, hogy a településünk előrébb tudjon jutni. Elsősorban a működtetés területén sikerült eredményeket elérni az intézmények racionalizálásával, átszer-vezésével, s ez a költségmegtakarítás – meggyőződésem –, a szakmai munkát is segítette. A város fejlesztései – forráshiányos önkormányzat lévén – elsősorban pályázati forrásokból valósíthatók meg. Nagyon sok pályázatot készítettünk el, sajnos nem mind volt eredményes. Összességében nem panaszkodhatunk, több nagy pályázatot is sikerre vittünk – foglalta össze Ottó Péter, Zirc polgármestere az elmúlt évek eredményeit.
2010.06.08. 11:12
A hazai felsőoktatás élvonalában
Hatvanéves születésnapját két különleges „ajándékkal” ünnepli a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem: tavaly Királyi Régióért Díjat nyert, most Kiváló Egyetem címet kapott. A hazai felsőoktatás legjobbjai számára alapított, idén tavasszal első alkalommal átadott miniszteriális elismerést dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora vette át az Országházban.
2010.06.08. 11:11
Megújulás előtt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamar

A kamara elnöke egy erős, hatékony érdekképviseleti rendszerben látja biztosítottnak, hogy a magyar gazdaság, azon belül is a vállalkozások kijuthassanak a válság és az elhibázott gazdaságpolitika által ásott képletes gödörből.

2010.06.08. 11:10
Pillanatkép a magyar gázpiacról

Áprilistól az előző hónaphoz képest közel tíz százalékkal emelkedett a gáz ára, ami jóval alacsonyabb a világpiaci trendek alapján készült előrejelzéseknél. Mindez abból is adódik, hogy a kormány megváltoztatta a gázár megállapításának bizonyos szabályait, módosította az egyetemes szolgáltatói ár számítási módszertanát. A gázipar helyzetéről, aktuális kérdéseiről dr. Laczó Sándort, a Magyar Gázipari Egyesülés elnökét kérdeztük.

2010.06.08. 10:34
Nemzetközi energia konferencia a Gazdaság Házában

Magyarország 2011 első felében veszi át az Európai Unió soros elnöki teendőit. Valószínűsíthető, hogy a környezetvédelemmel és a klímaváltozással összefüggő kérdések megkerülhetetlenek lesznek ebben az időszakban, s ehhez kapcsolódva az energiakérdés, a fenntarthatóság, a megújuló energiaforrások, az energiafüggőség és -biztonság ügye hangsúlyosan kerül majd szóba. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ebben a témakörben szervezett nemzetközi konferenciát Székesfehérváron a Gazdaság Házában, melynek célja az együttműködések elősegítése, a gyakorlati alkalmazások ösztönzése és az ehhez szükséges források feltárása. Lapunk kérdéseire a konferencia szervezői, illetve külföldi előadói, neves szakemberek válaszoltak.

2010.06.08. 10:34
Kis- és Középvállalkozói Hét 2010
A Közép-dunántúli régió kis- és középvállalkozóinak ajánl programot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2010. május 25 - június 1. között.
2010.06.08. 10:32
Radetzky Jenő
Miközben az Unió vezető államfői megfeszített tempóban tüzet oltanak a bürokrácia és állami túlköltekezés miatt csődhelyzet előtt álló országok pénzügyi helyzetének konszolidálásával, az Európai Bizottság átfogó, tudatos stratégiával formálja a kisvállalkozók üzleti környezetét annak érdekében, hogy az Európai Unió gazdaságának húzóágazatává váljon.
2010.06.08. 10:32
A magyar cégek fele már használ céginformációs szo

A PartnerControll.hu 1068 cég bevonásával végzett kutatása alapján a magyar cégek több mint fele (57,54 százaléka) már használ valamilyen céginformációs szolgáltatást. Ez különösen nagy szó, mivel a központi Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer kevesebb, mint 20 éve üzemel. Az azonban már kevésbé mondható jó aránynak, hogy a cégek nagy része csupán eseti alkalommal használja a céginformációt üzleti tevékenységben, míg az előfizetéses, tartós céginformációs szolgáltatások használatára a válaszadók alig 10%-a hivatkozott.

2010.06.08. 10:27
Átadták a KEM Gazdaságáért 2009. díjakat
A Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért 2009. díjak átadására – ünnepélyes keretek között – 2010. április 8-án került sor Tatabányán, az Árpád Hotelben. A 2004-ben alapított díjat eredetileg négy kategóriában adták át a megye legjobbjainak, 2006-ban végül kiegészítették egy ötödikkel, s azóta az év kis- és középvállalkozóját is ünnepelhetjük. Az idei díjátadó további meglepetéssel is szolgált, mert Komárom-Esztergom megye képviselő-testülete az öt díjazotton kívül egy különdíjat is átadott.
2010.06.08. 10:27
Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

A Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért Díj átadási ünnepségén a beruházás kategóriában a süttői Reneszánsz Kőfaragó Zrt. képviselője, Páljános András vezérigazgató vehette át az emlékplakettet. Későbbi interjúnk során azonban lapunk kérdéseire már – a beruházásokban leginkább illetékes – Balogh Miklós elnök adott válaszokat.

2010.06.08. 10:26
Innovációban első a Rosenberg Hungária
A Rosenberg Hungária Kft. Tokodaltárón található. A cég 1989-ben alakult, ma 42 510 m2 területen helyezkedik el. Fő tevékenységük a légkezelőgépek gyártása. Ezen túlmenően légtechnikai elemek, ventilátorok és ventilátor-alkatrészek gyártásával, illetve Rosenberg ventilátorok, Tekadoor légfüggönyök, valamint Megavent és Wolter füstelszívó ventilátorok forgalmazásával foglalkoznak. A cég 2010-ben Komárom-Esztergom megye Gazdaságáért Innovációs díjban részesült. dr. Szekeres József ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.
2010.06.08. 10:25
Az év megyei Magyar kisvállalkozója

Nagyon meglepődött Magyar Attila, amikor megtudta, hogy neki ítélték a Megye Gazdaságáért 2009 díjak közül a vállalkozó kategóriában a legjobbnak járó bronzplakettet és oklevelet. Kis boltja van Tatabányán, az újvárosi vásárcsarnokban, a Kond vezér úton. „Semmi különös...” – tárja szét a karját, aztán beszélgetésünk során kiderül, hogy mégiscsak más ez a bolt, mint a többi.

2010.06.08. 10:25
Piszkei Öko – a díjazott, „full-bio

Az egészséges táplálkozás fontos. Ám aki megpróbált már valaha csak bio étkeket fogyasztani, hamar rájöhetett, hogy nem is olyan könnyű minőségi és hiteles bio étkekhez jutni. A Piszkei Öko Kft. éppen hitelessé-gével próbál nekünk fogyasztóknak segíteni. Megbízható termékeiket, gondolkodásmódjukat, teljesítményüket ezúttal Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata is nagyra értékelte: a Megye Gazdaságáért Díj különdíjazottja 2010-ben a Piszkei Öko Kft. lett. Ollés Sándor, ügyvezető igazgató lábatlani – egész pontosan piszkei – telephelyükön fogadott.

2010.06.08. 10:25
M-U-T Hungária Kft. – Környe

A hazai kommunális járműpiac 60%-át a környei M-U-T Hungária Kft. látja el szilárd hulladékszállító autókkal, illetve ún. „vizes vagy szippantós autókkal”, csatornatisztítókkal, s emellett a szemétgyűjtő autók 8-10%-a külföldre is eljut. A vállalat 2010 tavaszán kezdi meg huszadik üzleti évét, s ez idő alatt a hazai kommunális járműipar vezető cégévé nőtte ki magát. Ilyen, és ezekhez hasonló elismerő szavakkal méltatták nemrégiben a M-U-T Hungária Kft.-t a Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért Díj átadó ünnepségén. Az ünnepeltről Mikre Ferenc ügyvezető igazgatótól tudhattunk meg többet.

2010.06.08. 10:24
Dr. Balogh Tibor Alapítvány az oroszlányiak egészs

Az elődök tisztelete, munkásságuk megőrzése mindig az őket követők feladata és felelőssége. Úgy tartja a mondás, addig élünk, amíg emlékeznek ránk. A Dr. Balogh Tibor Alapítvány oroszlányi létrehozói éppen ezért emléket kívántak állítani városuk méltán ismert és elismert orvosának, a „Nép Dokijának”. De az alapítók a puszta emlékezésnél tovább mentek, folytatni kívánták dr. Balogh Tibor egészségügyért végzett munkáját, segítve ezzel az Oroszlányban élőket. Az Alapítvány elnökével, dr. Balogh Tibor fiával – aki édesapja nevét viseli – céljaikról, eddig elért eredményeikről beszélgettünk.

2010.06.08. 10:24
Mindenük a tánc
A Tánc Világnapját 1982-ben a Nemzetközi Tánctanács alkotta meg, melyet minden évben április 29-én ünnepelnek, ami egyben a táncművészet legnagyobb ünnepe. A dátum megemlékezés a modern balett megalapítójának, Jean-Georges Noverre születésnapjára.
2010.06.08. 10:23
Befektetővadászat – magas fokon

Minden település számára adott a lehetőség, hogy kül- és belföldi befektetők megnyerésével új munkahelyeket teremtsen, s ezzel is javítsa az ott élők életkörülményeit. Az önkormányzati vezetők közül azonban sokan nem tudják, hogyan élhetnek ezzel a lehetőséggel, mit is kell tenniük ahhoz, hogy településük látható és vonzó legyen befektetői körökben.

2010.06.08. 10:23
Panoráma Építőanyag Áruház – Tatabánya
A Baldem-Bau Kft. üzemelteti Tatabánya határában, Kertváros szélén a Panoráma Építőanyag Áruházat. A tőszomszédságában újonnan épülő lakópark hasonló névre hallgat. A Panoráma építőanyag-kereskedés azonban nem csak nevében azonosul a környéken épülő szép, igényes házakkal, de áruválasztékában, külső megjelenésében is alkalmazkodott az igényekhez. A Panoráma Építőanyag Áruház céljairól, terveiről Balogh Tiborral, a cég ügyvezető igazgatójával beszélgettem.
2010.06.08. 10:22
Húszéves a 24 Óra
Pontosan április 7-én volt húsz éve, hogy a korábbi Dolgozók Lapja helyett megjelent Komárom-Esztergom új megyei napilapja, a 24 Óra. A névválasztás körülményeiről, az azóta bekövetkezett változásokról, a jelenkor megváltozott médiakörülményeiről és a jövő útjairól beszélgettünk a lap felelős szerkesztőjével, Takács Zoltánnal.
2010.06.08. 10:22
Az IMV Kft.
Az IMV Kft.–t magánszemélyek hozták létre 1999-ben. A cég fő tevékenysége építőipari magas- és mélyépítés, melyen belül az elmúlt években elsősorban generál kivitelezésre, szerkezetépítésre szakosodott.
Társaságunk rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges berendezésekkel (járművek, zsalurendszerek, torony- és autódaru, földmunkagép, betonacél feldolgozó gép, stb.)
2010.06.08. 10:22
Vállalkozásfejlesztési lehetőségek az Ökopolisz Kl
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ÖKOPOLISZ Akkreditált Innovációs Klaszter szervezésében Veszprém város és közvetlen környezetének aktuális vállalkozás-fejlesztési lehetőségei címmel 2010. április 15-én mintegy 40–45 kis- és középvállalkozás részvételével szakmai konferencia került megrendezésre. A rendezvény legfőbb célja Veszprém város és közvetlen környezetének aktuális vállalkozásfejlesztési lehetőségeinek bemutatása volt.
2010.06.08. 10:21
Alsóörs első négycsillagos szállodája
Az alsóörsi Laroba Hotel közel száztíz millió forintos beruházással bővíti és fej-leszti szolgáltatásait, amelyhez 40%-át vissza nem térítendő EU forrásból finanszírozzák. Az építkezés már elkezdődött, március végén sajtótájékoztató keretében mutatta be a tulajdonos „K. Catering” Kft., hol tartanak a beruházással.
2010.06.08. 10:20
Tornatermet épít a község Nagysápon
Bensőséges ünnepséget rendeztek április harmadikán a Rákóczi iskola udvarán.  Ezen a napon tették le az alapkövét annak a sok funkciót ellátó tornacsarnoknak, amelynek kedvezményezettje a Bajna-Epöl-Nagysáp Intézményfenntartó társulás. A mintegy 140 millió forintos projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
2010.06.08. 10:20
XVIII. DUNAGÁZ Szakmai Napok 2010
Az idei esztendőben 20 éves DUNAGÁZ Zrt. igazi sikernek könyvelhette el április elején megtartott gázipari szakmai konferenciáját. A szervezők örömteli gondokkal kellett, hogy megbirkózzanak, hiszen a korábbi évekhez képest kiugróan nagy volt az érdeklődés az idei program iránt, ebből adódóan Dobogókő helyett új helyszínt kellett keresniük a rendezőknek. A most 18 éves szakmai tanácskozás nem költözött messzire, a gyönyörű négycsillagos Thermál Hotel Visegrád adott ott-hont a konferenciának, ahol aztán rangos szakmai előadóktól tájékozódhattak a résztvevők a gázipar aktualitásairól. A sikerekről Gáspár Jánosné, a DUNAGÁZ Zrt. vezérigazgatója számolt be lapunknak.
2010.06.08. 10:19
Öko-iskolások az öko-völgyben
A Magfejtő Közhasznú Alapítvány a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés és környezetvédelem területén fejti ki közhasznú tevékenységét. Idén azzal, hogy a KEOP-6.1.0/A/09-2009 pályázatának elnyerésével 217 fehérvári tanuló számára biztosítottak ingyenes interaktív programot.
2010.06.08. 10:19
Újabb akadémiai tagok a Pannon Egyetemről
Harminc új levelező tagot választott május 3-án, zárt ülésen a Magyar Tudományos Akadémia 180. közgyűlése. Az új levelező tagok között van a Pannon Egyetem két oktatója, dr. Pósfai Mihály a Pannon Egyetem Föld- és Környezettudományi Intézeti Tanszé-kének egyetemi tanára és dr. Bársony István a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának egyetemi tanára.
2010.06.08. 10:18
Komáromi Napok 2010.
Április 23 és május 2 között rendezték meg a Duna-menti ikerváros hagyományosan közös, nagyszabású fesztiválját, a XIX. Komáromi Napokat. A rendkívül színes, izgalmas programsorozat minden momentumát nehéz lenne feleleveníti, ezért Zatykó János polgármester megnyitó szavait idézzük, melyekből kiderül, hogy a város első embere milyen momentumokat látott fontosnak az idei rendezvény ajánlatából.
2010.06.08. 10:18
A közintézmények tervezése felé tolódott a hangsúl
Két évvel ezelőtt már készítettem egy interjút Páll Jánossal a Planbau ügyvezető igazgatójával. Akkor a Planbau Kft. alakulásáról, munkájáról hitvallásáról tudhattunk meg részleteket most pedig Páll Ákossal, a Planbau nemrég kinevezett ügyvezető igazgatójával beszélgettem, aki ma már édesapjával közösen vezeti a céget.
2010.06.08. 10:17
A „Zöld főiskolától az Öko-egyetemig”
A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján zajlik az élet. Szemmel láthatóan nagy a nyüzsgés a főiskolán, rengeteg programot szerveznek, és jelentős eseményeket élnek át. A minap adták át például új műszaki laboratóriumukat, és az iskola fenntartójának élén dr. Prekker Judit személyében új vezérigazgatót is köszönthetünk, aki örömmel tájékoztatott eddigi eredményeikről, tapasztalataikról.
2010.06.08. 10:17
Nyertes TDM pályázat segíti a balatonfüredi turizm
Új lendülettel kezdte meg a munkát ebben az évben a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület. Egyrészt új elnökséget alakítottak, másrészt nyertek az úgynevezett turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) pályázaton. A TDM feladata a turisztikában - rendszerint helyi, vagy regionális szinten - érdekeltek összefogása, együttműködésük megszervezése. A desztináció szó utazási célterületet jelent.
2010.06.08. 10:16
Komposztáló otthonok Várpalotán
KEOP 6.2.0/A pályázaton a Komposztáljunk otthon Komposztálási Program Várpalotán projekttel a Várpalotai Közüzemi Kft. sikeresen pályázott, és támogatást (7.496.382,- Ft) nyert 203 család számára a komposztálási tevékenység bevezetésére! A pályázaton 203 család jut térítésmentesen komposztládához, kesztyűhöz, komposztálódást elősegítő mikrobiológiai készítményhez és juthat értékes nyereményekhez, amennyiben részt vesz a komposztálási versenyen.
2010.06.08. 10:15
Pályázati tanácsadás a kamaránál Tatabányán és Esz
Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységi köre új szolgáltatással bővült. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség kistérségi tanácsadói tartanak pályázatokkal kapcsolatos tanácsadást az alábbi helyszíneken és időpontokban:
2010.06.08. 10:15
Levegő körte – Air Pear
A Hárskúti Megújuló Központ Kft. Képviselője megkereste kamaránkat az alábbi ajánlattal:
2010.06.08. 10:14
Megújul a pápai Esterházy-kastély
A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács – egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül- a Tihanyi Legenda projekt mellett a pápai Esterházy-kastély felújítását javasolta turisztikai kiemelt projektnek a 2009-2010-es operatív programban.
2010.06.08. 10:14
A BD megnyitotta új tatabányai üzemét
A BD (Becton, Dickinson and Company) vezető globális orvostechnikai vállalat 2010. április 8-án hivatalosan is megnyitotta új tatabányai gyártóüzemét.
2010.06.08. 10:13
Kiemelkedő turisztikai eredmények 2009-ben régiónk
Horváth András, a Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság Elnöke sajtótájékoztatón ismertette az idegenforgalom 2009-es teljesítményét a Királyi Régióban.
2010.06.08. 10:13
A régi óvodaépület felújítása most kezdődik

Tótvázsony Község Önkormányzata 60 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-Dunántúli Operatív Program Közoktatási infrastruktúrafejlesztés pályázatán Tótvázsony és Hidegkút Óvodájának felújítására és bölcsődével történő bővítésére.

2010.06.08. 10:12
Kisfaludy Mihály tanító emléke előtt tisztelegtek
Három diák vehetett át elismerést a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gálaműsorán, melynek „Akarsz-e játszani?” mottóját Kosztolányi Dezső versétől kölcsönözték. A Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató emléke előtt is tisztelgő programsorozat kedden kistérségi tanulmányi versennyel zárul. 
2010.06.08. 10:12
A 80 éves Csoóri Sándor köszöntése
Zámolyon az egy négyzetméterre jutó Kossuth-díjasok száma meghaladja az országos átlagot, hiszen Csanádi Imre és Csoóri Sándor is e község szülötte. Ám ők mindig jól megfértek egymást tisztelve, hisz egyik Alsó-, másik Felső-Zámoly híressége. Persze, a Nagy Lászlót, Ágh Istvánt magáénak tudó Iszkáz még vetélkedhet ebben a versenyben…
2010.06.08. 10:11
Letették az Afrika-ház alapkövét a veszprémi Állat

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében 216 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk – tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben elnevezésű projekt megvalósítására. Az öt elemből álló fejlesztésből korábban már átadásra került a Csimpánzvilág, a Böbe Majom Tanodája valamint a Kölyökdzsungel, az elmúlt hetekben pedig elkezdődött az Afrika-ház építése is. A 640 négyzetméteres új létesítmény alapkövét ma tette le Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Debreczenyi János Veszprém polgármestere és Török László, az Állatkert igazgatója.

2010.06.08. 10:11
Klímabarát települések országos találkozója
Hazai fejlesztésű nap és szélenergián alapuló hő és villamos energiatermelő berendezéseket és a hozzájuk kapcsolódó mérőberendezésekből és számítógépekből álló mini-laboratóriumot adtak át a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, a Klímabarát Települések Szövetségének 4. országos konferenciáján, amely Az éghajlatváltozás és a klímabarát települések válaszai címmel került megrendezésre. A konferencián részt vett és előadást tartott Sólyom László köztársasági elnök.
2010.06.08. 10:10
Országgyűlési választások 2010
Mint ismeretes, áprilisban országgyűlési választást tartottak hazánkban. A Közép-dunántúli Régiót alkotó három megyében – hasonlóan az országos eredményekhez – a FIDESZ-KDNP jelöltjei hatalmas fölénnyel előzték meg politikai riválisaikat. A következő parlamenti ciklusban régiónkat 39 honatya (anya) képviseli. Közülük 30-an a FIDESZ-KDNP, 4-4-en az MSZP és a JOBBIK, 1 fő pedig az LMP soraiból került ki. Íme részletesen, megyénkénti bontásban az eredmények.
2010.06.08. 10:10
   Regio Regia magazin


164. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 163. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 162. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 161. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 160. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 159. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 158. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás