szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Regio Regia - 2011. június-július

XI. évfolyam 103. szám

FEJÉR/KOMÁROM-ESZTERGOM/VESZPRÉM MEGYE

A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA

2011.08.02. 12:30
Dunaújváros hatvan éves
Intercisa, Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros. Évezredek, évszázadok, évtizedek. Térben és időben is mind ugyanazt a helyet jelölik, a mai Magyarország szinte földrajzi középpontját a Duna mellett.
2011.08.02. 12:27
Dunaújváros története az őskortól napjainkig
Dunaújváros három nagyobb részre tagolódik. Északon a patakok szabdalta mélyebben fekvő részen helyezkedik el az Óváros, az ún. Pentele városrész, mely az egykori Dunapentele évszázadok óta beépített belterületi részét jelenti. Az 1950-es években a magasan az Óváros fölé emelkedő Pentelei-fennsíkon épült fel az ún. Újváros – az első szocialista város –, és még délebbre épült a Dunai Vasmű, melyet jelentős véderdők választanak el a várostól. A feltárt leletek azt bizonyítják, hogy ez a terület már az őskorban is lakott volt.
2011.08.02. 12:26
Új távlatok előtt a 60 éves Dunaújváros
Dunaújváros Fejér megyében, a Mezőföld keleti szélén található, a Duna jobb oldalán, Budapesttől 67 km-re. A város kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően számos ponton csatlakozik és csatlakozhat az országot érintő mind gazdasági mind infrastrukturális fejlesztésekhez. A dunai hajóforgalom növelésének szándéka, a kikötői fejlesztések tervei – a közelmúltban útjára indított DAHAR projektnek köszönhetően – újabb távlatokat nyitnak, hiszen Dunaújváros hajóállomással, révkikötővel és egy ipari kikötővel is rendelkezik.
2011.08.02. 12:25
DVCSH – Együtt a mindennapokban
A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. 1998. április 1-jén alakult Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft. néven. A gyors fejlődésnek indult vállalat 2001-ben vette fel jelenlegi nevét. Pikóné Perjési Irén ügyvezető igazgató segítségével ismerkedhetünk meg tevékenységükkel.
2011.08.02. 12:25
Időutazásra hívnak a szocreál épületek
Dunaújvárosban nagyon jól nyomon követhetőek az ’50-es évektől kezdődően a ’80-as évekig bezáródóan létező építészeti stílusok. A város épületein szinte az összes XX. század második felében alkotó jelentős építész dolgozott.
2011.08.02. 12:24
Évadzárás és korszakváltás
A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Dunaújváros Színházáért Alapítvány Kuratóriuma 2011. június 30-án, tizedik alkalommal rendezte meg a Zsöllyetulajdonosok évadzáró ünnepségét. A rendezvény egyben egy díjátadó gála is, ahol az évadban a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó színművészeket jutalmazzák. Az évadzárás korszakváltás is a színház számára, hiszen hosszú évtizedek után a következő évadot nem Knódel Mária, hanem dr. Borsós Beáta vezetésével kezdi meg a teátrum.
2011.08.02. 12:24
Tőkési Lajos kilenc bajnoki címet gyűjtött

Tőkési Lajos 170-szeres magyar válogatott jégkorongozó az úgynevezett dunaújvárosi nagy generáció tagja, a Dunaferr bajnokcsapatának alapembere volt. Pár éves fehérvári és lengyelországi kitérő után 2008-ban tért vissza a DAB-Docler csapatához, az Acélbikákhoz. Három újabb szezon után idén végleg szögre akasztotta a korcsolyát.

2011.08.02. 12:24
Detti, a dunaújvárosi aranygyáros

Orsó-Ferling Bernadett igazi sportos családból származik. Édesapja futballozott, majd edzősködött, édesanyja pedig kézilabdázott, így természetes volt, hogy ő is sportoló lesz. Tizenhat éve él Dunaújvárosban, a női kézilabdacsapat irányítója, vezéregyénisége, sőt a legutóbbi időkig a klub elnökeként is dolgozott.

2011.08.02. 12:23
Sportélet Dunaújvárosban
Labdarúgás
A csapat 1952-ben alakult Sztálin Vasmű Építők néven (később Sztálinvárosi Vasas), s egy év múlva be is mutatkozott az első osztályban, de 1954-ben kiesett, majd ezentúl az első és második osztály között ingázott. 1961-ben Dunaújvárosi Kohász SE-re keresztelték.
2011.08.02. 12:20
Intézmények Dunaújvárosban
Intercisa Múzeum
Szent Pantaleon Kórház
2011.08.02. 12:20
A fenntartható fejlődés 60 éves példája
Mesébe illő a történet. Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a második világháború, s a háborús károk helyreállításához, az ország újjáépítéséhez rengeteg vasra és acélra volt szükség. Elhatározták az ország akkori vezetői, hogy a Duna mellé egy kohászati kombinátot építenek Magyarországon, mondván, a feldolgozóipar elengedhetetlen alapanyagát idehaza kell előállítani, s ehhez fejleszteni kell a hazai vaskohászatot.
2011.08.02. 12:19
Sztálinváros legjobb ifjú szavalója

Koltai Róbert színész-rendező 2005-ben díszpolgári címet kapott Dunaújváros önkormányzatától. A népszerű művész ezekkel a szavakkal köszönte meg az elismerést: „Az élet gyakran elkényeztetett, de az a díj szinte mindent felülmúl. A legérzékenyebb korszak, a gyermek- és kamaszkorom köt a városhoz, olyan élményeket szereztem, amelyeket filmben elmesélhettem. Itt voltak fiatalok és szépek a szüleim, akik most fent bizonyára velem együtt örülnek a díjnak.”

2011.08.02. 12:18
Ahol a legnagyobb érték az ember

A DAK Acélszerkezeti Kft. Dunaújváros egyik legnagyobb múltú vállalata. A gyártó tevékenység 1964-ben indult meg a Dunai Vasmű szervezetén belül, de maga az üzem már akkor is mai helyén, Sándorházán működött. A kft. 1990-ben alakult a Dunai Vasmű tagvállalataként, majd elsőként lett dunaferres cég, Dunaferr Acélszerkezeti Kft. néven. 2003-tól 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalkozás. Tarány Gábor ügyvezető igazgató segítségével ismerkedhetünk meg tevékenységükkel.

2011.08.02. 12:18
Dunaújváros Online – weben mindent!
„A Dunántúl messze legjobb online újságja „ – e frázissal jellemezte a Dunaújváros Online (DO) internetes hírportált még 2005-ben Szily László, az Index rovatvezetője. A maroknyi, de lelkes csapat azóta is sikerrel igyekszik rászolgálni a minősítésre. A Dunaújváros Online, vagy ahogy böngészői ismerik, a DO, a webes szcénában szinte párját ritkítóan jelentős múltú, napi frissítésű, az interneten megjelenő közéleti lap: az „ős-DO” első cikkei még a múlt évezredben láttak napvilágot!
2011.08.02. 12:17
60 évnyi eseménydús tűzvédelem
Nem csak Dunaújváros, de annak önkormányzati tűzoltósága is ünnepel. Tavaly szeptemberben volt ugyanis éppen hatvan esztendeje annak, hogy a Sztálinvárosi Tűzoltóság a leendő vasmű tűzvédelmi feladatainak ellátására létrejött. A hat évtizedes múltra és a megemlékezés pillanataira Varga Ernő tűzoltóparancsnok kalauzolásával tekintettünk vissza.
2011.08.02. 12:17
A felsőoktatás kultúraváltása

A városi évforduló alkalmat adott arra, hogy a Dunaújvárosi Főiskola rektorával, dr. Bognár Lászlóval beszélgessünk a térségben betöltött szerepről, a Közép-Duna Térségi Gazdaságfejlesztési Platformról és a modern kompetenciákra alapozott újszerű felsőoktatás kialakításáról.

2011.08.02. 12:16
Velük jó együtt dolgozni

A Grabarics Építőipari Kft. munkatársai jól sáfárkodtak az elmúlt közel két évtizeddel. Néhány fős mikro-vállalkozásként indultak, ma pedig a hazai építőipar vezető cégei között tartják számon őket. Nemzetközi nagyvállalatokkal szállnak ringbe és mérkőznek meg sikeresen a projektekért. Munkájukkal úgy tűnik megbízóik is elégedettek. Mindig hosszú távra terveznek, egy-egy épület átadását követően barátként szeretnek búcsúzni megbízóiktól – tudtuk meg Grabarics Gábortól.

2011.08.02. 12:16
A lehetőségeket észre kell venni
Grábics Gábort Dunaújvárosban sokan ismerik, különösen akik szeretik a jó vendéglátást, a meghitt hangulatú kávéházat, kis éttermet. Aki keresi, a Corner Cafe & Restaurantban biztosan megtalálja, gyakran valamelyik asztalnál, mert ő még az a fajta, aki törődik, beszélget a vendégekkel. A kis üzlet azonban csak hab a tortán, Grábics úr és társa ugyanis az ország tizenkét megyei jogú városában üzemeltet pénzváltót, zálogházat, és legfiatalabb üzletágukban, a nemzetközi pénztranszfer szolgáltatásban is egyre sikeresebbek. Üzlettársával, Pinczési Istvánnal arra a legbüszkébbek, hogy mindezt a maguk erejéből érték el, nyereségük nagy részét éveken át folyamatosan visszaforgatták vállalkozásukba.
2011.08.02. 12:15
Az első városi kamara
A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elődje, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Dunaújvárosi Városi Kamarája 1995-ben alakult, a kamarai törvény lehetőséget biztosított arra, hogy nem megyeszékhely megyei jogú városokban önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységek jöjjenek létre. A város vezető politikusai és meghatározó cége, a Dunaferr összefogott az ország első városi kereskedelmi és iparkamarájának megszületéséért. Az acélipari vállalatcsoport és a helyi kamara közötti szoros együttműködést jelzi az is, hogy a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöki tisztét évek óta vasműs kötődésű vezető tölti be, jelenleg Králik Gyula, az ISD Dunaferr Zrt. műszaki fejlesztési igazgatója.
2011.08.02. 12:15
A TRIUMPH cég leányvállalata: Body Fashion (Mo) Kf
„Ami 125 évvel ezelőtt kicsiny fűző manufaktúraként egy kis csűrben indult útjára, az ma a világ legnemzetközibb női fehérneműgyártó vállalata, azaz a Triumph. A vállalkozás ma is az alapító Spiesshofer és Braun családok kezében van s ugyanaz az alapelv érvényes, mint akkoriban: „legyünk egyre jobbak”."
2011.08.02. 12:14
Hankook Tire: gyáróriás két város határán

A Hankook Tire a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gumiabroncsgyártójaként innovatív, kiváló minőségű radiál abroncsokat gyárt személygépkocsik, terepjárók, SUV-ok, könnyű tehergépkocsik, buszok és a motorsport számára. A Hankook Magyarországot választotta európai gyárának helyszínéül. Az 550 millió eurós befektetésből a Dunaújváros melletti Rácalmáson a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára épült.

2011.08.02. 12:13
Meghatározó szerep az acélkereskedelemben

A Dutrade Acéltermék-feldolgozó és Kereskedelmi Zrt. a nagy hagyományokkal rendelkező hazai acélgyártó, az ISD DUNAFERR csoport tagja. A céget 1996-ban alapították meg azzal a céllal, hogy stratégiai szereplője legyen a magyar és európai acélkereskedelmi piacnak. Mint azt az elmúlt évek sikeres működése is bizonyítja, a cél megvalósítása sikerült. Ma már a Dutrade név az acélpiacon egyet jelen a minőségi termékekkel, a korszerű szolgáltatási infrastruktúrával és a könnyű elérhetőséggel, hiszen Magyarország területén — Dunaújvárosi központtal — összesen tizenhét telephelyen állnak partnereik rendelkezésére. A cég vezérigazgatójával, Kroó Ivánnal a vállalat tizenöt éves jubileuma alkalmából beszélgettünk.

2011.08.02. 12:13
A járórácsok, lépcsőszerkezetek specialistái

Jövőre lesz húszéves – már készülnek az évforduló megünneplésére – az ipari járórácsok és lépcsőkonstrukciók specialistájaként ismert MEISER Ferroste Kft., amelynek modern kivitelű, felszerelésű gyártócsarnokait csak egy kerítés választja el a dunaújvárosi vasmű keleti határától.

2011.08.02. 12:12
Van visszaút a munka világába

Kétperces autóútra Dunaújvárostól, Rosti Pál földrajztudós és fotográfus utolsó lakhelyén, a róla elnevezett Pálhalmán szinte idilli körülmények fogadják a látogatót: árnyas fák, kellemes sétányok, mindenütt gondozott virágágyások. A hely különlegességére csak a szorgoskodó munkások különös formaruhája utal. Persze nem szanatóriumba érkeztünk, hanem az itt büntetésüket töltő elítéltek foglalkoztatását biztosító Pálhalmai Agrospeciál Kft. telephelyére. Hetyei Gábor b.v. ezredes ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

2011.08.02. 12:12
Papírgyártás Dunaújvárosban
A Dunai Vasmű folyamatos fejlesztése mellett a II. ötéves terv egyik legjelentősebb könnyűipari beruházása 1962. december 8-án a szalmacellulóz-gyár üzembe helyezésével fejeződött be.
2011.08.02. 12:11
Új tulajdonos ambiciózus tervekkel

Dunaújvárosban a Vasmű után a papírgyár építése volt a következő várospolitikai cél. 1963-ban kezdődött a beruházás, és ennek az új ipari komplexumnak a szalma-cellulózgyár volt az első lépcsője. Magyarország fában nem túl gazdag, azért döntöttek a szalma felhasználása mellett, amelyből a Mezőföld bőséges gabonatermelése eleget biztosított. Az üzem kalandos sorsával Széles Szilárd, a Dunacell Kft. ügyvezető igazgatója ismertetett meg bennünket.

2011.08.02. 12:11
A vállalkozóvá válás jó gyakorlatai

A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája adott otthon 2011. június 23-án a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ENSPIRE EU projektjének, melynek célja a vállalkozóvá válás ösztönzése. A számok ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben tett erőfeszítések ellenére egyre kevesebb európai választaná az önfoglalkoztatást. A hároméves projekt egyik állomásaként a tatabányai konferencia régiónk három kiválasztott, a vállalkozóvá válás ösztönzésére leginkább alkalmas, követendő gyakorlatát mutatta be az érdeklődőknek.

2011.08.02. 12:11
Szerződést írt alá a VMKIK és a MÜTF

Június 23-án a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának (MÜTF) tatabányai székhelyén újabb együttműködést kötött az üzleti szférában is kiemelkedő kapcsolatokkal rendelkező intézmény és a régió egyik meghatározó szakmai tömörülése, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A sajtótájékoztatón a kamara részéről dr. Markovszky György, elnök, dr. Somogyi Istvánné, titkár, a főiskolától pedig Prof. Dr. Hajtó János, rektor, valamint Orosz György a Technológia és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda igazgatója állt az érdeklődők rendelkezésére.

2011.08.02. 12:10
Az építkezés a lelkekben folytatódik

A bölcsőde-felújítás első pillantásra kicsit szokatlan témának tűnhet zömében gazdasági jellegű írásaink között, pedig mindez nagyon is szorosan kapcsolódik a gazdasághoz, hiszen a jó bölcsődei ellátás nagy mértékben segíti a szülők munkába állását. Várpalotán a Ringató Bölcsőde felújítása, bővítése után ráadásul a foglalkoztatotti létszám is bővül, így a város méltán lehet büszke megújult intézményére. Az uniós támogatással megvalósult projektről az ünnepélyes átadó előtti pillanatokban beszélgettünk a böcsőde vezetőjével, Sipos Tamásnéval.

2011.08.02. 12:10
Veszprém Vármegye bora 2011

Veszprém megye több városában régi hagyományai vannak annak, hogy a településen élő borászok megmérettetik boraikat és kategóriánként kiválasztják közülük a legjobbat. Az ebben rejlő lehetőségeket látta meg mind a Veszprém Megyei Önkormányzat, mind a Veszprém Megyei Kormányhivatal, amikor fél évvel ezelőtt arról döntött, hogy versenyt hirdet a „Veszprém Vármegye bora 2011.” cím elnyerésére.

2011.08.02. 12:10
Megújult munkaügyi központok – méltó körülmé
Balatonfüred, Bicske, Dunaújváros – mindhárom településen azonos felújítási tartalomban és szellemben megújult a munkaügyi központ. 114 millió forintba került a három beruházás. Mind a munkahelykeresők, mind a dolgozók méltó körülmények közé kerülhettek ezáltal.
2011.08.02. 12:09
Kormánytisztviselői véradó nap

A júniusban megszervezett kormánytisztviselői véradó napon 27 helyszínen - 7 minisztériumban, valamint minden megyeszékhelyen, a kormányhivatalokban mintegy 2300 kormánytisztviselő vett részt az akcióban.

2011.08.02. 12:09
Összehangolt ellenőrzés a velencei Északi strandon
Négy szakigazgatási szervvel összefogva készült próbaellenőrzés a Fejér Megyei Kormányhivatal irányításával – tájékoztatta a sajtó képviselőit Velencén dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott.
2011.08.02. 12:09
Szemlélet és munkastílusváltás Oroszlányban

Szokatlan időpontban, este kilenc órakor kaptam lehetőséget Takács Károlytól, Oroszlány polgármesterétől, hogy áttekintsük a várost érintő aktuális kérdéseket. A polgármester úr még javában dolgozott az egyébként üres épületben. Másfajta hozzáállást, munkaintenzitást vár el munkatársaitól is. Nem könnyű úton indult el, de úgy véli, csak személyes példamutatással tehet szert követőkre.

2011.08.02. 12:08
Megtörtént a vagyongazdálkodás átvilágítása
Oroszlány Város Önkormányzata július ötödikén átadta a Komárom–Esztergom Megyei Főügyészségnek azt a vagyongazdálkodási jelentést, amelyben egy független könyvvizsgáló cég, az American Appraisal világította át Oroszlány Polgármesteri Hivatala és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. elmúlt tizenkét évének vagyongazdálkodását. A város összes vesztesége nagyságrendileg félmilliárd forint.
2011.08.02. 12:08
A Don-kanyar Emlékkápolnáért

A Püspöki Palotában született meg az a júniusi együttműködési megállapodás, mely a pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna és környezetének védelem alá helyezéséről, fenntartásáról szól.

2011.08.02. 12:07
Ökölvívó gála Tatán

A Tatai Aréna ökölvívó szakosztály, ökölvívó versenyt rendezett Pünkösdkor a Pikantó Étterem támogatásával. Az ökölvívó tornát szép környezetben, a Tatai tó partján lévő Pikantó udvarban rendeztek meg.

2011.08.02. 12:07
Megújult a várpalotai Thury vár

2011. június 24-én az esős idő ellenére rengeteg érdeklődőt vonzott a felújított Thury vár átadó ünnepsége. A földszinti, zsúfolásig megtelt fogadórészben a Kecskés Együttes reneszánsz muzsikája tette felejthetetlenné az ünnepi pillanatokat. A ceremónia során köszöntőt mondott a város polgármestere, Talabér Márta, az Országgyűlés házelnöke, Kövér László, a vár kapitánya, Horváthné dr. Csomó Orsolya, valamint a felújítást végző Ferro-Ép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál.

2011.08.02. 12:07
Bővül, szépül a bölcsőde

Több mint 100 millió forintos beruházásból bővül a tapolcai Ringató Bölcsőde egy csoporttal, ehhez kapcsolódóan egy csoportszobával, só szobával, tornaszobával, de korszerűsödik maga az épület is. Erről tartottak sajtótájékoztatót ma a városházán.

2011.08.02. 12:06
Pezseg a város

Kevés olyan zuga van a nyári hónapokban Tapolcának, ahol ne történne valami. Teljes erővel zajlanak a felújítási-építési munkálatok az egymilliárd forint összértékű városrehabilitációs projekt keretében. Épületek változnak át, szépülnek meg, udvarok, terek kapnak új funkciót. Mindezekkel párhuzamosan pedig egyik kulturális esemény éri a másikat, hívogatva helyieket, környékbelieket és a Balaton parton nyaralókat egyaránt.

2011.08.02. 12:06
Cél, hogy Ács járási jogú város legyen

Ismét közelebb kerül Ács ahhoz, hogy „felkerüljön a térképre”, ahogy Lakatos Béla polgármester fogalmazott. Új alapokra kell helyezni a város közigazgatási feladatait, hiszen az elmúlt öt évtized alatt a település nem kapott funkciókat annak ellenére, hogy lakosságszáma is indokolná azokat.

2011.08.02. 12:05
Szűrés – nem csak nőknek
Múlt: A városi egészségügyi koncepció egy állapotfelméréssel kezdődött. A lakosságtól megkérdezték, mit tehetne az önkormányzat, hogy a Székesfehérvár városában élők egészségi állapota javuljon.
2011.08.02. 12:05
Sikeres Szabadidő Sportnapot szervezett a KISZÖV T
A Komárom-Esztergom Megyei Iparszövetség „KISZÖV” és a Magyar Iparszövetség Szociális, Kulturális és Sport Alapítványa a közelmúltban hetedik alkalommal rendezte meg a Szabadidő Sportnapot. Ebben az évben a festői környezetű tardosi Malomvölgyben került lebonyolításra a sport rendezvény.
2011.08.02. 12:04
Pályázati tanácsok vállalkozóknak
A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a pályázni szándékozóknak – az általuk előzetesen megadott adatok, valamint a személyes elbeszélgetés alapján - előzetes tanácsadást végez. A tanácsadás során annak kell kiderülnie, hogy van-e olyan pályázati kiírás, mely találkozik a pályázni szándékozó céljával, illetve megfelel-e a pályázó a pályázati kiírásban szereplő feltételeknek.
2011.08.02. 12:04
A magyar csapat kiemelkedőt alkotott
Két területen is eredményekről számolt be lapunknak Vincze Attila a Hartmann Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Egyrészről fejlesztés történt az ácsi telephelyen, mely a gyár közvetlen környezetére is hatással van, másik oldalról a szak-képzett magyar munkaerőnek lehetősége nyílott tudását egy teljesen új területen bizonyítani. A szerszámgyártás ácsi beindítását kiemelkedő sikerként értékelik cégcsoport szinten is.
2011.08.02. 12:04
Eljött az elektronikus számlázás kora

Évente közel 30 milliárd számla készül Európában, amelyből mára több mint fél milliárd elektronikus. Bár az e-megoldás Dániában, Svédországban, Finnországban, Észtországban és Spanyolországban az állami szektor vállalatai számára kötelező, Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt, ami főleg a vállalatok tájékozatlanságának köszönhető – mondja Szőnyi György, a Számlaközpont ügyvezetője.

2011.08.02. 12:03
Elkészült a Jókai mozi is
Június 28-án adták át a “Komárom Belváros Funkcióbővítő Városrehabilitációja” nevet viselő pályázat során felújított Jókai mozit. A beruházás fő célja az volt, hogy az épület karakteres megjelenését, külső-belső egységes hangulatát megőrizzék, ugyanakkor egy olyan mozit és kamaraszínházat alakítsanak ki, ami a kor színvonalának és a gazdaságos működtetésnek megfelel.
2011.08.02. 12:03
Együttműködés a foglalkoztatásért, a szakképzésért
Mit tesz a kereskedelmi és iparkamara valamint a munkaügyi központ a foglalkoztatás bővítése, a szakképzés átalakítása érdekében? Milyen változások várhatóak? Milyen eszközök állnak rendelkezésre? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ígértek választ a sajtóreggeli meghívottjainak 2011. június 24-én a székesfehérvári Gazdaság Házában.
2011.08.02. 12:02
A vállalatirányítási rendszer a kis cégeknek is aj
Lapunk igyekszik folyamatosan hírt adni az aktuális pályázati lehetőségekről, ezért olyan szakembereket szólaltat meg, akik a pályázatok világában élnek. Jelen számunkban a Közép-dunántúli Régióban is pályázható, vissza nem térítendő uniós forrásból finanszírozható Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása (GOP 2.2.1) kiírásról beszélgetünk Balogh Balázzsal, a GKF Csoport Kereskedelmi Igazgatójával.
2011.08.02. 12:02
Biográd, a turisztikai látványosság

Zadari testvérvárosunktól délre található a sok kis öböllel tarkított 5 000 lakosú turisztikai paradicsom, Biográd – Tengerfehérvár. Itt koronázták horvát királlyá 1102-ben Könyves Kálmánt. A település tagolt partjának és a számtalan környező szigetnek köszönheti varázsát. Tengerpartja kavicsos, fenyvesekkel és mediterrán növényzettel övezett.

2011.08.02. 12:01
11 milliárd a kis- és közepes vállalkozásoknak
Dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára és Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösen tartott sajtótájékoztatót a versenyképességet biztosító pályázati lehetőségről.
2011.08.02. 12:01
Elegendő hely a jégkrémeknek

Az Unilever Magyarország Kft. Veszprémi (Algida) Jégkrémgyárában egy 2,2 milliárd forint összértékű beruházásnak köszönhetően nagyobb kapacitású hűtőházat építenek, és korszerűsítik az ehhez kapcsolódó épületeket. A fejlesztéshez az Unilever az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül nyert el támogatást.

2011.08.02. 12:01
Vállalkozói Klub Rácalmáson
A Rácalmási Vállalkozói Klub vendége legutóbb a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Králik Gyula volt. A téma úgy tűnik sokakat foglalkoztatott, mert a klubhelyiség megtelt. Nem is csoda, hiszen az előadó a térség adottságairól, lehetőségeiről tartott rendkívül izgalmas, színes és főleg elgondolkodtató előadást.
2011.08.02. 12:00
Változások a pályázati kommunikációs rendszerben
Az Új Széchenyi Terv a közelmúltban, bővített formában megjelent arculati kézikönyve változást hozott az uniós projektek eddig megszokott kommunikációs rendszerében.
2011.08.02. 12:00
Kötőelem- és szerszámüzlet a Budai úton
Az ünnepélyes megnyitón jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a cég részéről Pogány Tamás közép-európai üzletfejlesztési igazgató, Palásty Szabolcs ügyvezető igazgató, Klein András kiskereskedelmi igazgató.
2011.08.02. 12:00
Díjazták a minőséget
Idén negyedik alkalommal ült össze a 15 tagú, független szakemberekből álló zsűri, akik a Dun & Bradstreet adatbázis, valamint szakmai kamarák és szövetségek segítségével döntöttek arról, hogy kik viselhetik az üzleti márkáknak ítélt Superbrands védjegyet. A bizottság döntése alapján a Fertilia márkát érdemesnek találták arra, hogy megkapja a Business Superbrands 2011 elismerést.
2011.08.02. 11:59
Fegyverben a Rác utcai Skanzen
Június 18-án Székesfehérvárra telepedett az ország késes, tőrös, kovács és fegyverkovács mestereinek sokasága, valamint számos kézműves. Egész nap igényes kulturális rendezvények és kirakodóvásár volt a Rác utca minden szegletében a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében. A VIII.Tűzzel-vassal Fesztivál zajlott.
2011.08.02. 11:59
Elismerés az egészségügyben dolgozóknak
Az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezésére az egészségügyi dolgozók munkájának elismeréséül ez évtől július 1-je, a Semmelweis-nap, munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára.
2011.08.02. 11:59
Dr.Yaghi Rida, a megelégedett
Dr. Yaghi Rida orvos képeiből nyílt kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban. Az arab keresztnév, Rida azt jelenti: megelégedett.
2011.08.02. 11:58
Humán Klub
A Humán Menedzsment Klubot a Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Tanszéke 2008-ban azzal a nem titkolt céllal indította útjára, hogy a program rendszeres találkozás tapasztalatcsérére biztosítson lehetőséget a vállalatok menedzserei számára. S bár a klub tagjainak többsége ténylegesen a vállalkozói szférában dolgozik, a júniusi összejövetelre érdeklődő főiskolások, egyetemi hallgatók is kíváncsiak voltak.
2011.08.02. 11:58
Tata a fesztiválváros
A történelmi hangulatú kisváros évről-évre számos kulturális rendezvénnyel hívogatja, csábítja a helyieket és az idelátogató vendégeket. Az egyes fesztiválok immár komoly hagyományokkal rendelkeznek, mindegyik egyedi, saját arculattal, programmal. Ezen a nyáron mi is ott voltunk a legjelentősebb eseményeken.
2011.08.02. 11:58
Mikor lehet vállalkozásbarát a fogyasztóvédelem?
Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője együttműködési megállapodást írt alá július 12-én a szervezetek közel egy évtizedes közös tevékenykedése után. Olyan ez, mint egy házasság – összegezte a fogyasztóvédelmi vezető.
2011.08.02. 11:57
Waterways Forward projekt
A 17 uniós partnerszervezet részvételével megvalósuló program fő célja a regionális vízi utak és kapcsolódó térségek irányításának integrált, fenntartható és konszenzuson alapuló fejlesztése. Mindezt a jó gyakorlatok megosztásával és a vizek multifunkcionális szerepének feltárásával kívánják megvalósítani. A projekt hazai résztvevői - Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKIK) - 2011. június 28-án Dunaújvárosban számoltak be az eddigi fejleményekről.
2011.08.02. 11:57
Az Ifjúság a Jövő Családjai-ért Kulturális Közhasz
Végy egy lelkes elnököt, aki csapatot tud maga köré építeni! Horváth Ildikó nemcsak szervez, dolgozik, egyszerűen élete ez az egyesület. Egész családja segíti ebben.
2011.08.02. 11:56
Civil Piactér nyílt az Alba Plaza épületében
Nemcsak civileknek! Sőt: azzal a szándékkal jött létre a közösségi tér, hogy a civil szervezetek megismertessék tevékenységüket a lakossággal.
2011.08.02. 11:56
Önkéntes munkával – másokért
Január 28-án döntött úgy a városi közgyűlés, hogy a már-már romos Technika Háza felújításával létrehozza a Fehérvári Civil Központot.
2011.08.02. 11:56
Felvételi eredmények a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem a minőség mellett kötelezte el magát, 2011-es felvételi eredményei is ezt tükrözik, a karok jól teljesítettek. A legtöbb szakon emelkedett a felvételi ponthatár, nőtt az államilag támogatott képzésben résztvevők száma. A fő szakokon kiemelkedően magas felvételi ponthatárt állapítottak meg, az eredményekről tartottak sajtótájékoztatót Veszprémben július 22-én.
2011.08.02. 11:56
Missziósnak nem születik az ember, hanem azzá lesz
Katonáink sok küldetést teljesítenek. A Magyar Honvédség honvédelmi törvényben meghatározott feladata a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a közös védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok- teljesítése, valamint közreműködés az arra kijelölt és felkészített erőkkel a nemzetközi terrorizmus elleni harc katonai feladatainak ellátásában.
2011.08.02. 11:55
Közösen ünnepelt a város és a honvédség
Július 18-án a megyei jogú város és a honvédség szervezésében könyvbemutató, szoboravató és koszorúzás tette nívóssá a Magyar Királyi 17. Székesfehérvári Honvéd Gyalogezred tiszteletére rendezett programsorozatot.
2011.08.02. 11:55
A székesfehérvári katonazenészek Tatán
„Nagykorú” lett a tatai Víz-, Zene-, Virágfesztivál. Ezen a hétvégén immár a tizennyolcadik alkalommal rendeztek nyárköszöntő fesztivált a dunántúli városban.
2011.08.02. 11:54
Egészségügy felsőfokon
2011. június 6-10-ig a NATO Katona-egészségügyi Szolgálatfőnökök Tanácsa (COMEDS: Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO) 35. alkalommal – hazánkban második alkalommal – rendezte meg plenáris ülését.
2011.08.02. 11:54
Magyar rekord a Mitsubishi i-MiEV-vel
Az Autó Pult (http://www.autopult.hu) magyar online autós magazin csapata 2011. július 5-én rekordot döntött: közúti forgalomban (ráadásul Budapest közepéből elindulva), mindennapos használati körülmények között tett meg 219,5 kilométert egyetlen feltöltéssel a Mitsubishi i-MiEV volánja mögött.
2011.08.02. 11:53
A zene nem ismer határokat
30 évvel ezelőtt, 1981. július 21-én indult el első külföldi vendégszereplésére a “Tatabányai Bányász Ifjúsági Fúvószenekar”, Magyar József és Kossela Béla vezetésével. Útjuk egyenesen a Német Szövetségi Köztársaságba, azon belül Amberg városába vezetett.
2011.08.02. 11:53
Hévízi gyógyulás, szépülés
A Hévízi Gyógytó a világ(!) legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A több ezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang – ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű – forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik.
A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, így télen-nyáron fürödhetünk benne. De ha a lubickolásból elegünk van, Hévíz akkor is száz csodával vár!
2011.08.02. 11:52
   Regio Regia magazin


157. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 156. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 155. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 154. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 153. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 152. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 151. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 150. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 149. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 148. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió! 147. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás