szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


Gárdonyban jó lakni…

Fejér megye legkedvesebb üdülőhelyén egyre többen élnek
Gárdonyban jó lakni…

…és talán még annál is jobb nyaralni! A Velencei-tó melletti kisváros több ponton látványosan megújult az elmúlt években. A gyógyfürdőfejlesztése mellett a közösségi terek is megújultak, pompás sétányok, közterek, gazdag programok várják az ide látogatókat. Számos beruházásuk ma már pozitívan hat a költségvetésre is, megtakarítás vagy többletbevételt formájában. A járásközponti szerepvállalás is új perspektívát adhat a településnek, és biztos, hogy az sem véletlen, hogy Gárdony polgármestere, Tóth István arról számolhatott be lapunknak, hogy az itt élők létszáma folyamatosan növekszik.

– Jelentős fejlesztések fejeződtek be az elmúlt évben, hogyan hatnak ezek a város életére?
– Az első eredményeket tavaly már élvezhettük. Megtapasztalhattuk a fenntarthatóság előnyeit már több létesítményünknél is, köszönhetően a geotermikus fűtési rendszerünknek. A kitermelő kúttal ugyan adódott némi probléma az elmúlt esztendőben, de ezt rendbe tettük, és a fűtési szezont teljes mértékben ki tudtuk szolgálni. A fogyasztók általában elégedettek szolgáltatásunkkal, alacsonyabb áron biztosítjuk a hőt a mindenkori gázáraknál, és az sem utolsó szempont, hogy mindez teljes mértékben környezetbarát. A rendszer fejlesztésén is dolgozunk, reméljük, hogy újabb intézményeket is rákapcsolhatunk.
– Az Agárdi Gyógyfürdőben megépült az élménymedence, azóta a hétvégén teltház a jellemző, és a hétköznapokon is jelentősen növekedett a forgalom. Ez a fejlesztésünk beváltotta a hozzáfűzött reményeket, már tavaly is jelentős plusz bevételt hozott, és ha az idő is kedvez, akkor idén, immár a teljes évben üzemelve, nagy valószínűség szerint minden várakozáson felüli eredményt tudunk produkálni.
– Köztereink is megújultak, a Gárdonyi Géza sétány, a Dékány András sétány, a katolikus templomkert és környékének szép rekonstrukciója, a katonai temető rendbetétele egy-egy kedves parkot, újabb élményt hoztak a helyieknek és a vendégeknek egyaránt.
– Egy nagyon kedves sétány vezet a Gárdonyi Géza emlékházhoz, a Gárdonyi kiállításnak helyet adó galériához és a tavaly átadott rönkvárhoz. Ez utóbbi szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket, már tavaly húszezer fizető vendégünk volt. Egymásnak adják az Egri vár kicsinyített másának kilincsét a különféle gyerekcsoportok, osztályok óvodásoktól a középiskolásokig, de megtalálnak bennünket a családok, a nagypapák, az unokák is. Kerékpárral, és gyalogosan is sok vendég érkezik.
– Nagy feladat volt ebben az évben a fürdő melletti kempingnek a felfuttatása. Szépen kialakított kempingünk van, az egyes részleteket az elmúlt években részben és egészben felújítottuk. Ennek ellenére sajnos elég kevés vendégünk volt, pedig azt nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyógyfürdő melletti kemping egyre több vendéget fogadjon. Én úgy látom, hogy ezt a célt is sikerül elérnünk ebben az évben.
– Május elején, a Hal-, Vad-, Bor- és Pálinka Fesztiválra készült el az agárdi kisközpontban egy szép új park, térkővel,  virágokkal, örökzöldekkel, fákkal. gyre többen érkeznek ide az esti órákban, úgy látom, hamarosan itt lesz a Velencei-tónak az esti gyülekező helye. Itt működik már egy jó ideje az Agarden Rendezvényközpont, egy kis vendéglátósor, előtte egy térrel, színpaddal, és csütörtök-péntek-szombat esti órákban különféle zenekarok lépnek fel. Kulturáltan, szép rendezett szabadtéren lehet itt sörözni, fogyasztani, táncolni. Gyakorlatilag ezt a sétányt hosszabbítottuk meg egy mutatós térburkolattal, és újabb területeket nyitottunk, ahová ki lehet ülni teraszokra, a vendéglátóhelyek elé.
– Innen nagyon közel van a tópart, a Napsugár strand, ahol több vállalkozó is jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Épült egy új, kis étterem itt, elkészült egy „vízi-kalandpark”, ami nagyon népszerű. A tóparton nemrég avattuk a zenepavilont táncházzal, egy népes népzenész csapat muzsikált egész este. Hamarosan ez is egy kedves rendezvényközponttá fejlődik, hiszen a nyár folyamán minden hónapban kétszer tartunk itt hasonló stílusú zenés estet.
– A tópart gárdonyi szakaszán elkészült egy ökopark is, játszótérrel, mászófákkal, padokkal, kis sétánnyal, napelemes kandelábersorral.
– Agárd közepén – átellenben a Nádas étteremmel – megépült az új Gulyás vendéglő. Egy igazán kellemes küllemű épület került így Agárd közepére, vonzó célpontot kínálva a vendégeknek. A hétvégeken teltház van, és hét közben is jelentős a látogatottság, ami azt mutatja, hogy igényes megjelenéssel, jó kínálattal igen is be lehet csábítani a vendégeket. 

– Folytatás is várható? Mi minden van előkészületben?
– Ebben az évben nagy fejlesztések a város területén nem történtek, és nem is lesznek. Több uniós pályázatunk azonban éppen elbírálás alatt van, ha ezek sikeresek lesznek, akkor több olyan fejlesztést is meg tudunk valósítani a városban, amire már régóta várunk. Például a városházára elektromos energiaellátására szeretnénk napelemeket elhelyezni a tetőn. Két óvodánk teljes hőszigetelése, nyílászárócseréje, fűtésrekonstrukciója is tervben van.
– Az egyházzal együttműködve jövő szeptemberben megnyitunk egy ökumenikus óvodát.  Az egyház a szakmai munkát készíti elő, beszerzi az engedélyeket, az önkormányzat pedig a gárdonyi iskola egy részének felújításával a helyszínt biztosítja. Az intézmény háromcsoportos egyházi óvoda lesz, amire nagy igény van itt a településen, ugyanis az egész környéken nincs ilyen jellegű intézmény. Két csoportban helyi gyerekek kapnak helyet, egybe pedig a tókörnyéki, református hit szerint élő gyerekeket fogadnánk.
– Ugyancsak jelentős – 700 milliós – fejlesztés lesz a déli parton, a nyolc kilométer hosszan megépülő kerékpárút, a pákozdi bekötőúttól a velencei körforgalomig. Párhuzamosan sétányok is épülnek, és az egyes szakaszok egészen a tópartra kerülnek. Így ezek a látványos helyek jobban bekapcsolódhatnak az idegenforgalomba, ezzel további vállalkozásokat hívnak életre. Ettől a fejlesztéstől nagyon sokat várunk. Teljes egészében az Európai Unió és a magyar állam finanszírozza. Részben Gárdony Város Önkormányzata, részben pedig a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács nyerte ezt a pénzt, erre a célra. A projekt várhatóan augusztus második felében indul, és az év végére készül el. Mindez már csak azért is örömteli, mert a tó környékén a kerékpáros turizmus az elmúlt két-három évben óriásit fejlődött, hétvégeken ezrek kerékpározzák körbe a tavat. Amatőröknek és profiknak is vonzó lehetőség körbetekerni a Velencei-tavat.
– A Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik pályázatának köszönhetően természeti kincseink, élővilágunk megóvása érdekében is tehetünk lépéseket. Székesfehérvár külterülete és a Velencei-tó között egy hüllő- és kétéltűterelő mű kerül kiépítésre egy uniós projekt keretében. Ennek az a lényege, hogy megóvja az autós forgalomtól az apró állatokat, mert sajnos eddig, amikor a szaporodási ciklusuk miatt vonulni kezdtek, bizony sok közülük áldozatul esett az utakon. Rájuk is igyekszünk tehát vigyázni.

– Infrastrukturális téren is nagyok az elvárások, sok még a teendő a városban. Hol történhet előrelépés?
– Már most készül a Bóné Kálmán utca – ez Gárdony főutcája –, a mellette lévő járda járhatatlan volt, és ezt tesszük rendbe egy jelentős összegből. Emellett több utcát is aszfaltozni fogunk az év folyamán, – a tóparti Káka utcáról már döntés is van –, most számolunk, hogy mennyi pénzünk lesz, mennyit tudunk még vállalni.
– Az agárdi téren jelentős felújítás volt. Meghirdettük, 1 m2 burkolat „megvehető” 15.000 Ft-ért. 600 ezer forintnyi támogatás gyűlt így össze. A nagylelkű adakozók nevét egy 20x20-as gránitlapon örökítettük meg, s ezek bekerültek a burkolatba. Szeretnénk ilyen módon az itt élőket bevonni a további térfelújításokba is.

– Hogyan élték meg az adósságkonszolidációt, a hivatali átszervezéseket?
– Tulajdonképpen számunkra az egyik legfontosabb dolog volt ebben az évben az adósságkonszolidáció. Jelentős svájci frank alapú hitelünk volt, aminek a részleteit fizetni tudtuk ugyan, de nagyon nagy elvonást jelentett a várostól. Majdnem 1 milliárd 200 millió adósságot vállalt át a kormányzat, ezzel jelentős lehetőséghez jutott a település, így többet tudunk fejlesztésre fordítani.
– A járási székhelyközpont is ide kerül. A Járási Hivatalnak átadtuk a polgármesteri hivatal egy részét, és ugyan így ide került a Járási Tankerületi Központ is. Gárdony mindezzel erősítette a pozícióit a régióban. A lakosságszámunk folyamatosan nő, egyre több a betelepülő, de emellett szerencsére évről évre egyre több kisgyermekünk is van, és újabb és újabb óvodai férőhelyekről is gondoskodnunk kell. Ez nagyon örömteli, hiszen másutt épp az ellenkező irányú tendencia a jellemző. Tavaly Gárdony – szavazatok alapján – elnyerte a megyében a legkedvesebb üdülőhely címet, amire nagyon büszkék vagyunk. Persze igyekszünk nem túlértékelni ennek a jelentőségét, hiszen teljesen tisztában vagyunk a hiányosságainkkal is. Az elmondottak azonban bizonyítják, hogy nem csak a megyei elismerés szól mellettünk, hanem egyre többen valóban úgy látják, hogy Gárdonyban jó lakni.

Cseh Teréz

2013.08.03. 22:03
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás