szlovák
HÍRPORTÁL TURISZTIKAI PORTÁL Cégjegyzék Regio Regia Üzleti Magazin Webstúdió Webáruház
-=- Szeretné itt látni a saját ajánlatát is? Vegye fel velünk a kapcsolatot! -=- Regio Regia - A Közép-dunántúli Régió vállalkozóinak üzleti magazinja Telefon: 34/310-971
   Kapcsolat

REGIO REGIA
a Közép-dunántúli Régió Értékteremtőinek Magazinja

Kiadó:
Regio Regia Nonprofit Kft.

ISSN-szám:
online: 1787-3010
nyomtatott: 1785-7074

Szerkesztőség:
2800 Tatabánya, Táncsics M. út 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@regioregia.hu

 

KEM-BRIDGE WEBSTÚDIÓ

KEM-Bridge Net

Iroda:

2800 Tatabánya, Táncsics u. 51.

Telefon:
34/310-971

E-mail:
info@kembridge.hu

 

   MTI

   Tatabánya Kártya

Regio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia HírportálRegio Regia Hírportál


A szőlőmag az istenek titkos ajándéka

Együnk naponta szőlőmag-mikroőrleményt egészségünk megőrzéséért!
A szőlőmag az istenek titkos ajándéka

Gyakran olvashatjuk, hogy a szőlő és a bor az istenek ajándéka. Úgy tűnik, egy meglepetés-ajándék is került a csomagba, ám ezt csak mostanában fedeztük fel. Mindez nem más, mint a sok-sok apró mag, a szőlő belsejében. Hogy mi a titka ennek a kicsi, de rendkívül hasznos „ajándéknak”, mit is kaptunk valójában az istenektől? – erről kérdeztük Jankovszky Sándort, a Transmissió Kft. ügyvezetőjét, a magas minőségű szőlőmag-mikroőrlemények gyártóját.

– Mi tehát a szőlőmag titka?
– Na, ez az, amire ma még nem tudjuk a választ! Rengeteg hatóanyag – sajnos még sok-sok alapkutatás hiányzik ebben a témakörben -, és valójában fogalmunk sincs, hogy ezek közül pontosan melyiknek, mire van közvetlenül jótékony hatása. De ez nem is olyan nagy baj, mert egyet viszont tudunk: így, komplexen fogyasztva jót tesz az egészségünknek, akár annak megelőzésről beszélünk, akár helyreállításról. Ha nem magam élem meg a jótékony hatásokat, talán soha sem kezdek a szőlőmag-mikroőrlemények gyártásával foglalkozni. De úgy tűnik, az istenek azt akarták, hogy én bontsam ki ezt a kis titkos csomagot, és állítom, tényleg igazi meglepetés volt benne.

– Ez egyre izgalmasabban hangzik. Mi vezette rá a szőlőmag titkára?
– Semmi közöm nem volt alapvetően sem a szőlőhöz, sem a borhoz, és semmiféle magokhoz. A Transmissió Kft. üzleti tanácsadással, cégügyekkel, kereskedelemmel foglalkozott. Sajnos két korábbi infarktust követően egy agyvérzéssel is meg kellett küzdenem. Négy éve próbáltam több-kevesebb sikerrel felépülni. Szédültem, támolyogva jártam, gyakran elájultam. A munkaképességem rendkívül ingadozó volt, minden a pillanatnyi állapotomtól függött. Ekkor történt, hogy barátaim – akikkel együtt jártam annak idején a műszaki egyetemre – megkerestek, és a segítségemet kérték. Egy kutatás-fejlesztési pályázat keretében vállalták, hogy egy olyan őrlőberendezést készítenek, amely képes 20 mikronos szemcsenagysággal dolgozni. Elakadtak, kérték, hogy segítsek, tudták, jártas vagyok a légtechnikában. Mivel az állapotom nem engedte meg, hogy odautazzak, ezért a berendezést átszállították a telephelyünkre. Volt, hogy napokig képtelen voltam dolgozni, de végül sikerült elhárítanom a műszaki akadályt, elkészült az őrlőgép. 10 szerves és 10 szervetlen anyagot megőröltünk a vállalt minőségben, és ezzel gyakorlatilag le is zárhattuk a programot. Munka közben azonban történt valami: az egyik alkalommal, mikor kiléptem a műhely sötétjéből a fényre, „elfelejtettem” megszédülni. Nem értettem, mitől lettem jobban, hiszen semmin sem változtattam, sem az életmódomon, sem az étrendemen, sem a maréknyi gyógyszeremen. Akkor kezdtem elgondolkodni azon, hogy talán abban az őrleményben lehet valami, amin éppen dolgozunk, mert azt bizony nap, mint nap kóstolgattam, hiszen úgy lehet a legegyszerűbben megállapítani, hogy tökéletes-e az őrlés, ha a szánkba vesszük az anyagot, megrágjuk, és ha már nem ropog a fogunk alatt, akkor egészen biztosan 20 mikron alatt vannak a szemcsék. Akkortájt éppen szőlőmagok őrlésével kísérleteztünk, mert ebből tetemes mennyiségű alapanyag állt a rendelkezésünkre, mivel a feleségem nagybátyja szőlőolaj préselésével foglalkozott, és amúgy is terhére volt a visszamaradt törköly. Ezt használtuk fel. Nap, mint nap csipegettem, eszegettem az őrleményből, majd elkezdtem tudatosan fogyasztani.  Néhány hónap múlva már minden nap dolgoztam, eltűntek a rosszullétek, jól érzem magam. Az orvosi vizsgálatok, eredmények is visszaigazolták a javulást. 14 féle tabletta szedését függesztettem fel, orvosi beleegyezéssel, és 40 nap után végleg elhagyhattam azokat. 2008. március 12. óta nem szedek semmit, csak szőlőmagot.

– Mikor kezdtek üzemszerűen termelni?
– Megvásároltam az őrlőberendezés hasznosítási jogát a fejlesztő társaimtól, majd a gombhoz a kabátot is megvarrtuk, azaz a géphez kialakítottuk az élelmiszeripari üzemünket is. Számtalan szigorú előírás, laborvizsgálatok következtek, végül egy év után étrend-kiegészítőként forgalomba hozhattuk a termékünket.  Ennek ma már kilenc éve. Folyamatosan fejlesztettünk, ma már van Viniseera szőlőmag mikroőrlemény, ami maga a mag, a Viniseera Plusz – mag és szőlőhéj őrlemény, nem erjesztett tönkölyből. Készítünk szőlőmagolajat, Vini-Honeyt, valamint Vini-Beet-Honeyt. Az előbbi szőlőmag-mikroőrlemény mézzel, míg az utóbbi céklapor mézzel. Ezeket gyermekek és felnőttek is szívesen fogyasztják, cukorbetegeknek viszont értelemszerűen – a méz miatt – nem javasoljuk. A mézes termékeinket kis műanyag dobozkákba csomagoltuk – mint a lekvárokat szokás -, egy-egy ilyen az ajánlott napi adagot tartalmazza.
– Az őrleményt joghurtban fogyasztva is kellemes, belesüthetik tésztába, kenyérbe. Természetes antioxidánsként kiválóan tartósít, ezért lekvárba, és húsipari termékekbe is előnyös. Az utóbbinál megakadályozza az oxidációt, így avasodás-gátlóként is szolgál. Használatával sok-sok E-származék elhagyható a tartósítandó termékekből.

– A közelmúltban Újvidéken is bemutatták a Viniseera családot, a térség legnagyobb mezőgazdasági kiállításán. Milyen volt a fogadtatás?
– A helyi magyar média minden nap készített velünk riportot. A kiállításunkat a magyar mezőgazdasági miniszter, Fazekas Sándor is megtisztelte látogatásával. Emellett a Szerb Konyha című magazin főszerkesztőjével közösen egy főzőműsorban lecsót és pörköltöt főztünk, melynek felébe szőlőmagot tettünk. 10 perc alatt létrejött a metamórfózis. A kóstoltatás során a szőlőmagos verzió győzött, puhább, ízletesebb volt a hús, selymesebb a lecsó. Nem véletlenül, mert a szőlőmag az antioxidációra nem csak a szervezetünkben képes, hanem akár már a lábasban is. Így be sem visszük a nem kívánatos szabadgyököket.
– Ezt felismerve, ma már fűszerkereskedőkkel is tárgyalunk, 20-50 grammos kis kiszerelésben különféle ételekhez használható szőlőmagos fűszerekkel szeretnénk megjelenni.

– Mit tart a legfontosabbnak az istenek titkos ajándékában?
– Azt, hogy minél többen megismerjék, és hogy rendszeresen, minden nap fogyasszák! Nagyon fontos, hogy nem kapszulázva, vitamin, vagy gyógyszer formájában, hanem funkcionális élelmiszerként. Azaz tegyék bele mindenbe, amibe csak jól esik. Javasoljunk minden pirospaprikával készülő eledelbe – fele paprika helyett -, vagy a borral készült ételekbe is kitűnő. Fontos tehát, hogy szó szerint megegyük, mert a hatóanyagok 30-40%-a már a száj nyálkahártyáján keresztül képes felszívódni. Ha lenyelnénk mindez elveszne.
– A szőlőmagban 4000 fajta polifenol – antocianidok, flavonoidok – találhatóak, ezek olyan antioxidánsok, amelyek az egészség megőrzéséhez nagyon fontosak. Ilyenek a különféle bogyós – vagy egyéb – gyümölcsökben is vannak, a szőlőmag különlegessége, hogy ezekhez képest ötszörös mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. Ennek a polifenolnak köszönhető, hogy a szőlőmag képes sértetlenül megóvni a genetikai anyagát. A burok ugyanis, ami körülveszi, speciális gyűjtőlencse, ami mindenféle – fény, elektromágneses, kozmikus – sugárzást a mag felé irányít, ami kárt tehetne abban, ezért az a polifenollal védekezik. Megfigyelték, hogy a kékszőlőben tízszer több van ebből az anyagból, mint fehér társaiban. Ennek oka abban keresendő, hogy az előbbiek érési ideje rendszerint hosszabb, így több „védőszerre” van szüksége a növénynek.

– Milyen jótékony hatásokat tapasztalhat, a rendszeres fogyasztó?
– Amit először észrevesz, hogy sokkal energikusabb lesz, megnő a teljesítménye. Ez azért van, mert a stresszoldó hatás eredményeként a szervezet több oxigént képes felvenni.
– Hihetetlenül sok cikk foglalkozik ma már a szőlőmag jótékony hatásával a rákbetegségekben, vagy az Alzheimer kórnál, keringési problémáknál is.
– A természetes szőlőmagolajat is – amit mi egyszerű ülepítéssel nyerünk – számtalan területen, például égéseknél használják, de a kozmetikai ipar többszáz éve használja visszérre, ráncosodás ellen, mert védi a bőr kollagénjén. De salátaolajként is kiváló, az emberi szervezet számára előnyös zsírsavakat tartalmaz, és semmiféle allergén anyag nincs benne.
– Nagyon fontos azonban a minőségre odafigyelni! Egyre többen ismerik fel a szőlőmag jótékony hatását, de nagyon nem mindegy, hogyan van az megőrölve. Ha csak mechanikus módon zúzzák, akkor az szilánkosra törik, olyan lesz, mint az üveg, és ez irritálhatja a bélrendszert.
– Az a technológia, amivel mi készítjük az őrleményeinket, garantálja a tökéletesen gömbölyű, 20 mikronnál kisebb szemeket, az ideális por alakot. Az alapgondolatot a sivatagi homok adta. Ugyanaz a folyamat zajlik le a berendezésünkben, mint ami Afrikában az Atlasz-hegységtől a Szaharáig: az óceán felől fúvó nyugati szél összezúzza, töri, darabolja a hegyet, lepattanó részeit egyre messzebbre sodorja. Ezek egymáshoz ütődve kopnak, csiszolódnak, s mire a Szahara végére érnek, finom, apró porrá, tökéletesen gömbölyű szemcsékké válnak.
– Mi is erre építettünk: a súrlódó anyagok egymást törik össze, a levegő segítségével, így nincs semmiféle külső szennyeződés, és egy nitrogéngenerátorral a porrobbanást is sikerült elkerülnünk, mert esetünkben szerves anyagról van szó, melynek őrlésekor ez bizony előfordulhat.

– Mennyire ismerik itthon a szőlőmag előnyeit?
– Ma már 100 emberből a fele hallott annak jótékony hatásáról, amikor indultunk 100-ból 3-an adtak erre pozitív választ. Ez tehát az elmúlt tíz évünk legfőbb eredménye.
– A szőlőt az emberiség jól ismeri, mégis ahelyett, hogy felismerné annak előnyeit, valamiféle csoda után kutat, és elmegy akár a világ végére is, hogy meglelje azt. Talál is csoda gyümölcsöket, csodagombákat, ugyanakkor nem veszi észre azt, ami az orra előtt van: isten titkos ajándékát, a szőlőmagot.
Cseh Teréz

2017.06.28. 15:09
   Regio Regia magazin


139. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!138. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!137. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!136. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!135. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!134. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!133. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!132. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!131. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!130. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!129. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!128. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!127. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!126. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!125. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!124. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!123. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!122. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!121. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!120. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!119. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!118. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


117. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!116. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


115. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!114. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


113. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


112. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!


111. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


110. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


109. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!108. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!    Lapozós verzió!107. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!  böngészős verzió!  Lapozós verzió!106. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!105. lapszám
Letölthető Pdf formátumban!böngészős verzió!Lapozós verzió!


2011. 104. szám pdf

2011. 104. szám lapozós

2011. 104. szám 
böngészős verzió

 


2011. 103. szám pdf

2011. 103. lapozós

2011. 103. szám 
böngészős verzió


2011. 102. szám
böngészős verzió

2011. 102. szám - pdf verzió


2011. 101. szám
(lapozgatós)

2011. 101. szám 
böngészős verzió
2010. 10-12. szám pdf

2010. 10-12. lapozós

2010. 08-09. szám pdf

2010. 08-09. lapozós

2010.08-09. böngészős verzió


2010. nyár

2010. nyár böngészős verzió

2010. nyár letölthető pdf


2010. március-április

2010. március-április böngészős verzió


2010. január-február

2010. január-február böngészős verzió


2009. különszám

2009. Különszám böngészős verzió

Archivum

   Borászati kalauz

A Királyi Régió borászati
és turisztikai kalauza

Lapozható verzió

 

   Hasznos

Új rovatot indítunk portálunkon! Hasznos, megfontolandó tényekről, információkról, problémákról tájékozódhatnak cikkeinkben, ahol természetesen a megoldásról is lehet olvasni!

Tovább >>> 

ÁllásÉpítőiparKisipari gyártóMezőgazdaságSajtó, MédiaVallás
ÁruházFaiparKisipari szolgáltat...MinőségbiztosításSzálláshelyVas, Acél, Színesfé...
Autó, MotorFémszerkezetek gyár...KiskereskedőMobiltelefonSzállítás, Fuvarozá...Vegyipar
Biztonság, Biztonsá...Film, Fotó, OptikaKölcsönzésMűszaki cikkSzámítás- és Irodat...Vendéglátás
BútorFilm-, Mozi-, Szính...Könyv, ZeneMűvészeti tevékenys...Szépség, EgészségVillamosság
CégügyekHobbiKörnyezetvédelem, h...NagykereskedésSzivattyúkÜvegtechnika
CsaládIdegennyelvKözhasznú informáci...Nyomda, Sokszorosít...Szolgáltatás
DivatáruIngatlanKözigazgatásOktatásTakarítás 
EgészségügyIpari üzem, Gyár, B...KözüzemPénzügyTávközlés, telefon,... 
ÉlelmiszerKedvenceinkLakberendezés, Otth...Reklám, DekorációTervezés 
Energia, Fűtés, VízKereskedelemLátnivalókRuházatUtazás