szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

   Jooble

Üzleti elemző állások

Business analyst jobs

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


LEGO-robotot mindenkinek!

A jövő mérnökei, programozói ma még „csak” LEGO-znak
LEGO-robotot mindenkinek!

Életünk szinte minden területét behálózza az informatika. Óriási igény mutatkozik programozókra, mérnökökre. A fizetések kecsegtetőek, kormányprogramok indulnak a szakma népszerűsítésére, mégis kevesen választják ezt a szakmát. Sokan úgy tartják, nincs hozzá tehetségük, erre születni kell! Pedig mindez már kisgyerekkorban tanulható-tanítható. Nagyné Csóti Beátát, a LEGO-robot-programozás egyik hazai szakértőjét, az Edutus Főiskola mestertanárát kértük meg, hogy avasson be bennünket a részletekbe.

– Egyáltalán mi köze a LEGO-robotokhoz – egy gyerekjátékhoz - az Edutus Főiskolának?
– 2013-ban nyerte meg intézményünk a WRO - World Robot Olympiad – robotprogramozó nemzetközi verseny nemzeti fordulójának rendezési jogát. Ez az egyik nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy a fiatalokat már kisgyermekkorban mérnöki és informatikai pályák választása felé terelje, motiválja a kísérletezésre, a természettudományos tárgyak tanulására. Ez nekünk, mint főiskolának is érdekünk, hiszen ezek közül a gyerekek közül kerülnek majd ki a jövő hallgatói.
- Műszaki képzésben mechatronikai mérnököket képzünk. Ennek három pillére az elektronika, a gépészet és a programozás, melyek a szakmában egyszerre, komplexen jelennek meg. A nemzetközi LEGO-robot-programozási versenyek kihívásai is éppen ilyenek. A diákok csapatokban dolgoznak, és komplex egységként kezelik az összetett feladatot. Elkezdenek játszani, LEGO-t építeni, megpróbálják megvalósítani az ötletet, ami a fejükben megszületett. Először létrejön valamilyen gépészeti megoldás, egy robot, amit utána programozni kell. Próbálkoznak, tesztelnek.
- A LEGO elemei kibővíthetőek egy úgynevezett EV3-as vezérlőegységgel, a robot agyával, melyhez 4-4 motor, illetve szenzorport tartozik. Ezekhez csatlakoztathatók a megfelelő eszközök, melyek mozgatják a robotot, vagy vizsgálják annak környezetét.
- Maga a versenykiírás mindig egy életszerű feladat. Rendszerint valamilyen világméretű problémára keresik a megoldást, megadva annak végcélját. A feladat megoldása közben számos kompetencia fejleszthető. A legkisebbeknél már az is kihívás, hogy egy építési útmutatót lépésről lépésre követni tudjanak, ez alapján elkészítsék a tesztrobotot. A versenyeken már nincs útmutató, a résztvevőknek saját maguknak kell olyan konstrukciót építeniük, amely képes a kihívást végrehajtani. A WRO versenyeken kétperces menetek vannak. Ez alatt a robotokkal semmiféle kommunikáció nem lehetséges. Amit a két perc alatt a robot képes végrehajtani, azt pontozza a zsűri. Két robotmenet között úgynevezett átépítési szakaszok vannak. A kétnapos verseny kezdetén  ismertetik az úgynevezett meglepetés szabályt, ami egy újabb kihívás. Ennek végrehajtásához általában nem csak a programhoz, de magához a robothoz is hozzá kell nyúlniuk a versenyzőknek. Ezzel is a való életet próbálják szimulálni a szervezők, hiszen a mindennapokban is jellemző, hogy egy adott problémára azonnal kell reagálniuk a fejlesztőknek. Ezzel mérhető tehát a csapat reakcióképessége.

– Hol tart ma mindez Magyarországon? Vannak versenyzőink, eredményeink?
– Néhány év alatt szép eredményeket sikerült elérnünk. 2015-ben egy kecskeméti junior csapat 15. helyen végzett a Katarban rendezett döntőn, 2016-ban a a Vértesszőlősi Általános Iskola csapata, a Samu Team jutott ki Indiába, a döntőbe, ahol a középmezőnyben végeztek. Ez óriási eredmény. A WRO négy versenykategóriája, és három korosztályának kiírt kihívásaira a világban több, mint 20000 csapat nevez.  Kategóriánként és korosztályonként a legjobb 80-90 team kap kvalifikációs jogot a döntőben való részvételre. A mieink nem csak, hogy bekerültek ebbe az elitbe, de a 43. helyezésükkel igazán szép eredményt tudtak felmutatni. 51 ország válogatottja volt jelen ezen a döntőn. Magyarországról a junior korosztályban ők jutottak ki, a középiskolások közül pedig a nagyváradi Ady Endre Líceum csapata. Tavaly először az egyetemi korosztály is versengett, és rögtön az első tizenhat közé kerültek. A döntőbe a második legjobb eredménnyel jutottak be, de ott egy szoftverhiba miatt nem indult el a robotjuk a küldetése teljesítésére.
– Ebben a versenyben 4 kategóriában hirdetik meg a kihívásokat: regular, open, football és ARC, azaz Advanced Robotics Challenge – ez utóbbi az egyetemisták kihívása. Tavaly a regular kategóriában két, idén már mind a három - elementary (maximum 12 éves), junior (13-15 éves), senior (16-19 éves) – korosztály versenyezhet, sőt az Open kategóriát is meghirdette Magyarország a két nagyobb korosztálynak.

– Mi a különbség a WRO és az FLL – FIRS LEGO League között?
– Az FLL filozófiája ugyanaz: minél hamarabb megnyerni a gyerekeket a mérnöki-informatikai pályáknak, ráirányítani a figyelmüket a társadalmi kihívásokra, amikre komplex megoldásokat kell adni, ahol csapatban kell dolgozni, és lehetőleg valami innovatív ötlettel előállni. Az FLL a sportversenyek légkörét, hangulatát viszi bele ezekbe a versenyekbe. A 9-16 éves korosztályt szólítja meg. 10 fős csapatok versenyeznek egy egynapos program keretében. A nemzeti WRO-nak kizárólagos szervezője Tatabányán az Edutus Főiskola, az FLL-nek öt nemzeti szervezője is van: Debrecen, Szeged, Budapest, Tatabánya és Győr. Szoros kapcsolatot tartunk, segítünk egymásnak a bírálatoknál.
– Az FLL-ben is fél éven át készülhetnek a fiatalok a kihívások megoldására, de itt nem csak robotjáték van, hanem kutatási projekt és annak prezentációja is. Külön feladatot kapnak a csapatmunkára, és több szempontból díjazzák a teameket. A nemzeti fordulókat itt közép-európai döntő követi, szemben az WRO-val, ahol közvetlenül a világdöntőbe jutnak a csapatok. Külön értékelik a robotdizájnt, a robotok szerkezetét, illetve a rajtuk lévő programokat. Külön jutalmazzák a csapatmunkát, és a kutatási prezentációt, valamint a legjobb robotmenetet. Mindezek mellett van még egy bírói különdíj is. Idén a Tatai Református Gimnázium csapata kapta ezt meg, mert egy olyan kihívást választott, ahol nem csak saját magának szerzett ezzel pontot, hanem annak a csapatnak is, akivel éppen együtt dolgozott. A közösségi érték jelent itt meg. Minden olyan iskola, akikkel ők egy menetbe voltak sorsolva, sok plusz pontot kapott az ő jóvoltukból. Mindez arra tanította a gyerekeinket, hogy nem kell feltétlenül versengő módon viselkednünk, lehetőségünk van együttműködni, együttgondolkodni is. Ha kooperatívak vagyunk, a közösség összességében többet nyerhet.
– Az FLL-re csapatok érkeznek, de ők együtt szintén egy csapatot alkotnak. Évről évre ott vannak, tisztelik egymás tudását. A robotjaik nem összehasonlíthatóak, valamennyi egyedi alkotás, így itt nem egymás legyőzéséről van szó. Egyik csapat sem irigyli a másik eredményeit, a nyertes nem legyőzi a másikat, hanem  kivívja az elsőségét. Az első hely inkább azt jelenti, az a robot az adott szituációban több pontot tudott elérni.

– Milyen korban lehet ezt elkezdeni, és egyáltalán mi kell az induláshoz?
– Az EV3-asokat a 8-9 éveseknek ajánlják, de a LEGO Education csomagoknak van már egy WeDo nevű készlete is, mely még egyszerűbb grafikus programozói felületet biztosít. A gyerekek egy tabletről tudják vezérelni, programozni a robotokat, ez akár már 5 éves kortól jól használható.
- Az eszköz tehát nélkülözhetetlen, anélkül nem megyünk semmire. A főiskolának 10 készlete van, ezeket rendszerint kölcsönadjuk versenyekre, iskolákba, ahol még nincs lehetőség annak beszerzésére. Nekünk magunknak is forrásokra van szükségünk, hogy az egyre növekvő igényt ki tudjuk elégíteni. Van már regisztrált tehetségpontunk, bemutatókat tartunk, pályázati forrásokból workshopokat tervezünk, kimegyünk az iskolákba, vagy épp a Kutatók Éjszakáján mutatjuk be az eszközöket, ezzel is segítve, hogy minél szélesebb körben kipróbálhassák a gyerekek a LEGO-robot-programozást. A régiónkban már kb. kétezres nagyságrendre tehető azok száma, akik már megismerhették ezt a remek eszközt. Persze a legjobb az lenne, ha mindez bekerülhetne a közoktatásba.

– Mit gondol, van erre esély a közeljövőben?
– Nagy erők dolgoznak azon, hogy mindez mielőbb megtörténhessen. 2016 végén Magyarország Kormánya együttműködési megállapodást írt alá a Lego Educationnel, ami éppen ezt a célt szolgálja. Nyáron jelent meg továbbá a Digitális Oktatási Stratégia, melyben szintén szerepel a LEGO-robot-programozás. Köszönhető ez talán annak is, hogy éppen megyénkben él a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, Czunyiné dr. Bertalan Judit, aki minden versenyen, díjátadón itt van, és a legutóbbi FLL versenyen be is jelentette, hogy a WRO és az FLL jövőre megjelenik a központilag támogatott tanulmányi  versenyek körében.
– A sikerhez persze a tanárok képzése is elengedhetetlen. Az Edutus Főiskolának van egy 60 órás „Mobilrobotok az oktatásban” akkreditált továbbképzése. Több csoport is végzett már, és nagyon pozitívak a visszajelzések. De nyitott ez a lehetőség a szülők vagy bárki más számára is. Legutóbb például egy robottechnológiával foglalkozó cég vezetője is részt vett az oktatáson. Gépészmérnökként azt látta, ők ugyanazt teszik a való életben az automatizált gépsorok tervezésénél, mint amit a gyerekek a LEGO-robotokkal: algoritmizálják a problémát, majd megépítik, és programozzák azt a szerkezetet, ami képes az adott feladatot megoldani. Végül tesztelik a művüket. Megdöbbentő, de még a szoftver is ugyanaz – a kezdőknél pedig nagyon hasonló – mint amit a mi mérnökhallgatóink is használnak. Nem véletlen, hiszen ugyanaz a világcég, az NI – National Istruments készíti a LabVIEW mérnöki szoftvert, mint a LEGO-G-t, ami a LEGO-robot-programozás leegyszerűsített keretszoftvere. A játék és a valóság így válhat eggyé a mindennapi életben.

Cseh Teréz

2017.05.17. 09:46
   Regio Regia magazin


146. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!145. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!144. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!143. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!142. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!141. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!140. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás